Odnowiciel pisze:
to na trzeci rok kup sobie odpowiednią drabinę i skafander
Wiesz jak takie decyzje słyszę to się czasami zastanawiam czy świat już się całkiem obrócił do góry Kołami
Nie lepiej Ci kupić od uczciwego Hodowcy matkę zarodową i samemu hodować ???
Takimi metodami to zapaskudzisz okolice w promieniu 20 km
No ale to moje zdanie
Do takiego myślenia skłoniło mnie zakup zeszłym roku matek. Uchciwiłem się na matki ze związku po 10zł za unasienione, i co się okazało jedną wymieniły wciągu miesiąca a druga po miesiącu ztrutowiała, i to ma zachęcać do wymiany matek.[/quote]
gdybyś czytał forum uważnie to byś zauważył, że wiele razy było podkreślane, że źródło zakupionych matek jest na pierwszym miejscu, druga sprawa wiele się pisało, że warto kupować matki jednodniowe lub unasienione na pasiece, a Ty raptem kupiłeś dwie matki, poleciałeś na tanioche i kupiłeś sztucznie unasienione z koła refundowane, pewnie kto je sprzedawał nie było tak istotne jak ten cały zwrot kasy, cóż wniosek jest jeden to co napisano w dziale matki, podział oraz opis poszczególnych linii to dla Ciebie same śmieci, wszystkie instytuty i hodowcy to jedna pomyłka, która jest zbyteczna, cóż twoje pszczoły robisz co chcesz,
ps Bogdan nie wprowadzaj kolegi w błąd, ja sądzę że mając kundle w pasiece już w pierszym roku musi skafander kupić, to samo z rójkami, drabinka nie pomoże już lepiej otwarte pole, a na środku pasieka, a pomiędzy agresty aby rójki nisko siadały
cacek pisze:
matka matce nie równa nwet hodowlana bo pozniej niewiemy z jakim trutniem sie unasieniła. owszem jezeli sie wydarzy to czemu wydawac kase na matkę która tez nie wiadomo jaka będzie do końca no ale mamy wtenczas większe prawdopodobieństwo że będzie matka hodowlana lepsza od rojowej
jeśli hodowca posiada daną linie którą oferuje, a materiał oferowany przez niego jest naprawde materiałem dobrym, czyli sprzedawca wie czym ta linia się charakteryzuje to w pierwszym pokoleniu jednolitość matek oferowanych do sprzedaży będzie największa, oczywiście unasiennienie ma znaczenie, aczkolwiek sam fakt oferowanego dobrego materiału jest na pierwszym miejscu, więc zapewniam Cię, że zakup dobrych np 5 matek bardziej się opłaca niż 5 kundli, które na wiosnę myślą tylko jak tu się wyroić, już pomijając fakt, że po ostatnim pożytku agresywność ich wzrasta,