Poszukałem i pogmerałem w papierach i znalazłem karteczkę hehe rodowodową pszczół co z Babika (3korpusy) dały mi 2 kg miodu. ale niestety 2 letnia matka zwiała w piątek.
Była to car-Prima unasieniona we wrześniu 2010r. podawałem ją pszczołom po Minesotach Szczupakowych około 25 września. Do mojego ula 6Xwlkp ramka szklany z wężem wylotowym przez okno...
Kupiłem ją tu:
http://www.pasieka.wlkp.plPszczoły po tej matce były łagodne jak trusie(ale brzydsze niż Szczupakowe:P)
Czerwiły znacznie mniej tak ,że nie przepełniły ula w sezonie 2011. Podczas gdy Szczupakowe w 2009r wypełniły ul tak ,że nie miały gdzie siedzieć i chciały się roić- co skutecznie zrobiły gdy pojechałem na urlop.
Minesoty czerwiły bardzo długo i wcześnie wiosną/zimą zaczynały ,tak ,że były problemy z zapasami(pewnie w mieszkaniu za ciepło)
Primy - zebrały coś miodu z akacji , minesoty też ale wszystko szło na wychów czerwiu, tak ,że szybko się pozbyły zapasów i musiałem karmić okresowo, Prim nie musiałem.
Piszę o tym teraz bo chyba pojadę po kolejną matkę z tamtej pasieki, byłem bardzo zadowolony łagodnością pszczół.
(p.s wszystko co tu napisałem to jest obserwacja jednostkowa na mikro próbie (2 matki) badawczej bez siły jakiegoś badania naukowego i jestem tego świadomy)