FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 17:00 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Matki z importu

Ule na jakich gospodaruję: w zwykle
Witam . Wpadł mi w ręce artykół na temat matek z importu, które mają zrewolucjonizowac nasze pszczelarstwo przez to , że będą osiągalne b wczesnie{już podczas pierwszego przeglądu }a takze - że będą b tanie.Wymiana matek b. wczesną wiosną miałaby zapewniac łatwosc poddawania , lepszy rozwoj rodziny, zapobiegac rójkom itd.Pszczoły te miałyby pochodzić z Nepalu , ale być takich ras jak w Polsce. Ciekawa jestem , co na to pszczelarze praktycy?Pozdrawiam Lila.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Lila pisze:
Witam . Wpadł mi w ręce artykół na temat matek z importu, które mają zrewolucjonizowac nasze pszczelarstwo przez to , że będą osiągalne b wczesnie{już podczas pierwszego przeglądu }a takze - że będą b tanie.Wymiana matek b. wczesną wiosną miałaby zapewniac łatwosc poddawania , lepszy rozwoj rodziny, zapobiegac rójkom itd.Pszczoły te miałyby pochodzić z Nepalu , ale być takich ras jak w Polsce. Ciekawa jestem , co na to pszczelarze praktycy?Pozdrawiam Lila.

Witam

Przed paru laty znajomy chandlarz z niemiec sprowadzal matki i pakiety z Nowej Zelandi
Po zamuwieniu pakietuw czy matek wysylyl nawet do domu a wieksza ilosc dostarczal wlasnym transportem doslownie z lotniska w Monachium na adres pasieki.
Puzniej zostal wprowadzony zakaz importu pszczul do europy, ale po pewnym czasie zostal zniesiony, conajmniej z Nowej Zelandi facet sprowadza bardzo dobry material miedzyinnymi:
liie Wloszki Bukwasta i Lini US -Ligustica Minnesota, material pochodzi ze specjalnej chodowli na rezystencja przeciwko warrozie, poterzny rozwuj i co warzne pakiety i matki sa oferowane jusz w polowie marca do polowy kwietnia.
W zaliczniku dwa Linki w jezyku Angielskim, jeden z chodowli i produkcji pakietuw w Nowej Zelandi a ten drugi to jakies reportazyk z telewizji.
Znam osobiscie pewnego pszczelarza ktury na prube zakupil u tego handlarza pod koniec marca kilka pakietuw z mlodymi Wloszkami i tego samego roku pszczoly obsiadywaly 6 magazynuw ramki zandera i daly tego samego roku 100kg miodu wielokwiatowego.
Pszczelarz ten do dzis chwali sobie te pszczulki i od czasu do czasu kupuje kilka pakietuw Nowozelandzkich zeby odswierzyc krew w pasiece.
Ja tez mam kilka w pasiece.

http://tvnz.co.nz/view/video_popup_windows_skin/1258420

http://tvnz.co.nz/view/video_popup_windows_skin/1506786

Wir importieren seit Jahren Paketbienen aus Neuseeland für Europa
My importujemy pakiety pszcele z Nowej Zelandi do europy
Tekst ponizej cytuje zadowolony pszczelarz widoczny na zdjeciu.
Hermann-Josef Gerling aus D-48529 Nordhorn freut sich über seinen Erfolg und Sanftmut der Bienen. Die im linken Bild zu sehenden Völker (3 Völker in der Segeberger Beute zu je 6 Zargen) entstanden jeweils aus neuseeländischen Paketbienen zu 1,5 kg, welche Ende März 2002 von uns geliefert wurden.
Ertrag: über 100 kg Blütenhonig pro Volk und zahlreich ausgebaute Mittelwände.
Wir sind für 2008 ausverkauft
2009
Wir liefern wieder
Paketbienen aus Neuseeland
in Top-Qualität

Jak kogos to zainteresowalo i ma jakies pytania bardzo chetnie odpowiem na nie.
Pozdrawiam Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witaj Krzysztofie
Jestem obecnie blisko Ciebie w Augsburgu. Bardzo mnie zainteresowaly podane przez Ciebie informacje. Wydaje mi sie, ze i u nas byliby chetni na ten material. Wszystko zalezy od warunkow cenowych i dostawy,Serdecznie pozdrawiam Wieslaw

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Warto sie nieco zorientować. :wink:

http://www.imkereibedarf-prenzyna.de/pi13/pi7/index.htm

http://beeequip-prenzyna.com/pi13/pi11/index.htm

Pozdrawiam Psepscółek :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

wieslaw48 pisze:
Witaj Krzysztofie
Jestem obecnie blisko Ciebie w Augsburgu. Bardzo mnie zainteresowaly podane przez Ciebie informacje. Wydaje mi sie, ze i u nas byliby chetni na ten material. Wszystko zalezy od warunkow cenowych i dostawy,Serdecznie pozdrawiam Wieslaw

Witam
ceny sa mi znane, ale tylko tegoroczne prawdopodobnie zawsze cos sie zmienia z lekka,
powiem od razu nie jest tanio, za pakiet z mloda czerwiaca matka chce facet 110€uro
matki od 23€uro do 150€uro ale to naprawde super material.
Pozdrawiam Krzysztof

Tytuł:
Krzysztof K pisze:
wieslaw48 pisze:
Witaj Krzysztofie

Witam
ceny sa mi znane, ale tylko tegoroczne prawdopodobnie zawsze cos sie zmienia z lekka,
powiem od razu nie jest tanio, za pakiet z mloda czerwiaca matka chce facet 110€uro
Pozdrawiam Krzysztof

Hehe
Krzysztof to 23 Euro to za jednodniówkę ?? a 150 E -Reprodukcyjna sprecyzuj
Było by Ciekawie chętnych to już widzę kilku :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Krzysztof K pisze:
wieslaw48 pisze:
Witaj Krzysztofie

Witam
Pozdrawiam Krzysztof

och Krzysztof a już byli chętni na te tanie odkłady i pakiety w marcu i po 100kg miodu w sezonie, no ale cóż rozwiałeś wątpliwości niektórych

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Własnie o tych matkach juz pisałem w innym temacie ,te pakiety mozna zakupic w angli ale czekam na odpowiedz co do ceny pakietow i matek ,mozna juz zakupic od lutego ale dla nas zawczesnie ale marzec i kwiecien akurat

pozdrawiam henry

Tytuł:
bzzy pisze:
Krzysztof K pisze:
wieslaw48 pisze:
Witaj Krzysztofie

Witam
Pozdrawiam Krzysztof

och Krzysztof a już byli chętni na te tanie odkłady i pakiety w marcu i po 100kg miodu w sezonie, no ale cóż rozwiałeś wątpliwości niektórych

Robert
według mnie po co mam kupować odkład z jedną matką za 110E to wole cztery matki (o ile to sa unasiennione za 23E ) lub 1 reprodukcyjną i na ten sam piernik wyjdę czy w tym czy w następnym to iak to 100 wezmę :mrgreen: :mrgreen: :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Poszperałem trochę po cenniku i widzę że jest tam matka za 50 E. Ciekawi mnie jakiej linii jest ta matka??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Boguś ostatnio rozmawialiśmy na gg odnośnie kupowania pszczół, obaj mamy podobne zdanie, każdy kto pszczelarzy to do swojej określonej liczbowo pasieki dochodzi stopniowo, ci co ciągle kupują pszczoły to dla mnie miłośnicy są i nic więcej, przecież mając silnych 20 rodzin można mieć 50 wartościowych na zime, a kolejnego roku jak ktoś chce to i podwoić to liczbę, to co tu kupować, masz racje jak kupić to reprodukcyjną, dla nowego materiału, dla porównania,

ps jak jesteś zainteresowany to kup, a ja odkupie od Ciebie jednodniówki, oczywiście po cenie krajowej 8) 8) 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

hehe jak faktycznie ktoś kupi takie matki wcześnie to ma łatwo ją poddać, izolatory może pominąć, trochę poczeka i w maju już może serie matek zakładać więc zwróci się szybko,

ps mój znajomy kiedyś miał włoszki przywiezione też z daleka hehe wszystko pięknie było tylko jakoś miodu nie nosiły :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
Krzysiu ja nie będę owijał w bawełnę widzę ze to oryginalny materiał wiec ja pierwszy u Ciebie składam zamówienie ma matki reproduktorki.Odezwij się na gg lub PW proszę o szybki kontakt.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Psepscolek pisze:
Poszperałem trochę po cenniku i widzę że jest tam matka za 50 E. Ciekawi mnie jakiej linii jest ta matka??

Witam

Sa to matki rueznych lini jakie sobie zarzyczysz, a za 50€uro to jak w cenniku widze to sa matki zaplodnione naaturalnie na specjalnie chronionym terenie i wolnym od trutni innych pszczelarzy czy ras.
Pasieczysko takie znajduje sie przewarznie w gurach albo na wyspie, po niemiecku nazywa sie ono Belegstelle
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:
wieslaw48 pisze:
Witaj Krzysztofie

Witam
Pozdrawiam Krzysztof

Hehe
Krzysztof to 23 Euro to za jednodniówkę ?? a 150 E -Reprodukcyjna sprecyzuj
Było by Ciekawie chętnych to już widzę kilku :wink:

Witam

A wiec matka o cenie 23 €uro to naturalnie zaplodniona na pasieczysku tego wlasnie chandlarza, czyli po niemiecku Standbegattet zaplodnienie matki odbywa sie naturalnie na jednym z pasieczysk chodowcy.
Te matki za 150€uro to sztucznie inysminowane z dobranym nasieniem trutni np: Matka lini
100174 x trutnnie lini 100178, czyli sa to matki F 0 wybrane z najlepszego materialu czyli reprodukcyjy material dla pasieki.
Te zaplodnione naturalnie w gurach albo na wyspie to kosztuja 50€uro od sztuki, sa teo ceny zawsze za sztuke im wiecej sie kupuje tym teniej.
Jak by sie zrobilo zbiorowe zamuwienie to wszystkim by wyszlo na dobre finansowo.
Poostanie problem dostawy na rzadany termin pszczelarza, wysylki osobiscie nie lubie, bo to zawsze ryzyko, kupujesz drogi material a do domu dostajesz zwloki.
Czyli w Polsce czeba by bylo zorganizowac punkt zbiorczy gdzie matki takie byly by dostawiane i z tego punktu pszczelarze odbieraja material raz w roku, albo matki juz w kraju wysylane sa draga pocztowa na ryzyko pszczelarza.
Ja osobiscie zamawiajac super material biore male ilosci matek w odkladach 3 ramkowych,jade z pustymi ulikami do chandlarza on przewiesza 3 ramki z matka jusz czerwiaca i ja widze co biore i nie mam komplikacji i ryzyka z podawaniem.
W nadchodzacym sezonie, otwieramy z kolega tagzwany punkt zbiorczy matek pszczelich i wlasna chodowle z dobrego materialu, zamuwienia bedzie morzna kierowac na nasz adres.
Matki zamuwione u chandlarza nie sa tak tanie, ale nap: drugie pokolenie po matce zarodowej czyli F1 curka matki to tez wspanialy matrial, i morzna go nabyc za pul ceny.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Krzysztof K pisze:
, zamuwienia bedzie morzna kierowac na nasz adres.
Matki zamuwione u chandlarza nie sa tak tanie, ale nap: drugie pokolenie po matce zarodowej czyli F1 curka matki to tez wspanialy matrial, i morzna go nabyc za pul ceny.
Pozdrawiam Krzysztof K

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem
Matki będziesz hodował na sprzedaż ? unasiennione naturalnie i nie unasiennione
tylko termin realizacji byłby podobny jak u nas
jeżeli coś poknociłem to mnie wyprostuj

:wink:

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

Czy te matki; od pana Matloka
Carnica Linie Hinderhofer
Carnica Linie Sklenar 47/9/15
też można by dostarczyć do polski ?
kupilbym po jednej sztuce ale Inselbegattete .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

A czy będziesz miał w swojej ofercie te trzy linie włoszki??

:arrow: Ligusticakönigin - in Neuseeland begattet
:arrow: Ligusticakönigin - standbegattet
:arrow: US - Minnesota Ligustica

Bo nie przeczę że za jakiś czas bym się tymi trzema liniami zainteresował. :wink:

Tytuł:
Panowie co wy wyprawiacie no nie można tak bo polski związek pszczelarzy wyklnie was za to że sprowadzacie włoszki wiecie że oni tej pszczoły nie uważają za pszczołę :lol: dla nich to jest najgorszy chwast wielu hodowców z niepokojom zagląda na to forum i w duchu przeklina każdego kto chce ja nabyć.Czy wy nie wiecie że u nas najwspanialszą pszczołą jest kaukaz za wschodniej granicy i krainka członkowie z PZP tylko popierają pszczelarzy którzy maja tylko te dwie rasy :mrgreen:.Podam wam że mam niedaleko sąsiada pszczelarza co jak się dowiedział że mam włoszki to zaczął produkować zwiększona ilość trutni oczywiście kundli chyba wiecie dlaczego :)

A tak na poważnie ciesze się ze coraz więcej młodych pszczelarzy widzi w tej pszczole coś więcej i zaczyna się nią interesować jest to naprawdę pracowita łagodna i plenna pszczoła odpowiednie użytkowanie niej daje same plusy.Mam nadzieje ze zimy z roku na rok benda coraz łagodniejsze a i tym samym zimowla będzie przebiegać u nich tak jak i u krainek.

I mam nadzieje że w przyszłym sezonie w mojej pasiece będą już mateczki tej odmiany z dobrego źródła.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Paweł pisze:
Czy wy nie wiecie że u nas najwspanialszą pszczołą jest kaukaz za wschodniej granicy i krainka członkowie z PZP tylko popierają pszczelarzy którzy maja tylko te dwie rasy :mrgreen:.

Pozdrawiam.

Paweł, to jest myśl, wschodni sąsiedzi ściągną z zachodu, sprzedadzą nam jako swój materiał, no i wtedy wilk syty i owca cała :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pawel_T pisze:
Paweł pisze:
Czy wy nie wiecie że u nas najwspanialszą pszczołą jest kaukaz za wschodniej granicy i krainka członkowie z PZP tylko popierają pszczelarzy którzy maja tylko te dwie rasy :mrgreen:.

Pozdrawiam.

Paweł, to jest myśl, wschodni sąsiedzi ściągną z zachodu, sprzedadzą nam jako swój materiał, no i wtedy wilk syty i owca cała :mrgreen:

Paweł ale dla nich Polska to jest zachód :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Czyli tak ściągną z zachodu czyli od nas i koło się zamyka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Szkoda zachodu z wciskaniem matek na wschód. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Paweł pisze:
Panowie co wy wyprawiacie no nie można tak bo polski związek pszczelarzy wyklnie was za to że sprowadzacie włoszki wiecie że oni tej pszczoły nie uważają za pszczołę :lol: dla nich to jest najgorszy chwast wielu hodowców z niepokojom zagląda na to forum i w duchu przeklina każdego kto chce ja nabyć.Czy wy nie wiecie że u nas najwspanialszą pszczołą jest kaukaz za wschodniej granicy i krainka członkowie z PZP tylko popierają pszczelarzy którzy maja tylko te dwie rasy (...)
Pozdrawiam.

Nie zgadzam się a matki AGT ?
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=831
przecież to program PZP.
Fakt, że to nie włoszka, ale z zachodu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem
Matki będziesz hodował na sprzedaż ? unasiennione naturalnie i nie unasiennione
tylko termin realizacji byłby podobny jak u nas
jeżeli coś poknociłem to mnie wyprostuj

Wszystko ok dobrze napisales!!!!.......
Pozdrawiam Krzysztof

Tytuł:
Awatar użytkownika

sklenar pisze:
BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

Znam Matloka osobiscie, jesli chodzi o dostawe do polski to trzeba by u niego zaoytac czy dostarcza do polski????....... www.albhonig-imkerei.de
Z tego co slyszalem zainteresowani pszczelarze zamawiaja matki i odbieraja osobiscie. Na niemcy wysyla pokazne ilosci, materialu, ma dobry material ale w jego okolicy sa pasieki z liniami Bukwasta i ostatnio muwil, ze mial problemy na trutowisku, prawdopodobnie trutnie lini Bukwasta zaplodnily jego matki, i pszczoly w durzej mierze mialy kolor pomaranczowy, z czego nie byl zadowolony, bo czysta linie krainki o kilorze ciemno szarym jest cierzko wyciagnac ze wzgledu na tych sasiaduw. Oczywiscie wysyla na wyspe i na chronione trutowiska w okolice Monachium, ale wieksza czesc choduje u siebie,
co rzucilo go w klasyfikacji na ostatnie miejsce, pomimo ze te pszczoly sa calkiem niezle, ale faktor koloru pszczul i z nim powiazana czystosc genetyczna nie zostala osagnieta i zachowana powstaly tagzwane cytuje Jacka Jarinia "Kundle"
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Psepscolek pisze:
Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

Bo nie przeczę że za jakiś czas bym się tymi trzema liniami zainteresował. :wink:

Tak te linie + Bukwast
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K pisze:
sklenar pisze:
BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

Znam Matloka osobiscie, jesli chodzi o dostawe do polski to trzeba by u niego zaoytac czy dostarcza do polski????....... www.albhonig-imkerei.de
Z tego co slyszalem zainteresowani pszczelarze zamawiaja matki i odbieraja osobiscie. Na niemcy wysyla pokazne ilosci, materialu, ma dobry material ale w jego okolicy sa pasieki z liniami Bukwasta i ostatnio muwil, ze mial problemy na trutowisku, prawdopodobnie trutnie lini Bukwasta zaplodnily jego matki, i pszczoly w durzej mierze mialy kolor pomaranczowy, z czego nie byl zadowolony, bo czysta linie krainki o kilorze ciemno szarym jest cierzko wyciagnac ze wzgledu na tych sasiaduw. Oczywiscie wysyla na wyspe i na chronione trutowiska w okolice Monachium, ale wieksza czesc choduje u siebie,
co rzucilo go w klasyfikacji na ostatnie miejsce, pomimo ze te pszczoly sa calkiem niezle, ale faktor koloru pszczul i z nim powiazana czystosc genetyczna nie zostala osagnieta i zachowana powstaly tagzwane cytuje Jacka Jarinia "Kundle"
Pozdrawiam Krzysztof K

Matlok był na Ogólnopolskich Dniach Pszczelarskich w Krakowie. Tam też sprzedawał matki. Byłem światkiem jak pszczelarz z za naszej wchodniej granicy (chyba rosjanin - rozmawiał po rosyjsku) kupował u niego 3 ostanie matki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

A Ty Krzysztof K jak będziesz w Polsce może moglibyśmy się dogadać ? i podrzuciłbyć gdzieś na trasie matki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

krzysglo pisze:
A Ty Krzysztof K jak będziesz w Polsce może moglibyśmy się dogadać ? i podrzuciłbyć gdzieś na trasie matki.

Witam

Naturalnie muglbym podrzucic, ale problem jest nastepujacy ty nie jestes jedynym zainteresowanym matkami, jest wielu pszczelarzy kturzy tez chetnie by zamuwili, naturalnie muglbym przywies matki od Matloka czy od innych handlarzy, ale czeba by bylo zrobic jakis punkt zbiorczy w Polsce gdzie pszczelarze odebrali by sobie zamuwione matki. Raz w roku przyjechalbym z matkami w pewne miejsce i po krzyku, tam gdzie bylo by po drodze to nie widze problemu z dostawa, ale zeby specjalnie jezdzic po Polsce i rozwozic matki, czy z mojej strony to by sie oplacalo???..... napewno nie!!!!......
Jak zbiorowe zamuwienie do pewnego punktu w Polsce wynioslo by conajmniej 250 matek i to matki musialy by byc z mojej chodowli, to wtedy by mi sie przynajmniej zwrucilo za droge, a jak przywioze matki od jakiegos chandlarza to nie moge wiecej wziac nisz kosztowaly u niego!!!!..........
Jest to problem logistyczny jak dostarczyc matki z niemiec do pszczelarzy w polsce bez ryzyka i tanim kosztem???........
Moze ma ktos jakis pomysl zeby rozwiazac ten problem, z wysylka to zawsze sa problemy i awantury z pszczelarzami, chyba ze ktos sie zadeklaruje i na wlasne rzadanie zgodzi sie na wysylke pocztowa i poniesie pelne ryzyko w razie strat.
Wprawdzie osobiscie mam dobre doswiadczenia z zakupem matek droga pocztowa i zawsze dochodzily zywe i cale, nawet kiedys klateczla lezala w skrzynce pocztowej 10 dni, chodowca wyslal w puzniejszym terminie, a mnie nie bylo w domu jak wrucilem, otwarlem skrzynke pocztowa a tu w kopercie klateczki z matkami i pszczoly opiekunki, matki byly w dobrej formie pomimo 10 dniowego przebywania w skrzynce pocztowej.
Ale jak wiadomo nikt nie chce ryzykowac jak zaplaci niezle pieniadze za material, a po drugie kazdy liczy sie z zakupionym materialem, z kturego chce w danym sezonie cos uzyskac dla pasieki.

Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Krzysztof K pisze:

Witam

Naturalnie muglbym podrzucic, ale problem jest nastepujacy ty nie jestes jedynym zainteresowanym matkami, jest wielu pszczelarzy kturzy tez chetnie by zamuwili, naturalnie muglbym przywies

Nie chce Ci nic sugerować ale jeżeli wybierasz się do Polski ( to tylko zależy w jakim terminie ) ????????????????
sprawa jest prosta Przekraczasz Granice dojeżdżasz do większego miasta i wysyłasz Pocztą kto tylko zamówił
Wcześniej przelew na konto w Euro i po kłopocie matki powinny dotrzeć do 48h od wysyłki

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:

Witam

Naturalnie muglbym podrzucic, ale problem jest nastepujacy ty nie jestes jedynym zainteresowanym matkami, jest wielu pszczelarzy kturzy tez chetnie by zamuwili, naturalnie muglbym przywies

Nie chce Ci nic sugerować ale jeżeli wybierasz się do Polski ( to tylko zależy w jakim terminie ) ????????????????
sprawa jest prosta Przekraczasz Granice dojeżdżasz do większego miasta i wysyłasz Pocztą kto tylko zamówił
Wcześniej przelew na konto w Euro i po kłopocie matki powinny dotrzeć do 48h od wysyłki

No tak wsumie proste rozwiazanie, to bylo by morzliwe z mojej strony, ale wszystko bedzie zalerzalo od ilosci zamuwien bo z jedna matka nie pojade.
A jaki proponujesz bezkolizyjny termin dostawy tych matek na polskie warunki, kiedy by to odpowiadalo w 100% wszystkim zamawiajacym pszczelarzom, jest to poczatek maja albo lepiej polowa czerwca, a morze niekturzy chcieli by jusz w kwietniu ????....... w co watpie bo z reguly w kwietniu nie wszyscy maja dastateczna ilosc materialu na odklady, chyba ze w tym czasie chca wymienic matki w coniekturych ulach na te nowe????......
Co proponujesz z twojej strony???.....
Prosze o twoje zdanie w tej sprawie i morze inni sie przylacza i rozwiarzemy ten problem logistyczny.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K pisze:
BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:

Witam

No tak wsumie proste rozwiazanie, to bylo by morzliwe z mojej strony, ale wszystko bedzie zalerzalo od ilosci zamuwien bo z jedna matka nie pojade.
A jaki proponujesz bezkolizyjny termin dostawy tych matek na polskie warunki, kiedy by to odpowiadalo w 100% wszystkim zamawiajacym pszczelarzom, jest to poczatek maja albo lepiej polowa czerwca, a morze niekturzy chcieli by jusz w kwietniu ????....... w co watpie bo z reguly w kwietniu nie wszyscy maja dastateczna ilosc materialu na odklady, chyba ze w tym czasie chca wymienic matki w coniekturych ulach na te nowe????......
Co proponujesz z twojej strony???.....
Prosze o twoje zdanie w tej sprawie i morze inni sie przylacza i rozwiarzemy ten problem logistyczny.
Pozdrawiam Krzysztof K

A kiedy bedziesz jechał po te ule - starocie ?
Może w tym terminie ?
A najlepiej podaj nr telefonu na priva to zadzwonie i się dogadamy.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Nie jest to takie proste wbrew pozorom jak sie wydaje wiem bo wysylam matki przy 200 matkach zablokuje okienko na co najmniej 3 godziny o wypisywaniu drukow nie wspomne tym bardziej ze mieszka w niemczech i zanim przebrnie przez polska biurokracje to tez troche czasu musi poswiecic jezeli moge cos dodac ze swojej strony to po drodze Krzysztfa mniej wiecej w srodku polski styk dla wszystkich zainteresowanych ktorzy wczesniej zamowili matki w w godzinach poludniowych zeby kazdy na spokojnie dojechal a poza tym bedzie okazja sie spotkac i pogadac praktycznie rzecz biorac to na 100km i tak mamy bonus bo tyle kosztuje przesylka kolejna sprawa termin wydaje sie byc najodpowiednijeszy okolo 20 maja bo wtedy wiekszosc robi odklady ale to tylko moja sugestia .Do Krzysztofa te 250 szt matek sprzedasz bez problemu sam myslalem o podobnym wyjezdzie do niemiec po matki oczywiscie sam tez jestem zaintersowany twoja oferta - Do dziela Panowie z nowym rokiem nowe pszczoly na pasiece.

Tytuł:
Awatar użytkownika

leo38+ pisze:
Nie jest to takie proste wbrew pozorom jak sie wydaje wiem bo wysylam matki przy 200 matkach zablokuje okienko na co najmniej 3 godziny o wypisywaniu drukow nie wspomne tym bardziej ze mieszka w niemczech i zanim przebrnie przez polska biurokracje to tez troche czasu musi poswiecic jezeli moge cos dodac ze swojej strony to po drodze Krzysztfa mniej wiecej w srodku polski styk dla wszystkich zainteresowanych ktorzy wczesniej zamowili matki w w godzinach poludniowych zeby kazdy na spokojnie dojechal a poza tym bedzie okazja sie spotkac i pogadac praktycznie rzecz biorac to na 100km i tak mamy bonus bo tyle kosztuje przesylka kolejna sprawa termin wydaje sie byc najodpowiednijeszy okolo 20 maja bo wtedy wiekszosc robi odklady ale to tylko moja sugestia .Do Krzysztofa te 250 szt matek sprzedasz bez problemu sam myslalem o podobnym wyjezdzie do niemiec po matki oczywiscie sam tez jestem zaintersowany twoja oferta - Do dziela Panowie z nowym rokiem nowe pszczoly na pasiece.

Witaj Michale

Jest to super pomysl, jak z ta poczta takie problemy itd, dojdzie jeszcze sprawa zaplaty przelewu za matki, znowu dodatkowy klopot.
To taki punkt zbiorczy raz w roku jak napisales 20 maja bylby naprawde idealny, ale jagby ten termin przesunac na 1 czerwca byla by gwarancja z mojej strony ze matki z mojej chodowli beda w 100% na termin dostarczone w punkt zbiorczy, gdzie jak piszesz morzemy sie spotkac i chwile pogadac.
Jesli chodzi o ten rok to morze byc na poczastek ciezko, ale w pszyszlym sezonie 2010 zazimuje 500 matek rezerwowych kture mozna bedzie zamuwic jusz w polowie kwietnia.
Wiesz sam jak to z chodowla bywa ja pogoda nie sprzyja i czeba przesuwac termin dostawy, a pszczelarze licza na ciebie, tylko raz zawalisz i jestes spalony.
Jesli chodzi o matki sprowadzane z Nowej Zelandi od tego handlarza to termin nawet 15 kwietnia jest morzliwy, ale ja wtedy nic nie zarabiam, a musze je dostarczyc do punktu zbiorczego w polsce, a ceny tez nie moge podnies bo one sa juz dosyc drogawe.
Moje z wlasnej chodowli nie beda gorsze, ale jak ktos bedzie chcial dostac sztucznie insyminowane z Nowej Zelandi czy US - Ligustice Minnasote to bedzie musial glebiej zajrzec do kieszeni.
No ale na poczatek warzny bylby ten termin dostawy w punkt zbiorczy w Polsce, czy wszyscy by sie zgodzilina taki kimpromis ??????.........
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Krzysztof K pisze:

To taki punkt zbiorczy raz w roku jak napisales 20 maja bylby naprawde idealny, ale jagby ten termin przesunac na 1 czerwca byla by gwarancja z mojej strony ze matki z mojej chodowli beda w 100% na termin dostarczone w punkt zbiorczy, gdzie jak piszesz morzemy sie spotkac i chwile pogadac.

No ale na poczatek warzny bylby ten termin dostawy w punkt zbiorczy w Polsce, czy wszyscy by sie zgodzilina taki kimpromis ??????.........

Jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził
Aby Wilk był syty i Owca cała Moja propozycja jest taka

Po Uzgodnieniu terminu np; 31 Maja ( bo jest to akurat Niedziela )Spotykamy się wszyscy w znanej Wszystkim na przykład " Kamiannej " Może być w barze u "Nowaków " Może być na Parkingu :mrgreen:
Nie wybrałem tej Miejscowości z Bliskości bo mam tam 150 km , :wink: Ale że jest to wszystkim znana miejscowość

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Krzysztof K pisze:

Jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził
Aby Wilk był syty i Owca cała Moja propozycja jest taka

Po Uzgodnieniu terminu np; 31 Maja ( bo jest to akurat Niedziela )Spotykamy się wszyscy w znanej Wszystkim na przykład " Kamiannej " Może być w barze u "Nowaków " Może być na Parkingu :mrgreen:
Nie wybrałem tej Miejscowości z Bliskości bo mam tam 150 km , :wink: Ale że jest to wszystkim znana miejscowość

No i swietnie jak ktos naprawde bedzie zainteresowany to pokwapi sie i przyjedzie w punkt zbiorczy, jak moja strona w necie bedzie dzialac to obok ogloszen z matkami zamiescimy adres odbioru matek w Polsce, przeciesz to tylko ras w roku i jak kolega Michal wspomnial okazja do spotkania i wymiany doswiadczen, krutko bo krutko ale lepiej tak nisz nic.
No i jesli jak Bogus pisze w Niedziele to karzdy jusz zaplanuje w sumie mamy jaszcze 5 miesiecy do dnia X.
Moze wplyna jaszcze do tego czasu inne propozycje godne przemyslenia i wprowadzenoa do rzycia pszczelarskiego.
Pozdrawiam Krzysztof K

Zycze wszystkim urzytkownikom forum Szczesliwego Nowego Roku i dobrego startu w sezonie 2009

Awatar użytkownika

Witam

Dzisiaj w nocy zadzwonil do mnie znajomy pszczelarz z gratulacjami Noworocznymi i jak to wsrud pszczelarzy bywa wskakuje sie automatycznie na tematy pszczelarskie.
Wiedzialem ze on bardzo czesto jezdzi do Wloszech i tam kupuje ule i sprzet pszczelarski.
Przypomnialo misie ze i on kiedys zamawial pakiety pszczele z Wloszech, chandlarz przyjerzdzal w okolice Monachium i na wyznaczonym parkingu kolo autostrady A6 sprzedawal swoje pakiety z mlodymi matkami lini Ligustica znane w polsce jako wloszki.
Pakiet taki byl nie drogi bo za 45€uro mozna bylo nabyc 1,5kg pszczul i mloda czerwiaca matke.
Wszystko bylo by wporzadku, gdaby nie jego wypowiedz na temat jakosci tego materialu i zachowania pszczul po ozadzeniu pszczul do ula.
Muwi nigdy wiecej by nie kupil pakietuw ani matek pochodzacych z poludniowej czesci Wloch, byly wprawdzie tanie ale polowa matek nie zaplodniona, albo zle zaplodnione matki,pojakms czasie przestawaly czerwic, albo stawaly sie trutuwkami.
Pszczoly robotnice w takich pakietach pochodzily z rodzin krutko po zimowli i w masie pszczul znajdowaly sie pszczoly stare kture za niedlugo spadly i rodzinki byly tak slabe ze w polowie kwietnia nie mialy szansy na dalszy rozwuj, chcac ratowac musial polaczyc kilkanascie rodzin zeby cos z nich wyszlo, a tu wystapil znowu problem z matkami o slabej jakosci, kture jak wyrzej pisalem przestawaly czerwic, albo czerwily trutowo.

Nie dawalo mu to spokoju i szukal dalszych przyczyn zlej jakosci mateki i co sie okazalo, firma produkujaca pakiety czasami jak zamuwien jest durzo kupuje matki w Argentynie w
Argentynskim Banku Matek Pszczelich "QUEENBANK" a jakosc z tego region jest fatalna i niska cena pakietuw z matkami nie powinna nikogo przekonywac bo chytry traci dwa razy!!

Ceny pakietuw sprowadzynych z Nowej Zelandi sa wysokie, ale odleglosc ktura nas dzieli, koszty transportu polykaja wiekszosc pieniedzy kture musimy wydac za te pszcoly.
Ale jesli chodzi o jakosc to pochodza one w 100% z rodzin z mlodymi pszczolami krutko przed zazimowaniem Nowa ´Zelandia lerzy w poludniowej czesci kuli ziemskiej i w marcu jest tam koniec jesieni a kwiecien to poczatek zimy, wtedy pakiet taki sklada sie z pszczul mlodych nie wypracowanych i jak wiadomo pszczola przygotowujaca sie do zimy zyje dlurzej nawt do 6 miesiacy.
Czyli nawet jak za taki pakiet dam 110€uro to jusz po pierwszym sezonie cena zakupu sie zwraca i istnieje bardzo durza szansa ze rodzina taka zawiera bardzo wartosciowa matke, nadajaca sie do dalszj chodowli w pasiece.
Czyli moim zdaniem warto zaryzykowac, pomimo dobrego materialu w pasiece zamuwilem sobie na kwiecien 10 pakietuw z Nowej Zelandi, we Wloszech mialbym 22 ale tylko dziadostwo!!!!!!.........
Zamuwienia na pakiety sa ograniczone i dlatego jusz teras czeba reagowac jak ktos jest zainteresowany.
Firma ta w Nowej Zelandi produkuje tylko co roku pewna ilosc +super jakosc a nie masuwke jak to Wlosi robia.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak Krzysztof tylko jest jedno ale, warto najpierw się zastanowić kto jest czym zainteresowany w Polsce czy matkami, a jeśli matkami to jakimi, sądzę, żę do samych odkładów to raczej będzie znikoma ilość pszczelarzy zainteresowana bo jednak dla osób mieszkających w Polsce cena jest wysoka więc lepiej najpierw proponuje podejść konkretnie i zadać pytanie kto jest czym zainteresowany,

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy pisze:
tak Krzysztof tylko jest jedno ale, warto najpierw się zastanowić kto jest czym zainteresowany w Polsce czy matkami, a jeśli matkami to jakimi, sądzę, żę do samych odkładów to raczej będzie znikoma ilość pszczelarzy zainteresowana bo jednak dla osób mieszkających w Polsce cena jest wysoka więc lepiej najpierw proponuje podejść konkretnie i zadać pytanie kto jest czym zainteresowany,

Przyznam ci kompletna racje, i z moich wiadomosci wynika ze 99% pszczelarzy zainteresowanych jest gluwnie matkami.
Ten poprzedni post ma dac tylko do myslenia co niekturym pszczelarzom i wyjasnic sytuacje i pokazac prawde jesli chodzi o material z Wloch wiadomo to tak jak z Fiatem, jak cie niestac na Mercedesa to i Fiat dobry, ale do pewnego czasu, moje zdanie jest takie jak chcesz miec jakosc i gwarancje dostarczonej jakosci to trzeba glebiej w kieszen zajrzec.
Jesli chodzi o matki to mam w pasiece orginalny material i jestem w stanie cos niecos wyprodukowac gluwnie F1 curki matki.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K pisze:
bzzy pisze:

Przyznam ci kompletna racje, i z moich wiadomosci wynika ze 99% pszczelarzy zainteresowanych jest gluwnie matkami.
Ten poprzedni post ma dac tylko do myslenia co niekturym pszczelarzom i wyjasnic sytuacje i pokazac prawde jesli chodzi o material z Wloch wiadomo to tak jak z Fiatem, jak cie niestac na Mercedesa to i Fiat dobry, ale do pewnego czasu, moje zdanie jest takie jak chcesz miec jakosc i gwarancje dostarczonej jakosci to trzeba glebiej w kieszen zajrzec.
Jesli chodzi o matki to mam w pasiece orginalny material i jestem w stanie cos niecos wyprodukowac gluwnie F1 curki matki.
Pozdrawiam Krzysztof K

więc już masz odpowiedź są dwie możliwości albo będą pszczelarze zainteresowani kupnem córek po Twoim materiale aby sobie zobaczyć i porównać, albo będą tacy co będą chcieli mieć materiał i po nim zakładać serie matek, co oczywiście dla Ciebie może być niekorzystne bo będziesz miał nowych konkurentów :wink: i to znaczących, dla osób które zdecydują się zakupić matki reprodukcyjne przełoży się to na jakiś zysk i możliwość posiadania młodych matek przez cały sezon bez oglądania się na nikogo

Tytuł:
Awatar użytkownika

więc już masz odpowiedź są dwie możliwości albo będą pszczelarze zainteresowani kupnem córek po Twoim materiale aby sobie zobaczyć i porównać, albo będą tacy co będą chcieli mieć materiał i po nim zakładać serie matek, co oczywiście dla Ciebie może być niekorzystne bo będziesz miał nowych konkurentów :wink: i to znaczących, dla osób które zdecydują się zakupić matki reprodukcyjne przełoży się to na jakiś zysk i możliwość posiadania młodych matek przez cały sezon bez oglądania się na nikogo[/quote]

Specjalnie na zysku mi nie zalerzy, a kogo bedzie stac na zarodowe to trzeba mu rzyczyc szczescia i pozytywnego rozwoju pasieki, i zaopatrzyc go w jak najlepszy material.
Ja osobiscie mam swuj rynek zbytu w Niemcach, ktury nie jestem w stanie nasycic z mojej skromnrej chodowli, a rodakuw cza wspomagac!!!!!...........
Pozdrawiam Krzysztof

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: .
Szanowny Krzysztofie K
Czy mógłbyś podać jakie linie Buckfasta masz do zaoferowania i ewentualnie jaka jest lub będzie strona ojcowska(nr linii ) matek reprodukcyjnych.
UPRzejmie pozdrawiam
Sławek Lewkowicz

Tytuł:
Awatar użytkownika

slawecki67 pisze:
Szanowny Krzysztofie K
Czy mógłbyś podać jakie linie Buckfasta masz do zaoferowania i ewentualnie jaka jest lub będzie strona ojcowska(nr linii ) matek reprodukcyjnych.
UPRzejmie pozdrawiam
Sławek Lewkowicz

Witam

Zaoferowac na dzien dzisiejszy nie moge jeszcze niczego wszystko bedzie zalezalo od pogody i udanej chodowli w tym sezonie, material zakupiony pochodzi z pasieki Paula Jungelsa i czesciowo od Josa Gutha oni wspulpracuja ze soba jessli chodzi o wymiane materialu i stworzenie dobrego Pedigree.
jesli ci to cos powie podaje co niekture dane dotyczace lini np. zakupionej u P. Jungelsa
B141(PJ) = 06-B811(FF) ins B248(PJ)
(13) 02-B350(FF) bbff B155(FF) jest to nowa linia z tego roku zobaczymy po zimie jak wystartuje na wiosne.
Jednym slowem jest to material po pierwszej lini od Brata Adama i sprawdzil sie w mojej pasiece i w terenie gurskim na wysokosci 850mnpm.
Niedaleko mam znajomego chodowce ktury osiagnal przes ostatnie kilkanascie lat bardzo dobra kwote Pedigree jest to Klaus Ferenbach z Rawensburga bardzo znanay u nas na poludniu aktywny chodowca Bukwasta.
Dla znajomych i przyjaciul mam zazimowane curki matki zarodowej wszystkie sa insyminowane ze sprawdzonym czerwieniem i czekaja do wiosny.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: .
Cytuj:
Witam

Zaoferowac na dzien dzisiejszy nie moge jeszcze niczego wszystko bedzie zalezalo od pogody i udanej chodowli w tym sezonie, material zakupiony pochodzi z pasieki Paula Jungelsa i czesciowo od Josa Gutha oni wspulpracuja ze soba jessli chodzi o wymiane materialu i stworzenie dobrego Pedigree.
jesli ci to cos powie podaje co niekture dane dotyczace lini np. zakupionej u P. Jungelsa
(13) 02-B350(FF) bbff B155(FF) jest to nowa linia z tego roku zobaczymy po zimie jak wystartuje na wiosne.
Jednym slowem jest to material po pierwszej lini od Brata Adama i sprawdzil sie w mojej pasiece i w terenie gurskim na wysokosci 850mnpm.
Niedaleko mam znajomego chodowce ktury osiagnal przes ostatnie kilkanascie lat bardzo dobra kwote Pedigree jest to Klaus Ferenbach z Rawensburga bardzo znanay u nas na poludniu aktywny chodowca Bukwasta.
Dla znajomych i przyjaciul mam zazimowane curki matki zarodowej wszystkie sa insyminowane ze sprawdzonym czerwieniem i czekaja do wiosny.
Pozdrawiam Krzysztof K

Szanowny Krzysztofie
Dzięki za informacje.B811 sprawdzała się jako strona ojcowska .Więc myślę, że i z tej B141 bedziesz miał pociechę.
Czy ojciec dr Klausa ,Franz,jeszcze żyje i czy prowadzi pasiekę?Bo to znakomity pszczelarz- fachowiec i dobry hodowca.
UPRzejmie pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

slawecki67 pisze:
Cytuj:
Witam

Pozdrawiam Krzysztof K

Szanowny Krzysztofie
Dzięki za informacje.B811 sprawdzała się jako strona ojcowska .Więc myślę, że i z tej B141 bedziesz miał pociechę.
Czy ojciec dr Klausa ,Franz,jeszcze żyje i czy prowadzi pasiekę?Bo to znakomity pszczelarz- fachowiec i dobry hodowca.
UPRzejmie pozdrawiam

Witam

Tak Franz jeszcze rzyje i wspomaga synowi w pasiece i chodowli, rok 2008 nie przyniusl u nich specjalnej zmiany i nowego Pedigree ostatnia dobbra krzyrzuwke dokonali w 2007 z linia B297(FF)= 05-B419(FF)hbffB363(FF) i wiele innych ciekawych kombinacji.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Krzysztof
Wróbelki Ćwierkały że ten Handlarz może sprowadzić nawet Złotą Amerykańską ???

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K pisze:
Psepscolek pisze:
Krzysztof K pisze:
Pozdrawiam Krzysztof K

Tak te linie + Bukwast
Pozdrawiam Krzysztof K

Nie wiem ?
Ale znajomy pszczelarz mówił, że włoszki błądzą.
czy to prawda ?

Tytuł:

każde pszczoły błądzą tylko nie które bardziej a niektóre mniej.

Tytuł:
krzysglo pisze:
Nie wiem ?
Ale znajomy pszczelarz mówił, że włoszki błądzą.
czy to prawda ?

Wsztstkie błądzą i już przy pierwszym oblocie , tylko ten Twój znajomy nie widzi . Jak będzą tylko włoszki to dopiero zobaczysz jak sporo jest w tym ulu pszczół ciemnych .

Tytuł:

ale zwróćmy uwagę tez że jak matka sie unasienia naturalnie to z rożnymi trutniami dlatego tez mogą byc pszczoły czarne w ulu z włoszkami i na odwrót. tak że więc i na to musimy uwagę zwrócić. zresztą ja nie mam takie problemu. najbliższa pasieka niecały 1km. ode mnie a właściciel ze 3 tak ze nie mam z tym problemu:) ja w ubiegłbym roku sam wprowadziłem 2 matki włoszki do pasieki.

Tytuł:
cacek pisze:
ale zwróćmy uwagę tez że jak matka sie unasienia naturalnie to z rożnymi trutniami dlatego tez mogą byc pszczoły czarne w ulu z włoszkami i na odwrót. tak że więc i na to musimy uwagę zwrócić. zresztą ja nie mam takie problemu. najbliższa pasieka niecały 1km. ode mnie a właściciel ze 3 tak ze nie mam z tym problemu:) ja w ubiegłbym roku sam wprowadziłem 2 matki włoszki do pasieki.

cacek co ty mówisz matka włoska unasienniona trutem ciemnym da potomstwo pół ciemne pół żółte to samo matka ciemna unasienniona trutem włoskiem nie wprowadzej ludzi w błąd wiec ??? :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]