FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 20:24 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 lipca 2012, 13:23 - pt 

Rejestracja: 02 lipca 2012, 21:20 - pn
Posty: 184
Lokalizacja: mazowieckie/świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Miód spod zasklepu ma 21,2% wody i jest strasznie rzadki. Czy możliwe, aby pszczoły przy dużej ilości nektaru z gryki zasklepiły nieodparowany miód?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 13:37 - pt 
wertical pisze:
Czy możliwe, aby pszczoły przy dużej ilości nektaru z gryki zasklepiły nieodparowany miód?
Mało prawdopodobne. :wink:


Na górę
  
 
Post: 27 lipca 2012, 13:45 - pt 

Rejestracja: 02 lipca 2012, 21:20 - pn
Posty: 184
Lokalizacja: mazowieckie/świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
To może te normy są zaniżone i pszczoły wiedzą lepiej, że można sklepić z taką ilością wody!. Nie wiemy co zrobić, bo miód jest naprawdę dość rzadki, a już dzisiaj wzięliśmy około 100 kilo. Miód z ramek nie leje się, tylko trochę jak się mocniej potrząśnie. I najgorsze, że nie ma co czekać, bo niedługo zacznie się nawłoć i musimy to odebrać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 21:55 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Ja wirowałem i pomimo tego że był posklepiony tez rzadki. Co prawda nie wylewał się ale przy odsklepianiu aż ciekło po rękach. Nie wiem jaki powinien być bo 1 raz miałem pszczółki na gryce. Ale 1-2 dni w wiadrach lekko przykrytych i do słoików. Ten co brałem 2 tyg wcześniej też był rzadziutki i zaczął już lekko krystalizować. Ja bym chyba brał na twoim miejscu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 22:04 - pt 

Rejestracja: 02 lipca 2012, 21:20 - pn
Posty: 184
Lokalizacja: mazowieckie/świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Zrobiliśmy eksperyment;-) Miód był bardzo rzadki po odwirowaniu. Nalaliśmy dosłownie "wodo- miodu" do małego słoiczka i do lodówki na pół godziny;-). Po tym czasie miodzik super gęsty;-). Więc będzie chyba rzadki z powodu wysokiej temp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 22:12 - pt 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 977
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
W tym roku coś takie anomalie są w miodem. Ja 2tygodnie temu wirowałem wielokwiat+lipa. Co 3-4 dni podchodziłem do wirowania po skończonym już pożytku i cały czas rzadki - ramki w 1/2 zasklepione. Wziąłem na wirówke wybrane ramki co miały miód w 1/2 i co do komórki wszytko zasklepione (reszte zdążyły już wyjeść) i na wirówce - też rzadki - robi się lej a na dnie malutki stożek... przy odsklepianiu też miód lał sie z komórek...
Lałem do beczki i z góry zbiore troche tego najrzadszego (po odstaniu) a potem jak będzie krystalizował to go jeszcze troche pomieszam. Mam nadzieje, że będzie dobrze...

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 22:16 - pt 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 977
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Gęstośc miodu z tego co słyszałem ocenia się w temp. pokojowej - czyli koło 18st.C. W lodówce jest troche mniej tak, że to może nie być miarodajny test.

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 22:23 - pt 

Rejestracja: 02 lipca 2012, 21:20 - pn
Posty: 184
Lokalizacja: mazowieckie/świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
A pozniej ten miód przez długi czas stał w temp pokojowej i wszystko było ok;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2012, 22:40 - pt 
wertical pisze:
Po tym czasie miodzik super gęsty;-). Więc będzie chyba rzadki z powodu wysokiej temp.

ale po powrocie do normalnej pokojowej będzie nadal rzadki :wink:


Na górę
  
 
Post: 27 lipca 2012, 23:20 - pt 

Rejestracja: 02 lipca 2012, 21:20 - pn
Posty: 184
Lokalizacja: mazowieckie/świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski
No wlasnie na oko bo nie mam termometru ma teraz taką samą temperaturę a całkiem inna gestość;p Już ponad 12 godzin stoją dwie próbki w tych samych warunkach;p Ale zobaczymy jutro jak rozwinie się sytuacja;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2012, 01:14 - sob 

Rejestracja: 18 stycznia 2012, 01:22 - śr
Posty: 413
Lokalizacja: wlkp.
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Lipowy w tym roku chyba wszędzie dość rzadki, ja brałem ramki prawie całkowicie zasklepione i mimo to jest dość płynny, za to w smaku wyjątkowy, jak weźmiesz łyżeczkę do ust, czyści zatoki lepiej niż amol ;-)
Za to w ulach które nie były na typowej lipie, po odsklepieniu plastra wyraźnie było widać część komórek ze spadzią, ta była tak gęsta, że ramki się łamały a on wylecieć nie chciał, aż żal było tyle im oddawać :|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lipca 2012, 01:05 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2012, 23:46 - czw
Posty: 189
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
u nas plaster z lipy w tym roku pod zasklepem miod mial 20% wody.
Jakie macie doswiadczenia z taka iloscia wody w miodzie lipowym?

_________________
www.pasieka.krabik.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 sierpnia 2012, 01:28 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2010, 21:42 - wt
Posty: 288
Lokalizacja: Grodziczno/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Elvis u nie by 18.4 badane refr. elektronicznym.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji