FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 07 lipca 2025, 00:27 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: podkarmianie

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
witam :D mam pytanko odnośnie karmienia na zimę średnio podaje się 10 kg cukru na rodzinę nie wiem czy ma to być 10 kg roztworu czyli 5 kg cukru +5 litrów wody=10litrów roztworu, czy 10 kg cukru+10litrów wody=20 litrów roztworu.Dzięki za pomoc narka hej

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
10 kg cukru w stosunku 3;2 daje 13,1L syropu.
Pozdrawiam

byłem przekonany że powinno się robić miksturę 1do 1

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
rafaello, zacznij więcej czytać forum :pala: :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Daj 15 litrów roztworu 2:3 na rodzinę i głowa spokojna.Jest to jakieś 12 kg cukru :D :D :D

Bażant001 pisze:
Daj 15 litrów roztworu 2:3 na rodzinę i głowa spokojna.

Nie myl człowieka jak sam nie wiesz. W roztworze podaje się cukier do wody a nie odwrotnie. Więc 3:2.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Oj to moze nie tak daj moze najpierw nalezalo by sprawdzic ile jest w ramkach a dopiero obliczyc ile trzeba dac rodzinie. Jak jest zamalo to zle ale przekarmic to tez niedobrze.Jezeli pasieka stoi na nawloci a pszczelarz nie wykreci miodu z gniazda to napewno 12 kg. jest za duzo.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika

kolopik,
w książce napisali 2:3 :D

rafaello,
masz tutaj tabelę zobacz sam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/0f8dd74289daa447.html

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Bażant001, zrób w ten sposób daj 10 kg .i 6,6 l. wody=13l syropu po odparowaniu wody i przerobieniu przez pszczoły będzie 11kg karmy i to jest tak przyjęte że daje się 3 kg cukru na 2l wody w tamtym przypadku ta proporcja nie jest do zakarmiania zimowego

ja np. podawałem codziennie od 15 do 25 sierpnia w stosunku 1,5kg cukru + 1,5litra wody przez 10 dni co dawało mi 15kg cukru na rodzinę a 24litry roztworu. W zeszłym roku robiłem podobnie i przezimowały tak dobrze mi pszczoły, że moi znajomi pszczelarze byli w szoku ;p
pozdrawiam

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

O jakiej gęstości syrop podawać do podkarmiania zimowego?
Najczęściej pszczelarze podają syrop pół gęsty / 1,5 kg cukru na 1 litr wody/. Jednak przy podkarmianiu wczesnym /w sierpniu/ powinien być stosowany syrop rzadszy tzw. średni w proporcji 1kg cukru na 1 litr wody. Dlaczego rzadszy jest lepszy? Syrop cukrowy składa się w zasadzie z cukru złożonego tzw. sacharozy łatwo rozpuszczającego się w wodzie, ale i łatwo krystalizującego. Pszczoły przetwarzając syrop rozkładają sacharozę na cukry proste: glukozę i fruktozę. Syrop rzadki jest wielokrotnie przenoszony przez pszczoły na plastrach / aby odparować wodę/ i za każdym razem dodają do niego enzymy rozkładające sacharozę. Syrop gęsty natomiast szybko odparowuje, wobec czego pszczoły nie maja możliwości ingerowania swoimi enzymami w jego skład. Wtedy sacharoza nie zostaje należycie rozłożona i w czasie zimy taki syrop krystalizuje. Pszczoły zjadając taki pokarm dostają biegunki i chorują na nosemozę.
Przy podkaremianiu sierpniowym jest wykorzystywana pszczoła , która nie powinna znaleść się w zimowym kłębie .

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
StasieQ pisze:
ja np. podawałem codziennie od 15 do 25 sierpnia w stosunku 1,5kg cukru + 1,5litra wody przez 10 dni co dawało mi 15kg cukru na rodzinę a 24litry roztworu. W zeszłym roku robiłem podobnie i przezimowały tak dobrze mi pszczoły, że moi znajomi pszczelarze byli w szoku ;p
pozdrawiam

Z czego w plastrach miały jakieś 70% tego co im podałeś.

czemu niby 70% bo wyparowała woda? bo nie rozumiem..

Awatar użytkownika

StasieQ pisze:
Baartez2006, chodzi że jeszcze zjedzą do zimy 30 % tego co podałeś :)

StasieQ pisze:
odparowały wodę z proporcji 1:1 jaką im podałeś, policz ile wody odparują z syropu 1:1 jeśli syrop o proporcji cukru do wody 3:2 zawiera 60% cukru, o proporcji 2:1 - 70% do tego weź poprawkę na to że część zapasów zniknie do zimowli jeśli nie mają w polu czegoś na przeżycie. :wink:

Cordovan pisze:
część zapasów zniknie do zimowli jeśli nie mają w polu czegoś na przeżycie.

Co chodzi o moje pszczółki to się tym nie martwię akurat mają co robić nawłoci bardzo dużo w pobliżu ;)

StasieQ pisze:
akurat mają co robić nawłoci bardzo dużo w pobliżu
skoro mają nawłoć po coś dawał tyle cukru?

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Bażant001 pisze:
StasieQ pisze:
Baartez2006, chodzi że jeszcze zjedzą do zimy 30 % tego co podałeś :)

To chyba nie do mnie :?:

Koledzy wczoraj tj.30.08 odwirowalem resztki miodu w tym sezonie.
Mam pytanie czy moge od razu na drugi dzien po miodobraniu przystapic do ukladania gniazda do zimowoli i do podkarmiania czy nalezy jakis czas odczekac? Nie powstana rabunki?

wedlug mnie nie ma na co czekac. do dziesiatego wrzesnia powinny byc zakarmione

Ted07, gniazdo do zimowli powinieneś mieć już dawno ułożone ale skoro tego nie zrobiłeś to je ułóż i zakarmiaj. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja muszę jeszcze poczekać. Do wczoraj pszczółki coś ostro nosiły na jednej pasieczce. Teraz korzystają z niepogody i odparowują nakrop. W niedzielę miodzik będe podbierał, jeśli nie będzie padać i jeśli dojrzeje. A jak nie to w tygodniu. Inna pasieka poczeka do około 7 września. Zobaczymy co tam natargały.

Koledzy czy gniazdo do zimowli musi być ułożone całkowicie i dopiero można podkarmiać czy może być ułożone tak na 75%???
W kilku ulach mam jeszcze po 1 ramce więcej niż bym chciał ul zazimować usunąć bezwzględnie już teraz te ramki i dopiero podkarmiać, czy podkarmiać, a później jeszcze usunę po jednej ramce?

Posiadam ule wielopolskie w większości planuję zimować pszczoły na 8 lub 9 ramkach, kilka tylko uli zazimuję na 10 ramkach.

Ted07, gniazdo układa się raz i konkretnie a nie na raty bo pszczoły muszą odpowiednio rozłożyć zapasy. Na 10 ramkach chcesz zimować w wlkp cóż za potwornie silne masz rodziny? Ile obsiadają ci teraz na czarno ramek i ile mają ramek z czerwiem w jakim stopniu w % zaczerwione plastry, ile ramek jest z pierzgą? Odpisz o każdym z uli kolejno. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Zakupiłem kilka uli wielkopolskich 12 ramkowych i w takim razie na ilu ramkach zazimować rodzinkę w nich żyjącą??? Czerwiu ok 4,5 ramki na chwilę obecną, ale stara może się rozczerwi jeszcze trochę, bo na grykę ładnie latają.
Pierwsza zimowla w tym roku w ulach wlkp, więc myślę, że warto zapytać.

Cezary256 pisze:
Zakupiłem kilka uli wielkopolskich 12 ramkowych i w takim razie na ilu ramkach zazimować rodzinkę w nich żyjącą??? Czerwiu ok 4,5 ramki na chwilę obecną, ale stara może się rozczerwi jeszcze trochę, bo na grykę ładnie latają.
Pierwsza zimowla w tym roku w ulach wlkp, więc myślę, że warto zapytać.

Oj obawiam sie ze juz zabardzo sie nie rozczerwi to nie wiosna.

No dobra, może i się nie rozczerwi, pewnie masz rację. To na ilu ramkach złożyć ta rodzinkę, 7-8?, bo jak na razie styropiany i do tego wlkp to jeszcze nie jest moja najmocniejsza strona, ale robię postępy, uczę się dzielnie, czytam dużo :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Cezary256,
zimowanie w wielkopolskim (korpusowym) dość bezpieczne jest jak dasz 7 ramek. Może być za dużo ale najwyżej o tą 1 ramkę, za mało na 99,99% nie będzie. 7 ramek to rozwiązanie dość bezpieczne, co nie znaczy że najlepsze z możliwych, ale na początek użyteczne :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

ok, dzięki za odpowiedź Cynig. Trochę poczytałem na temat zimowli i pewnie machnę półkorpus na dennicę, żeby tą całą poduszkę powietrzną wytworzyć, nie mam suszu, więc zapewne będzie to pusta poduszka. Z tym suszem to mam odwieczny problem. Zaczynałem od WZ poprzez WP aż dolazłem do WLKP i to wszystko w ciągu 2ch sezonów :)

A właśnie, dennice mam osiatkowane i jest szuflada, na zimę ją wyciągnąć, lekko tylko odsunąć, czy niech będzie zamknięta??? Nie przylega ona zbyt szczelnie, więc jeśli otworze jeden korek w powałce to jakaś tam cyrkulacja powietrza powinna być nawet z zasuniętą szufladą.

Cezary256 pisze:
jeśli otworze jeden korek w powałce to jakaś tam cyrkulacja powietrza powinna być nawet z zasuniętą szufladą.

Nie dopuszczaj do żadnej cyrkulacji powietrza w pionie. Nad kłębem ma być ciepełko, natomiast pełny dostęp powietrza od dołu. Jeżeli zrobisz w ulu pionowy przeciąg to wiosną będziesz wymiatał.

Czyli nie otwierać korka w powałce, pozostawić ją szczelną, a zamiast tego zabrać szufladę z dołu. A jeśli para wodna zacznie się skraplać u góry, bo nie będzie miała możliwości ucieczki to nie zrobi się w ulu lodowisko nad pszczołami ?

Cezary256 pisze:
Czyli nie otwierać korka w powałce, pozostawić ją szczelną, a zamiast tego zabrać szufladę z dołu. A jeśli para wodna zacznie się skraplać u góry, bo nie będzie miała możliwości ucieczki to nie zrobi się w ulu lodowisko nad pszczołami ?

Jak masz dennice z siatki to góra zamknięta ,jak nie ma siatki to musi byc otwarta góra i sniegołap nad wylotkiem bo bedziesz wymiatał pszczoły z dennicy .
Pozdrawiam Tomek

Czy przy stosowaniu beleczek ,również musi być super szczelność? .Bo napisane jest o szczelnym ulu ,bez kominów. Ale co to jest komin w w ulu.?Czy to ,że powietrze ulatnia się za zatworami,jest kominem?Help me please :(

Marek Podlaskie pisze:
Czy przy stosowaniu beleczek ,również musi być super szczelność? .Bo napisane jest o szczelnym ulu ,bez kominów. Ale co to jest komin w w ulu.?Czy to ,że powietrze ulatnia się za zatworami,jest kominem?Help me please :(

Nieraz przy uliczkach widac jak pszczoły same sobie robia wentylacje , czyli uważają ze jest im potrzebna to chyba szczelnośc tak bardzo nie obowiązuje

Słabo to wyjaśniłeś :| .Moje pytanie to czy jak stosuje beleczki ,musi być folia ,powałka itp ,żeby nie były przeciągu ,kominów i nie wiem jeszcze czego.Bo cały czas opcja ,że ma być SZCZELNE.Ale może dotyczy ,to tego ,jeśli ktoś nie stosuje beleczek i ma nieszczelna powałkę ,to cały wiatr ,cug idzie przez gniazdo ,no i wtedy jednak może trzeba będzie pozamiatać pszczoły :(

Według mojej skromnej wiedzy jak masz beleczki to pszczoły je zakitują i nic już nie musisz robić, jest szczelnie. A jaki sens byłoby dać powałkę czy folię nad beleczki, żeby skorki i motylica łaziły? pszczoły raczej beleczek nie wygryzą. Beleczkami są zasklepione na amen.

Marek Podlaskie pisze:
Czy to ,że powietrze ulatnia się za zatworami,jest kominem?Help me please :(

Za zatworami nie jest.
Przy dennicy bez siatki z zatworami taka dodatkowa wentylacja lepiej jak jest założona bo czasami ratuje pszczoły no i mozna chociaż na 3 ramka w ulu wiosną popatrzeć :roll:
Pozdrawiam Tomek

Marek Podlaskie pisze:
.Moje pytanie to czy jak stosuje beleczki ,musi być folia ,powałka

Nie. Nie musi być. Jeśli masz "dziury" to sam widzisz, że to zakitują. One same wiedzą jak wymiana powietrza ma następować. Ważne jest to aby im tego /wymiany/ nie utrudniać ani nie wymuszać. Zasda jest taka; w miarę szczelna powałka /beleczki, folia, powałka/ na to ocieplenie a raczej izolacja termiczna, na okres zimowli bezczerwiowej bez przesady a potem im cieplejsza tym lepsza.

:thank: :thank:
Czyli ,ja rozumuję tak.Jeżeli mam założone beleczki między ramkami i osiatkowaną dennicę ,to w tym układzie zimując nie ma potrzeby uszczelniania góry nad gniazdem.Nie zakładam ,żadnej folii ,uszczelnienie itp.Oprócz ,jak napisał Kolopik ,ocieplenie ,lub izolacja termiczna.
Natomiast jeżeli gniazdo ułożone bez beleczek i osiatkowana dennica ,należy uszczelnić folią ,powałką itp.
Myślę,że teraz temat użytkowania dennicy osiatkowanej będzie przejrzysty dla mnie ,jak i pewnie dla innych nie wtajemniczonych :haha:
Kolopik ,Miodomir and more :thank:

Witam mam takie pytanie pierwsza moja zimowola mam cztery ule wielkopolskie leżaki do których dałem już po 9l inwertu apifood w ulach mam odpowiednio 7,9,10,11 ramek ile jeszcze powinienem podać syropy, czy jest taka potrzeba? 9l to ile kg za odpowiedz i podpowiedz bardzo dziękuje.

beny69, a czemu masz tak różną ilość ramek i dlaczego więcej niż 8-em? Na 8 ramek musisz dać 15 kg czyli ok 10,5-11 l przeliczając wagę, ustosunkuj to do tego co dałeś ale wpierw odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie. :wink:

Witam, pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat - też początkujący. Mam ule wielkopolskie 12 ramkowe, podałem po ok. 16 l inwertu i teraz (patrząc od końca gniazda) mam 4-5 ramek zalanych i zasklepionych, na 4-5 mam górę zalaną i zasklepioną a poniżej resztki zasklepionego czerwiu i minimalnie odkrytego a przed wylotkiem 2 ramki z pokarmem i pyłkiem. Wiem, że gniazdo jest za obszerne ale co i jak z tego usunąć, żeby miały jak najlepsze warunki do zimowli? :cold:

jero, od wylotu jedna ramka z pyłkiem, dalej za tą od wylotu dwie z resztkami czerwiu otwartego, kolejno dalej 4 z zapasami, na końcu gniazda kolejna z pyłkiem, razem 8 ramek, za tym zatwór. Reszta ląduje za gniazdem, za zatworem. Te z czerwiem zamkniętym i te z zapasami niepełnych ramek,odsklep na nich zapasy i rozwieś ramki luźno w ulu by przeniosły zapasy w gniazdo. :wink:

Czym spowodowana taka ilość ramek ??? Czerwiem w różnej postaci, wygryzającymi sie pszczołami i troche niewiedzą. Jak moge jesze zmniejszyć ilość ramek przełożyć te z zapasami za zatwór ?

cordovan wielkie dzięki. beny69 - niewiedza i brak praktyki - to moja pierwsza zimowla... i cały czas przeglądając ule miałem"parcie" na powiększanie rodziny i wyszło tak, że rodzina w miarę silna a ramek dużo i na każdej "coś"... ciężko zdecydować co w danej chwili jest ważniejsze... :(

witam ponownie, zrobiłem tak jak była mowa i powyżej 8 ramek przeniosłem za zatwór, i mam takie pytanie w chwili obecnej mam wszystkie beleczki i na końcu zatwór jak z ociepleniem stosować nie stosować i co z wentylacja które beleczki wyjąć, i jeszcze jedno pytanko jaka wysokość wylotka na zimę ?

Tak zeby mysz nie wlazla.Po co teraz ocieplenie .

beny69 pisze:
witam ponownie, zrobiłem tak jak była mowa i powyżej 8 ramek przeniosłem za zatwór, i mam takie pytanie w chwili obecnej mam wszystkie beleczki i na końcu zatwór jak z ociepleniem stosować nie stosować i co z wentylacja które beleczki wyjąć, i jeszcze jedno pytanko jaka wysokość wylotka na zimę ?

http://www.modr.pl/sub.php?mb=113
Może nie znajdziesz tu tego o co pytałeś ,ale warto przeczytać,ale tak od serca.Wtedy Twój zasób wiedzy zdecydowanie się powiększy.yours decission

żadnego ocieplenia do połowy lutego, dopiero wtedy za zatworami dasz sobie maty ocieplające, jedynie od góry gniazdo teraz ociepl a beleczki wyjmij dwie skrajne przy zatworach ale na nich normalnie poduszka ocieplająca, wilgoć spokojnie odejdzie a nie będzie komina by zaś nie miały przedmuchu za dużego, wylot narazie zostaw jak masz, jak zaczną się chłodniejsze noce włożysz wkładkę by ci myszy nie weszły, ja na zimę zostawiam ten mały wylot (wkładka w ulu wlkp 8 mm wysoka, 10 cm długa) i bez problemów i bez wilgoci w ulu mam przez całą zimę. :wink:

Cordovan kiedys 20 lat do tylu jak mialem wlkp zdejmowalem ocieplenie z gory ramek i tak zimowalem zakladalem dopiero w lutym musze powiedziec ze pszczoly zimowaly lepiej na wiosne wychodzily silniejsze i nie mialem duzych osypow.Teraz mam ramke obnizona i powalki i chyba jest ciut gorzej .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]