FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:21 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 16:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3148
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
górski_pszczelarz pisze:
tylko że w zbiorniku przy normalnym ciśnieniu nie będzie miał 127 stopni. A pozatym po co trzymać w 127 stopniach przez 12 godzin. To tylko strata energii i niepotrzebne podnoszenie kosztów. Druga sprawa temperatura w autoklawie przy wysokim ciśnieniu. Przy takich warunkach spory nie zostaną zniszczone. A z resztą po co trzymać w autoklaiwe jak już przez 12 godzin wcześniej się sterylizowało :haha:
A gdzie kondycjonowanie wosku przed formowaniem?
Jak dla mnie powinno być:
Topienie wosku i przetrzymywanie w zbiorniku w temperaturze 70-90 stopni. Następnie klarowanie i przelewanie przez sita.
Później sterylizacja w autoklawie w 127 stopniach, przy odpowiednim cisnieniu (to 6-7 atmosfer to chyba jakaś bujda)

Widzę. Bartku że mógłbyś rozpisać nie jedną linię technologiczną dla producentów węzy .A jednak....
Niech każdy robi to na czym się zna.hej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 16:35 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
po prostu wydaje mi się to nielogiczne. No ale nich wam będzie ;)

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 17:57 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Trudno powiedzieć ile jest trzymane godzin w tej temp bo pisze że przez 12 godzin jest podgrzewany do 127 stopni ( trochę tego jest więc musi to potrwać zależnie od mocy źrudła ciepła )

Może jesteśmy w tyle z techniką i ciśnienie podnoszą dodatkową pompą ? I wtedy wystarcza 95 stopni ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 18:12 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Mariuszczs pisze:
Może jesteśmy w tyle z techniką i ciśnienie podnoszą dodatkową pompą

Ciśnienie można podnieść kompresorem ale równie dobrze wystarczy znać objętość naczynia żądaną temperaturę jaką chce się osiągnąć i wtedy wystarczy napełnić to naczynie do do odpowiedniej objętości aby uzyskać temperaturę i ciśnienie . temperatura wżenia wody jest zależna od ciśnienia .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 18:24 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Co tam temperatura wrzenia wody do tego - zastanawiam się czy np grzeją do 95 stopni i podnoszą ciśnienie mechanicznie i czy czasem to nie zabija też zgnilca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 18:28 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mi się wydaje że samym ciśnieniem nie zabije się sporów. Ciśnienie pełni tylko drugoplanową rolę, aby osiągnąć w autoklawie 125 stopni. No ale może się mylę.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 18:36 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Raczej chodzi by podnieść temperaturę wrzenia a przy tym temperaturę pracy. To jak byś gotował wosk w garnku wstawiony w garnek z wodą nigdy nie podniesiesz wyżej temp wosku niż gotująca się woda. Jeśli podnosisz ciśnienie to woda nie wrze wosk jest w stanie płynnym jak w garnku z wodą a nastaw przechodzi dezynfekcję ze względu na panującą temperaturę. Reasumując zabija nie ciśnienie tylko temperatura a ciśnienie utrzymuje wodę i wosk w stanie płynnym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 18:38 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Mariuszczs pisze:
Co tam temperatura wrzenia wody do tego - zastanawiam się czy np grzeją do 95 stopni i podnoszą ciśnienie mechanicznie i czy czasem to nie zabija też zgnilca.

Zgnilca zabija temperatura nie ciśnienie , ale nie da się osiągnąć temperatury wody powyżej 100* C bez podniesienia ciśnienia i tylko o to chodzi.Aby wosk rozpuszczony w wodzie mógł osiągnąć temperaturę 120* C to i woda musi takową mieć ale aby nie zamieniła się w parę musi być ciśnienie aby podnieść temperaturę wżenia.Widzę powyżej post robert-a właśnie oto chodzi!

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 12 grudnia 2012, 20:23 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
http://apis-polonia.pl/wp-content/uploa ... 11-Materiały-konferencyjne.pdf

tutaj pisze że dokładają wosku od chińczyków - cytuję:

"Permanentny deficyt w jego podaży wymusza na producentach węzy wykorzystywanie także wosku z importu. Wosk z importu pochodzi od obcych geograficznie gatunków i ras pszczół. Wosk z Azji pochodzi głównie od pszczoły wschodniej (Apis cerana), pszczoły olbrzymiej (Apis dorasta) i pszczoły skalistej (Apis laboriora). Istnieją przesłanki naukowe, że pszczoły rozpoznają obcy wosk i niechętnie budują na nim swoje plastry. Warto jest więc zadbać o to, aby wosk do wyrobu polskiej węzy pochodził z polskich pasiek. "


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 13 grudnia 2012, 22:35 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Czy jak smażymy pączki na smalcu to on rozgrzewa się jedynie do 100 stopni czy może deczko więcej?? Więc wosk posiadający podobną budowę węglowodorową najprawdopodobniej także da się podgrzać bez ciśnienia powyżej granicy 100stC. Jeśli smażymy frytki na oleju to one też osiągają temperaturę jedynie 100stC???

A z ciekawostek oglądałem kiedyś program gdzie gotowano wodę, na Evereście, punkt wrzenia 80 kilka stopni i w głębinach oceanu: 120stC

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: węza
Post: 13 grudnia 2012, 23:09 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Cezary256 pisze:
Czy jak smażymy pączki na smalcu to on rozgrzewa się jedynie do 100 stopni czy może deczko więcej?? Więc wosk posiadający podobną budowę węglowodorową najprawdopodobniej także da się podgrzać bez ciśnienia powyżej granicy 100stC. Jeśli smażymy frytki na oleju to one też osiągają temperaturę jedynie 100stC???

A z ciekawostek oglądałem kiedyś program gdzie gotowano wodę, na Evereście, punkt wrzenia 80 kilka stopni i w głębinach oceanu: 120stC


To właśnie się wałkuje od jakiegoś czasu - wpływ ciśnienia na wrzenie produktów. Co do podgrzania wosku bez wody mam takie 250 g nie wiem ile osiągnąłem temperatury wiem że zmienił się kolor na brązowy i zapach na przypalony. Nie mówię że to było przy 130 stopniach ale mam w planie kupno termometru laboratoryjnego i sprawdzenie tego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji