FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 06:02 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Dzień dobry, witam wszystkich użytkowników forum. To mój pierwszy wpis więc chciałem się przedstawić. Mam na imię Jan. Mieszkam w okolicach Ostródy w woj. warm-mazurskim. Zawodowo jestem nauczycielem, a dodatkowo zajmuję się rolnictwem na kilkunastu hektarach gruntów. W wolnym czasie poluję i wędkuję. Co mnie sprowadziło na to forum??... Gdy byłem dzieckiem, to często asystowałem mojemu dziadkowi przy pracach w pasiece. Było to prawie 25 lat temu, mało co prawda z tego pamiętam, ale zamiłowanie w pewnym stopniu pozostało. Z wiedzą jest dużo gorzej, ale staram się nadrabiać teorię, między innymi z tego forum. Los sprawił, że wszedłem w posiadanie kilku uli warszawskich zwykłych. Powoli zacząłem je remontować i czyścić i z czasem chciałbym je zasiedlić. Wiem, że to może nie najlepsza pora roku, ale mam nadzieję że mi się uda. Stąd też moja prośba. Czy moglibyście mi w tym jakoś pomóc, doradzić lub cokolwiek co mam począć, żeby wejść w posiadanie chociaż jednej rodziny? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Gdyby ktoś potrzebował to podaję również mój numer tel. 506 974 606. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Najprostszym rozwiązaniem iść na targowisko do Ostródy i zobaczyc kto sprzedaje własny miód, zaciagnąć jezyka i b. duże prawdopodobieństwo że osiągniesz Swój cel lub ta Osoba pokieruje do innego pszczelarza który pomoże na miejscu .Powodzenia

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Cześć :) Powodzenia w zasiedlaniu uli :D :D :D

Ostróda -Kwidzyn ,to może nie tak daleko i warto wybrać się może do kolegi qq :haha: :pijemy: i pogadać . :pl:

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Dziękuję już trochę wczoraj zrobiłem rozeznania w terenie. Może wkrótce coś się ruszy :) Jeden ul już wczoraj przygotowałem. Nawiązałem kontakt z jednym z miejscowych pszczelarzy, który doradził mi zakup odkładu w czerwcu. Może ktoś się orientuje gdzie ewentualnie w okolicy mogę je nabyć? Może być w formie przesyłki jeśli to możliwe.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
s_hayha, witaj na forum i powodzenia - dasz radę :D

Ule na jakich gospodaruję: WP, LN 3/4
s_hayha - jeśli polujesz zróób sobie lub kup rojnicę ( koniecznie z siatką z boku ), na każde polowanie na koziołki rojnica kapelusz mały opryskiwacz do samochodu. w tamtym sezonie znajomy myśliwy dzwonił że rójka siedzi na gałęzi nisko nad ziemią. Powiedz też kolegom z koła że potrzebujesz pszczół jak trafią dadzą Ci znać. dla początkującego rójka to niezapomniane emocje.
W okolicach Ostródy jest na pewno paru pszczelaży ktoś sprzeda odkład lub rojkę. Ale załatwiaj sobie przynajmniej 3.

Zdrowych pszczół i beczki miodu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]