FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 17:34 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Jak już w innym temacie pisałem, mam zamiar przejść na gospodarkę korpusową i tu pytanie: czy ul 12-ramkowy ma jakąś inną przewagę nad 10-ramkowym poza oberwaniem rąk i wcześniejszą utratą zdrowia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym?

Ile kg miodu mieści się na jednej ramce czy korpusie?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Sol Bąk pisze:
Ile kg miodu mieści się na jednej ramce czy korpusie?
zależy jaka ramka ? jeśli chodzi ci o warszawski poszerzany to ok.2,5 kg.
Sol Bąk pisze:
ul 12-ramkowy ma jakąś inną przewagę nad 10-ramkowym
Wszystko zależy od sposobu gospodarki , upodobań, przyzwyczajenia i typu ula każdy chwali swoje mam wielkopolskie 10 ramkowe i 12 ale 10 ramkowe dla mnie są za ciasne inni powiedzą że nie mam racji np
Cytuję.. kol.BoCiAnK pisze:
Zastanawiam się po kiego grzyba taka pojemność chyba że miód bierzesz raz do roku :wink:
Mam dadanty i BF i wystarcza mi na gniazdo 10 ramek pełnych a na miodnie dwie pół nadstawki Nie lubię jak się mi pszczoły plączą po nadstawkach

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Można dłużej wiosna trzmać pszczoły na 1 korpusie - czasem sie przydaje (jak w tym roku). Można trzymać ciut silniejsze rodziny - pszczoły "czują" ze maja wiecej miejsca nawet jak trzymasz na 7-8 ramkach z zatworem. Ja taki system odziedziczyłem i nie przeszdł bym na 10 ramek - choć waga jest minusem znaczącym. Jakoś tak "luzniej" jest w środku i przyjemniej sie pracuje. Generalnie kwestia przyzwyczajenia mysle głównie - bo wszystkie za i przeciw maja swoich zwolennikow i przeciwników. U mnie w rodzinie głównie mleczkiem pszczelim się poprzednicy zajmowali (ojciec i dziadek) i w tych ulach łatwiej utrzymac silne rodziny co w tym przypadku miało istotne znaczenie.

Awatar użytkownika

Cytuj:
zależy jaka ramka ? jeśli chodzi ci o warszawski poszerzany to ok.2,5 kg.

Przepraszam zapomniałem dodać: chcę gospodarować na ulach wielkopolskich, o wagę pytam, bo chciałbym wiedzieć czy 2 ramki ratują mnie przed dostawieniem kolejnego korpusu czy też nie.
Średnio z pnia wycisnąłem po 24kg z rzepaku na moich warszawiakach, więc to dla mnie dość istotna informacja.

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
wiesiek33 pisze:
Cytuję.. kol.BoCiAnK pisze:
Zastanawiam się po kiego grzyba taka pojemność chyba że miód bierzesz raz do roku :wink:
Mam dadanty i BF i wystarcza mi na gniazdo 10 ramek pełnych a na miodnie dwie pół nadstawki Nie lubię jak się mi pszczoły plączą po nadstawkach

Jak ogołocone zostały pszczoły z czerwiu i pszczół(do odkładów) ,ogołocone z pokarmu(miodobranie) to nawet 2 półnadstawki to za dużo .
Rodziny nie ogołocone z pokarmu i czerwiu powinny spokojnie dobijać do 3 i pół korpusu teraz . W przyszłym roku to tak własnie planuje zrobić, bo to później rodziny słabe są w czerwcu i dopiero na końcówke lipy dochodzą do siły.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Większość mówi że 10 ramek im starcza na gniazdo to ja się pytam ile przekładasz na początku sezonu do miodni ramek z czerwiem żeby dołożyć ramek do rodni - dwie :mrgreen:

Awatar użytkownika

PASIG pisze:
Jak ogołocone zostały pszczoły z czerwiu i pszczół(do odkładów) ,ogołocone z pokarmu(miodobranie) to nawet 2 półnadstawki to za dużo .

Masz rację spróbowałem za namową Leszka i widzę że to jest to . Jak nie spróbujesz to nie uwierzysz . Zapewniam cię że będziesz mile zaskoczony.

Awatar użytkownika

Mariuszczs pisze:
Większość mówi że 10 ramek im starcza na gniazdo to ja się pytam ile przekładasz na początku sezonu do miodni ramek z czerwiem żeby dołożyć ramek do rodni - dwie :mrgreen:

Czyli stwierdzenie to pokrywa się z tym co powiedział Bartkowiak. Widzę powoli sens zakupu 12-ramkowca. Zawsze można zostawić tych ramek 10, a opcja na poszerzenie bez dokładania korpusu i żąglowania ramkami jest. Nie zapominajmy również o półnadstawkach :)

Awatar użytkownika

Sol Bąk pisze:
chcę gospodarować na ulach wielkopolskich, o wagę pytam, bo

Na gniazdowej wielkopolskiej mieści się jakieś 1,8-2 kg miodu. W dwunasto ramkowym ulu na ciepłą zabudowę pszczoły składają pyłek na 3-4 ramkach, dwie od strony wylotka i jedna lub dwie z tyłu dzięki temu zawsze możesz zabrać dwie ramki z pierzgą , na jesień,wiosnę lub do odkładów to jest jedna z zalet 12 ramkowego wielkopolskiego.Dodam że najbardziej optymalny układ to jest korpus gniazdowy +3 półnadstawki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Łomatkobosko, zgadzam się z PASIG... Chyba o jedno piwo za dużo :)

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
wiesiek33 pisze:
Masz rację spróbowałem za namową Leszka i widzę że to jest to . Jak nie spróbujesz to nie uwierzysz . Zapewniam cię że będziesz mile zaskoczony.

Musiałem odkładów wiecej zrobić w tym roku,nie miałem wyboru :wink:
Pół ramki czerwiu, byle jaka matka, garśc pszczół i heja do skrzynki niech ida po 200 do żyda.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Nie koniecznie ciepła zabudowa w 12 ramkowcu - raczej zimna.
Także przychodzi moment że jest to za dużo czerwiu np w czasie lipy która jeśli jest ostatnim pożytkiem to powinno się ograniczać wcześniej matkę. A tu w tym roku od miesiąca jest do 11 ramek czerwiu i to do górnej beleczki zaczerwione, bo jak było zimno to pszczoły wyjadły całe wianki i matki zaczrwiły to wszystko i nie oddały pod miód tego spowrotem.
Zauważyłem że jak się przekłada do miodni czerw to potem dużo ramek z miodni jest spapranych pierzgą i mniej miodu mieszczą. Pszczoły szczególnie na ramkę obok tych przełożonych pakują pyłek. Także przełożenie ramki z rodni do miodni i potem wirowania miodu z tych ramek robi większe ryzyko oddania leków z wosku który to w rodni jest nimi bardziej przesączony.
Także na jesień trzeba się po głowie drapać jak i które ramki ujmować do zimowli bo lepiej jakby te ramki były ciut wyższe niż ich więcej. I tutaj jest opcja ula na dwóch korpusach gniazdowych np po 18 cm i po 10 ramek w jednym.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
W tym roku testowałem kilka rozwiązań.
1..Standard to u mnie rodnia 2x10wkopolskie i miodnia 10 wielkopolskich.
Czyli w sumie rodziny na 3 korpusach.

2..Testowałem rozwiązanie rodnia na 10 ramkach + dwie nadstawki (małe wielkopolskie) 20x
3..I ostatni test rodzina na 3 korpusach plus izolator 3 ramkowy założony 20 dni temu.

Efekty
..1Standard kiepski rok z rzepaku i wielokwiatowy 18kg z rodziny. Za tydzień jeszcze lipa i nawłoć.

..2Porażka miodu parę kilo. Koryguje teraz rodnie na dwa korpusy ale kosztem miodu z lipy.
Matka zaczerwiła 9 ramek w dolnym korpusie i 3 ramki w drugim.

..3Izolator sprawa dyskusyjna fakt rodzina ma delikatna przewagę na lipie ale to z dwa trzy kilo więcej od standardu. Ale już ją zredukowałem z trzech do duch korpusów.
Fakt może zamiast 12-14kg z standardu opcji 1 będzie z 4-5 kg więcej, ale rodzina pójdzie do zimy na 10 ramkach a nie 20.
teraz 5 kg więcej a wiosna z rzepaku 10kg mniej.///
czas to zweryfikuje.
Pozostaje jednak prz opcji rodni na 20 ramkach.

Testuje jeszcze system 2x14ramek. Ale za wcześnie żeby go oceniać

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
lukmic pisze:
Pozostaje jednak prz opcji rodni na 20 ramkach.

Testuje jeszcze system 2x14ramek. Ale za wcześnie żeby go oceniać

U mnie najlepsze efekty daje 1,5 korpusu miodni po 12 ramek wlkp. Nie trzeba ramek z czerwiem przekładać. Matka dobrze zaczerwia półnadstawkę na środkowych ramkach, boczne często są z miodem.
Niestety, nie każdej rodzinie można tyle dać. Nie standaryzuję rodzin wiosną.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
viewtopic.php?f=24&t=8500
viewtopic.php?f=24&t=9444&view=unread#unread

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]