FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 10:04 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
W dniu 2-go czerwca br. w przeddzień Nadbużańskiego Święta Pszczoły, przedstawiciele ośmiu regionalnych organizacji pszczelarskich, podjęli decyzję o powołaniu Federacji Polskich Organizacji Pszczelarskich, w celu stworzenia jednolitej reprezentacji swoich członków, i zintegrowania środowiska pszczelarskiego.
Federacja jest otwarta na współpracę ze wszystkimi przedstawicielami pozostałych organizacji.
Na dzień 2 czerwca br. Federację utworzyły następujące Organizacje:
Nadbużański Związek Pszczelarzy w Chełmie
Eko ? Bieszczady, Związek Pszczelarzy w Sanoku
Podlaskie Zrzeszenie Pszczelarzy w Siedlcach
Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Opolu
Karpacki Związek Pszczelarzy w Nowym Sączu
Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich - Polanka
Związek Pszczelarzy Ziemi Przemyskiej w Przemyślu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Ciekawe czy PZP przystąpi do federacji?

Pewnie nie, bo powstaje PZP Bis a wnim będą tak samo: stołeczki + ordery + większe możliwości + taka sama obłuda, co w sumie = KASA

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Ważne że powstała nareszcie Federacja Polskich Organizacji Pszczelarskich.
Pszczoły już giną w Polsce.Mam sygnały od pszczelarzy o słabnięciu pszczół,nawet o upadkach rodzin pszczelich.Na zachodzie i wschodzie Polski.
,,CCD" już przekroczyło granice Polki.
Myślę że FPOP będzie miała wiele do roboty-jeśli chodzi o pszczelarstwo .

Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: WP
Im mniej pszczół tym więcej organizacji- a z kim oni chcą rozmawiać? z bufonem min.rol czy zarozumiałym Tuskiem.
Przykro ale dołów nikt z tej bandy nie chce słuchać a szczególnie jeżeli to dotyczy środowiska wiejskiego?
Nawet na korytarz ich nie wpuszczą?
Smutna ale prawdziwa to rzeczywistość?
Jedynie to może go kupić(ugłaskać-za drobne suweniry) np.Monsanto albo inne kartele-tak jak ugłaskali sobie PZP.

[quote="kazik11"]Im mniej pszczół tym więcej organizacji- Każda nowa miotła dobrze zamiata.

antonig pisze:
kazik11 pisze:
Im mniej pszczół tym więcej organizacji-
Każda nowa miotła dobrze zamiata.
A Może by tak należało zjednoczyć pszczelarzy a nie dzielić jak to do tych czas ma miejsce w środowisku naszym czy nie jest to przykre że mający nas przedstawiać są na siebie oburzeni a wręcz mają żale do siebie a jak nie wiadomo o co to zawsze o to samo idzie
Kto w tej grze się liczy władza czy pszczelarz ??
Bo ja uważam że to my jesteśmy tu najważniejsi Gdyby nas nie było tych drobnych i większych Ci u góry nie mieli by komu przewodniczyć
Jestem Za Utworzeniem Jednej a Solidnie stojącej na nogach formacji czy jak to Określono Federacji gdzie każdy każdemu będzie bratem a nie wilkiem

Chciałbym Tu Pogratulować Założycielom i Podziękować Za Zaproszenie z którego niestety nie mogłem skorzystać z przyczyn wyjazdu Jak również dziękuję Kol Czesławowi Jungowi za wszelakie wiadomość :wink:

A czy nie lepiej byłoby po prostu zmienić władze PZP w demokratycznych wyborach i tyle.
Organizacja ma tradycje ,strukturę organizacyjną i pewien majątek.
Przecież w tej federacji są wszyscy którzy byli w PZP... i tam rzekomo nie mogli nic zmienić to sądzicie że teraz będzie lepiej..?
Poza tym koszta ,w jednej organizacji czyli umownym PZP jest jeden zarząd i jeden prezes,
W federacji oprócz jej władz będzie jeszcze trzydziestu pomniejszych prezesów i trzydzieści lub pięćdziesiąt pomniejszych zarządów z organizacji wchodzących w skład federacji...
Moim zdaniem bez sensu.
Jedyne rozsądne rozwiązanie to skuteczna kampania wyborcza w PZP i sprawa rozwiązana.
Tanio si skutecznie

To są takie moje przemyślenia czysto teoretyczne rozważania bo znam co nieco realia w Polskim pszczelarstwie.
Wyobrażcie sobie co trzeba by było zrobić aby zreformować PZP.?
Ano trzeba by było zjednoczyć się w tej formacji (przy koniecznych skutecznych zmianach we władzach i statucie) a to znaczy że stołki straciłoby pięćdziesięciu preziów i ich kumpli z nowych malutkich związków.
W życiu na to nie pójdą bo federacja to jest coś.

"jestem sześćdziesiątym siódmym preziem w federacji pszczelarskiej" no jak to to brzmi?? DUMNIE :mrgreen:
"jestem zwykłym członkiem organizacji pszczelarskiej" jak to brzmi??
a wcale nie brzmi.... :mrgreen: :mrgreen:

a jakby na dodatek ktoś się dowiedział że byłem preziem i dla dobra pszczelarzy dobrowolnie zrzekłem się stołka ...no to normalnie mogliby takiego faceta zamknąć w wariatkowie.... :mrgreen: :mrgreen:
już nie będę się pastwił i pytał kto za te dziesiątki zarządów i preziów zapłaci...???

Awatar użytkownika

Bolkonski pisze:
A czy nie lepiej byłoby po prostu zmienić władze PZP w demokratycznych wyborach i tyle.
Organizacja ma tradycje ,strukturę organizacyjną i pewien majątek.

Czy znajdzie się kandydat aby przejąć i poprowadzić zadłużony PZP
Nie wiadomo jak zadziała Federacja nikt tu jeszcze nie napisał ilu już członków zrzesza Kto dostał jej przewodniczącym i kto wchodzi w jej skład rządu . Przypatrzmy się jednemu z listy wstępujących w szeregi widnieje wielu których uczestniczyło w marszu protestacyjnym Dlaczego PZP nie uczestniczył w tym marszu tylko z organizował dzień wcześniej konferencję z bardzo nadprogramowymi danymi o Polskim pszczelarstwie wyświetlając same superlatywy które nie są miarodajne
Bolkonski pisze:
Wyobrażcie sobie co trzeba by było zrobić aby zreformować PZP.

Zbyt późno płakać nad rozlanym mlekiem czas zmian właśnie się zaczął od powołania federacji która będzie miała na celu dobro pszczelarzy a nie włodarzy
Pozdrawiam

matecznik pisze:
federacji która będzie miała na celu dobro pszczelarzy a nie włodarzy

Prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
BoCiAnK też jestem tego samego zdania. Zobacz ilu nas tutaj. Zaczynaj działać.

Bolkonski pisze:
Wyobrażcie sobie co trzeba by było zrobić aby zreformować PZP.?
Ano trzeba by było zjednoczyć się w tej formacji

Wystarczy skończyć z dopłatami , a PZP szybko się zreformuje .Dopóki jest pewna kasa do ,, zagrabienia " to i ,, grabieżcy " się znajdą ( nawet w nadmiarze). Co innego gdyby trza było zabiegać o kasę ( członków związku). Przy nierozważnej polityce można by było zostać bez środków do życia.
No, ale żeby pozbawić PZP profitów , to trzeba
Bolkonski pisze:
zmienić władze PZP

Gdyby to było takie proste , to wybory w organizacjach typu -demokratyczne , byłyby dawno zakazane!

Awatar użytkownika

Powołanie organizacji dla zjednoczenia pszczelarzy jest bardzo chwalebne,
aczkolwiek powołanie to jedno , a program działania i założenia statutowe to jak na razie niewiadoma , dlatego chętnie poznałbym szczegóły ?
nurtuje mnie myśl czy będzie tam miejsce dla tych najmniejszych organizacji
jakimi są koła , czy ewentualnie nowo powstałych grup pszczelarskich i na jakich zasadach? czy to jest federacja tylko dla dużych organizacji ? itd.

lalux5
coś Ci się kolego odrobinę pomieszało..organizacją która istniała w okresie "bezdopłatowym" był właśnie PZP.
natomiast to wprowadzenie dopłat unijnych spowodowało powstawanie niezliczonej ilości związków i związeczków pszczelarskich w nadziei na krociowe zyski...
To właśnie one istnieją li tylko dzięki dopłatom.
Likwidacja dopłat powodowałaby ich natychmiastową upadłość.
Wiem co piszę ponieważ znam mechanizmy działania takich organizacyjek od środka.
a zmiana władz w każdej organizacji odbywa się za pomocą wyborów które poprzedza kampania wyborcza Panie kolego lalux5...

Bolkonski pisze:
coś Ci się kolego odrobinę pomieszało..organizacją która istniała w okresie "bezdopłatowym" był właśnie PZP.

Chyba nie , ale niech tak zostanie. Każdy się może zagalopować :thank:
Ja nie neguję przeszłości PZP i jego dokonań( i tych dobrych i tych złych ) . Śmiem twierdzić , że więcej dobrego dla pszczelarstwa zostało zrobione w okresie ,, bezdopłatowym" Wprowadzenie przydziału na cukier i haracz z tym związany popsuły atmosferę , a dopłaty dokończyły dzieła !
Pisząc :,, dopóki jest pewna kasa .... ''nie tylko PZP miałem na myśli .
.
Bolkonski pisze:
a zmiana władz w każdej organizacji odbywa się za pomocą wyborów które poprzedza kampania wyborcza Panie kolego lalux5...

10% ogółu jest w stanie zmanipulować resztę na każdym( prawie każdym ) zebraniu . Jeszcze jak się jest u władzy .No , chyba że się zlekceważy przeciwnika . :tasak:
Jak to mówią ,, pożyjemy , zobaczymy"

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]