FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 19:07 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ] 
Autor Wiadomość
Witam.

Przeglądając Allegro, zaciekawiła mnie jedna z ofert dotycząca odkładów ( aktualnie już jej nie ma), otworzyłem stronę dotyczącą aukcji i ......na zdjęciach widniała moja pasieka. Sprawdzając wszystkie sprzedawane przedmioty Allegrowicza oszusta okazało się że.....wszędzie jest zdjęcie mojej pasieki i co więcej opisy miodów są całkowicie skopiowane z mojej strony internetowej. Tak, że proszę o czujność pszczelarzy w tym temacie. Podaję link do aukcji oszusta http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3133683 proszę porównać zdjęcia z moją galerią http://www.polskipszczelarz.pl/Galeria/index.php?list=4 a opisy z moimi zamieszczonymi na mojej stronie http://www.polskipszczelarz.pl/wielokwiat.htm

PS. Boguś uważaj, bo być może w tej chwili czyjeś miody (być może sprowadzone z Chin), całkiem dobrze się sprzedają, bo są reklamowane Twoimi zdjęciami pasieki i opisami :(

Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Nie możesz napisać do allegro i zgłosić zaistniały problem albo porozmawiać poprzez pw ze sprzedającym żeby rozwiązać jakoś tą sytuacje ??

Przykra sprawa napracowałeś się , stworzyłeś markę a tu ktoś wpada na gotowe i się podszywa

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Właśnie, zgłoś do allegro.

No to już jest szczyt chamstwa !
Na opisy miodów to jeszcze można przymknąć oko ale zdjęcia kogoś wklejać to masakra !

Napisz zgłoszenie do Allegro !

Zapytaj się sprzedającego czy możesz prywatnie odebrać miód i wtedy prędzej rozwiążesz sytuacje. Użytkownik mieszka blisko krakowa !

polskipszczelarz pisze:
PS. Boguś uważaj, bo być może w tej chwili czyjeś miody (być może sprowadzone z Chin), całkiem dobrze się sprzedają, bo są reklamowane Twoimi zdjęciami pasieki i opisami :(

Ale Nigdy Na słoiku nie będzie mojej Etykiety z Moim Logo

BoCiAnK pisze:

Nie był bym tego taki pewny :-(

A oto odpowiedź Allegro, po mojej interwencji:

Witam.

Zajęcie stanowiska w tej sprawie niestety jest niemożliwe.

Mogę wysłać wskazanemu Użytkownikowi komunikat informujący o potencjalnym naruszeniu przez niego praw autorskich. Informacja ta wymaga podania Pana loginu. W związku z tym proszę o informację, czy zgadza się Pana na udostępnienie nazwy Pana konta w informacji do Użytkownika.

Przede wszystkim proponuję jednak nawiązanie kontaktu z Użytkownikiem i wyjaśnienie tej kwestii bezpośrednio z nim.

Pozdrawiam,

--
Monika Wartowska
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl

Czyli tak naprawdę nic nie można zrobić hehehe żyjemy w Polsce :-(

Awatar użytkownika

Czyli allegro ma w pompie łamanie prawa pod swoim szyldem :? To zostaje rozmowa z oszustem. Porób sobie zrzuty ekranu, czy co - żeby były jakieś dowody w razie czego.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Jak trzeba będzie to pojedziemy gromadnie do oszusta :cwaniaczek: :pala:
:D :D :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
polskipszczelarz pisze:
nic nie można zrobić hehehe żyjemy w Polsce

Jakiś cwaniak cię przekręcił i winna Polska?
Zmień nazwę na Pszczelarzchiński tam państwo w takich przypadkach broni obywateli.
Pozdrawiam z Polski.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
polskipszczelarz, przecież tam masz dokładne dane tego gościa. A gdyby to zgłosić na policji? Jest tutaj na forum kilkunastu czynnych jak i emerytowanych - może któryś się wypowie.

dudi pisze:
A gdyby to zgłosić na policji?

dudi,
Obecny priorytet to fotoradary a reszta to ,, mała szkodliwość" :haha: :haha:
Nawet serwis aukcyjny nie chce dbać o swoją reputacje :thank: :thank:

polskipszczelarz pisze:

Skoro tak twierdzisz to co oznacza Twój nick bo do tej pory uważałem Cię za patriotę? Tu raczej zawiniło allegro, a raczej ten oszust a nie Polska.A poza tym gdybyś umieścił swoje logo na zdjęciach oszuści mieli by większe opory przed ich kopiowaniem.Jeżeli zdjęcia są twojego autorstwa myślę że możesz też wytoczyć proces o kradzież jak i o psucie Twojej marki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
lalux5, fotoradary to już nie policja. Tutaj już ITD i staż miejska lub gminna. Ale stać i mierzyć z laseru chłopaki lubią :mrgreen: No ale tam jest może rzeczywiście większa szkodliwośc społeczna bo przekroczyłeś o 15 km/h :haha:

Pozdrawiam kolegów ze służb mundurowych zalogowanych na forum :mrgreen:

Awatar użytkownika

ja-lec pisze:
polskipszczelarz pisze:

Skoro tak twierdzisz to co oznacza Twój nick bo do tej pory uważałem Cię za patriotę? ...

Mnie się widzi, że trzeba odróżnić Ojczyznę naszą Polskę od prawa, jakie jest w niej stanowione - często przez siły, które Polsce szkodzą, szkodzą obywatelom. Polski tzw. wymiar sprawiedliwości to na dzień dzisiejszy kpina ze sprawiedliwości.

marcyha pisze:
Mnie się widzi, że trzeba odróżnić Ojczyznę naszą Polskę od prawa, jakie jest w niej stanowione - często przez siły, które Polsce szkodzą, szkodzą obywatelom. Polski tzw. wymiar sprawiedliwości to na dzień dzisiejszy kpina ze sprawiedliwości.

Był bym Ci wdzięczny gdybyś wskazała mi kraj w którym prawo jest doskonałe i każdy z obywateli jest zadowolony.

Awatar użytkownika

W ogóle nie znam innych krajów i ich prawodawstwa, natomiast z prawodawstwem polskim miałam do czynienia - i powiem Ci - w szoku byłam, bo wcześniej wierzyłam, że ten system służy sprawiedliwości i jak mi ktoś gadał, że tak nie jest to mówiłam "oj tam oj tam" heh! Z resztą wystarczy poczytać neta.

Nie jest to moja działka, ale tak mi się widzi, że musisz zapoznać się z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 4 lutego 1994 roku, a konkretnie z art 115...do tego co opisujesz pasuje pkt 3 tego artykułu. Zawiadomienie możesz złożyć na Policji, ale równie dobrze w Prokuraturze, możesz również wystąpić z prywatnym aktem oskarżenia jeśli te instytucje uznają że np szkodliwość społeczna czynu jest zbyt mała.
Istotne jest abyś potrafił udowodnić własność zdjęć, ponadto muszą one spełniać warunki takie jak oryginalność, indywidualność i być twórcze a nie odtwórcze. Biorąc pod uwagę Twój sposób zarabiania na życie możesz też próbować wykazać, że upublicznienie tych zdjęć przez inna osobę będącą Twoją konkurencja przynosi ci wymierne straty materialne.
Jeśli chodzi o Kodeks Karny to kradzież własności intelektualnej jest czynem ściganym na podstawie art. 278 KK.
A na początek spróbuj jednak wpłynąć na złodzieja (bo to zwykły złodziej jest) przez rozmowę...może to nieświadomość sprawiła, że zrobił to co zrobił

emka24 pisze:
Jakiś cwaniak cię przekręcił i winna Polska?Zmień nazwę na Pszczelarzchiński tam państwo w takich przypadkach broni obywateli.Pozdrawiam z Polski.

Rozumiem, że jesteś po stronie tego "cwaniaka"???

Proszę nie mieszać oszustwa - z patriotyzmem bo nie da się tutaj znaleźć wspólnego mianownika, można co jedynie siać niepotrzebny ferment w wypowiedziach i kierować dyskusję na poboczne tematy nie związane z sednem sprawy.

Po kilku godzinach od interwencji w większości aukcji znikło zdjęcie mojej pasieki, mam nadzieję że i reszta niebawem zniknie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
polskipszczelarz,

polskipszczelarz pisze:
Po kilku godzinach od interwencji w większości aukcji znikło zdjęcie mojej pasieki, mam nadzieję że i reszta niebawem zniknie.

Czyli ktoś czyta to forum :pala:

polskipszczelarz pisze:

No i bardzo dobrze, sprawy sądowe potrafią ciągnąć się niemiłosiernie, lepiej dążyć do polubownych rozwiązań w takich sytuacjach.

Awatar użytkownika

polskipszczelarz pisze:
emka24 pisze:
Jakiś cwaniak cię przekręcił i winna Polska?Zmień nazwę na Pszczelarzchiński tam państwo w takich przypadkach broni obywateli.Pozdrawiam z Polski.

Rozumiem, że jesteś po stronie tego "cwaniaka"???

Tego nie można wywnioskować z mojej wypowiedzi.
Dla jasności ,nie pochwalam takich zachowań,ale daleko mi do obciążania Polski za każdą mimo wszystko drobną niedogodność.
Nawet jak mi wyjdzie palec z dziury w nowej skarpecie nie winię za to Polski tylko partacza,na dodatek to nie przy moich postach nie powiewa flaga.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
A ja mam propozycję...
Każdy z nas może zadać pytanie sprzedającemu dlaczego działa pod nie swoim szyldem i wprowadza klientów w błąd. Jak koleś dostanie kilkaset maili to wymięknie. Można by zaryzykować dokonać zakupu nie płacąc za przesyłkę i wystawić komentarz niech przyszli odbiorcy czytają.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
Z tym pytaniem do sprzedającego to niezły pomysł.To jak piszemy?

Mój kolega z forum, jak dowiedział się o sprawie to zadzwonił do tego Allegrowicza i zadał bezpośrednio pytanie czy na zdjęciu jest jego pasieka, a ten człowiek "zaklinając się na wszystkie świętości" i swój ponad 20 letni staż w pszczelarstwie prosto w oczy kłamał że to jest zdjęcie jego własnej pasieki

emka24 pisze:
mimo wszystko drobną niedogodność.

To nie jest drobna niedogodność jakby mogło się wydawać - te zdjęcie pojawiało się również w moich aukcjach, a znaczna część ludzi to wzrokowcy. Kupując miód, czy odkłady złej jakości, niezadowolony klient mógłby po pewnym czasie trafić na moją aukcję czy też stronę internetową i mógłbym usłyszeć kilka naprawdę przykrych słów, a być może i usłyszałbym że mam mu zwrócić pieniądze za wadliwy zakupiony towar - towar zakupiony od oszusta.

Jestem przekonany że żaden szanujący się pszczelarz i nie tylko pszczelarz nie chciałby widzieć ofert handlowych które nie mają z nim kompletnie nic wspólnego "okraszonych" jego zdjęciami i opisami, a sprzedawca wmawia potencjalnym klientom że to są jego materiały.

Awatar użytkownika

Ja u niego nie mogę znaleźć tych zdjęć, pewno już usunął. Opisy faktycznie skopiowane.

Witam.

Zdjęcia zostały nareszcie usunięte, opisy zostały ale to już w sumie "mniejsze zło"

Morał z tego taki, że trzeba trzymać jak to się mówi rękę na pulsie, bo ktoś świadomie może nam zrobić "niespodziankę".

PS. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i wsparcie zarówno w tym wątku jak i w wiadomościach prywatnych.

Pozdrawiam.
Mariusz

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
zdjęć nie da rady usunąć tylko pozakańczał aukcje i wystawił nowe http://allegro.pl/miod-pszczeli-4-smaki ... 30916.html po prostu już w zakończonych aukcjach się znajdzie jak już kupujący wystawią komentarze to będzie widać ich nicki allegrowe w komentarzach i w ten sposób można do nich napisać że używał twoich zdjęć

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Tak jak Mariusz pisał dzwoniłem dzisiaj z rana do niego i zapytałem o miód, odpowiedział mi, że trzeba szybko bo się już kończy. Na pytanie czy to z jego pasieki co na zdjęciu, to zdecydowanie twierdził, że tak , gdy mu powiedziałem, że to zdjęcie to z pasieki kolegi z Zgorzelca i znam tą pasieke bo u Mariusza bywam na pasiece, to kategorycznie zaprzeczył i twierdził, że to jego zdjęcie z jego pasieki. Dodał, że on jest z Inowrocławia, na allegro jest z innej miejscowości, ciekawe.?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ul Leciejewskiego
a ja zapytam kolegi polskipszczelarz, czy zgłosił sprzedaż produktów spożywczych przez internet w powiatowym sanepidzie?
Żeby sprzedawać żywność na odległość należy dokonać zgłoszenia do Sanepidu, bo... można się narazić na odpowiedzialność za przestępstwo z art. 98 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

mi się akurat zdarzyło taką sprawę prowadzić i zarzuty stawiać. A wystarczyłby tylko darmowy wpis....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Chyba w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.

Awatar użytkownika

zegaj, nie mówię o sprzedaży bezpośredniej tylko o sprzedaży żywności przez internet tzw. na odległość.
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna prowadzi rejestry gdzie wpisują osoby prowadzące sprzedaż żywności na odległość.
Pozdrawiam Marcin.

Awatar użytkownika

ubuff,
Czy chodzi o Powiatową Stację właściwą dla miejsca pasieki,czy zamieszkania pszczelarza?

Awatar użytkownika

emka24, chodzi o miejsce prowadzenia sprzedaży, a nie wytwarzania. Przepis ten odnosi się do samej czynności sprzedaży. Miejsce stacjonowania pasieki - wytwarzania żywności - jest zgłoszone u PWL, jeżeli ten sam adres co adres pracowni pasiecznej to można podać ten adres.
Najlepiej jednak zadzwonić do sanepidu i dopytać się o takie szczegóły.
Pozdrawiam Marcin.
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę w przyszłym tygodniu dokładniej opisać całą procedurę.
Pozdrawiam Marcin

ps. tyczy się to tylko sprzedaży na odległość czyli jak ktoś przyjedzie po miód to przepis ten nie ma zastosowania :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Wpis do rejestru sanepidu, dotyczy zakładów nieobjętych urzędową kontrolą PIWet.(art 61 ust.2 cytowanej przez kol.Marcina Ustawy)
Proszę czytać również art 63 pkt. 2 ust.1
Jeśli dobrze dedukuję to wpisowi do rejestru sanepidu, podlega pośrednik(handlarz),pszczelarz rejestruje sprzedaż bezpośrednią dostaje od PIWet wpis do rejestru zakładów produkujących żywność(miód)i jest "kryty".
Jak się mylę to mnie poprawcie, ale w oparciu o konkretne przepisy, bo temat jest ważny
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika

pkt.3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, podmiot działający na rynku spożywczym
lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.

Posprawdzam jeszcze dokładnie i napiszę nowy temat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Mariuszczs pisze:
zdjęć nie da rady usunąć tylko pozakańczał aukcje i wystawił nowe http://allegro.pl/miod-pszczeli-4-smaki ... 30916.html po prostu już w zakończonych aukcjach się znajdzie jak już kupujący wystawią komentarze to będzie widać ich nicki allegrowe w komentarzach i w ten sposób można do nich napisać że używał twoich zdjęć

kliknąłem w ten link i pojawila sie aukcja z miodem zdjecie nr 2 jeśli dobrze widze też jest z pasieki polskipszczelarz,

kliknąłem w lokalizacje sprzedającego : Dodatkowe informacje

wygoglałem że to jest miejscowosc pomiedzy wrocławiem a czestochowa

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
czesc
Teraz u was zima :D :D :D :D :D :D :D :D :D
A ja juz wirowalem .
http://german.alibaba.com/product-gs/po ... 85049.html
poz d

Awatar użytkownika

Czesc
Tak to moze kazdy ule miec z pszczolami i miöd miec !!!
A ul bez pszczol MIEC i miöd miec to juz SZTUKA hodowli wyzsza szkola jazdy !!!!
poz d

Awatar użytkownika

darius4257 pisze:
czesc
Teraz u was zima :D :D :D :D :D :D :D :D :D
A ja juz wirowalem .
http://german.alibaba.com/product-gs/po ... 85049.html
poz d
mniami!!! :blee:

Awatar użytkownika

czesc
marcycha zostalo 6 beczek reszte sprzedany wszystko na forum .
Napisz PW ile wezmiesz beczek .Zima nie moze zaskoczyc pszczelarza dlatego ten pomysl pomocy pszczelarzom poz d

ubuff pisze:
emka24, chodzi o miejsce prowadzenia sprzedaży, a nie wytwarzania. Przepis ten odnosi się do samej czynności sprzedaży. Miejsce stacjonowania pasieki - wytwarzania żywności - jest zgłoszone u PWL, jeżeli ten sam adres co adres pracowni pasiecznej to można podać ten adres.
Najlepiej jednak zadzwonić do sanepidu i dopytać się o takie szczegóły.
Pozdrawiam Marcin.
Jak ktoś będzie zainteresowany to mogę w przyszłym tygodniu dokładniej opisać całą procedurę.
Pozdrawiam Marcin

ps. tyczy się to tylko sprzedaży na odległość czyli jak ktoś przyjedzie po miód to przepis ten nie ma zastosowania :)

Wyjaśnij to dokładnie bo jakieś 3 tygodnie temu na szkoleniu PLW na pytanie dotyczące sprzedaży przez internet stwierdził, że miejscem zawarcia transakcji przez internet jest adres zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej a w związku z tym kto ma zarejestrowaną takową, może legalnie sprzedawać na allegro...no to kto ma rację?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Mam zarejestrowana sprzedaż i jak wpiszesz do protokołu z I kontroli że również przez internet to jest wszystko OK. Mam zapisane sąsiednie województwa na targach, kiermaszach etc. i internet. (wpiszą inspektorzy wet)

Awatar użytkownika

w tygodniu napiszę oddzielny temat. Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Może trzeba do sanepidu w Inowrocławiu napisać że gość sprzedaje miód a zdjęcia wkleja nie swoje co sugeruje ze nie ma uli i możliwe jest .......... .

Ule na jakich gospodaruję: dadant
polskipszczelarz pisze:
Witam.

Przeglądając Allegro, zaciekawiła mnie jedna z ofert dotycząca odkładów ( aktualnie już jej nie ma), otworzyłem stronę dotyczącą aukcji i ......na zdjęciach widniała moja pasieka.
Pozdrawiam.

Które to konkretnie zdjęcia z Twojej strony były na tej aukcji?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska, Wielkopolski
polskipszczelarz pisze:
BoCiAnK pisze:

Nie był bym tego taki pewny :-(

A oto odpowiedź Allegro, po mojej interwencji:

Witam.

Zajęcie stanowiska w tej sprawie niestety jest niemożliwe.

Mogę wysłać wskazanemu Użytkownikowi komunikat informujący o potencjalnym naruszeniu przez niego praw autorskich. Informacja ta wymaga podania Pana loginu. W związku z tym proszę o informację, czy zgadza się Pana na udostępnienie nazwy Pana konta w informacji do Użytkownika.

Przede wszystkim proponuję jednak nawiązanie kontaktu z Użytkownikiem i wyjaśnienie tej kwestii bezpośrednio z nim.

Pozdrawiam,

--
Monika Wartowska
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl

A ja to bym kupił na all......ten słoik miodu, dostaniesz wtedy jego adres.
Później czarna BMW i bym tam podjechał z kilkoma chłopakami :pala: :pala: :pala: :pala: :pala: :pala: :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Co do tego opisu miodu to w kwestii prawa sytuacja nie jest niestety taka jasna..
Jeżeli opis był kwiecisty i ciekawie opisywał produkt to najpewniej był utworem (czyli podlegał ochronie), jeżeli zaś zawierał jedynie suche informacje o produkcie to być
może utworem nie był... trudna sprawa do ocenienia.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
mirco102 pisze:
A ja to bym kupił na all......ten słoik miodu, dostaniesz wtedy jego adres.
Później czarna BMW i bym tam podjechał z kilkoma chłopakami :pala: :pala: :pala: :pala: :pala: :pala: :pala:

A później byś mu płacił odszkodowanie, zadośćuczynienie a pewnie jeszcze byś dostał wyrok - bo Twój adres też by miał.
Warto zerknąć http://www.zpaf.waw.pl/tabele-minimalny ... rodze.html i na tej podstawie poprosić pana o zapłacenie zaległych tantiemów + zadośćuczynienie. Oczywiście prośbę warto by poprzeć pieczątką adwokata.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]