FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 lipca 2025, 23:16 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Złapałem w 2011 roku rójkę w październiku na zimę dostały ramki z pokarmem z innych rodzin. Przezimowały miały wolny rozwój na wiosnę jak inne dostały troszkę syropu i pobrały te wcale. Cały rok 2012 odbiegały od całej reszty, zostały odymione zabiegi jak u innych, na zimę dostały dosyć pokarmu w czasie oblotu z początku marca stwierdziłem że są osypane. Co potwierdza pisanie doświadczonych kolegów o braku sensu ratowania rodzin słabych i chorych.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
A podaj racjonalny powód dla którego rójka miałaby nie wejść do steropiana ?
Jadasz potrawy czy używasz produktów z tacek steropianowych ?Pijesz kawe czy herbate z kubków innych jak ceramiczne?Przykłady można by mnożyć ,tak perspektywicznie drewno może być wyrugowane z różnych przyczyn ,tworzywa już nie ,co mnie zresztą nie cieszy ale takie są realia i nie ma co fantazjować .
Ja używam uli obydwu typów jeżeli chodzi o materiał z którego są wykonane,różnice są ale tylko w sposobie gospodarki .

Awatar użytkownika

Dlaczego mam podać racjonalny przykład dlaczego nie wejdą jeśli cytuję że na forum ktoś pisał ze do ula styropianowego nie widział ze weszły. Czy te racjonalne powody wejścia pozwolą pszczołą wejść lub nie ? Jedzenie z tacek styropianowych unikam wolę z porcelany i dobre zdrowe jedzenie. Podałem plusy uli drewnianych jeśli lubisz ule styropianowe przepraszam możesz mieć je dalej. Nie jest moim celem by ludzie z styropianowych przeszli na drewniane żadnego celu w tym nie mam. Mamy wolność każdy trzyma w czym chce można nawet w kartonowych. Pisałem zgodnie z tematem wypisując cechy które mnie przekonały do drewnianych. Polecam to samo podaj zalety styropianowego cechy korzystniejsze. Jeśli spotkałeś się z przypadkiem zasiedlenia ula styropianowego po prostu to napisz. Jeśli nie to po co Ci te racjonalne przykłady ? Powody nie wejścia znają pewnie pszczoły.

Awatar użytkownika

Panowie i poco te pląsy i dąsy i udowodnianie swojej wyższości ,mądrości,nie lepiej porozmawiać i wymienić się doświadczeniami z innymi.Dla mnie styropianowe TO;lekkość,świetna izolacja zwłaszcza w upalne dni,brak higroskopijności,zawsze pasujące do siebie elementy ula.Te cechy potrzebne są zwłaszcza przy ulach stojakach,mniejsze znaczenie mają w ulach leżakach.
Pozdrawiam Z.Olesiński :pl:

http://www.matkipszczele.com.pl

Olemiodek
http://www.matkipszczele.com.pl moja strona
http://www.youtube.com/user/oles60/videos?view=0 filmiki

https://www.facebook.com/olemiodek

Recykling styropianu i innych form syntetycznych plastików czy gąbek jest bardzo powszechny. Jeszcze 10-15lat temu był to rynek bez dna ludzie robili na tym sporą kasę, teraz trochę gorzej jak ze wszystkim ostatnio.
Jedyny minus to strasznie drogie maszyny, ale szybko się zwracają. :wink:
Coś tam wiem, bo mam w rodzince przetwórcę. Także ciekawa sprawa.
Nie wiem jak jest z odlewami i ich produkcją, orientuję się bardziej w granulatach.

Awatar użytkownika

Xadler---spójrz w kalendarz który był wydany , jest zdjęcie z wiszącej rójki .
Jak ścinałem plastry to był już czerw kryty, i one by zostały na zimę ,,,nie w awganie ...

Awatar użytkownika

robert-a ,przecież pisałem że mam ule drewniane "od początku" czyli ok 40 lat i steropiany około 20 lat ,przez ten czas jakieś obserwacje zdołałem poczynić i twierdze że każdy z tych uli ma tak swoje zalety jak i słabe punkty,a to umiejętność prowadzenia gospodarki w każdym z nich decyduje o sukcesie lub porażce.
Demonizowanie surowca który został użyty do budowy ula jest co najmniej nieporozumieniem .
Nie zamierzam lobować ,prezentuje tylko swój pogląd oparty o długoletnie oserwacje, a nie idee fix z mojej strony nie ma w tym nic osobistego ,nie ma powodu do zacietrzewienia.

Awatar użytkownika

Spoko ule styropianowe mają swoją zaletę są lekkie przy dużej ilości słabym kręgosłupie super, sam mam kręgosłup po złamaniu więc rozumiem troskę o plecy. Wybrałem drewniane z powodu w/w zalet. Każdy musi dobrać do siebie można wymieniać zalety, wady cechy wspólne każdy powinien ul dostosować do siebie i swoich możliwości. Oby konstruktywna dyskusja pomagała w tych wyborach.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 12 r.
A może tak coś nowego o ulach z płyty pilśniowej.Czy stosując ją wewnątrz nie ma zagrożenia przedostawania sie środków do jej produkcji do miodu.Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
fatelnia pisze:
Jakie lepsze :?:

Jak widać na to pytanie każdy ma swoją odpowiedź i wychodzi mniej więcej 50/50. Jeśli lubisz zdawać się w zupełności na podpowiedzi innych, to zrób statystykę i wyciągnij średnią. Będziesz miał zadowalającą odpowiedź. A ja polecam przekonać się samemu, taka wiedza będzie o wiele cenniejsza. Na przykład w ten sposób, że stawiasz sobie 2 rodziny w ulach drewnianych, a zaraz obok 2 kontrolne rodziny w styropianach (czy z dowolnie innego materiału). Obie traktujesz tak samo. Po 1-2 sezonach różnice między drewnianymi a styropianowymi ulami nie będa miały przed tobą tajemnic.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Na jednym miejscu stoją u mnie ule styropianowe, drewniane, poliuretanowy i jednościenne z OSB. Jak na razie z obserwacji wynika, że największy wpływ to one mają na samopoczucie pszczelarza a nie pszczoły. :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

CYNIG, A jak z komfortem pracy czy inne takie ? Czy bez znaczenia ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
robert-a, dla mnie najwyższy komfort pracy jest w styropianach/poliuretanie ze względu na wagę. Innych istotnych różnic nie widzę.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D, WLP
robert-a pisze:
... Jeśli spotkałeś się z przypadkiem zasiedlenia ula styropianowego po prostu to napisz. Jeśli nie to po co Ci te racjonalne przykłady ? Powody nie wejścia znają pewnie pszczoły.

W zeszłym roku widziałem jak rójka weszła samodzielnie do ula styropianowego z suszem. Wyjeżdżasz z pasieki masz x rodzin, następnego dnia zauważasz, że masz x+1, dla mnie super :) Pewnie podobne zdarzenie mogłoby mieć w drewnianym ;)

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A ja kupiłem ule drewniane, nie lubię pianek i styropianu. Tyle że jak musiałem przenieść je ule do samochodu, i później ustawić przy rzepaku to doszedłem do wniosku że następne będą poliuretanowe albo styropianowe. I nawet nie chodzi o ciężar, tylko o wielkie, niewygodne do przenoszenia pudło.
Drewniane postawie koło domu, bo są ładne :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]