FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 20:01 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Witam!
Mam sporo ramek ? suszu lecz nie przeczerwionych. Zastanawiam się czy można by je wykorzystać teraz końcem lipca i w sierpniu do zaczerwienia. Chciałbym je jednorazowo zaczerwić aby je wzmocnić. Zastanawiam się jak to zrobić, czy dać pod korpus gniazdowy,? Czy lepiej dać nad gniazdo i matkę kratą pionową zamknąć w nadstawce i po zaczerwieniu ją wypuścić.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Alpejczyk pisze:
Witam!
Mam sporo ramek ? suszu lecz nie przeczerwionych. Zastanawiam się czy można by je wykorzystać teraz końcem lipca i w sierpniu do zaczerwienia. Chciałbym je jednorazowo zaczerwić aby je wzmocnić. Zastanawiam się jak to zrobić, czy dać pod korpus gniazdowy,? Czy lepiej dać nad gniazdo i matkę kratą pionową zamknąć w nadstawce i po zaczerwieniu ją wypuścić.

A po co chcesz je przeczerwić(wzmocnić). Ramka zostanie wzmocniona przez pszczoły w nastepnych sezonach przy składaniu pokarmu.W miodni powinny znajdować się czyste nieprzeczerwione ramki(róznie z tym bywa) miód z takich ramek jest czysty,po odstaniu przezroczysty.Hej

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Ramki są w całości ładnie odbudowane. Problem powstaje przy odwirowaniu miodu. Odwirowuje je delikatnie na raty, jednak i tak delikatnie się deformują (odkształcają). Ostatnio wirowałem kilka ramek gniazdowych, które były tylko raz przeczerwione i choć powierzchnia większa ramki ładnie się odwirowały bez żadnych odkształceń.
Takie czyste ramki rzeczywiście ładnie wyglądają i pod względem higienicznym wskazane ale trzeba bardzo uważać przy wirowaniu za każdym razem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
A ja mam pytanie.Ile razy można użyć taką nadstawkę ? Kiedy trzeba przetopić susz a wstawić węzę ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Czytałam, że nie przeczerwione plastry faktycznie są bardzo delikatne, więc chyba to dobry pomysł raz dać je matuli. Sama o tym myślałam, więc chętnie poczytam, co napiszecie :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Powiem tak.. mam zarówno przeczerwione jak i dziewicze. Przy tak małej powierzchni (1/2WL) nie ma problemu z odkształcaniem, jeśli tylko w miarę rozsądnie je obrócimy i miód z drugiej strony nie będzie napierał w czasie wirowania. Myślę, ze dla czystości miodu warto pozostawić czystymi.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
adamjaku, dzięki za radę, tak zrobię :D
...ale się szybko zdecydowałam...

Alpejczyk pisze:
Czy lepiej dać nad gniazdo i matkę kratą pionową zamknąć w nadstawce i po zaczerwieniu ją wypuścić.
Ja dałem w tym roku ramki 1/2 wlkp na przeczerwienie mamuśkom stawiając półkorpus na gniazdowym, matki wganiać tam nie musisz sama wejdzie bo wyżej ma lepsze warunki do czerwienia. Jak zaczerwi ci półkorpusowe ramki zgonisz ją na dół oddzielając wtedy gniazdo od półkorpusu poziomą kratą. Nie zauważyłem pogorszenia jakości miodu odbieranego z jednokrotnie przeczerwionych ramek a te mam sztywniejsze od razu w pierwszym sezonie w jakim zostały odbudowane na węzie. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]