FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 19:21 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Post: 21 listopada 2012, 15:13 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 września 2011, 11:09 - sob
Posty: 63
Lokalizacja: Lublin
Pewien kucharz w Danii proponuje w swoim menu żywy czerw trutowy z jagodam :O
http://pbs.twimg.com/media/A8ObKtRCcAEDGmM.jpg:large


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 15:54 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Raz jeden wycięłam truteńki - głowy ciachnęłam i stwierdziłam, że to akurat nie dla mnie metoda na warrozę. Jakoś szkoda mi takich bezbronnych kluseczek. I jakoś mi się nie widzą na talerzu. Może dlatego, że ogólnie nie jem zwierząt :mrgreen: .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 16:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
W innych kulturach jedzenie czerwiu i larw to standard. Oczywiście nas to brzydzi, ale poczytaj ile białka i innych cennych makro i mikroelementów taki czerw zawiera. Zastanawiam się właściwie dlaczego europejczycy tak negatywnie są do tego nastawieni i jedzą głównie mięso ssaków i drobiu no i oczywiście ryby.
Oczywiście sam mam wpojoną niechęć do tego typu "przekąsek" i raczej na co dzień nie raczyłbym się takim obiadem, ale jeśli taki truteń zostałby przyrządzony przez specjalistę w takiej kuchni to chętnie bym spróbował ;)

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 16:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Jaka cena takiej zakąski ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 18:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 stycznia 2010, 00:15 - pt
Posty: 1134
Lokalizacja: Tczew ---- GPS N: 54° 5' 33" E: 18° 47' 18"
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
miecio pisze:
europejczycy tak negatywnie są do tego nastawieni i jedzą głównie mięso ssaków i drobiu no i oczywiście ryby.

Dlatego, że to Dania zapewne pomysł nie przejdze - chyba, że zbije kasę na jakiś uchodźcach, którzy są w Danii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 19:41 - śr 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Moze maja przez te przekaski mniej warozy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 21:14 - śr 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Jadłem, super. :mniam miodek:
Czerw trutowy musi być w odpowiednim wieku, nie za młody nie za stary.
To był po prostu befsztyk tatarski z czerwiu trutowego.
Pomysł przyrządzenia tej zakąski podsunął po powrocie z Kongresu Apimondii w Japonii, nieżyjący już Prezes Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy - Tadeusz Kędracki.
1986 rok.
Pozdrawiam,
polbart

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 listopada 2012, 21:30 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Właśnie w Japonii to chyba przysmak jest lokalny :D

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 06:28 - czw 

Rejestracja: 25 września 2012, 16:47 - wt
Posty: 1287
Lokalizacja: Łódż
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Podczas pobytu w Chinach jadłem smażone żuki-smakują jak smażony boczek.Po powrocie na głebokim tłuszczu usmażyłem i zjadłem dane mi dwie paczki skorpionów hodowlanych,smak podobny,smaczne :D .Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 08:08 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2012, 20:51 - pn
Posty: 2203
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
pleszek pisze:
Moze maja przez te przekaski mniej warozy.


No tak, zjedzą z czerwiem i po ch... im wynalazki od warozy :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 22:46 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
polbart, Sprubuj gotowanego w wodzie z miodem malinowym.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 22:48 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
To jest myśl :pl:

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 23:09 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Poważnie pisałem. Dobry.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 23:36 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Na śniadanie na pewno.
A jako zakąska?

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 23:42 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Do kielicha niestety nie podchodzi. Ale na deserek się nadaje. Po ugotowaniu lekko twardawe. Miodzik wyostrza smak.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 23:47 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 23:27 - wt
Posty: 6075
Lokalizacja: Stara Słupia
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Poczekamy do przyszłego roku, poprobujom jeszczio raz.
Dzięki :wink:

_________________
http://www.polbart.company/matki-pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2012, 23:53 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Tylko wrzuć do zimnej wody i poczekaj aż zawrze. Potem tylko chwilka gotowania.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 listopada 2012, 00:08 - pt 
górski_pszczelarz pisze:
Zastanawiam się właściwie dlaczego europejczycy tak negatywnie są do tego nastawieni i jedzą głównie mięso ssaków i drobiu no i oczywiście ryby.

Jedzą też robaczki w grzybach i czereśniach.


Na górę
  
 
Post: 23 listopada 2012, 00:26 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Europejczycy jedzą Francja Holandia skorupiaki pod wszelką maścią. Krewetki cała Europa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 listopada 2012, 19:47 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2011, 22:29 - wt
Posty: 82
Lokalizacja: lubon
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
WITAM WSZYSTKICH , rzeczywiscie niechec-obrzydzenie jedzenia np pedrakow ,larw itp moze byc dziwne ,kiedy bedac na wsi patrzy sie na swinke w patyku,wysmarowana wlasnym g----nkiem , no a schabowy smakuje niezmiennie - smacznego pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 listopada 2012, 20:26 - ndz 
robert-a pisze:
Europejczycy jedzą Francja Holandia skorupiaki pod wszelką maścią. Krewetki cała Europa.


:mniam miodek:


Na górę
  
 
Post: 25 listopada 2012, 22:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Odnośnie Holandi ,jak ktoś rozsmakowany będzie w Roterdamie to polecam Japońską restauracje Szabu-Szabu ,miejsce na posiłek[sesje] trzeba zamówić z wyprzedzeniem ,cena...... do zaakceptowania ale jaka uczta dla amatora egzotyki .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji