FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 lipca 2025, 00:34 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Witam mam takie pytanie do osób które maja postawione ule na terenach lasów państwowych, a mianowicie chodzi mi jak to jest uregulowane prawnie czy wynajmujecie tereny odpłatnie czy nie odpłatnie od LP. Czy macie ustalone konkretnie na jaki czas dzierżawicie teren. Pytam bo jestem po wstępnych rozmowach z urzędnikiem lasów państwowych i po rozmowie doszliśmy ze jest możliwość postawienia nieodpłatnego uli na terenach LP. Do pisma które wcześniej do nich wysłałem załączyłem mapkę z większym obszarem a oni chcą żebym podał im konkretny numer działki (ustalimy go na na miejscu w terenie) i jest to możliwość dzierżawy na okres 2-3 miesięcy. A ja myślałem o założeniu tam pasieki stacjonarnej. Proszę o pomoc i porady.

Ule na jakich gospodaruję: WP
Zawsze jak coś chcesz załatwić to załatwiaj od początku i po kolei.
Po pierwsze nie zaczynaj od góry.
Po prostu nie kombinuj.Idziesz do leśniczego z terenu na którym chcesz stawiać.Jeżeli Cię nie zna to idziesz z pszczelarzem który w okolicy stacjonuje i leśniczy go zna.Musisz wiedzieć że leśniczy odpowiada za swój rejon. Jak się dogadacie a kolega pszczelarz znajomy leśniczego Cię poprze to wszystko Ci powie co i jak-jaki numer działki sektora itp czyli dane niezbędne do umowy lokalizacji pasieki w Nadleśnictwie.
Mocno trzeba uważać jeżeli stacjonowało się w lesie i dasz poparcie jakiemuś głupkowi- nawstydzisz się za siebie i nie tylko;przykładowo będzie rzucał tlące się pety na ściółkę,albo wysypywał resztki żaru z poddymiarki lub wycinał młodnik,zostawiał śmieci itp itd.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp,Wlkp18cm,langstroth
znajdź najpierw miejsce w którym chcesz postawić ule ,dogadaj się z miejscowym leśniczym o pozwolenie ,jeśli sie zgodzi to poda ci numer leśnictwa-oddziału -pododziału w którym ma byc pasieka.Następnie napisz podanie do nadlesniczego uwzgledniając te informacje. Nie powinno byc problemu ,jakies miejsce sie znajdzie zawsze .

wszytko sie zgadza na początku spotkanie z leśniczym, i prośba o wskazanie najlepszej działki a pózniej sprawy papierkowe

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp,Wlkp18cm,langstroth
Napisz później co z tego wyniknie :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
RzEpAtdi pisze:
Napisz później co z tego wyniknie :wink:

Na pewno kolega beny69 da sobie radę ,trochę miodu trzeba mieć zawsze przy sobie i mozna stawiac pasiekę. http://i49.tinypic.com/ortgmb.jpg
:roll: I trzeba uważać na misie. :mrgreen:

Pozdrawiam Tomek

ja wywoziłem na akacje ule i pytałem leśniczego czy moge. powiedział ze pewnie ale zapyta na wszleki wypadek szefa. powiedział potem ze nie ma jakis przepisów ze musze płacić za działkę,

teraz to ja się nikogo pytał nie będe, stawiam i już, leśniczy i tak nie podejdzie:)

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
szha pisze:
teraz to ja się nikogo pytał nie będe, stawiam i już, leśniczy i tak nie podejdzie:)

Lasy Państwowe są gospodarzem na ziemi na której chcesz postawić ule to dobrze jest jednak spytać gospodarza czy można.
Mnie się wydaje że sam fakt że nie oczekują opłaty nie oznacza, że można rządzić się samemu. Ja czasami daję miód za darmo, ale to nie oznacza że zezwalam na rządzenie się moim mieniem

chodziło mi o to że jak sie postawi w takim miejscu gdzie nie przeszkadzają to nawet ich nikt nie zauważy. więc po co się kogoś pytać jak i tak leśniczy ma to gdzieś,

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
szha, to jeżeli Tobie na posesji Twojej nie przeszkadza, to ja mogę postawić co chcę nie pytając Ciebie? Jest demokracja, a to co innego niż samowola, to że lasy nie pobierają żadnych opłat za postawienie pasieki, to nie znaczy że możesz uprawiać samowolkę. Jeżeli tak chcesz mieć pszczoły w leśie na stałe, to możesz wydzierżawić sobie w lasach kawałeczek gruntu i to tam gdzie Ci wskażą i za skromną odpłatnością, za postawienie na pożytek się nie płaci, ale musisz uzgodnić to z leśniczym i w nadleśnictwie otrzymasz identyfikator zezwalający na wjazd danym pojazdem na dojazd do pasieki. :pl:

Marian. pisze:
szha, to jeżeli Tobie na posesji Twojej nie przeszkadza, to ja mogę postawić co chcę nie pytając Ciebie? Jest demokracja, a to co innego niż samowola, to że lasy nie pobierają żadnych opłat za postawienie pasieki, to nie znaczy że możesz uprawiać samowolkę. Jeżeli tak chcesz mieć pszczoły w leśie na stałe, to możesz wydzierżawić sobie w lasach kawałeczek gruntu i to tam gdzie Ci wskażą i za skromną odpłatnością, za postawienie na pożytek się nie płaci, ale musisz uzgodnić to z leśniczym i w nadleśnictwie otrzymasz identyfikator zezwalający na wjazd danym pojazdem na dojazd do pasieki. :pl:

pewnie tak,
ja rozmawiałem z leśniczym i mówil mi że nie widzą zadnych przeciwskazań żebym sobie postawił ani żebym im coś pałacił, Niby jest w ustawach leśnych czy jak tam sie to zwie, ze od pszczelarzy sie opłat nie pobiera( tak mi miówł),

wiem ze taka samowolka nie jest ok ale jak komus nie przeszkadza to nikt nic nie powie.
a na działki prywatne nie stawiam... obaj wiemy dlaczego:)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Warto przeczytać ustawę o lasach z dnia28.09.1991 r.
w szczególności art. 27 zezwalający na bezpłatnym postawieniu pasieki na terenach leśnych .

szha pisze:
wiem ze taka samowolka nie jest ok ale jak komus nie przeszkadza to nikt nic nie powie.

Nie dość, że nie jest ok, to jest po prostu niezgodna z prawem, Lasy Państwowe nie pobierają opłat za umieszczenie pasieki, bo jakiś czas temu ktoś MĄDRY doszedł do wniosku, że obecność pszczół w lesie jest korzystna dla jego ekosystemu i korzyści te znacznie przewyższają dochody z ewentualnych opłat. Ta bezpłatność nie oznacza jednak samowolki, pasiekę możesz postawić tylko za zgodą leśniczego i w miejscu z nim uzgodnionym, poza tym musisz mieć zezwolenie na wjazd do lasu bo jak będziesz rozmawiał np ze Strażą Leśna jak cię skontrolują?

Rob pisze:
szha pisze:

Nie dość, że nie jest ok, to jest po prostu niezgodna z prawem, Lasy Państwowe nie pobierają opłat za umieszczenie pasieki, bo jakiś czas temu ktoś MĄDRY doszedł do wniosku, że obecność pszczół w lesie jest korzystna dla jego ekosystemu i korzyści te znacznie przewyższają dochody z ewentualnych opłat. Ta bezpłatność nie oznacza jednak samowolki, pasiekę możesz postawić tylko za zgodą leśniczego i w miejscu z nim uzgodnionym, poza tym musisz mieć zezwolenie na wjazd do lasu bo jak będziesz rozmawiał np ze Strażą Leśna jak cię skontrolują?

ja np wszystkich znam... nie wiem jak inni u siebie...
nie chcę ciągnąć tego tematu bo przyznaję Wam częściową rację, wydaję mi się ze nawet gdyby lesniczy miał coś do pasieki w lesie to wielkiego dymu by z tego powodu nie było...

a jaki jest pożytek dla pszczelaża jak wywozi do lasu ule? oprócz spadzi?

szha pisze:
ja np wszystkich znam... nie wiem jak inni u siebie...
nie chcę ciągnąć tego tematu bo przyznaję Wam częściową rację, wydaję mi się ze nawet gdyby lesniczy miał coś do pasieki w lesie to wielkiego dymu by z tego powodu nie było...
:o bozie: :o bozie: ....no prościej niż w poście wyżej chyba się nie da wyjaśnić różnicy miedzy prawidłowym, a nie prawidłowym załatwieniem sprawy...a zrobisz oczywiście jak uważasz :wink:
szha pisze:
a jaki jest pożytek dla pszczelaża jak wywozi do lasu ule? oprócz spadzi?

Choćby pożytki z kwitnącego runa i podszytu leśnego np: malina, kryszyna, orzech laskowy (pyłek)...no i jeszcze świeże czyste powietrze w płucach :D

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Mampasieki w lesie 15 lat uzgodnione z lesniczym i pismo do nadlesnictwa,umowa na czas nieokreslony bez oplat chociarz ponad 20 lat temu pobierane oplaty byly

henry

Witam ponownie, jestem juz po oględzinach terenu jaki zaproponowało mi nadleśnictwo jest to teren przy gajówce ogrodzony (ogrodzenie do poprawki) ok 300 metrów w głąb lasu las mieszany jest dojazd autem pod samą gajówkę , na terenie na której miały by stanąć ule (10szt) rosną w chwili obecnej samosiejki i takie moje pytanie jaki powinienem uprzątnąć teren "zrobić sobie taką polane"ile to metrów Obrazek Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
http://www.youtube.com/watch?v=YHSxpzwB ... vObgbIXGHg

Wszystko zależy od tego jak dużo terenu leśniczy pozwolił ci oczyścić, bo możesz ustawić ule ciasno, a możesz również rozstrzelić je na większym terenie, popatrz na linka, mój idol :P

Do usuwania samosiejek najlepsza jest kosa spalinowa z tarczą znanej i chwalonej marki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]