FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 22:30 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
robert-a pisze:
źle nie odświeżyłem tylko źle napisałeś

Dobrze odświeżyleś tylko za szybko, zanim ja zdążyłem poprawić.

robert-a pisze:
źle nie odświeżyłem tylko źle napisałeś

Dobrze odświeżyleś tylko za szybko, zanim ja zdążyłem poprawić.

Oto skutek Server error
Proszę usunąć du(p)la.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
kolopik pisze:
Proszę usunąć du(p)la.

No spokojnie panowie bo Kolopik już był u spowiedzi no i grozi mu poprawka !!!

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

wiesiek33 pisze:
No spokojnie panowie bo Kolopik już był u spowiedzi no i grozi mu poprawka

Nie poślizgnąłem się więc na poprawkę się nie łapię.
Znacie to ? :haha: :haha: :haha:

CYNIG pisze:
ale niech się wypowiedzą specjaliści od leżaków z takimi wylotkami

kolopik pisze:
Ale mam fizykę w "jednym paluszku"
Chyba nie bardzo skoro nie wiesz co się dzieje w leżaku z dwoma wylotami zimą. Skąd zresztą masz wiedzieć skoro masz ule o jednym wylocie u dołu.

kolopik pisze:
Moja rada, powtarzam moja. Zamknij na takie mrozy dolny wylotek, zlikwidujesz przeciąg w ulu.
nawet czasowo nie należy zamykać dolnego wylotu w leżakach o dwóch wylotach jeśli jeden jest usytuowany na dole drugi wyżej(nawet jeśli ten wyżej nie jest prostopadle do dolnego tylko przesunięty gdzieś w bok lub odwrotnie dolny względem górnego przesunięty np. dolny z lewej strony ula a górny centralnie na środku).

kolopik pisze:
Dwa otwarte wylotki jeden nad drugim zawsze będą powodowały przeciąg (komin termiczny) jeśli wystąpi odpowiednia różnica temprtatur między nimi.
Sugerowałem zamknięcie dolnego wylotka tylko i wyłącznie z tego powodu aby rodzina miała lepszy dostęp do św. powietrza górnym niż dolnym wylotem. Ale tylko podczas dużych (obecnych) mrozów.
Dlatego należy zawsze przed zimowlą zamknąć górny wylot najlepiej kawałkiem styropianu ponieważ jak go do zimy jeszcze okitują od wewnątrz łatwo go wiosną wydobyć. Można też kawałkiem drewienka taka mini wkładką ale zamykaną na głucho, trudniej jej się jednak pozbyć wiosną bo styropian wydłubiesz a drewna nie. Dostęp powietrza będzie wystarczający od dołu nawet przy tak małym wylocie jak ma kolega Bażant001. Błąd że nie pozamykał górnych wylotów i proponował bym zrobić to nawet teraz wsuwając dopasowany kawałek styropianu.

kolopik pisze:
Wiem. CO2 jest cięższe od powietrza i uchodzi "dołem" ale nie w kominie termicznym.
W ulu o dwóch wylotach nie powstanie ci komin termiczny w którym ciepłe CO2 było by lżejsze od reszty ciepłego powietrza a to zawsze będzie szło w górę, zawsze więc dwutlenek węgla opadnie na dół.

Szron na górnym wylotku zrobił się dlatego bo kłąb jest uwiązany najprawdopodobniej tuż pod tym wylotem lub już na jego wysokość się przesunął i wytwarzając ciepło doprowadza do różnicy temp. między wnętrzem ula a dworem.

Istotą jest to by przy układaniu gniazda w leżakach jeśli gniazdo jest na środku ula zostawić na zimowlę na jego bokach po jednej wolnej uliczce po to by nie było wilgoci w ulach i by taka sytuacja jak wystąpiła u kolegi Bażant001 z tym szronem się nie pojawiła, oczywiście przy zamkniętym górnym wylocie. :wink:

Bażant001 jak masz w tych ulach ułożone gniazda? w którym miejscu ula i jak wygląda to ułożenie oraz co masz na górze gniazda nad uliczkami?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Cordovan pisze:
Bażant001 jak masz w tych ulach ułożone gniazda? w którym miejscu ula i jak wygląda to ułożenie oraz co masz na górze gniazda nad uliczkami?

Odpowiedź na to pytanie wyjaśni wreszcie problem.
Najprawdopodobniej góra gniazda jest mocno ocieplona a beleczki wszystkie zamknięte na głucho i dodatkowo w daszkach nie ma otworów wentylacyjnych.
Taka sytuacja powoduje zamkniecie ruchu powietrza ulowego miedzy dolnym i górnym otworem - osadzając szron na górnym, gdyż tak mówi fizyka.
W "ciągu" znajduje się tylko powietrze z przedniej części ula i kłębowi nie powinno szkodzić. Zapewne w dalszej części ula panuje wilgoć, im dalej tym większa.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
komeg, Ramki są szerokie więc beleczek nie ma, na tym leży poduszka z plew.Otwory wentylacyjne w daszkach są.

Bażant001, a ramki osłonowe lekko odsunąłeś od reszty by były wolne uliczki? Gniazdo gdzie jest umiejscowione? :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Cordovan pisze:
Bażant001, a ramki osłonowe lekko odsunąłeś od reszty by były wolne uliczki?

Gdyby odsunął - ogrzane powietrze "poszłoby" do góry a nie wylotkiem - stąd szron.
Cała cyrkulacja w tym uli odbywa się między wylotkami w przedniej części.
Bądźmy dobrej myśli, że ksiądz nie zarobi. :kapelan: :kapelan: :kapelan: :kapelan:

pozdrawiam

komeg pisze:
Gdyby odsunął - ogrzane powietrze "poszłoby" do góry a nie wylotkiem - stąd szron.
Ja to wiem. Dlatego go o to zapytałem by sam sobie odpowiedział na pytanie - jaki błąd zrobiłem. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Chłopaki dobrze mówią... górny jeśli takowy jest, powinien być cały bezwzględnie zamknięty, a ten 1cm2 w dolnym na ramkę to jest takie minimum, jeżeli będzie 2 lub 3 to tylko na korzyść :) Oczywiście skrajne uliczki drożne, całość przykryta jakimś "czymś" :) Cordovan, dobrze do tematu podchodzi... najpierw trzeba przeprowadzić badania a dopiero można stawiać diagnozę :) Czyli trzeba dowiedzieć się jak to wszystko wygląda i dopiero można cokolwiek powiedzieć, a nie odwrotnie jak co po niektórzy ;)

Ramki pszczele

Cordovan pisze:
W ulu o dwóch wylotach nie powstanie ci komin termiczny w którym ciepłe CO2 było by lżejsze od reszty ciepłego powietrza a to zawsze będzie szło w górę, zawsze więc dwutlenek węgla opadnie na dół.

Fizyka - dział Termodynamika - pziom Gimnazjum.
Z Twojego wykładu wynika, że do każdej kotłowni każdy palacz musi wchodzić w masce gazowej bo udusi się ciepłym dwutlenkiem węgla jako, że on nie może wydostać się kominem tylko przez ruszta wydostaje się z pieca i zalega w kotłowni.
Radzę po napisaniu przeczytać co się napisało.

kolopik, kotłownia i ciśnienie panujące w piecu a ul z rodziną pszczelą to zupełnie inna bajka. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
kolopik pisze:
Cordovan pisze:

Fizyka - dział Termodynamika - pziom Gimnazjum.
Z Twojego wykładu wynika, że do każdej kotłowni każdy palacz musi wchodzić w masce gazowej bo udusi się ciepłym dwutlenkiem węgla jako, że on nie może wydostać się kominem tylko przez ruszta wydostaje się z pieca i zalega w kotłowni.
Radzę po napisaniu przeczytać co się napisało.

Chyba przeciw gazowej ? A jaka maska chroni przed Co2 ? chyba tylko aparat powietrzy ? Co2 tak spada niżej nawet jak jest ciepłe bo inne ciepłe gazy idą do góry.

Fakt przeczytaj swój post o zamknięciu górnego wylotka i pomyśl czy nie chcesz naginać praw fizyki nawet jak masz wiedzę fizyki w jednym paluszku.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
W kotłowni to panują inne warunki .
Różnica temperatur i wysokość komina jest taka że ciąg jest ogromny, przy czym w ulu znikomy, niski komin, różnica temp może być żadna bo z dala od kłębu. Fizyka fizyką ale jeszcze wartości liczbowe jak różnica ciśnień, szybkość przepływu zależne od okoliczności i np gotwe uduszenie w mieszkaniach od CO ( nie od CO2 ). W kotłowni podtrucia częste.

Maska gazowa z dwutlenkiem węgla nic nie wskura a nawet nie ma po co.
Jeśli będzie sam dwutlenek węgla to wiadomo uduszenie a braku tlenu.
Jakieś tam stężenie dwutlenku to nic bo nie jest trujący.
Co innego z tlenkiem węgla - wiąże się z hemoglobiną i ona go transportuje zamiast potrzebnego tlenu. Uduszenie gotowe (tzw zaczadzenie ).

Awatar użytkownika

Mariuszczs pisze:
W kotłowni to panują inne warunki .
.

No fakt różnica jest kolosalna choć- model jest podobny, to różnice temperatur, ilości spalanych kalorii, wymiany powietrza, cele jakie chcemy osiągnąć są odmiennie rożne.

To jak by porównywać mechanikę chodzenia mrówki i słonia :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Gniazdo składa się z 7 ramek WP.Bez beleczek ramki są szerokie, na końcu zatwora.Po niej słomianka.Na ramkach poduszka z plewami.Dokarmione 14 kg cukru.Mam część uli z dwoma wylotkami a część z jednym.Wszystkie są otwarte.Wiosną zobaczymy które rodziny będą lepsze.

Cordovan pisze:
kolopik, kotłownia i ciśnienie panujące w piecu a ul z rodziną pszczelą to zupełnie inna bajka

Jakie to ciśnienie panuje w piecu ? A jakie w ulu ?
Odpowiem atmosferyczne, takie samo jak w ich otoczeniu.
Oba warunki podlegają temu samemu prawu fizycznemu.
Ciśnienie nie ma nic wspólnego z kominem termicznym (komin kotłowni to też komin termiczny tyle, że obudowany). Komin termiczny powstaje z różnicy temperatur na różnych poziomach i ma kierumek pionowy a zwrot zależny od temperatury w kominie i na zewnątrz. Jeśli temp. w pomieszczeniu jest wyższa niż na zewnątrz to zwrot komnia jest do góry, jeśli jest odwrotnie zwrot komina jest w dół. Niedowiarkom proponuję uchylenie drzwi zamrażarki.
robert-a pisze:
Chyba przeciw gazowej

Ani tej, ani tej.
Miałem na myśli maskę a właściwie aparat tlenowy ale z pośpiechu tak wyszło.
Mariuszczs pisze:
Fizyka fizyką ale jeszcze wartości liczbowe jak różnica ciśnień, szybkość przepływu zależne od okoliczności

"Sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie-trzymaj ojciec dwa granata". Skąd ja to znam ? Następny co zwolnienia lekarskie brał jak były lekcje fizyki. :haha: :haha: :haha:
robert-a pisze:
No fakt różnica jest kolosalna choć- model jest podobny, to różnice temperatur, ilości spalanych kalorii, wymiany powietrza, cele jakie chcemy osiągnąć są odmiennie rożne.

I Ty też często w szkole chorowałeś ?

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
robert-a pisze:
Chyba przeciw gazowej

Ani tej, ani tej.
Miałem na myśli maskę a właściwie aparat tlenowy ale z pośpiechu tak wyszło.

Kolopik jak ktoś przekręci jeden wyraz byś go zabił, a jak sam piszesz co popadnie to przez przypadek. Jak czepiasz się każdego wyrazu innych to sam bądź dokładny. Jak masz wszystko w jednym paluszku nie rób błędów.

Mało ważne co już teraz będziemy pisać i co sobie udowadniać, napisałem, wyżej koledze Bażant001 co powinien zrobić. I zastanawia mnie jeszcze po co włożyłeś Bażant001 do uli te maty słomiane, na bokach gniazda na zimowlę ma być tylko pojedyncza deska zatworowa i między tą deską a ramką osłonową przerwa na uliczkę w górę. Ty chcesz by ci czasami pszczółki nie "zmarzły" :haha: czy maty założyłeś na boki gniazda z braku doświadczenia? choć wydaje mi się że pytałeś o to jak ułożyć gniazda i czyt oraz kiedy ocieplać. Maty słomiane na boki by docieplić gniazdo zakłada się po połowie lutego.:wink:

Awatar użytkownika

Tak kolopiku - piec ci na dolocie przyzsie kartkę papiru a dolny wlotek ula nie. Drugie zdanie niepotrzebne.

kolopik pisze:
Ciśnienie nie ma nic wspólnego z kominem termicznym (komin kotłowni to też komin termiczny tyle, że obudowany). Komin termiczny powstaje z różnicy temperatur na różnych poziomach i ma kierumek pionowy a zwrot zależny od temperatury w kominie i na zewnątrz. Jeśli temp. w pomieszczeniu jest wyższa niż na zewnątrz to zwrot komnia jest do góry, jeśli jest odwrotnie zwrot komina jest w dół. Niedowiarkom proponuję uchylenie drzwi zamrażarki.

kolopik nie wiem gdzie tą fizykę studiowałeś ale piszesz bzdury,porównując komin z drzwiami lodówki.W kominie występuje ruch powietrza na zasadzie różnicy ciśnień u góry jest zawsze niższe ciśnienie przez co powietrze na dole rozprężając się idzie do góry.A jeżeli jest podgrzewane w piecu jest na dodatek lżejsze przez co łatwiej mu wydostawać się na zewnątrz.Zwróć też uwagę jak działa wentylacja w domu że zimne powietrze nie wchodzi przez komin(kratkę wentylacyjną) choć jest cięższe.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
panowie kolopik zmusza was do myślenia a nie odpowiada prosto i zwięźle, Niedowiarkom proponuję uchylenie drzwi zamrażarki.
otóż w zamrażalce po uchyleniu drzwi dołem wylatuje zimne powietrze a górą wlatuje ciepłe to można porównać do ula np. 10 ramowego obsiadające przez pszczoły wszystkie ramki bez górnej wentylacji wtedy wentylacja zachodzi tylko przez wylotek tak jak przez otwarte drzwi zamrażarki

Awatar użytkownika

Zenon pisze:
panowie kolopik zmusza was do myślenia a nie odpowiada prosto i zwięźle, Niedowiarkom proponuję uchylenie drzwi zamrażarki.
otóż w zamrażalce po uchyleniu drzwi dołem wylatuje zimne powietrze a górą wlatuje ciepłe to można porównać do ula np. 10 ramowego obsiadające przez pszczoły wszystkie ramki bez górnej wentylacji wtedy wentylacja zachodzi tylko przez wylotek tak jak przez otwarte drzwi zamrażarki

I uważasz jak kolopik że należy zamknąć dolny wylotek a zostawić górny ? bo ul to nie zamrażarka :haha: raczej chodzi o co innego w ulu.

Awatar użytkownika

A wystaw tą zamrażarkę teraz koło uli, żeby chociarz było bardziej porównywalnie tzn cieplej w środku .

Awatar użytkownika

dudi ----w daszkach nie zmniejszam ..........

Ul to nie komin ani zamrażarka tam wszelkie procesy zachodzą bardzo wolno. Zimą w ulu gęstość CO2 wzrasta dwu krotnie a że CO2(gęstość1,96) jest cięższe od tlenu(gęstość1,43) więc CO2 opada na dno powodując ruch nazwijmy to gazów powodując ich wymianę.CO2 wychodzi po dennicy a świeże powietrze wchodzi górą wylotka. Cały cykl wymiany gazów w ulu odbywa się dołem, nie wiem co tu myśleć z porównaniami do kominów czy wydechów samochodowych itp.

robert-a co do wylotków to się nie zgadzam z kolopikiem jestem za , zamknięciem górnego wylotka , moim zdaniem powinien on być już zamknięty po ustaniu lotów pszczół przed uwiązaniem się kłębu zimowego

Zenon pisze:
moim zdaniem powinien on być już zamknięty po ustaniu lotów pszczół przed uwiązaniem się kłębu zimowego
Czyli zgodnie z tym co napisałem wcześniej.
Cordovan pisze:
Dlatego należy zawsze przed zimowlą zamknąć górny wylot najlepiej kawałkiem styropianu ponieważ jak go do zimy jeszcze okitują od wewnątrz łatwo go wiosną wydobyć.

ja-lec pisze Cały cykl wymiany gazów w ulu odbywa się dołem, nie wiem co tu myśleć z porównaniami do kominów czy wydechów samochodowych itp. ja napisałem ;bez górnej wentylacji wtedy wentylacja zachodzi tylko przez wylotek czyli dołem przez wylotek wlatuje zimne świeże powietrze a górą wylotka wypychane jest ciepłe powietrze z ula czyli dwutlenek

Niedowiarkom proponuję uchylenie drzwi zamrażarki. przepraszam , panowie ten cytat nie jest mój to cytat kolopika ja go skopiowałem i napisałem że kolopik nie udziela odpowiedzi prosto i zwięźle i zmusza tym nas do myślenia

Zenon no to nie pomyślałeś bo w tym przypadku występuje ruch gazów o takim samym składzie tylko różnej temperaturze.Gaz o niższej temperaturze jest gęstszy przez co jest cięższy.A to nie to samo co w ulu.

ja-lec pisze:
A to nie to samo co w ulu.

Jasne, że nie to samo. W ulu gaz jest cieplejszy, przez to lżejszy i unosi się samorzytnie do góry bez względu na jego skład (%% zawartość CO^2).
Przykład.
Balon. Atmosfera wewnątrz balonu to 99 % CO^2 (powstaje w wyniku spalania gazu butan-propan). Idąc dalej rozumowaniem ja-lec to balon nie ma prawa się unieść bo CO^2 jest cięższe od powietrza.
A balonowi zasada ja-lec koło () lata i lata.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
ja-lec pisze:
A to nie to samo co w ulu.

Jasne, że nie to samo. W ulu gaz jest cieplejszy, przez to lżejszy i unosi się samorzutnie do góry bez względu na jego skład (%% zawartość CO^2).
Przykład.
Balon. Atmosfera wewnątrz balonu to 99 % CO^2 (powstaje w wyniku spalania gazu butan-propan). Idąc dalej rozumowaniem ja-lec to balon nie ma prawa się unieść bo CO^2 jest cięższe od powietrza.
A balonowi zasada ja-lec koło () lata i lata.

Była kotłownia była zamrażarka teraz Balon ale dlaczego chcesz zamykać dolny a otwierać górny ?

kolopik pisze:
Balon. Atmosfera wewnątrz balonu to 99 % CO^2

Znowu piszesz brednie. Napełnij balon dwutlenkiem węgla to zobaczysz jak poleci, możesz to zrobić np.gaśnicą CO2 lub śniegową (dawna nazwa) i nie pij więcej bo dostajesz poplątania z pomieszaniem wymyślając coraz to nowe porównania uważając się za fizyka bo mnie tym rozbawiasz do łez :haha: :haha: :haha:

Awatar użytkownika

ja-lec, Dokładnie balon nie może być w 99 % z dwutlenku węgla bo by musiał mieć szczelny wentyl pomiędzy palnikiem a balonem. Palnik w balonie dostarcza nie tylko produkt spalania ale też ogrzane powietrze np azot. Fakt tu fizykę trzeba znać a nie tylko mieć ją w 1 paluszku.

robert-a pisze:
Była kotłownia była zamrażarka teraz Balon ale dlaczego chcesz zamykać dolny a otwierać górny ?

Po pierwsze, oba były otwarte.
Doradziłem zamknąć dolny na czas takich (silnych) mrozów a nie na stałe aby przerwać przeciąg w ulu i zapewnić dostęp świeżego powietrza w środek gniazda.
Nie wiem czy ktoś z Was widział takie b. stare ule ? Ja widziałem i myślę, że starzy (wiekiem) pszczelarze to potwierdzą. Ule te zamiast znanych obecnie wylotków posiadały pionową szparę o szerokości około 1 cm i długości 12-15 cm wykonaną w środku ścianki ula. I żadnych innych otworów i na dole i na górze. Mostków też nie miały a pszczoły lądowały na pionowej ścianie ula i dążyły do tej szpary. Czyszczenie takiego ula odbywało się przez drzwiczki w szczytowej ścianie. Nie muszę przypominać jak dokładnie wtedy gacono zimowe gniazda pszczele. I jakoś się pszczoły naszym dziadkom nie dusiły dwutlenkiem węgla.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
robert-a pisze:

Po pierwsze, oba były otwarte.
Doradziłem zamknąć dolny ..........

No i jako jedyny trzymasz się tej tezy wszyscy jakoś mówią że zostawić dolny ? W ulach które widziałem wylotki są usytuowane nisko. I dalej mnie nie przekonałeś o słuszności tego by otwarty wylotek był wysoko na wysokości kłębu ? Ale kombinuj dalej :mrgreen:

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Atmosfera wewnątrz balonu to 99 % CO^2
Opatentuj to bierzesz balon butle albo ognisko u góry wężyk i do kompresora pompujesz kompresorem powietrze z balonu sprężasz je i masz czysty no 99% dwutlenek sprzedajesz go w butlach do spawania i piwa biznes się kreci kasa leci brawo :)

Ule na jakich gospodaruję: dadan
Bardzo przepraszam, że się wtrącam, ale trochę znam prawa fizyki. Po pierwsze nie mylcie tlenku węgla z dwutlenkiem węgla. Po drugie nie jest tak, że dwutlenek węgla jest na dole a nad nim powietrze. Niezależnie od ich gęstości (trochę się różnią) ale powietrze jest mieszaniną głównie azotu (lżejszy) i tlenu (cięższy) i jakoś ze sobą współżyjąc tworzą powietrze. W mniejszych ilościach w powietrzu znajduje się dwutlenek węgla i inne gazy. W ulu tak jak i w innych pomieszczeniach zamkniętych,w których zjawia się jakiekolwiek źródło ciepła powietrze przenosi ciepło do wszystkich zakamarków głównie w wyniku tzw. konwekcji, to znaczy, tak jak tu wielu pisało, ciełe powietrze unosi się do góry, tamstykając się z zimniejszym, przekazuje swój nadmiar ciepła(czyt. energii, bo ciepło to sposób przekazywania energii)i i opada na dół, ogrzewa się od źróła ciepła unosisiędo góry, oddaje nadmiar ciepła i tak dalej aż do wrównania temperatur a własciwie do wrównania średniej energii kinetycznej cząsteczek. Jeżeli uchylicie jedną ściankę boczną takiego pomieszczenia i na zewnątrz jest niższa temperatura, to dołem wchodzi zimne powietrze a górą ulatnia się ciepłe i po dłuższym czasie i wewnątrz i zewnątrz temperatury się wyrównają. W ulu prawdopodobnie jest podobnie. Kłąb pszczół jest źródłem ciepła, więc dołem wchodzi napewno zimne czyste powietrze a górą jeśli tam jest wylot uchodzi ciepłe. Tak ale chodzi o wymianę dwutlenku węgla i pary wodnej. Nie wiem jak, ale myślę, że po oziębieniu się u góry(tam jest niższa temperatura niż w kłębie) opada na dół i część z niego wychodzi wylotkiem. Oczywiśie nie wszystka para i nie wszystkidwutlenek węgla ale tyle, że to pszczołom nie szkodzi. Jest jeszcze wiele problemow ale jak tu już ktoś napisał nauka nauką a pszczoły wiedzą swoje i tylko eksperyment może zweryfikować nasze rozważania. Pozdrawiam i życzę więcej radości i spokoju oraz opanowania i dużo, dużo zdrowia. Roman

Awatar użytkownika

A ja byłem dziś w pasiece było około 10 stopni ciepła
i widziałem :shock: latające pszczoły
wyleciała gema i minesota
bardziej z ciekawości chyba jak z potrzeby :zeby:
a na drugiej pasiece w zeszłym tygodniu w te mrozy :cold: :cold: :cold:
wyleciały stojaki z pod uli :shock:

ale znalazłem je u kolegi na składzie złomu
i już z delikwentami jestem po rozmowie wychowawczej :pala:
tylko nie wiem co tam będzie na wiosnę
bo walnęli je na glebę w trawę i śnieg :załamka:

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Szczupak, masakra z takimi ludźmi, zarobi może na tym złomie na wino, a ile szkody po drodze ;/ przecież jakby powiedział to już by mu było lepiej na to wino dać ;/

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
A ja dzisiaj byłem na pasiece o 12,30, 14 stopni na plusie i widziałem to co na zdjęciu na wszystkich ulach Obrazek Obrazek Obrazek szczupak, ul nr 2 to ambrozyjka, jest super. :pl:

Szczupak pisze:
i już z delikwentami jestem po rozmowie wychowawczej
tylko nie wiem co tam będzie na wiosnę
bo walnęli je na glebę w trawę i śnieg

Ja wczoraj w połdnie pozbawiłem życia Karpia (kupionego) :cold: :thank: :thank: :tasak:
Zżałem jego części i nic. Jzk widzicie, żyję, choć karpik żarł GMO.

U mnie dzisiaj pięknie polatały :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
u mnie dziś +9 było. Tylko z 2 rodzinek powystawiały głowy ;).

konradziu pisze:
U mnie dzisiaj pięknie polatały :D

Ile Ci termometr pokazywał ?
U mnie dupa, tyko + 2. Czekam na +15, dopiero wtedy zacznę "główkować"
Teraz urlop, pszczółki spią, pszczelarz lch nie niepokoi, za dwa miesiące zaczną pszczelarza stawiać do wiwatu i wtedy się dopiero okaże czy ich opiekunem jest pszczelarz czy "pszczelarz"

kolopik pisze:
Ile Ci termometr pokazywał ?

+12 :pl:

Ule na jakich gospodaruję: wp
umie też wylatują jest plus 11* wczoraj tez się pokazywały.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 43  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]