FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 18:29 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 
Autor Wiadomość
Post: 18 sierpnia 2012, 22:27 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Po rezygnacji z dadantów zostałem z paroma wolnymi korpusami, żeby nie walały się po piwnicy postanowiłem dać im drugie życie w postaci...
Obrazek

pomysł się sprawdził i w efekcie uzyskałem takie produkty ulowe:
Obrazek

Teraz czas na produkcję kiełbasy, ale to już inna bajka :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 22:34 - sob 
Aleś sobie wędzarkę sprawił, na to bym nie wpadł. :haha: :brawo: :brawo: :brawo:


Na górę
  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 22:53 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Cynig, to jaką masz rasę i linie tych pszczółek że Ci takie produkty ulowe znoszą i to o tej porze roku. :haha: Wygląda za...cie. A masz coś do popicia, bo ci chłopie wątroba stanie :thank:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 22:58 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Spoko, baniaczki z miodem pitnym sobie jedne pracują a inne dojrzewają :)
Nie mówiąc o nalewkach z aronią i tarniną :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:02 - sob 
CYNIG, chyba trzeba będzie cię odwiedzić i pomóc twojej wątrobie by samotnie nie cierpiała. :wink:


Na górę
  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:06 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
No bo już się zaniepokoiłem o Twoja wątrobę widząc te produkty. U mnie chwilowo przerwa, ale drożdże już zamówione :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:07 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Cordovan pisze:
CYNIG, chyba trzeba będzie cię odwiedzić i pomóc twojej wątrobie by samotnie nie cierpiała. :wink:


Jakbyś coś organizował to w przyszły piątek jestem na śląsku :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:07 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Nie ma sprawy, jakieś trójniaki i czwórniaki się znajdą (rocznik 2010) tylko trzeba by wcześniej coś zapeklować ciekawego do wędzenia :)
W sumie to chcę jeszcze poeksperymentować z wędzeniem serów, ale to w przyszłości.
Pszczoły powolutku się kończą na ten sezon to trzeba znaleźć inne zajęcia :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:10 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
No tak. Ja skończę z pszczółkami i będę czekał na śnieg i otwarcie sezonu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:15 - sob 
CYNIG pisze:
tylko trzeba by wcześniej coś zapeklować ciekawego do wędzenia
Z wykształcenia jestem technologiem żywienia a specjalizację robiłem w przetwórstwie mięsnym więc z tym by problemu nie było. :wink:


Na górę
  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:17 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Cordovan,
to może będziesz wiedział co wywołuje kwaśny smak produktu w trakcie wędzenia??
Borykam się z tym problemem.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:19 - sob 
CYNIG, a na jakim drzewie wędzisz i jak wcześniej przygotowujesz peklę dla mięsa?


Na górę
  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:23 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
wędzę na buku, peklowanie mięsa załatwiała teściowa metodą niezmienną od lat. Mięso jest kwaśne "powierzchniowo", wsadzony kawałek kupnej kiełbasy też zrobił się kwaśny. Podejrzewam że dałem zbyt gęsty dym, ale pewności nie mam.
Po odsłonięciu wylotu i "rozrzedzeniu" dymu połączonego z podniesieniem temperatury, nastąpiło wytapianie tłuszczu i poprawa smaku. Niestety w przypadku szynki (dość chudej) nie do końca to poskutkowało, choć i tak poprawiło smak.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:26 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
CYNIG pisze:
Podejrzewam że dałem zbyt gęsty dym, ale pewności nie mam.


No co TY? To tylko i wyłącznie wina teściowej :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:29 - sob 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Po mojemu to za ostro paliłeś w tej kozie ale pomysł ekstra :)

Ps. trzeba wyczuć wędzarnię jak ma się w niej palić, wilgotne drewno wolniej się pali i daje mniejszą temperaturę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:31 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
swiwojtek,
mam tam termometr i kontrolowałem temperaturę, hajcowałem na koniec żeby pozbyć się tego smaku i przy boczku się udało na 100% a przy szynce na 85%

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:33 - sob 
Fakt zbyt dużo dymu szło na początku a wędzi najlepiej się na wiśni, pod koniec wędzenia dodając gałązkę jałowca. Na początku wędzenia należy dać temp. nie dym, ten powinien być dopiero jak mięso w wędzarni złapie temperatury inaczej zawsze powierzchniowo wyjdzie ci mięso kwaśne. :wink:


Na górę
  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:34 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
swiwojtek pisze:
Po mojemu to za ostro paliłeś w tej kozie ale pomysł ekstra :)


Tak na poważnie po mojemu też za ostro. Na spokojnie, najlepiej mokrym drewnem i od czasu do czasu wrzucić kawałek owocowego. Ja pierwszym razem to upiekłem. O tyle miałem gorzej że pożyczyłem wędzarki od kolegi a on miał metalową. Ciężko było trafić z temperaturą, a wiadomo blacha też się nagrzewa. Ale kiełbaska poszła i wszyscy przeżyli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:35 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Dzięki za wskazówki, za parę dni powtórka z wędzenia i pochwalę się jak wyszło :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:37 - sob 
CYNIG, jak kiedys sie do ciebie wybiorę uwędzimy coś razem pod te % z spiżarki co masz i zobaczysz efekt. :wink:


Na górę
  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:39 - sob 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Mam kontakt z jedną wędzarnią zawsze tą samą i nie mam tych problemów. Może to wina kitu ze ścianek korpusów..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:41 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Może spróbuj je jeszcze lekko obgotować.
No to na spokojnie. Ja tam się nie spieszę wędzę, aż mi się znudzi dokładać i rodzinka nie może się doczekać dopiero wyjmuje. Ale wychodzi git. No ale początki nie zawsze są łatwe. Powodzenia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 sierpnia 2012, 23:52 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Cordovan,
Jak będziesz znowu jechał do Bogdana to do mnie masz prawie po drodze :)
Przy następnym wędzeniu będę już mądrzejszy a to co uwędziłem i tak za 3-4 dni będzie pożarte :)
swiwojtek,
propoliś nie wchodzi w grę, zestaw był wygrzewany przez kilka godzin, poza tym próbowałem czy nie są kwaśne ścianki.

Zestaw dopracuję a technologię opanuję :) zwłaszcza że "kiełbasa lisiecka" czeka na zrobienie :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 10:08 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
a może spróbuj przykrywać jakąś derką, a nie daszkiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 11:23 - ndz 
Boczek jest przydymiony a nie uwędzony :D kiedyś u mnie wujek tak uwędził boczki to pies się nie chciał chwycić.

Wędź olszyną lub wiśnią najlepiej na otwartym powietrzu, kup sobie jednego kręg betonowego wykop dołek na palenisko przed kręgiem aby było dojście pod spód kręgu i pal pod spodem kręgu na zewnątrz. takim paleniem będziesz dostawał ciepło do wędzarni i minimum dymu co sprzyja na wędzenie.

A jak będziesz kiedy wędził i kiełbasa lub boczek będzie chwytać kolor posypuj po ogni trochy cukrem zobaczysz sam efekt !


Na górę
  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 12:38 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jino2, daszek był na górze tylko na etapie wygrzewania całej konstrukcji, w trakcie wędzenia był założony worek jutowy. Nie dawał bym płyty OSB do wędzarni :)

Tazon,
boczek jest uwędzony tyle, że później potraktowany wysoką temperaturą aby pozbyć się kwasu. Oczywiście zesmoliło go z wierzchu ale w smaku jest niezły (ja się obżeram boczkiem a szynka została dla moich kobiet).
Tu nie chodzi o to żeby zmieniać konstrukcję wędzarni tylko żeby dopracować technologię tego co mam. Konstrukcja jest lekka, łatwa do spakowania i schowania przy przerwie w używaniu. Marzy mi się wędzarnia murowana z prawdziwego zdarzenia ale to nie w tym dziesięcioleciu. Jak mam wydać na nią kasę to już wolę... choćby dołożyć pojechać do Mongolii :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 17:21 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
to może odstąp od wygrzewania i wędź na zimno, tylko dłużej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 18:07 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jino2,
myślę, że Cordovan rozgryzł problem, teraz jak wiem czego się wystrzegać to będzie już dobrze :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 18:14 - ndz 

Rejestracja: 10 lipca 2010, 19:30 - sob
Posty: 109
Lokalizacja: Kolo
Ule na jakich gospodaruję: wielkpolski
CYNIG pisze:
wędzę na buku, peklowanie mięsa załatwiała teściowa metodą niezmienną od lat. Mięso jest kwaśne "powierzchniowo", wsadzony kawałek kupnej kiełbasy też zrobił się kwaśny. Podejrzewam że dałem zbyt gęsty dym, ale pewności nie mam.
Po odsłonięciu wylotu i "rozrzedzeniu" dymu połączonego z podniesieniem temperatury, nastąpiło wytapianie tłuszczu i poprawa smaku. Niestety w przypadku szynki (dość chudej) nie do końca to poskutkowało, choć i tak poprawiło smak.

Przyczyną kwasu może być zbyt szczelna wędzarnia, a widzę że Twoja taka jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 sierpnia 2012, 21:35 - ndz 
Wiktor, jak zbyt szczelna jak CYNIG napisał
CYNIG pisze:
daszek był na górze tylko na etapie wygrzewania całej konstrukcji, w trakcie wędzenia był założony worek jutowy.
o zbytniej szczelności nie ma mowy najnormalniej nie wygrzał mięsa temperaturą a je zawędził powierzchownie. Mięso musi najpierw dostać w wędzarni temp. a dopiero potem zmniejsza się żar a daje więcej dymu. :wink:


Na górę
  
 
Post: 22 sierpnia 2012, 21:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Już po kolejnych testach,
zastosowałem wskazówki Cordovana i nie było żadnego kwasu, kolorek złocisty a aromat zacny. Znaczy można się brać za poważniejszą produkcję wędzonek, no i na pierwszy krok w materii robienia kiełbas :)

Dzięki Koledzy za rady.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sierpnia 2012, 07:28 - czw 
CYNIG, :brawo: :brawo: :brawo:


Na górę
  
 
Post: 01 września 2012, 22:19 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Panowie jako ciekawostkę dodam, że w tak urządzonej wędzarni da radę wędzić także kiełbasy, ale niestety konieczne jest dostawienie trzeciego korpusu (dadanta).
Jeden wsad kiełbasiany wyszedł na poziomie 2,5-3 kg, więcej by było już za ciasno.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 września 2012, 15:11 - wt 

Rejestracja: 11 września 2012, 14:02 - wt
Posty: 7
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Panowie, narobiliście mi smaka! Poproszę męża o wędzarnie! Ot co


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2012, 15:40 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Świętokrzyskie
http://allegro.pl/nowosc-wedzarnia-nier ... 27795.html
A jak to się ma do cen miodarek i innych rzeczy z nierdzewki ?

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2012, 21:08 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kulka96 pisze:
http://allegro.pl/nowosc-wedzarnia-nierdzewna-thermowind-thw0212-i2850327795.html
A jak to się ma do cen miodarek i innych rzeczy z nierdzewki ?
Tu nie ma refundacji.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 grudnia 2012, 21:09 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 754
Lokalizacja: Świętokrzyskie
adriannos pisze:
Tu nie ma refundacji.

Ale jakość wykonania bajeczka.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji