FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 czerwca 2025, 01:31 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam
Czy ktos wie czy sa jakies dopłaty do nowych nasadzen drzew w gminach (przy drogach itp?). Chodzi mi o to zeby przygotowac gotową ściągę dla każdego z nas ,kto chciałby u siebie w terenie dosadzac nowe rośliny pożytkowe korzystając ze wsparcia Państwa lub innych organizacji. Wtedy można by pojsc do gminy ,porozmawiac z wójtem i powiedziec ze moze miec za darmo posadzone drzewa ,ktore upieksza gmine ,natomiast my nie wydając własnych funduszy mielibysmy za kilka lat ładną bazę pożytkową. Czytałem na forum że niektóre koła ponoć mają na to fundusze?

Awatar użytkownika

A co ja będę z wójtem o drzewach rozmawiał jak on będąc jednym z decydentów wywalił cały szpaler pięknych lip (chyba ok. 70 szt) jak chodnik budował. Co tam dla niego takie drzewa.

Witam,

Kolego atomek0 owszem niektóre koła mają na to fundusze ale aby je uzyskać ktoś gdzieś musiał się postarać o to, porozmawiać wytłumaczyć, w gminach nie zawsze są "urzędasy" u nas się udało co prawda trochę to trwało, jednak wiele wskazuje na to że lata kolejne także będą owocne w nowe nasadzenia. W tym roku gmina sponsoruje członkom koła pszczelarskiego sadzonki lipy w ilości 600 szt., więc jak widać gmina może dopłacać do nowych nasadzeń ale moim zdaniem takie przedsięwzięcie może mieć sens wyłącznie przy corocznych nasadzeniach.
Jeśli chodzi o wycinanie lip jak to opisał kolega waldek6530, cóż chodnik też potrzebny w gminie, sądzę że był to dobry czas na dyskusje z wójtem o nowych nasadzeniach i ewentualnej współpracy w tym zakresie na linii Gmina-Koło Pszczelarskie.

Pozdrawiam i życzę sukcesów!!!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Wszystko fajnie wygląda i można działać, jest tylko jedno ale pokolenia przemijają i każde widzi to trochę inaczej.
U mnie przed 40-ma laty nasadzano lipy, klony, akacje i inne gatunki w ramach akcji drzewa dla pszczół. Sam pamiętam jak przy mojej podstawówce sadzono lipy.
Obecnie, w zeszłym roku najpierw przycięto gałęzie a bardziej konary i zostały takie kikuty a teraz wycięto całkiem- powód prozaiczny trzeba było grabić liście. Nawet limba która rosła przy wjeździe się nie ostała choć jest pod ścisłą ochroną.
Akacje już dawno poszły pod topór na opał lub meble ogrodowe do ogrodków piwnych.

Póki nie zmienią się regulacje prawne i mentalność nas wszystkich, będziemy żyli na pustyni między iglakami i wypielęgnowanymi trawnikami. Kiedyś kolega opowiadał mi ja w Anglii znajomy miał nieprzyjemności i to dość spore bo uciął jedną gałąź nad wjazdem do domu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski,wielkopolski h16
Alpejczyk pisze:
w zeszłym roku najpierw przycięto gałęzie a bardziej konary i zostały takie kikuty
u mie było w tamtym roku to samo mam nadzieje że te drzewa przetrwają bo jest ich z 15 szt. ,jakieś 500 m od "pasieki".Smutne ale to też z powodu liści.

Dlatego widząc co się dzieje. Ja mając 19 lat robię zaplecze, na razie skromne 05 ha i sad, trochę wierzby. Ale spokojnie za 700-1000 dni będzie już lepiej :lol: .
Polecam, również plantacje winogron, w tym roku oczekuję owoców z 60 młodych krzewów.
Panowie i Panie WINOGRONA SUPER SPRAWA :!: :!:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Xadlor jak prowadzisz winogrona, w formie krzewów na niewielkiej konstrukcji, czy puszczasz, że tak powiem w samopas i niech się dzieje wola nieba ??

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Też zadecydowałem aby wzbogacić naszym podopiecznym dodatkowa baze pokarmowa, powbijałem w ziemie ok 150 sztobrów wierzby Jwy oraz posadziłem kilkanaście lip. Teraz jeśli tylko ziemia romarznie mam zamiar nasadzic na obszarze 20 arów akacje oraz leszczyny i olchy jeśli tylko gdzieś znajdę sadzonki, zawsze to coś :)

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
WEWIUR, o ile mi wiadomo to wierzba Iwa ciężko rozmnaża się przez sztobry a po drugie to powinieneś pierw je potrzymać w domu w pojemniku
z wodą aż puszczą korzonki pużniej jak się ociepli posadzić do ogródka i pielęgnować a w następnym roku posadzić je na stałe miejsce tak to zostaną zgłuszone przez chwasty i ci się nie przyjmą .Wesołych Świąt

Co do tych winogron.
3 rzędy po 20 metrów, winorośl co metr, słupki betonowane co pięć sadzonek. Na nich rozciągnięte druty na trzech wysokościach (wysokość bez różnicy w miarę równe odległości od drutów), słupki wysokie na 2 metry.
Najważniejsze to kopczykowanie na zimę młodych sadzonek i oprysk młodych liści, bez chemii liście obumierają przez co winogrona są mikre i jest ich bardzo mało.
Najciekawsze są metody cięcia bo to one decydują o jakości owoców.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]