FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 22:14 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

mniszek pisze:
Pewno pożytki są caly rok bo są różne kwiaty , często spadzie lisciaste. Może jeszcze w malym miasteczku z dala od ruchliwej autostrady , mialoby to rację bytu? Ale nigdy bym nie kupil miodu z ula z wielkiego miasta .Wystarczy sobie uzmyslowic jaka jest posciel po wietrzeniu na balkonie , jeżeli ktos jeszcze się odważy to robić w dużym mieście. Moje zdanie na NIE. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kolego trochę bzdury wypisujesz. Już tłumaczę Tobie dlaczego . W zeszłym roku 2012 miałem okazję słuchać wykładu dr Chorbińskiego będąc w Suchlicy . On wyjaśnił sprawę właśnie ,, miodów w przydrożnych drzew ja również z miasta ''. Jak określił robione były badania na tym dylematem i do jakich wniosków doszli. A po pierwsze, że w miodzie nie wykryto najmniejszej ilości metali ciężkich ani żadnych innych związków chemicznych. Pszczoła w naturze jest idealnym filtrem na tego typu rodzaje zanieczyszczenia. Jedynie czym się odbijało dla pszczół to skrócona ich żywotność. Ale miód jest czysty.
Pozdrawiam SL

Dla własnej ciekawości trzymam jeden-dwa ule koło domu w mieście. Pozostałe rodziny znajdują się na terenie łąk, nieużytków i niewielkich upraw polowych. Te w mieście zawsze mają mało pszczół lotnych, małe zapasy i małe zbiory. Młodych pszczół w ulu dużo. Rójek brak. Tłumaczę to sobie tym, że w ogródkach przydomowych stosowane są śor bez ograniczeń zatruwając wszystko - także moje pszczoły.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
barto pisze:
Te w mieście zawsze mają mało pszczół lotnych, małe zapasy i małe zbiory. Młodych pszczół w ulu dużo. Rójek brak.
Szukaj innej przyczyny tego stanu rzeczy , ja mam ogródki działkowe 200m od pasieki i nie widziałem jeszcze żeby tam ktoś pryskał.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Na zebraniach Walnych ..działkowiczom wpajam że opryski tylko pod sam wieczór.....
Nie stosowanie się grozi grzywna za trucie zapylaczy .

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Im więcej czytam postów przeciwników , tym bardziej nabieram ochoty ma pszczoły-mieszczuchy. Już nawet zacząłem robić im ule, będą to warszawskie poszerzane, korpusowe i nieocieplne , z płyty OSB 18 mm , bezfelcowe. Będą stały pod zadaszeniem, więc o trwałość się nie martwię. Już widze krytykę, ale wiem swoje, takie mam ramki i ule , choć nie wykluczam przejścia na 1/2 Dadant , albo od razu w amerykańce. Za dużo się napatrzyłem chyba na ameryckie sklpy ze sprzętem bo wszytsko mi się podoba :)

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
U mnie w mieście 20 -to tysięcznym jest sześć pasiek tylko te które widuje przejeżdżając autem lub będąc na spacerze.Jedna to pasieka kilkuset pniową ale ten pszczelarz wędruje i latem większość uli znika a pozostają tylko odkładowe i kilka antyków. Pożytki to praktycznie od wierzb do nawłoci , jest wszystko ale to dzięki naszym poprzednim pokoleniom które zadbały o nasadzenie drzew miododajnych.A teraz nikt o tym nie myśli i chociaż by nie wycinano tych co rosną bo tej zimy widziałem pościnane prawie wiekowe akacje.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Obrazek

To też może być jakieś rozwiązanie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
mniszek pisze:
Pewno pożytki są cały rok bo są różne kwiaty , często spadzie liściaste. Może jeszcze w małym miasteczku z dala od ruchliwej autostrady , miałoby to rację bytu? Ale nigdy bym nie kupił miodu z ula z wielkiego miasta .Wystarczy sobie uzmysłowić jaka jest pościel po wietrzeniu na balkonie , jeżeli ktoś jeszcze się odważy to robić w dużym mieście. Moje zdanie na NIE. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No nie wiem dlaczego nie można wieszać pościeli w dużym mieście ? Chyba że na śląsku ale tam też spada produkcja stali i chyba nie jest już tak źle. Większe miasta to opalanie domów gazem i ciepliki miejskie. Strasznie się robi teraz w małych miasteczkach bo palą wszystkim dziś przejeżdżałem to smród plastyków straszny. Autostrady tez nie mają już takiego zagrożenia emisja spalin spada ołowiu już w nich nie ma.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
robert-a, syf w powietrzu na całym G. Śląsku to stereotyp który nie ma pokrycia w rzeczywistości. Oczywiście są miejsca tragiczne (choćby Rybnik z przekroczonymi pyłami). Tak jak piszesz, teraz to niska emisja jest problemem.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: inny
ule warszawskie na ciepłą zabudowę

emka24 pisze:
Obrazek

To też może być jakieś rozwiązanie.

chyba w poniedziałek w tvp1 w agrobiznesie pokazywali ile to pasiek teraz jest na dachach w New York (chyba 80 tys uli) żałuję że Wa-wa ustanowiła zakaz pszczół.

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
W Warszawie jest zakaz hodowli pszczół? No to ciekawe co teraz zrobi ten hotel, który wcześniej tak pięknie reklamował swoje ule na dachu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Slawek pisze:
W Warszawie jest zakaz hodowli pszczół? ...........
Jesteście pewni ze wprowadzono zakaz ? To by były 2 Bydgoszcz i W-wa.

Warszawa i ( chyba Ełk )to już kilka lat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i Dadant
Wrocław ma na pewno taki zakaz.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kraków zakaz obowiązuje, wolno trzymac w strefie przedmieść tylko odległość uli od granicy nie może być mniejsza niż 15m. Oczywiscie w tym kuriewnym miescie, w.w. nie dotyczy wlosci kleru. Próby zmian tego przepisu zostaly negatywnie zaopiniowane przez swietojeblich urzedasow, bo pszczoły żądlą a ludzi uczulonych coraz wiecej (klasztorne jak wiadomo nie żądlą ;) ).
Na szczęście krakusy potrafia miec w tyle wladzuchne, jak i mieli cysorza oraz przewodniczącego ;)
Pszczoly lataja.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Nie widzę funkcji edycji :(
Poprawka, w Krakowie sie zmieniło. Już wolno mieć pszczoły, warunek 15m od granicy lub 4m i 2m wysokosci plotu.
Poprzednio czytałem stara uchwałę. :oops:

Nie wiem jak w innych miastach ,ale byłem ostatnio w Katowicach <koledzy leszczyna ,lipa ,akcja i inne drzewa , krzewy> tylko stawiać pszczoły ,40 rodzin pszczelich to będzie miało raj .

jino2 pisze:
Warszawa i ( chyba Ełk )to już kilka lat.

w Ełku nie ma zakazu ( może chodzi i działkowiczów , ci mają swoje prawa , regulaminy i uchwały ), jest wiele uli w starej willowej dzielnicy , sam mam zawsze przy domu uliki weselne , a i czasem jakiś ul z odkładem, żeby sobie poparzeć czy pszczoły lecą za pozytkiem. W tym roku przywioze ze 2-3 ule na nawłoć bo to chyba główny pożytek na peryferiach miasteczka. Przywiozę po rzepaku , więc i lipę miejską sprawdzę :)

Gdzie się można dowiedzieć o zakazie hodowli pszczół w mieście ( Olsztyn).

Pozdrawiam.

w Urzędzie Miasta , wydział mienia komunalnego czy podobny

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
antmar, w urzędzie miasta sprawdź (albo na stronie bip) jakie są zapisy w "regulaminie utrzymanie czystości i porządku na terenie miasta/gminy"
Tam mogą być zawarte obostrzenia dotyczące zwierząt na terenie miasta/gminy.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Cynig dzięki.

Ule na jakich gospodaruję: w poszukiwaniu
witam, najnowsze dane jeśli chodzi o Warszawę -

cytat z Uchwały XLIX/1366/2013 z dnia 17/01/2013 dla M.St.Warszawa

"Rozdział VII
Wymagania dotyczące utrzymania zwierząt gospodarskich na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej, w tym zakaz ich utrzymywania na określonych obszarach lub w poszczególnych nieruchomościach
§30
Wymagania dotyczące utrzymania zwierząt gospodarskich na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej
1. Kozy, zwierzęta futerkowe oraz drób mogą być utrzymywane na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej wyłącznie w obiektach zamkniętych, tak aby nie mogły przedostawać się na drogi, tereny publiczne i przeznaczone do wspólnego użytku.
2. Utrzymywanie zwierząt gospodarskich nie może powodować uciążliwości dla innych użytkowników nieruchomości lub użytkowników nieruchomości sąsiednich oraz nie może powodować zagrożenia sanitarnego.
3. Właściciel lub użytkownik zwierząt gospodarskich wykorzystywanych
do wykonywania usług przewozowych i rekreacyjnych, zobowiązany jest do usuwania odchodów pozostawianych przez te zwierzęta. Obowiązek ten nie dotyczy funkcjonariuszy Policji, Straży Miejskiej oraz służb mundurowych pełniących obowiązki służbowe z wykorzystaniem koni.
§31
Obszary, na których zakazuje się utrzymywania zwierząt gospodarskich
1. Koniowate, bydło, jeleniowate, świnie, owce i pszczoły nie mogą być utrzymywane na terenach wyłączonych z produkcji rolniczej, jeżeli odległość od granic osiedli mieszkaniowych jest mniejsza niż 1000 m. Warunek ten nie dotyczy koni przeznaczonych do celów rekreacyjnych i służbowych, z zastrzeżeniem, że nie powoduje to uciążliwości,
o których mowa w § 30 ust. 2."

a więc nie do końca przynajmniej legalnie wolno trzymać pszczółki w stolicy...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Ale powyżej 1000m jest OK więc nie jest tak źle. W Opolu nowa uchwała której podjęcie wymusiły "śmieci" jest bardzo tolerancyjna dla hodowli pszczół:
"8. Obszar pasieczyska winien być ogrodzony. Przy wejściu na pasieczysko należy umieścić
tabliczkę: „Uwaga pszczoły. Wstęp wzbroniony”.
9. Ule z pszczołami powinny być ustawione w odległości, co najmniej 10 m od uczęszczanej
drogi publicznej, budynków mieszkalnych, inwentarskich i gospodarczych, a także od
podwórza i ogrodu oraz oddzielone stałą przeszkodą (parkan, mur, krzewy) o wysokości co
najmniej 3 m, która spowoduje wznoszenie się wylatujących i powracających do ula pszczół
nad pobliskim terenem." Tak więc u nas mamy warunki dla hodowli :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... LokKrajTxt

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]