FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 11:03 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 16 grudnia 2012, 18:17 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
paweln, co pszczelarz to inna szkoła :) jeden mówi trzymać jak najdłużej, drugi nie trzymać w ogóle :) ja testowałem, chciałem zobaczyć co mi z tego wyjdzie.... pomieszczenie ciepłe, ogrzewane, małe... ale ta maszyna do odciągania wilgoci to Ci się włączy na parę minut i postój... jak dostrzegłem pierwsze procesy krystalizacyjne, a wiadomo że w tym miodzie proces ten postępuje zazwyczaj szybko... to rozlałem w słoiki :) pięknie w słoikach skrystalizował :)

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 18:20 - ndz 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
jak masz refraktometr to sobie zmierz po 3 godzinach od odwirowania i po paru dniach. Jak nie masz to kup i sprawdź.

_________________
www.pasiekazarki.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 18:36 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
paweln, kiedyś tak pewnie zrobię :) Teraz w grudniu to słabe pożytki są.... nie zanosi się na wirowanie jak na razie :haha:

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 18:38 - ndz 
xsiek pisze:
Teraz w grudniu to słabe pożytki są.... nie zanosi się na wirowanie jak na razie
:haha: :haha: :haha: :thank:
A ze śniegu nie poliżą? Może jakiś miód zimowy by był skoro TM sprzedaje wiosenny i letni to dlaczego i nie zimowy by sprzedawać? :haha: :haha: :haha:


Na górę
  
 
Post: 16 grudnia 2012, 18:43 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
cordowan nie wiem co Cie tak bawi ja np. sprzedaje pod nazwa handlowa majowy lipcowy sierpniowy itp ładniej brzmi jak wielokwiat


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:02 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
marcinbzyk, tylko w jaki sposób rozpoznasz wartość tego lipcowego czy sierpniowego miodu ? kto wie gdzie pasieka stoi i z czego dziewczynki noszą ? kiedyś słyszałem jak pewni "obywatele" lali przez cały sezon syrop do uli.... i żeby nie oszukiwać że to niby akacjowy czy jakiś inny.... to mówili właśnie że majowy itd :D
Cordovan, to był by hicior dopiero.... zimowy miód :haha: w sumie co niektórzy po zimie wirują, jak pszczół w ulu zabraknie, ale w sprzedaży go nie widziałem :pl:

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:06 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
w moim terenie nie na pozytkow towarowych moje pszczoly robia wielokwiat a ja go nazywam wedlug miesiaca w ktorym byl pozyskiwany mialem 4 wirowania w tym roku, poszczególne miody roznia sie i to bardzo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:11 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
xsiek, takie dodatkowe nazewnictwo ma swój sens.
Ja za wyjątkiem rzepaku mam u siebie tylko wielokwiat. Wiruję 3 razy w roku: w maju, czerwcu i lipcu i za każdym razem miód jest zdecydowanie inny tak pod względem smaku, koloru jak i konsystencji krupca. Dla tego od przyszłego roku też będę dawał nazwy: "miód wielokwiatowy - majowy, miód wielokwiatowy - czerwcowy i miód wielokwiatowy lipcowy".
Ponieważ orientuję się z grubsza co kwitnie w danym okresie czasu w mojej okolicy to oczywiście zainteresowanym będę opowiadał z jakich kwiatów jest zebrany ale analizy pyłkowej co roku nie mam zamiaru robić.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
kolego CYNIG moge jeszcze dodac ze klient jest bardzo zaciekawiony taka nazwą, a roamowy z klientem sa zawsze ciekawe.
gratuluje decyzji :piwko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:18 - ndz 
marcinbzyk pisze:
cordowan nie wiem co Cie tak bawi
To że to nic mi nie mówi jako potencjalnemu klientowi. Ja u siebie jak sprzedaję miód to oklejam naklejkami: wierzbowo-mniszkowy, rzepakowy, akacjowy, wielokwiatowy: malina/ nawłoć, wielokwiatowy z chabrem, wielokwiatowy z lipą - bo wiem co kiedy u mnie kwitnie i z czego noszą. Pewnie że po analizie pyłku mógłbym napisać na 99% co jest w składzie miodu tzn. z jakich pochodzi pożytków ale bazowe zawsze są wyczuwalne w smaku. :wink:


Na górę
  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 618
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
to z czego nosza? jaak nie masz towarowych pozytkow no chyba ze uganiasz sie za nimi po ugorach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:25 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
CYNIG, jeżeli dodasz do wielokwiatu miesiąc jego pozyskania to będzie to bardzo trafne i do niczego nie można się przyczepić :) poza tym ja się niczego i nikogo nie czepiam, żeby nie było :) chodziło mi tylko że samo nazewnictwo w stylu majowy czy sierpniowy, nie odzwierciedla z czego ten miód jest pozyskany :) wiadomo że ciężko o miód towarowy czysto gatunkowy z jednego pożytku, i zawsze on się trochę różni bo jest "zanieczyszczony" czymś tam:) w jednym roku to dopisze, w innym roku co innego, a ludzie lubią wiedzieć z czego ten miód jest, bo ilu jest takich co wie co kiedy i gdzie kwitnie, czy tam spadziuje :) Przychodzi ktoś i chce miód lipowy bo słyszał że jest dobry na przeziębienia, tak jak i sam kwiat lipy.... ale kiedy lipa kwitnie to już może nie wiedzieć i jak wygląda, w sumie też :) ale tak zasłyszał, i temu zawierzył :)

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:32 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
xsiek,
dlatego właśnie że mam taki mix pożytkowy stosowanie miesięcy jest bardzo wygodne, także dla klientów. Zamiast mówić "panie Tomku pan miał taki miód ten jasny i twardy..", teraz powie że chce ten miód z maja :)

Oczywiście nazwa "miód wielokwiatowy" zostaje zachowana żeby być w zgodzie ze stosownymi przepisami.

Odnośnie miodów odmianowych - podobało mi się takie jedno stwierdzenie: nie ma w Polsce tylu lip żeby wyprodukować tyle miodu ile jest w słoikach pszczelarzy. :) :) :)
Ja wolę powiedzieć klientom że miód jest z okresu kiedy kwitły okoliczne lipy niż wciskać im że to miód lipowy nie mając zrobionej analizy pyłkowej.

P.S nie traktuję Twojej wypowiedzi jako czepiania się, po prostu sobie dyskutujemy :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:34 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
przechowywanie miodu top tak do około 18 stopni niżej nie szkodzi wyżej już coś może temperaturę przechowywania powinniśmy mieć na opakowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:39 - ndz 

Rejestracja: 31 sierpnia 2007, 21:56 - pt
Posty: 961
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Przecież jak klient kupi słoik miodu to nie będzie z każdym razem odnosił do piwnicy ,
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:45 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Klijęt jak kupi mięso miód i ziemniaki to może to do jednej torby wstawić a gdzie będzie trzymał jego sprawa. My mamy obowiązek do trzymania w odpowiednich temperaturach i opisania jaka jest optymalna lub graniczna, a gdzie wstawi kupujący potem to jego broszka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 19:51 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Odnowiciel, słoik nie, bo i słoika nie będzie pewnie trzymał pół roku bo go skonsumuje :) alee jak już kupi 10 słoików, to wartałoby żeby nie przetrzymywał ich w szafce obok grzejnika :)
CYNIG pisze:
Oczywiście nazwa "miód wielokwiatowy" zostaje zachowana żeby być w zgodzie ze stosownymi przepisami.
o to tylko mi chodziło, żeby było jeszcze podane z czego on jest... czyli wielokwiat mnie zadowala :) ja np w tym roku w miodzie lipowym to miałem większość spadzi, i tak też mówiłem :)
ps. Ja wiem że TY tak tego nie potraktujesz :) ale inni mogą, stąd od razu się zabezpieczyłem :haha:

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 22:52 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2012, 13:49 - czw
Posty: 172
Lokalizacja: Breń/Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Panowie a ja mam pytanie z innej beczki na zdjęciu poniżej przedstawiam sloik miodu z nawloci i w pewnym stopniu skrystalizowany tylko jakos dziwnie krystalizuje oceńcie sami. Obrazek

_________________
"Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 22:55 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
nigdy nie miałem miodu nawłociowego. Ale ten wygląda jak by oprócz nawłoci jeszcze z jakiejś innej rośliny coś w nim było. Albo jest to miód już wcześniej podgrzewany i krystalizuje ponownie.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 23:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Wygląda na 2 miody jeden szybciej krystalizujący drugi później. Lub na 1 dojrzały drugi mniej miałem w tym roku trochę takiego mixu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 23:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2012, 13:49 - czw
Posty: 172
Lokalizacja: Breń/Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
górski_pszczelarz pisze:
nigdy nie miałem miodu nawłociowego. Ale ten wygląda jak by oprócz nawłoci jeszcze z jakiejś innej rośliny coś w nim było. Albo jest to miód już wcześniej podgrzewany i krystalizuje ponownie.


No kolego jeśli chodzi o to ze coś mogły donieśc innego to zawsze jest taka możliwośc choc wokół pasieki mam pewnie ok 5ha nawloci wiec stawiam iz ok 85-90% to nawłoc. A miód nie byl podgrzewany jakiś miesiąc trzymalem go w domu w temp ok 15 a póżniej w piwnicy

_________________
"Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 23:42 - ndz 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
mawiają też ze się oddziela fruktoza od glukozy :D

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 grudnia 2012, 23:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
U mnie tak rozwarstwiło się w godzinę po wirowaniu ta partia została do potrzeb domowych jest ostatni słoik i powiem że było dużo amatorów :wink: no ile to człowiek ma krasnoludków w domu :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 08:51 - pn 

Rejestracja: 09 lipca 2010, 19:25 - pt
Posty: 590
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: inny
:D Ja opisuję słoik tylko datą miodobrania :pl: ponieważ dwa sąsiadujące ule mogą mieć diametralnie różne preferencje :mrgreen: , np. miodobranie tego samego dnia z sąsiadujących ze sobą uli :arrow: od Macedonki akacjowy a od gruzinki jakiś wspaniały wielokwiat bez śladu akacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 09:08 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 listopada 2008, 21:00 - ndz
Posty: 276
Lokalizacja: Mrągowo i okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
xsiek pisze:
Cordovan, to był by hicior dopiero.... zimowy miód :haha: w sumie co niektórzy po zimie wirują, jak pszczół w ulu zabraknie, ale w sprzedaży go nie widziałem


U nas raz taki był na rynku. Obrobili pokarm zimowy z całej pasieki, potem to odwirowali i w grudniu na rynku można było kupić miód zimowy :D

_________________
Pensjonat na Mazurach
Mój blog pszczelarski - Pasieka w Lipowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 10:05 - pn 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
cieply, :haha: no to macie agentów u siebie :haha: kreatywności i zaradności im nie brak :mrgreen:

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 12:37 - pn 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
[quote="syriusz24"]Panowie a ja mam pytanie z innej beczki na zdjęciu poniżej przedstawiam sloik miodu z nawloci i w pewnym stopniu skrystalizowany tylko jakos dziwnie krystalizuje oceńcie sami. Obrazek

Jedno jest pewne że dla konsumenta za apetycznie to nie wygląda
Pewnie rozwarstwiła się fruktoza może przemieszanie miodu na początku krystalizacji by pomogło :?:

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 13:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2012, 20:44 - śr
Posty: 177
Lokalizacja: Skawina
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Alpejczyk pisze:
Koledzy ja wirowałem wczoraj, i powiem że zapach wspaniały (ziołowy). W smaku kwaskowaty. Kolor miodu ciemno bursztynowy i zastanawia mnie czy taki powinien być?
Co do gęstości to faktycznie wydaje się być rzadki, choć plastry były w całości zasklepione.
Też miałem plastry nie zasklepione nic sie nie sfermentowało, pięknie sie skrystalizował, w smaku bomba:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 13:25 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2012, 20:44 - śr
Posty: 177
Lokalizacja: Skawina
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
marcing pisze:
syriusz24 pisze:
Panowie a ja mam pytanie z innej beczki na zdjęciu poniżej przedstawiam sloik miodu z nawloci i w pewnym stopniu skrystalizowany tylko jakos dziwnie krystalizuje oceńcie sami. Obrazek

Jedno jest pewne że dla konsumenta za apetycznie to nie wygląda
Pewnie rozwarstwiła się fruktoza może przemieszanie miodu na początku krystalizacji by pomogło :?:

A ja bym powiedział że ma za duża zawartość wody w sobie, też tak kilka razy miałem i dla klienta fakt ten miód ładnie nie wygląda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 13:29 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
marcing To niest czysta nawoc i redgester sachalinski. Bo ja mam bardzo dużo nawosi i redgrestru i mój miód sie ktystalizuje już na drugi dzień. Bendziesz musiała na drugi rok w śierpniu przejsć się po twoim terenie pozytkowym i zobaczyć co tam kwitnie. Masz racjie ten miód w tym słoiku to apetycznie nie wyglonda bendziesz musiał sam w rodzinie skomsumowac. Klienta łatwo stracic gozej iego spowrotem odzyskać. Pozdrawiam miły


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 16:23 - pn 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
[quote="miły_marian."]
To nie mój miód bo u mnie nawłoci mało na pewno nie tyle żeby brać z niej
Źle mi zacytowało :D

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 17:11 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
To jest miod za wczesnie odwirowany i tak bedzie sie krystalizawal i krystalizowal i zkisnie. Za duzo wody w miodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 17:26 - pn 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
zgadza się za dużo wody

_________________
www.pasiekazarki.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 17:31 - pn 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
syriusz24, na przyszłość radziłbym Ci wstrzymać się rozlewaniem tego miodu i go zkremować.
po drugie taki miód lepiej nalewać pod nakrętkę, aby jak najmniej tam powietrza było.
po trzecie jakbyś mógł to wstaw ten słoik do lodówki i po dwóch tygodniach zobaczysz czy skrystalizuje do końca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 18:30 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2012, 23:46 - czw
Posty: 189
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
jino2 pisze:
na przyszłość radziłbym Ci wstrzymać się rozlewaniem tego miodu i go zkremować...
zgadujesz, czy tak robisz?

_________________
www.pasieka.krabik.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 18:35 - pn 

Rejestracja: 20 grudnia 2010, 16:37 - pn
Posty: 3036
Lokalizacja: Sokołow/ Warszawa
zgaduję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 18:46 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2012, 13:49 - czw
Posty: 172
Lokalizacja: Breń/Tarnów
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
pleszek pisze:
To jest miod za wczesnie odwirowany i tak bedzie sie krystalizawal i krystalizowal i zkisnie. Za duzo wody w miodzie.


Koolego miód jak wyciągałem to był poszyty w 100% tylko przypominam sobie ze miałem tam jeszcze kilka ramek dosłownie wilokwiatu I może to robi taka robote. W smaku miód rewelacja zapach piękny ziołowy tylko wyglada kiepsko :(

_________________
"Za każdy dzień pracy przy pszczołach Pan Bóg dodaje pszczelarzowi jeden dzień życia."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 19:07 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Wygląda tak bo wielokwiatowy się skrystalizował a nawłoć nie brzydko to wygląda ale jak by na to nie patrzeć i tak się nie zmarnuje zawsze można zrobić coś dobrego z niego .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 19:17 - pn 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1681
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
dokładnie.... "coś dobrego" nigdy się nie zmarnuje :D

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 19:32 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
syriusz24 pisze:
pleszek pisze:
To jest miod za wczesnie odwirowany i tak bedzie sie krystalizawal i krystalizowal i zkisnie. Za duzo wody w miodzie.


Koolego miód jak wyciągałem to był poszyty w 100% tylko przypominam sobie ze miałem tam jeszcze kilka ramek dosłownie wilokwiatu I może to robi taka robote. W smaku miód rewelacja zapach piękny ziołowy tylko wyglada kiepsko :(

Nie czy wiesz ze wiesz ze miod z nawloci i wielokwiatu krystalizuja w jednyn prawie czasie.To jak myslisz co pierwsze w tym sloiku zkrystalizowalo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 20:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 19:53 - ndz
Posty: 266
Lokalizacja: Dębica
Ule na jakich gospodaruję: WL stojak
jest to miód niedojrzały jeśli będzie stał w temperaturze pokojowej to do wiosny sfermentuje

_________________
Pszczelarz od 1984, aktualnie gospodaruję na 50 ulach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 20:44 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2159
Lokalizacja: Płock
Ja uważam, że są tam dwa różne miody ze sobą nie wymieszane. Jeżeli kolega twierdzi, że wyjmował ramki poszyte w 100 % to jak może mieć za dużo wody chyba, że ktoś mu dolał :) , pszczoły raczej się nie pomyliły i nie zasklepiły byle czego. Czy jest tam wieolokweiat pewnie tak albo inny jednogatunkowy z miodem nawłociowym. Twierdzenie, że wielokwiat krystalizuje w jednym czasie z nawłociowym może być mylne - zależy to od tego co w tym wielokwiacie mamy ( jak np. bezie akacja i lipa to nie tak szybko skrystalizuje a tez to jest wielokwiat, jak będzie rzepak i mniszek to skrystalizuje szybciej - prawda). Nawłoć krystalizuje dość szybko przynajmniej ta u mnie i miód z niej jest jak płynny to przezroczysty i o słomkowym kolorze stosunkowo rzadki nawet ten zasklepiony. Ale jak skrystalizowany to prawie biały z lekkim odcieniem żółci. Pewien znajomy pszczelarz powiedział mi wiosną, że jak planuję uzyskać miód nawłociowy to muszę się starać aby go szybko sprzedać bo się rozwarstwia i nie znajdę na niego klienta. Nic bardziej mylnego u mnie jak kwitła nawłoć to w dolocie moich pszczół nic innego nie kwitło. Miodzik piękny bez żadnych rozwarstwień,klienci ci co spróbowali to tylko o niego pytaja i sam jestem z tym miodem na rynku.

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 21:05 - pn 

Rejestracja: 14 marca 2008, 21:36 - pt
Posty: 189
Lokalizacja: Krosno odrzańskie
A czy w tym miodzie niema czasami syropu cukrowego bądz inwertu zrabowanego w sąsiedniej pasiece , bo coś to za przeżroczysty jak na nawłoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 21:14 - pn 

Rejestracja: 25 stycznia 2009, 21:29 - ndz
Posty: 167
Lokalizacja: mazowsze
widok miodu w tym słoiku to efekt nieprawidłowego przechowywania, wzrosty i obniżenia temperatury w każdym miodzie spowodują taki efekt, pod wieczkiem z powodu wzrostu temperatury zbiera się trochę więcej wilgoci przez co naturalne drożdże trochę tam popracowały i to było powodem tego psy przy otwarciu. gdybyś rozlał niedojrzały miód to na pewno by on sfermentował i wyszedł ze słoika. Moim zdaniem te wszystkie teorie w praktyce się nie zdarzają bo kto oddzielnie rozlewa miód z każdego pojedynczego wsadu do wirówki, ale nawet gdyby tak, to podczas wirowania i cedzeniu doskonale się wymiesza i nie ma takiej możliwości aby po rozlaniu pół słoika to miód z nawłoci, a pól to wielokwiat.
Zasadą powinno być że po każdym miodobraniu całość powinna być wymieszana celem ujednolicenia organoleptyki danej partii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 21:23 - pn 

Rejestracja: 14 marca 2009, 16:53 - sob
Posty: 979
Ule na jakich gospodaruję: brak
jak by syriusz24, nie napisał ze to nawłoć, to bym powiedział ze rzepak z akacją pomieszany. Może naniosły Ci czegoś wcześniej do ramek, a wywirowałeś to dopiero jesienia

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 21:42 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2159
Lokalizacja: Płock
Oto mój miód skrystalizowany i płynny z nawłoci.
Obrazek

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 21:48 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2159
Lokalizacja: Płock
Miód pokazany wyżej w rzeczywistości jest jaśniejszy, zdjęcie robione było przy świetle sztucznym jakieś cienie i tak to wyszło nie do końca odzwierciedla rzeczywistość - ale widać, że jest o jednakowej konsystencji bez rozwarstwiania się. Te słoiki idą poi 30 zeta :cwaniaczek:

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 23:14 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
waldek6530 pisze:
Oto mój miód skrystalizowany i płynny z nawłoci.
Obrazek

Ten z prawej prawdopodobnie się już nie skrystalizuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 23:34 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jak pisałem też mam taki miód dwuwarstwowy, też był poszyty, a rozwarstwił się zaraz po wirowaniu około 1- 2 h nie zaryzykowałem kremowania, bo skoro wirówka go nie wymieszała to ryzyko kremowania za duże szkoda pracy i zepsutego klijęta. Słoiki stoją do dziś w kuchni żaden z nich nie był skisnięty. U mnie okreslono te miody jako spadź liściasta i wielokwiatowy. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 grudnia 2012, 23:45 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2470
Lokalizacja: okolice Częstochowy
robert-a pisze:
U mnie okreslono te miody jako spadź liściasta i wielokwiatowy. Pozdrawiam.

Kto Ci to tak określił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji