FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:14 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP, WLKP-18
witam.
Jestem na etapie produkcji uli których planowo miało wyjść 6 szt a wszystkie znaki na niebie wskazują że będzie ich 8 :haha:
krew zalewa mnie jak z sąsiadem stolarzem docinamy deski i ciągle musimy regulować ściskami łatę murarską która robi jako prowadnica a do tego 1000 razy mierzyć ułożenie tej łaty.
Postanowiłem sobie że następnym wydatkiem po miodarce będzie piła stołowa z prawdziwego zdarzenia która wystarczy do produkcji uli :thank:

moje pytania odnośnie pilarki Makita mlt100 którą omawia Tomek Miodek w swoim filmie
http://www.narzedzia.pl/Pilarka-sto%C5%82owa-MLT100,6449.html?gclid=CMD8nqiOsbYCFYHwzAodV3gA4w
oraz Makita 2704
http://www.narzedzia.pl/artykuly/makita-2704-%E2%80%93-przenosna-pilarka-stolowa-do-uniwersalnych-zastosowan,2974.html

chodzi mi tylko o to czy warto zakupić taką piłę i czy ktoś miał już kontakt z modelem 2703. Było tu na forum parę postów związanych z tą pilarką ale myślę że fajnie będzie mieć je w jednym temacie.
Proszę o opinię i ocenę tego sprzętu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Wydaje mi się, ze MLT 100 spokojnie wystarcza, nie wydawałby więcej kasy. Ja tnę na niej 9cm krokwie 30 letnie, wysuszone, idzie jak w masło. Dla mnie super piła. Kupiłem używana z fajną dostawką za 1200zł. Ten dorobiony precyzer jest super.. no i pełne bezpieczeństwo przy szczegółach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Za 2000,00 zł albo mniej dostaniesz porządną polską pilarkę np.Reme.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Prstyk, Wolałbym kupić za te pieniądze gotowe ule i w kieszeni by jeszcze coś zostało. Na 8 uli? A po drugie co to za stolarz, że culagi porządnie nie może przymocować ?. Jak nie ma ścisków to niech użyje wiertarki.

Awatar użytkownika

lucjan49 pisze:
Prstyk, Wolałbym kupić za te pieniądze gotowe ule i w kieszeni by jeszcze coś zostało. Na 8 uli? A po drugie co to za stolarz, że culagi porządnie nie może przymocować ?. Jak nie ma ścisków to niech użyje wiertarki.

Na 8 uli nic nie opłaca się kupować. Ale jak już ma coś kupić to chyba coś co posłużyć mu może jeszcze przez 50 lat i to nie tylko do budowy uli.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP, WLKP-18
Ale ja nie napisałem że chce kupić piłę na 8 uli :tasak:
8 wyjdzie bo tyle potrzebuje na obecną chwilę :pala:
nie muszę pisać że będę budować uliki weselne, odkładówki, przydomowe prace itp.
gdybym chciał kupić gotowe ule to jade 10km do łysonia i to robię tylko jest małe ale:
1. satysfakcja i samorealizacja :mrgreen:
2. u łysonia nie kupie uli wlkp. skróconych do 18 cm :google:
lucjan49 pisze:
Prstyk, A po drugie co to za stolarz, że culagi porządnie nie może przymocować ?. Jak nie ma ścisków to niech użyje wiertarki.

ściski ma tylko przy każdym docięciu danego elementu trzeba wszystko zdejmować z piły :lol:

Krzyżak pisze:
lucjan49 pisze:

Na 8 uli nic nie opłaca się kupować. Ale jak już ma coś kupić to chyba coś co posłużyć mu może jeszcze przez 50 lat i to nie tylko do budowy uli.

wiadomą sprawą jest że takiego sprzętu nie kupuje się na 1-2 lata więc chce porządny sprzęt który zbuduje mi to co chce :P

Awatar użytkownika

Wrzucę nieco zdjęć przystawki /precyzera, który według mnie czyni ta maszynę bezpieczną i precyzyjną. Dokładność do 1mm, ustawienie 3 sekundy.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Cięcie wzdłuż z fabryczną culagą. Można ja ustawić równie dokładnie, choć przyznam, moja ma lekkie luzy na śrubach blokujących i zawsze sprawdzam suwmiarką po pierwszym cięciu. Później trzyma wynik. Zamocowanie cylagi trwa sekundę.

Awatar użytkownika

Prstyk pisze:
wiadomą sprawą jest że takiego sprzętu nie kupuje się na 1-2 lata więc chce porządny sprzęt który zbuduje mi to co chce :P

Więc jak chcesz sprzęt na lata to ja polecam polską Remę.
Mam dwie takie pilarki i mogę je polecić. Moim zdaniem do domowych/pszczelarskich zastosować dobrym wyborem jest Rema DMMA35. Solidna, ciężka maszyna (około 500kg) z żeliwa, silnik 4kW 3fazowy, duży blat z dwoma rowkami, wrzeciono opuszczane i uchylne, możliwość zamontowania wózka. Maszyna nie do zajechania. Moja ma chyba z 30 lat a myślę, że mi posłuży jeszcze z 30 lat a potem dam ją wnukom :D
Prosta konstrukcja wymaga tylko okresowego przesmarowania łożysk i śrub trapezowych.
Nie kupuj tylko na allegro bo tam sami handlarze, którzy krzyczą sobie po 5000 :(
Poszukaj na tablica.pl albo w lokalnych ogłoszeniach. Można od jakiegoś emerytowanego stolarza wyszarpać ją za około 1500-2500 zł. Trochę WD-40 farby i wyglądają jak nowe.

p.s. Do takiej pilarki możesz założyć sobie frez ścinowy albo dado blades i frezujesz/rowkujesz wpusy, wręgi, widlice, czopy itp.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Stojak wielkopolski
Prstyk pisze:
krew zalewa mnie jak z sąsiadem stolarzem docinamy deski i ciągle musimy regulować ściskami łatę

W makicie też cie zaleje,najlepiej gdzieś wybrubuj i zobacz czy wystarcza.Poza tym piła zawsze jest w pasiece potrzebna.pzdr

podejście amatora zawsze różnić się będzie od podejścia profesjonalisty (względem obrabiarek oczywiście) i ktoś kto pracował na porządnym sprzęcie (nie koniecznie nowym ) nie da się przekonać do zabawek
pozdrawiam jednych i drugich :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Do tej maszyny przymierzam się od kilku lat.Przed zakupem wstrzymuje mnie brak wyrówniarki.Wykonałem na własne potrzeby dużo uli i nie wyobrażam sobie pracy przy wykonywaniu sprzętu pszczelarskiego bez maszyny wielofunkcyjnej.Mam mały warsztacik w którym nie ma miejsca na kilka maszyn.

Awatar użytkownika

lech pisze:
Do tej maszyny przymierzam się od kilku lat.Przed zakupem wstrzymuje mnie brak wyrówniarki.Wykonałem na własne potrzeby dużo uli i nie wyobrażam sobie pracy przy wykonywaniu sprzętu pszczelarskiego bez maszyny wielofunkcyjnej.Mam mały warsztacik w którym nie ma miejsca na kilka maszyn.

Wyrówniarka i pilarka w jednym pudle to nieporozumienie :)
Pilarka i frezarka to jeszcze rozumiem :)

Prstyk pisze:
piła stołowa z prawdziwego zdarzenia która wystarczy do produkcji uli

Te Makity, które wymieniłeś to nie są piły z prawdziwego zdarzenia ale wystarczą do produkcji uli :P
Jeśli kupisz piłę z prawdziwego zdarzenia (np. taką jak radzi Krzyżak) to na pewno będziesz mógł nią ule wykonać.
MLT100 miałem okazję widzieć i próbować i moje zdanie jest, oględnie mówiąc, bardzo krytyczne. Projektanci i monterzy tej maszyn widocznie pracowali na wielkim luzie. Po prostu luz: na wózku, w rowkach prowadzących, na przykładnicy. Na pewno nie jest warta 1700zł. 1200zł (jak Adam) może bym dał szczególnie z tym dorabianym stołem do precyzyjnego cięcia.
MLT100 odradzam, tej drugiej nie widziałem ale cena niebotyczna, chyba za firmę.
Moim zdaniem można kupić:
1. Jakąś chińszczyznę do 1000zł byle miała opuszczaną piłę i 2 lata gwarancji.
2. Poszukać solidnej maszyny używanej w dobrej cenie: 1500-5000zł.
3. Kupić nową pilarkę "półprofesjonalną" - cena 4000-8000zł
4. Kupić nową pilarkę profesjonalną - 10000zł i w górę

Każde rozwiązanie jest dobre do robienia uli.

Awatar użytkownika

http://tablica.pl/oferta/pila-makita-ml ... 2fafe;r:;s:

Jak niewiele używane, ja bym się potargował do 1000zł - w tej cenie nic lepszego nie będzie, a tysiączka warte i do uli na domowy użytek wystarczające.

Zresztą jak widać - wszystko jest kwestią ceny..

Jak szukałem swojej, to widziałem po 1100zł piły używane przez kilka godzin - czyli nowe - tylko zawsze było za późno - swojej szukałem 4 miesiace.

Wcześniej miałem Dedrę - to dopiero masakra.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]