FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 16:45 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Witam wszystkich mam pytanie mam dwie rodziny bardzo silne matka czerwi na 2 korpusach przez moja nieuwage przelazła na górny pogoniłam ja na dolny ale czerw ma wygryzieniu został i pomyslałam sobie ze z 2 ramek czrwiu lub 3 zrobie sobie odkład z matka prima nu od pani gebali tylko niewiem czy dobrze to zrobie bo chciałam do ula na 1 korpus zabrac 2 ramki z czerwiem i obsiadajacymi je pszczołami 1 z pokarmem i zgarnać troche jeszcze pszczółki dac podkarmiaczke 1 litr i matke tylko jak ja podac w pudełku tym co przyjdzie ? zamknac ul na 3 dni i do piwnicy czy tak ? pozdrawiam Gabriela

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Na odkład z NU to już za późno , policz sobie że zanim się unasienni i na dobre rozczerwi minie miesiąc, a zanim pojawią się pierwsze młode pszczoły , to kolejny. To nie pora na unasiennianie matek. Odkład od biedy można zrobić tak jak piszesz ( bez trzymania w piwnicy :D ) , ale dać matkę unasiennioną i wzmacniać rodzinę czerwiem na wygryzieniu bo sama nie osiągnie siły zdolnej do zazimowania. Jest ryzyko ,że osłabisz swoje rodzinki i będziesz miała 3 słaboszczaki , więc się jeszcze raz zastanów. Poczytaj też na forum o podawaniu matek do odkładów - napracujesz się , a efekt może być wątpliwy bo w drugiej połowie lipca to nie pora na wprawki i trzeba choć trochę doświadczenia.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
gabriela, najlepiej było by zrobić odkład z matka UN 2 ramki czerwiu zasklepionego + pszczola +oczywiście 2 ramki z pokarmem.Jak matka zacznie czerwic i zacznie się mloda pszczola wygryzać z ramek które wlozylas zasilić jeszcze dwoma ramkami czerwiu może już być czerw w roznym wieku i jak nic w polu nie ma co drugi dzień po trochę dac syropu.Bo nie dopisalem jak zrobisz odkald wywiezdz gdzies dalej zaby pszczola lotna została w odkładzie .
Zostawiajac na miejscu taki odkład pszczola lotna wroci na macierzak wynosząc caly zapas pokarmu z odkladu chyba ze masz jeszcze u siebie jakiś pożytek.
pozdrawiam.

ok dzieki za informacje może faktycznie wstrzymam sie z tym odkładem a matke mam zamówiona to może sobie ja podmienie bo w jednym ulu mam chora jak pamietam to grzybica wapienna jest to i tak bym musiała tam wymienić a z odkładem dam spokój :D

gabriela pisze:
Witam wszystkich mam pytanie mam dwie rodziny bardzo silne matka czerwi na 2 korpusach

Powiem Tak
Jeżeli masz dwie rodziny a chcesz zrobić jeden odkład z Matką NU to nie ma problemu żadnego
z Tej silniejszej zabierz 2-3 czerwiu wraz z pszczołami + strząśnij pszczoły z 2 ramek czerwiu otwartego ( patrz aby nie zabrać matki )
z drugiego weź 2 ramki czerwiu + pszczoły i tak samo strzep z 2 ramek pszczoły wszystko to ustaw w nowym ulu zwęź wylot do 1cm i tak pozostaw 2-3 dni po czym sprawdź czy są mateczniki zerwij je i poddaj matkę i daj ten syrop i nie zaglądaj z 3 dni po 3 dniach popatrz delikatnie czy matka chodzi po plastrach jak się unasienni ... a tym czasem wygryzą się pszczółki z 5 ramek czerwiu to możesz im na raz dać 2-3 suszu jak masz lub 1-2 węzy i wtedy daj litr syropu ( najlepiej inwertu /lub Syty )
Tak zrobiony odkład do końca sierpnia dojdzie do takiej siły że czasami lepiej zimuje jak macierzysta rodzina
Zobacz drugą cześć tego filmu
Odkład zrobiony w sierpniu z pszczół z ulików weselnych

ok bardzo dziekuje film super :thank:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]