FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 20:23 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Wczoraj po dwóch tygodniach otworzyłem ul w którym bym odkład (obecnie jest na 6 ramkach).
Stwierdziłem mala ilość czerwiu zamkniętego 1.5 ramki wszystkiego.
Od tygodnia podkarmiam małymi dawkami od 0.5 do 0.6 litra syropem (1:1). co 2 dni.
Nie podnosiłem wszystkich ramek bo pogoda nie była za dobra na dłuższy przegląd, ale na
6 ramek mam 2 ramki pierzegi , pylku , 1 na jednej pojawiły się jaja maja już kilka dni bo ładnie sobie leżały na dnie komórki,
Moje pytanie jaka jest prawidłowa ilość czerwiu zamkniętego w obecnej chwili.
Matki przerwały czerwienie zaraz jak lipa przekwitała raczej została spalona przez słonce TEM. była 35 w cieniu.
Przy lepszej pogodzie zobaczę resztę ale nadal będę podkarmiał co 2 dni.
Jeszcze jedno pytanie to jest moj pierwszy rok.
Nie wiem co może jeszcze przynieść jakiś pożytek - kiedy można ściągać nadstawki i kiedy rozpocząć karmienie zimowe.
Ktos tu napisał by w nie znanym terenie postepowac wg ksiazek ( karminie zimowe rozpoczac 15 sierpnia ) i zakonczyc w wrzesniu )

Chce tu na formum podziekowac Cordovanowi za pomoc przy podawaniu matki do rodziny (wymiana).
Rodzina przyjęła młodą matkę UN po radach. Dziękuję

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
gssg pisze:
Ktos tu napisał by w nie znanym terenie postepowac wg ksiazek ( karminie zimowe rozpoczac 15 sierpnia ) i zakonczyc w wrzesniu )

Jak zaczniesz 15.VII a zakończysz np 10.IX to jeszcze bardziej matke rozbujasz bo to za duży okres czasu - tak mniemam ale to moje zdanie. Pozatym to troche za wczas. Zważywszy ze w tamtym roku była ciepła jesień to wszystko się "pokiełbasiło" i "żelazny" zapas wtrąbiły na czerw więc trzeba nieco mieć rozwagę i doświadczenie, a ponadto należy brać też pod uwagę czy się ma jakiekolwiek pożytki jesienne

gssg pisze:
Od tygodnia podkarmiam małymi dawkami od 0.5 do 0.6 litra syropem (1:1). co 2 dni.
Nie podnosiłem wszystkich ramek bo pogoda nie była za dobra na dłuższy przegląd, ale na
6 ramek mam 2 ramki pierzegi , pylku , 1 na jednej pojawiły się jaja maja już kilka dni bo ładnie sobie leżały na dnie komórki,
I prawidłowo bo jak urwał ci się nagle pożytek, pogody nie było to i nie latały i możliwe że matkę w czerwieniu wyhamowały. Jak zacząłeś podkarmiać rozwojowo powoli ją rozkręcają i bardzo dobrze bo teraz jest istotne by matka czerwiła na maxa gdyż ta pszczoła już wejdzie ci w skład kłębu zimowego.
gssg pisze:
Moje pytanie jaka jest prawidłowa ilość czerwiu zamkniętego w obecnej chwili.
Nie da się tego napisać sztywno, jak masz 6 ramek (zakładam że wlkp) i na jednej masz jaja położone(czyli trzydniowe) to na następnej masz już dwudniowe i jednodniowe. Czy masz w tych 6-ciu ramkach wogóle czerw zamknięty prócz tych ramek z jajami i pierzgą?
gssg pisze:
Nie wiem co może jeszcze przynieść jakiś pożytek - kiedy można ściągać nadstawki i kiedy rozpocząć karmienie zimowe.
Po 20 sierpnia bo wtedy układasz sobie gniazdo na zimowlę i zakarmiasz już dużymi dawkami, oczywiście sama data jest do przyjęcia umownego bo trzeba obserwować pogodę, można i później jeśli jesień zapowiada się dłuższa i ciepła tak jak zeszłoroczna, wcześniej nie układałem gniazda zimowego nigdy pozwalając matce na pełne czerwienie, bo pszczoła jaka wygryzie się po drugiej połowie sierpnia i w wrześniu będzie stanowiła o rozwoju wiosennym każdej twojej rodziny pszczelej.
gssg pisze:
Rodzina przyjęła młodą matkę UN po radach. Dziękuję
Cieszę się. Miło mi. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
Dzisiaj zrobilem gruntowny przeglad moich 3 rodzin w WZ i tak w odkladzie 6 ramek czerwiu malo pokarmu ale co 2 dzien podkarmiam go pol litra syropu 1:1... duzo pulku az sie z komurek wysypuje... 2 rodzina 8 ramek czerwia na 12 w gniezdzie i w nadstawce z 3-4 kilo miodu...(nie chca zasklepic) 3 rodzin 6 Ramek czerwia na 11 ramek w gniezdzie i sporo pokarmu... mysle ze jak sie je jeszcze podkreci na rozczerwienie to bedzie gitara...

Tomasz2020, masz niezłą sytuację. Miodu ta jedna rodzina ci nie poszyje bo zapewne urwał się pożytek. Jeśli zależy ci to ten miód z nadstawki możesz wywirować choć osobiście uważam że szkoda paprać miodarki. Lepiej dać te ramki do odkładu zamiast syropu. :wink:

u mnie tez skąpo z czerwiem i z jajkami i tak w każdej rodzinie i odkładzie a dodatkowo zimno a dennice nieosiatkowane i zastanawiam sie czy przytkanie dennicy poprawi sytuacje termiczną i matki zaczną lepiej czerwić w ulu czy raczej jej nie ruszać

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jajek pisze:
u mnie tez skąpo z czerwiem i z jajkami i tak w każdej rodzinie i odkładzie a dodatkowo zimno a dennice nieosiatkowane i zastanawiam sie czy przytkanie dennicy poprawi sytuacje termiczną i matki zaczną lepiej czerwić w ulu czy raczej jej nie ruszać

Tylko ,że na dennicy osiatkowanej nie jest wskazane trzymanie pszczół poniżej 2 korpusów wielkopolskich .Siła musi byc powyżej 80 tyś. pszczół, jak nie ma siły to lepiej mieć dennice bez siatki. Jak te pszczoły maja sobie poradzic z ogrzaniem czerwiu jak 2 tygodnie ,albo deszcz albo temp 15 stopni?
Pozdrawiam Tomek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]