FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 07:33 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Właśnie dostałam pismo, że jakaś sobie eko-firma ma zamiar na graniczącej z moją działce pobudować elektrownię w postaci ogniw fotowoltaicznych. Jeszcze nie znam szczegółów, ale widzi mi się, że to ma być umieszczone na wzgórzu naprzeciw mojej działki. Mam pytanie - macie może z takim czymś do czynienia? Jak to wygląda? Czy to na jakichś masztach, czy na powierzchni ziemi? Jaki to ma wpływ na pszczoły? Myślę, że tu chodzi o jakąś większą elektrownię i trochę mnie to wnerwia. Człowiek sobie kupuje działkę z widokiem, a tu taki numer :x .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Jak dostałeś pismo to masz wpływ na to czy może stać czy nie.

Awatar użytkownika

Mam nadzieję, chociaż wydaje mi się, że mogę sobie wyrazić ewentualny sprzeciw, ale nie jest to wiążące dla inwestora. Zobacz, co się dzieje z wiatrakami - często są stawiane mimo sprzeciwów mieszkańców.
Trochę mnie to wszystko dziwi, bo ten obszar należy (jak z resztą część mojej działki) do rezerwatu przyrody. W poniedziałek idę do urzędu gminy. Obaczym.

Awatar użytkownika

Są stawiane mimo sprzeciwu, ale sprzeciw nie jest odpowiednio wyrażony. U mnie nie przeszło kilkadziesiąt wiatraków. Już inwestor zdążył nawet zabulić opłątę za mającą powstać do tego celu linię wysokiego napięcia.
Oczywiście szukają już prawie rok jakiegoś fortelu, trzeba być czujnym.

Awatar użytkownika

Ogólnie z tego co się orientuję (choć ekspertem nie jestem) to ogniwa fotowoltaiczne zmieniają energię promieniowania słonecznego na energię elektryczną. Dzieje się to na powierzchni ogniwa, więc do tego potrzebna jest spora powierzchnia.
Sposób montażu może być różny: albo stacjonarny - zamontowane na stałe ogniwa na określonej powierzchni ziemi (najlepiej na stoku) tak aby złapać najwięcej promieniowania,
albo na siłownikach, które będą obracać ogniwa i "podążać za słońcem".
Czy mają wpływ na pszczoły... raczej nic negatywnego bo w odróżnieniu od wiatraków nie mają ruchomych elementów i nie hałasują.
Przy takiej elektrowni niezbędna będzie jeszcze stacja, która zmieni prąd stały generowany przez ogniwa na prąd zmienny występujący w sieci elektrycznej.
Ale ogólnie raczej nie powinno to być uciążliwe.
Swoją drogą widoki będzie zasłaniało i kabelki podciągną.

Awatar użytkownika

Zastanawiałam się przez noc nad tym i wydaje mi się, że pszczoły mogą taką dużą odbijającą światło powierzchnię traktować jak taflę wody. Ciekawe, czy są jakieś obserwacje na ten temat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
Tak do końca to nie każdy rodzaj ogniwa odbija promienie słoneczne. Patrząc po sąsiadach, którzy mają takowe na dachu, to tylko montowane dawno odbijają słońce jak lustro. Natomiast te nowe, mają trochę inną budowę (przypominają układ rurek) i one są dosłownie czarne.

Aczkolwiek wizyta w gminie jest potrzebna, a i masz prawo wglądu w projekt, układ sposób montowania, jeżeli dostałaś pismo o zgodę/brak zgody na budowę.

Pozdrawiam, Arek.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Co innego fotoogniwa a co innego rurkowe solary zmieniające światło na ciepło. Fotoogniwa oprócz odbijającego działania światła są bezpieczniejsze dla środowiska w porównaniu z węglowe czy atomową energią.

robert-a pisze:
Co innego fotoogniwa a co innego rurkowe solary zmieniające światło na ciepło. Fotoogniwa oprócz odbijającego działania światła są bezpieczniejsze dla środowiska w porównaniu z węglowe czy atomową energią.

Gdyby te fotoogniwa dawały choć 1/1 000 000 000 0000 część energii z powierzchni które zajmują te be-elektrownie.
Chłopie. Zejdź z obłoków na ziemię to upadek nie będzie Ci groził.

Awatar użytkownika

kolopik, Chłopie Ty zejdź na ziemie otwórz oczy i zerknij jak powszechnie są używane. Nikt nie chce stosować fotoogniw w MW. Wiem jaką mają wydajność. Nie pisałem o wydajnosci tylko szkodliwości - inne bajki inne sprawy. Ale podłączone bezpośrednio albo jako uzupełnienie lokalnych zasobów tak. Co do przyszłości też. Ekonomiczniej by było miec je na dachu niż budować wielkie elektrownie i masę lini przesyłowych. Oczywiście przemysł musi się opierać na wysokoenergetycznych elektrowniach. Ale i tak o niebo lepsze fotogniwa wiatrowe i wodne - niż węglowe i atomowe. Rusz z głową i czytaj ze zrozumieniem. Nie czepiaj by się czepiać bo wejdzie Ci to w krew.

robert-a pisze:
Ale i tak o niebo lepsze fotogniwa wiatrowe i wodne

Pierwsze o takich słyszę.
A przy okazji sprawdź sobie ile m2 powierzchni Ziemi pochłania energii słonecznej a ile pozyskasz z fotogniwa o tej powierzchni.

goral_mlody, kolopik, Czasami dobrze jest wiedzieć o czym się pisze bo co innego kolektory słoneczne na ciepłą wodę a co innego ogniwa fotowoltaniczne.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
marcyha pisze:
Właśnie dostałam pismo, że jakaś sobie eko-firma ma zamiar na graniczącej z moją działce pobudować elektrownię w postaci ogniw fotowoltaicznych. Jeszcze nie znam szczegółów, ale widzi mi się, że to ma być umieszczone na wzgórzu naprzeciw mojej działki. Mam pytanie - macie może z takim czymś do czynienia? Jak to wygląda? Czy to na jakichś masztach, czy na powierzchni ziemi? Jaki to ma wpływ na pszczoły? Myślę, że tu chodzi o jakąś większą elektrownię i trochę mnie to wnerwia. Człowiek sobie kupuje działkę z widokiem, a tu taki numer

Takich farm z ogniwami fotowoltaicznymi jest dość sporo np. na Słowacji przy głównych skrzyżowaniach lub pętlach koło dróg. Umieszczane są na nasypach, które mają najkorzystniejszy kąt padania światła słonecznego.
Faktem jest że nie jest to super widok koło domu.

ja-lec pisze:
Czasami dobrze jest wiedzieć o czym się pisze

No właśnie. Ty pisałeś o fotoogniwach wiatrowych i wodnych a ja. że o takich nie słyszałem.

Awatar użytkownika

Wiatrowe i wodne elektrownie inteligentny człowiek to zrozumie i czepiać się nie musi. A co do tematu to zapytanie było o szkodliwość dla pszczół. Wycytowałeś z kontekstu wzięte że są mniej szkodliwe elektrownie na fotoogniwa niż elektrownie atomowe i węglowe co zresztą nie ulega wątpliwości. Podając argument ekonomiczny który nie pasuje do tematu. zainteresowana osoba jest chyba tylko właściciel elektrowni co i jemu nie przeszkadza skoro chce budować. Mniemam że posta nie napisałeś ze względu na szkodliwość w/w ekonomiczność nikogo tu nie interesowała. Bardziej mi to wygląda na zagranie trolingu forumowego co już nieraz prezentowałeś.

W takim wypaku należało by spróbować rozważyć stosunek szkodliwości do uzyskanej mocy. Taki stosunek rozjaśniłby niektórym w głowach.
Żyjemy w czasch (a na lepsze narazie się nie ma), że nie mamy wyjścia, musimy truć, zalewać albo zasłaniać.
Bo na prawie czystą energię przyzwolenia za sprawką ekooszołomów nie ma.

kolopik pisze:
ja-lec pisze:
Czasami dobrze jest wiedzieć o czym się pisze

No właśnie. Ty pisałeś o fotoogniwach wiatrowych i wodnych a ja. że o takich nie słyszałem.

Ja niczego o fotoogniwach wiatrowych i wodnych nie pisałem więc jeżeli odnosisz się do tego co ja piszę to najpierw przetrzyj dobrze oczy.

Awatar użytkownika

ja-lec, Nie piszę do Ciebie tylko do kolopika on wie.

robert-a pisze:
ja-lec, Nie piszę do Ciebie tylko do kolopika on wie.

Też przetrzyj oczy i czytaj posty ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Gdyby te fotoogniwa dawały choć 1/1 000 000 000 0000 część energii z powierzchni które zajmują te be-elektrownie.
Chłopie. Zejdź z obłoków na ziemię to upadek nie będzie Ci groził.

Elkektrownia Bełchatów ma moc 5354 MW powierzchnia odkrywkowa to 3200 ha to wychodzi na 1 ha 1,673 MW. na ha mamy wiec 1673 000 W. Ha wiadomo 10 000 m kwadratowych to nam daje 163 W na ha. Czyli jak fotoogniwa osiągną powyżej 0,000 000 000 0163 W z m kwadratowego będzie ekonomicznie rozumiem. No masz nad czym myśleć albo nie pisać bzdur jak popadnie by tylko pisać. Tak przy okazji jak zmierzyć tak znikome napięcie z 1 m kwadratowego ? Fotoogniwo wędkarskie daje około 100 W z metra daleko niezgodne z sugerowaną wydajnością.

Awatar użytkownika

Do tego jeszcze obszar elektrowni i obszar drugiej odkrywki w gminie Rząśnia narazie 600ha. No i zwałowiska przekraczające chyba te powierzchnie .

Kiedyś prąd był w miare tani co zachamowało a nawet zlikwidowało wszelakie swoje źrudła prądu przydomowe.

Awatar użytkownika

A dla przykładu 1,8 MW z ilu ha ? Według kolopikowego przelicznika powinna mieć jaki obszar ?
http://energetyka.inzynieria.com/cat/16 ... na-w-kraju

Jak ktoś powie że ta odkrywka to nic złego to życzę mu podobnej koło jego domu. Wiec chyba footogniwa dalej mniej szkodzą niż elektrownie węglowe czy atomowe. Dla przykładu to obecne pustynie koło Czarnobyla i w Japonii.

robert-a pisze:
A dla przykładu 1,8 MW z ilu ha

Nie przykładaj kopalni do elektrowni bo to się nijak do siebie nie ma.
Moc uzyskuje się z generatorów a nie kopalń. Tak samo fotoogniwo czerpie energię ze słońca a nie bierzesz do obliczeń powierzchni słońca tyko fotoogniwa.
Co się tyczy Czarnobyla i Japoni to w pierwszej powodem była ruska nieodpowiedzialność a w drugiej klęska żywiołowa. I nie wypada z tych powodów snuć argamedonów. Na świecie pracuję paręset siłowni jądrowych i nic się niepokojącego nie dzieje. Cywilizacja płaci za postęp taką cenę w każdej dziedzinie.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
robert-a pisze:
A dla przykładu 1,8 MW z ilu ha

Nie przykładaj kopalni do elektrowni bo to się nijak do siebie nie ma.
Moc uzyskuje się z generatorów a nie kopalń. Tak samo fotoogniwo czerpie energię ze słońca a nie bierzesz do obliczeń powierzchni słońca tyko fotoogniwa.
Co się tyczy Czarnobyla i Japoni to w pierwszej powodem była ruska nieodpowiedzialność a w drugiej klęska żywiołowa. I nie wypada z tych powodów snuć argamedonów. Na świecie pracuję paręset siłowni jądrowych i nic się niepokojącego nie dzieje. Cywilizacja płaci za postęp taką cenę w każdej dziedzinie.

Tak a ta odkrywka panie kolopik to piaskownica dla dzieci z Bełchatowa tak ?

Sama elektrownia ma 11 ha to 110 000 m kwadratowych dzieląc przez moc mamy 1 do 40 współczynnik a nie 1/1 000 000 000 0000 coś Ci się matma pokręciła chyba upadłeś na głowę by taki współczynnik podawać.

Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o elektrownie bełchatów to jeszcze trzeba by doliczyć powierzchnie karton gipsów w całej polsce i nie tylko z knaufa które to są robione z zawartością odpadu z filtrów spalin :mrgreen:

robert-a pisze:
Elkektrownia Bełchatów ma moc 5354 MW

Ile to W ? 5 354 000 000
robert-a pisze:
Sama elektrownia ma 11 ha to 110 000 m kwadratowych

To ile to wyjdzie ? 1:4 ?

Awatar użytkownika

Zerknij wyżej poprawiłem jedno 0 nie klikło mi sie facet policz w/g swojego przelicznika co za bzdury piszesz. 100 W z ogniwa to w/g Ciebie elektrownie dają o 1 000 000 000 0000 więcej TZ że wydajność z 1 m musiała by być na poziomie 1 000 000 GW z m kwadratowego :haha: facet to chyba nobla masz tylko opatentuj. Nie czytasz postów piszesz bzdury nie pierwszy raz. Wyżej fakt nie kliknąłem jednego 0. I wyzej nie wpisałem słowa "elektrownia" ale ten współczynnik to skąd Ty wynalazłeś :haha:

Awatar użytkownika

11 ha co zajmuje na elektrowni ? Bo napewno nie cała elektrownia zajmuje 11 ha.

Awatar użytkownika

No fakt to chyba sa albo same albo część energetyczna sprawdzę jeszcze raz faktycznie tylko część musi być.

No tak nowo wylana płyta, nowego bloku ma powierzchnie 0,8 ha której rozpoczęcie było w maju 2008 roku.

A według przelicznika naszego wybitnego kolegi to elektrownie by trzeba mierzyć w mikronach :haha:

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Na świecie pracuję paręset siłowni jądrowych i nic się niepokojącego nie dzieje.

Trochę niepokojącego się dzieje: http://losyziemi.pl/category/elektrownia-jadrowa-2

Awatar użytkownika

marcyha pisze:
kolopik pisze:
Na świecie pracuję paręset siłowni jądrowych i nic się niepokojącego nie dzieje.

Trochę niepokojącego się dzieje: http://losyziemi.pl/category/elektrownia-jadrowa-2

No ja też wolę wiatraki elektrownie wodne solarne i fotoogniwa. Nasze kochane władze we wszystkich państwach wola coś co się da kontrolować i nie idzie tego postawić sobie koło domu.

No dobrze. Miejcie rację.
Tylko jak długo jeszcze ? Elektrownie węglowe trują ? Trują, poza tym zanieczyszczają. Wodne są super. Tylko skąd tych kaskad, zapór ? Małe rzeczki to amatorszczyzna taka sama jak wiatraki i fotoogniwa bo ile one mogą dać ?
A cywilizacja się rozwija i potrzebuje coraz więcej.
Macie jakieś konkretne propozycje ? Nie. Potraficie tylko negować.
Siłownie jądrowe też nie bo Czarnobyl, bo Japonia ?
W wypadkach komunikacyjnych ginie miesięcznie na świecie więcej ludzi niż pochłonął Czarnobyl i Kuroszima razem wzięte. I co ? Któryś ekooszołom powiedział STOP komunikacji ? Nie. A wiecie dlaczego ?
Bo mu wygodniej policzki wozić niż nosić.

Awatar użytkownika

Kiedyś na oświetlenie 1 pomieszczenia żarówką włókowa potrzeba było 500 do 200 W ( 5 x 100 W lub 40 W x 5) obecnie 2 W. Na oświetlenie idzie mniej. Wydajność telewizora przypomnij sobie sam miałeś Rubina a zerknij na obecny i nie czytaj tych bredni ze się zwiększa, płacimy tyle samo Watów zużywamy mniej.

Awatar użytkownika

Siłownie jądrowe też nie bo na przykład: http://losyziemi.pl/niemcy-naukowcy-przewiduja-ze-raz-na-10-lat-wystapi-katastrofa-nuklearna-najwieksze-ryzyko-jest-w-europie-zachodniej
Ja mam konkretną propozycję - propagowanie systemów wytwarzania prądu na własne potrzeby - odpadają koszty przesyłu, które są ogromne.
http://losyziemi.pl/niemcy-energia-sloneczna-zastapila-20-elektrowni-atomowych
...ciekawy ten portal, właśnie znalazłam...

robert-a pisze:
Kiedyś na oświetlenie 1 pomieszczenia żarówką włókowa potrzeba było 500 do 200 W ( 5 x 100 W lub 40 W x 5) obecnie 2 W. Na oświetlenie idzie mniej

Tylko na okulary więcej.
Kiedyś przy żarówce 100 W w pomieszczeniu miałem super jasno. W tym samym pomieszczeniu obecnie mam 5 x 14 W energooszczędnych i muszą wszystkie świecić aby dorównać starej setce a barwa światła o kant d potłuc. A cywilizacja potrzebuje energji w ważniejszych celach niż oświetlenie, jak się robi ciemno to ludzie przeważnie idą spać.
A te 500, 200 i 2 toś ciut przesadził.

Awatar użytkownika

marcyha, Ale wiesz 1 MW produkowany kosztuje około 50 euro reszta to zyski i podatki wiec nie możesz postawić sobie wiatraka o mocy więcej niż 1 kW w ogródku :| Ale inicjatywa cenna.

Jak lampa miała 5 żarówek to 5 x żarówka jak miałeś 1 to wybacz nie wiedziałem 100 w żarówka to i tak mniej niz 5 x 14, ledowe jeszcze mniej do 100 W ilości prądu które zużywamy sa mniejsze to fakt i Twoja matma tego nie zmieni ani elektrownie o powierzchni 1 mikrona :haha:

kolopik pisze:
Kuroszima

Nie no , kolopik jest nie do podrobienia :haha:

marcyha, z udowadnianiem czegokolwiek nie ma żadnego problemu szczególnie jak się zaprzęga do dowodów matematykę.
I popatrz: w pierwszym przypadku wszystkie dotychczasowe siłownie jądrowe, te nowe (bezpieczne) i te stare na których się uczono energetyki jądrowej zliczono do kupy i podzielono przez dwie awarie. Srednia wyszła, jaką chcieli aby wyszła. A o nauce na błędach i zabezpieczaniu się przed nimi ani słowa. A debile siłowni jądrowych nie projektują ani nie lokalizują.
Jedynie z czym nie potrafimy sobie poradzić (obecnie) to składowanie wykorzystanego paliwa.
W drugim przypadku wyraźnie mówi się o osiągniętej chwilowej mocy. A moc to nie ilość i wykorzystuje się niewiedzę większości ludzi którzy te dwa pojęcia równoważą.
Tak właśnie pierze się nieświadomym mózgi i straszy armagedonem.

Awatar użytkownika

Czarnobyl straty = wyłączono z uprawy rolnej 100 000 hektarów ziemi rolnej, Po katastrofie wyznaczono zamkniętą strefę buforową mierzącą 2,5 tysiąca km² , Liczbę śmiertelnych nowotworów, które rozwinęły się i mogą rozwinąć się w przyszłości w grupie silnie napromieniowanej po awarii w Czarnobylu oszacowano na ok. 4 000. aport Lekarzy Przeciw Wojnie Nuklearnej szacuje liczbę wypadków raka tarczycy powstałych z powodu wybuchu na 10 000 i sądzi, że istnieje możliwość kolejnych 50 000 przypadków, do tego doszło do 10 000 deformacji płodów i śmierci 5000 niemowląt. W wyniku awarii skażeniu promieniotwórczemu uległ obszar od 125 000 do 146 000 km2 terenu na pograniczu Białorusi, Ukrainy i Rosji, a wyemitowana z uszkodzonego reaktora chmura radioaktywna rozprzestrzeniła się po całej Europie. W efekcie skażenia ewakuowano i przesiedlono ponad 350 000 osób. kolopik No na tych wyłączonych obszarach jak by załozyć fotoogniwa jaka by dały moc ?

Awatar użytkownika

Składowanie zużytego paliwa - od tego jest polska przecierz......

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Czesi mieli ustawodawstwo promujące odnawialne żródła energi i tak jak u nas w wiatraki tam zajnwestowali w fotovoltajke ,efekt -wystarczy widok z okna samochodu od granicy w kierumku Trinca -Nosović i dalej na Brno całe obszary wyłączone z produkcj pokryte panelami aż do podnóża gór ,ani to ładne,ani mądre, państwo musi skupować drogą energie ze żródeł odnawialnych ,a żywność sprowadzać bo najlepszą wydajność z ha dają panele :(
Każdy cel nawet ten z założenia szczytny można wypaczyć .

Awatar użytkownika

Zdzisław., Bo łatwiej kupić parę ha wyciąć las, niż wykorzystać dachy budynków. Ciekawe ile % zapotrzebowania na energie w Polsce pokryła by produkcja z fotoogniw jeśli by były tylko na dachach ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Dziwna ta dyskusja na forum pszczelarskim...
Dziwne jest przeciwstawianie jednych źródeł energii drugim, jakby nie mogły razem działać.
W Polsce marne są szanse na energię słońca, co nie znaczy, że mamy tylko kopać węgiel albo atomówki budować.
Nie można porównywać elektrowni typu Czernobyla z nowoczesnymi, sama zasada działania jest inna. Te stare były "gorące", nowe są "zimne". W jednych po awarii moc rosła, w nowych maleje.
To nie znaczy, że jestem zwolennikiem elektrowni atomowych, jednak musimy się godzić na kompromisy i szukać nowych rozwiązań. To, co dzisiaj jest niezbyt sprawne (nowe technologie) za kilka lat może zwiększyć sprawność wielokrotnie. Ważne, żeby szukać rozwiązań i nie ograniczać się do "tradycyjnych" źródeł energii.

Awatar użytkownika

minikron, W japoni była taka sama kiepska technologia jak w czarnobylu ?

A tu cos o elektrowniach z innej beczki : Liczba miejsc pracy powstająca przy rocznej produkcji 1 TWh energii elektrycznej wynosi dla: elektrowni jądrowej - 75, gazowej – 250 do 265, węglowej – 370, a w przypadku energetyki wiatrowej od 918 do 2400

Awatar użytkownika

Ponoć kraje Europy stwierdziły, że to bardzo dobry pomysł - składowanie odpadów z różnych elektrowni w jednym miejscu - oszczędnie. Ponoć gminie, która zgodzi się na składowisko obiecują złote góry, no i bezrobocie spadnie i w ogóle będzie ekstra.

Awatar użytkownika

robert-a, przestań żyć w wirtualnym świecie.
Mi też nie podobają się tradycyjne elektrownie, smog i odpady. Wiesz co by się stało, gdyby je teraz wyłączyć? Nie byłoby jak produkować fotoogniw, wiatraków i zapór. Z wiadomym skutkiem...
Trzeba się godzić na kompromisy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
robert-a pisze:
Zdzisław., Bo łatwiej kupić parę ha wyciąć las, niż wykorzystać dachy budynków. Ciekawe ile % zapotrzebowania na energie w Polsce pokryła by produkcja z fotoogniw jeśli by były tylko na dachach ?

Z lasem jest problem ,najprościej odrolnić grunty gorszych klas ,ale u nas operacja słońca nie jest powalająca co prawda interes można zrobić nawet na orzechach włoskich :lol:
Na dachach potrzebna jest zgoda właściciela i nadzoru :(

A atomówka jak sypnie to co za różnica za którą granicą czesi -2 słowacja -1lub 2,niemcy,litwini,finowie ,szwedzi o dalszych sąsiadach nie wspomne .

Awatar użytkownika

minikron, A czy wirtualne są ogrody na dachach ? Przestańcie żyć złymi przykładami zło trzeba piętnować dobre rozwiązania propagować. Szwecja jest zielona sama w sobie a oni jeszcze ogródki na dachach stawiają. Dlaczego my musimy mieć dachówkę papę lub blachę lepiej mieć solarki fotoogniwa lub trawkę. I to nie wirtualne widoki tylko brak chęci ludzkiej

Awatar użytkownika

robert-a pisze:
Dlaczego my musimy mieć dachówkę papę lub blachę

Bo brak nam szwedzkiej kasy, szwedzkich rzek i szwedzkich zasobów naturalnych?
Usilnie proszę o fotografie Twoich solarek i ogrodów na dachu.

Awatar użytkownika

Czego jak czego, ale zasobów to mamy w nadmiarze. Brak nam szwedów, niemców ....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]