FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 04:46 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
idzia12 pisze:
Lepiej odebrać wielokwiatowy niż tak wpaść w bagno. Bez pośpiechu nic na siłę.
Wilgoć nie sprzyja odparowywaniu. Leje na zewnątrz to i odparować nie mogą. Nieposzyty dla młodego adepta to pułapka .
Odstojnik to nie rozwiązanie mam i co. Z góry i tak trzeba zebrać i pitny zrobić.
Poczekać zawsze warto.

:brawo: :brawo: :brawo:
Tez jestem zdania ,ze nie ma sie co spieszyć chyba ,że w ramkach jest rzepak ,a tak śmiało do 10 czerwca moze leżakowac w ulu i pszczółki beda zdrowsze ,pojedzone i lepiej przygotowane na spadź.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Tak, zostawicie rzepak w ramkach i będziecie później czytać posty, jak to skrystalizował i jak go wyciągnąć nie niszcząc plastrów. Lub tłumaczyć ludziom, dlaczego pół słoiczka jest płynne, a drugie pół skrystalizowane. Powiem tyle, 11 stopni za oknem, deszcz wisi nad głową, wiatr wieje. Nie wiem na ile się poprawi pogoda w ciągu 2-3 godzin, ale dzisiaj zabieram wszystko i kładę puste nadstawki. Wydaje mi się, ze miodek będzie odparowany (sprawdzę każdą ramkę oddzielnie refraktometrem), bo niestety ciągle pada, nie donoszą świeżego nakropu. Jeśli będą jakieś niedojrzałe, dostanie je do przerobienia rodzinka stojąca na pasieczysku pod domem. Tylko od jutra powrót pogody i akacja - więc - chyba nie wezmą. Może więc nastawię miodek pitny?? Trzymajcie kciuki.

adamjaku pisze:
Tylko od jutra powrót pogody i akacja - więc - chyba nie wezmą
Jak od jutra będziesz miał pogodę to akacja zacznie nektarować 3 dni później. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Podpowiedzcie mi co mam zrobić.
Otóż w jednej z rodzin w tamten wtorek usunąłem mateczniki, dorzuciłem korpus z suszem, w gniazdo wstawiłem trochę węzy.
Pogoda jest taka, że nie sposób do nich zajrzeć i lada dzień będą chciały się roić.
Robić im inwazję mimo ich dużej agresji ale żeby im nie pozwolić się wyroić czy czekać na lepszą pogodę bo jutro ma być już ładniej.

Jarek, Trzeba było kilka ramek suszu w gniazdo wpakować a węzę w miodnie i by nie miały ochoty się roić po prostu przez pogodę nie ma dni lotnych i nie ma pożytku więc nie ciągną węzy a matka nie ma gdzie składać jajek więc myślą o drzewie. Jak nie ma dziś odpowiedniej pogody to się nie wyroją a jak jutro będziesz miał czas zajrzeć do nich przed południem to spokojnie przegląd możesz odłożyć.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nie wiem, czy możliwe jest to co zauważam - miód pod zasklepem jest rzadszy niż niezasklepiony..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie korpusowe.
bonluk pisze:
To ja mam pytanie do bardziej doświadczonych wędrowców. W tym roku pierwszy raz wywiozłem na rzepak 6 moich najsilniejszych rodzin i czas zabrać się za miodobranie. Sprawdzałem i średnio jest po korpusie miodku nie w pełni posklepionego. Moje pytanie jest takie czy pojechać na miejsce zabrać im po tym korpusie miodu i na to miejsce wstawić cały korpus z węzą bo suszu już na tą chwilę nie posiadam. Czy może przewieźć pszczoły z miodem na miejsce docelowe czyli na pasiekę przy domu i tam zrobić miodobranie i oddać korpusy do osuszenia. Odległość do przewozu to jakieś 50 km. Boję się, że plastry z miodem mogą się poobrywać podczas wędrówki.

Ja miałem podobną sytuację. Moje pszczółki były na rzepaku i też ramki były średnio zasklepione, ale przywiozłem wszystkie z miodnią na górze. Podróż odbyła się bez przeszkód (18km). Pamiętaj, żeby korpusy były pełne ramek wszystko jedno jakich czy z węza, czy z woszczyną, czy puste chodzi o to żeby w transporcie się nie przemieszczały.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Dzięki kolego tak właśnie zamierzam zrobić bo innego wyjścia nie widzę jak pogoda nie daje nic więcej na miejscu zrobić. Ule zatkam i w drogę. Zamierzam się na czwartek albo środę

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miód rzepakowy nie musi być poszyty by świadczyło to o tym, że jest dojrzały.
Miód ten jest gęsty i szybko krystalizuje ze względu na proporcje poszczególnych cukrów w jego składzie (to dlatego, że pochodzi z roślin krzyżowych).
pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Rzepakowy można brać i nie posklepiony, pod warunkiem że jest już dojrzały. A do teog to rzepak musi przestać kwitnąć i nie być innego obfitego pożytku przez jakiś czas. U mnie rzepak tak jeszcze kropi, że wczoraj było zalane wszystko do ostatniej komórki świeżym nakropem, nawet cały trutowy na ramce pracy czy węza nawet ta odciągnięta na 1czy 2mm, ja muszę niestety czekać na zasklep, a tu matki nie mają gdzie czerwić, to się może skończyć za tydzień bieganiem po drzewach. Tym bardziej że mam zero suszu, a i każda włożona węza do gniazda po odbudowie jest zalewana i zaczynają ją sklepić.

Ja również mam podobną sytuacje dzisiaj na szybko wgląd do ula w rodni na skraju ramki poszyte a w miodni bardzo delikatnie prawie wcale, po położeniu ramki na poziomo miód nie kapie ale jak mocniej strzepnąłem to kilka kropli wyleciało i nie wiem co robić, rzepak powoli przekwita pszczoły nie latają ( pojedyncze sztuki) dziś było 13 stopni co trochę mżawka

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Ja przywiozłem wczoraj z rzepaku i myślałem, że przez tą niepogodę wszystko zjedzą ale jest dobrze. Dzisiaj sprawdzę co mają w głowach i ustawię wszystko na akację jak trzeba. U mnie dopiero zaczyna puszczać pierwsze kwiaty więc może koło poniedziałku zacznie się coś dziać na akacji jak pogoda pozwoli a że rodziny bardzo silne to mam nadzieję, że pogoda dopisze

Awatar użytkownika

Tam na dole jest termowentylator. Po 24h ustawiony na odpowiednią temperaturę potrafi obniżyć zawartość wody o 2 %

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Troche mnie to pracy kosztuje no ale co zrobić jak jest taka pogoda.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie korpusowe.
krzys pisze:

Gratulacje pomysłu. :pl: W jaki sposób regulujesz temperaturę i jaką masz ustawioną :?:

Awatar użytkownika

sp.z.o.o pisze:
krzys pisze:

Gratulacje pomysłu. :pl: W jaki sposób regulujesz temperaturę i jaką masz ustawioną :?:

Nie więcej niż 40 bo inaczej ramki się porywają

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
U mnie miodek z rzepaku odwirowany, nanosiły czegoś z nowu ale nijak to odebrać.
Przekładałem ramki w różny sposób i teraz jest tak, że prawie cała miodnia składająca się z 2x 1/2dadana zalana ale nigdzie miód nie jest zasklepiony i jest dość rzadki.
Jak skłonić owady do zasklepiania?

Jarek pisze:
Jak skłonić owady do zasklepiania?
Mniej kombinować (bo zbędnie burzysz im pracę) dostosowując ilość ramek w miodni do danego pożytku - to na przyszłość. Napisz jaką masz obecnie sytuację, ile ramek w gnieździe, co w nich jest i na ilu ramkach i to samo co w miodni. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]