FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 00:46 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Któryś dzień wiosny z kolei , Leczyna przekwitła ,Wierzba lada dzień opadnie ,jeszcze tylko w zakątkach cienia potrwa kwitnienie parę dni zimno , co dalej ??
Pszczoły się nie mają praktycznie żadnego oprócz wody powodu wylatywać w pole , u mnie nawet liści na drzewach nie ma A miało być tak pięknie Ciepło i wiosennie ech ta pogoda
A jak w innych częściach Kraju ???

Tytuł:

Witam!
Kłania się Południowa Wielkopolska.
Leszczyny nie było - przemarzła, iwa przekwitła, ale pszczółki za dużo z niej nie skorzystały z powodu chłodów. Podbiał już zakwitł u nas 8 marca. Jeszcze parę dni a ruszą klony, tylko potrzeba ładnej pogody. W tej chwili jest bląkitno, słonecznie, po niebie przesuwają się leniwie białe cumulusy. Temperatura w cieniu 6 stopni - piękny dzień na święcenie Darów Bożych.
Z powazaniem oro54

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Witam!
Na południu mazowsza zimno w tej chwili 6-7 stopni i wieje zimny wiatr na dodatek słońca brak, a mimo to od czasu do czasu ciś z ula wyleci.
Leszczyna dawno przekwitła, iwa przekwita a wierzby i klony zaczynają kwitnąć,
poza tym nic do zbierania przez rszczoły, zimno a zapowiada się jeszcze cały następny zimny tydzień.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Sama północ Wielkopolski.
Zimno, leży 5 cm śniegu, temperatura +1 stopień. Rośliny na szczęście stanęły z rozwojem, mam nadzieję, że za tydzień, kiedy zrobi się ciepło, akurat zakwitnie iwa (według kalendarza fenologicznego powinna już dawno), jak patrzyłem przedwczoraj, to jeszcze nie kwitła. Leszczyna przekwitła, podbiał zakwitł 10.03, ale jest go u mnie tyle, żeby wiedzieć że kwitnie, nic więcej.
Wczoraj zaglądałem pod powałki - komórki na górze plastrów puste, dałem awaryjnie na ramki po plastrze pokarmu, tak na szybkiego, cała operacja to 10 sec. Jeśli u kogoś też tak zimno, a już się rozczerwiły, radzę choćby wyrywkowo sprawdzić ilość pokarmu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kupiłem pszczoły przywiozłem i zima .
Nie wiem co kupiłem ale zdązyłem dać coś na wszelki wypadek i czekam.
Miejmy nadzieję że coś po świętach ruszy ta wiosna, bo znowu będą wiosenne rozczarowania.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
W bieszczadach jeszcze zimno wduzej pasiece jeszcze matki nieczerwia powałki zimne w nocy przymrozki a wdzien zimno.koło domy czerwia powałki ciepłe i jak tylko słoneczko siepokarze to mimo zimna nosza pyłek,tak samo w tej ostatniej pasiece co zostało tylko szesc rodzin jest lepiej ale ogólnie zima

pozdrawiam heniek

Tytuł:
Awatar użytkownika

a mi kochane gryzonie zaopiekowały sie 1,5kilogramem krokusów :evil:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Pawel_T pisze:
a mi kochane gryzonie zaopiekowały sie 1,5kilogramem krokusów :evil:

Popytaj w sklepie ogrodniczym o specjalny preparat odstraszajacy je przed "zaopiekowaniem sie".

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie kilka ostatnich dni mocno niepokoiło -jak tam u pszczółek z pokarmem.Rano zalegał śnieg w dzień topiniał(Kotlina Kłodzka).Dziś było to samo ale po południu przy temp.w cieniu ok.7st.C pszczółki nawet pyłek znosiły.Zajrzałem pod folie w kilku ulach i jakoś radzą sobie z przenoszeniem pokarmu z boków gniazda bo pracują na skrajnych ramkach a czuć że w ulach czerwiu mnóstwo.Jak zaglądałem ze dwa tygodnie temu(wtedy jak była wiosna:)) to niektóre miały po 4 ramki czerwiu,a apifonde którą wtedy podałem już zjadły.Jak dalej będzie zimno trzeba będzie po kolejnej porcji podać.Oby się ociepliło.

Tytuł:

no fatycznie pogoda nie zachwycajaca. jak na pierwsze dni wiosny. powinno byc pieknie i słonecznie a tu kicha. iwa jeszcze nie przewkitła i czeka chyba na lepsza pogode. a która w cieniu to ma dopiero zamiar kwitnac (małopolska)

Tytuł:
Ojjjojjj Ale się zesypało :( :( zesypał się snieg prawie 10cm i sypie tak intensywnie ze końca nie widać

Tytuł:

chyba sie naszej polskiej zimie swieta pomyliły na Boze Narodzenie tak nie było jak teraz jest. czy nie bedzie trzeba podawac pszczółkom wode do ula???

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Tak chyba zaszła pomyłka wczoraj po południu 12st ciepła i słonecznie tak przez trzy godziny a dzisiaj rano 10 cm sniegu i zaledwie +2 no no co za dziwny rok sie zapowiada no i znow dwir rodzinkiposzły spac

heniek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jeszcze trzeba wytrzymać do piatku, wtedy nastąpi gwałtowne ocieplenie aby w niedzielę nas zaskoczyć maksymalną temperaturą + 19 stopni C. w dzień. To już niedługo i wiosna chyba już prawdziwa. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
W superekspresie pisali kiedyś że w święta ma być ponad 20 st. a tu wczoraj ledwo w południe pszczoły się cokolwiek obleciały a tu dziś lejos na biało, ostatnio to jakoś nie wierzę w prognozy naszych mądrych pogodynek bo u naszego pana w godzinie odmiana.

Tytuł:
SKapiko pisze:
W superekspresie pisali kiedyś że w święta ma być ponad 20 st. a tu wczoraj ledwo w południe pszczoły się cokolwiek obleciały a tu dziś lejos na biało, ostatnio to jakoś nie wierzę w prognozy naszych mądrych pogodynek bo u naszego pana w godzinie odmiana.

Ja już im w nic nie wierze Pier....... jak gęsi bez głowy z dnia na dzień nie umieją przewidzieć pogody a za długo terminowe się zabierają
Żal mi tylko pszczół ginących na śniegu ,raz sypie raz słońce świeci a w słońcu nawet 15 stC
wczoraj widziałem jak biedne pszczoły brały wodę z topniejącego śniegu na wylotach ale złudne słońce wyciąga ich na resztki kwitnących Wierzb a za chwile śnieżyca

Tytuł:

Głowa do góry za trzy dni pogoda super,tak mówiła wczoraj Trzaskalska w telewizorze.Też się martwie na zachodzie codziennie śnieg i słońce,a pszczoły się męczą ,myśle.Iwa już przekwitła ale zaczynają kwitnąc dzikie śliwki dzisiaj jest plus trzy stopnie o 16-tej.Zenek

Tytuł:
Awatar użytkownika

W Warszawie zimno śnieg , i co można robić w pasiece . Pyłek zmieliłem , zrobiłem ciasto zawinołem w folie alu ,i co dalej ?????. Niema jak otworzyć uli , jak nie pada to sypie . Co najgorsze , jeden dzień było ciepło to pracowałem .
pozdrawiam.
Wiesław

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm patrze dziś na prognozę i proszę, jak tak dalej pójdzie to za tydz przestawienie korpusów i pierwszy przegląd :mrgreen:

Tytuł:

Jest prawie jedenasta i już pojawiły się pierwsze pszczoły chyba coś dzisiaj nareszcie zrobię .

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Na ślonsku już iwa przekwitła ale troche z niej przyniosły przez 3 dni jak było ciepło. Jutro ma być 14 stopni. Ja bende odsklepiał zapasy zimowe. Ciekawi mnie na ilu ramkach jest czerw. Na początku marca dałem ciasto. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Dziś słoneczko świeci jest 12 stC w cieniu pszczólki latają a o wejściu na pasiękę nie ma mowy
chyba że się chce wyglądać jak Biedronka w kropeczki tylko Żółte :wink:

Tytuł:

Nareszcie mogłem coś dzisiaj zrobic,pobieżnie zaglądałem za maty pszczół jest sporo do gniazd nie zaglądałem miałem zbyt mało czasu odsklepiałem ramki za matą bo to co bylo wcześniej odsklepione wybrały,do gniazd zaglądnę może jutro lub w niedzielę o ile pogoda będzie taka jak dzisiaj.

Tytuł:

a ja to ogladam po ''wiadomosciach'' najlepiej sie im sprawdza a takie co gadają jakie ma być lato itp. to niema co słuchać.

Tytuł:

Dzisiaj skończyłem odsklepianie ramek i pierwszy przegląd wiosenny,jest nieżle było trochę przerwy w czerwieniu ale myślę że jak pogoda utrzyma się taka jak dzisiaj( 18-cie stopni)to nadrobią.Czekam na następny przegląd chyba pod koniec tygodnia.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
hehe dostaw sobie uli a nie dziś przejrzałeś i już z końcem tygodnia znów chcesz kopać w ulach, druga sprawa to zapowiadają załamanie pogody w drugiej części tygodnia więc możesz mieć problem z kolejnym przeglądem.

Tytuł:
Następny roboczy dzień i przeniesionych 10 uli
Choć rano zimno –2 stC to o godzinie 11 już 13 w cieniu ,też od sklepiam i wstawiam w środek gniazda pomiędzy czerw ale z przykrością stwierdzam że są ule co nie ma za bardzo co od sklepić bo sobie same od sklepiły , dobrze że jest Ciepło i przynoszą nektar z wierzb bo by cieniutko było cieniutko

Tytuł:
Ja kilkanaście lat temu nasadziłem kilkadziesiąt krzaków wierzby, najróżniejszych odmian. Kolega przywoził mi sztobry od różnych pszczelarzy i ze szkółek. Teraz to ogromne krzewy. W tym roku ta różnorodność się opłacała. Przed tymi zimnami niektóre już pyliły ku mojej i pszczółek uciesze. Mimo że minęło ponad 2 tyg. nadal szum na wierzbach różnych odmian. Niektóre już dawno przekwitły. Każdego roku wsadzam sztobry gdzie się da. Widzę jakiś nieużytek, tam widać moją obecność. polecam.
Nie jest to zbieg okoliczności, że tam gdzie pyłku pod dostatkiem/również jesienią/
Tam pszczoły są w dobrej kondycji. Mam pasieki w 4 miejscach te koło miejsca
zamieszkania najlepsze. Wiosną wierzba, a latem sieje poplony. Jesień do pszczół należy. Czy podzielacie to spostrzerzenie? pozdrawiam mirek

Tytuł:
Na Lubelszczyżnie było ciepło choc nie tak jak zapowiadali , słaby zimny wietrzyk i choć na termometrze było 15 st. to odczowalna była niższa . Jeszcze na jutro zostało 20 do przeglądu , nie jest żle ale mogło być lepiej . Wszystko jest opóżnione , tak na prawdę to nic nie było tylko z leszczyny i dopiero od trzech dni konkretnie noszą pierwszy pyłek .

Ryszard B.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dzis zajżałem do najsilniejszej rodziny 31 03 czerw na 10 ramkach w 2 korpusach i co ciekawe jest wygryzionych z 10 tatusiów. A zasklepionych jest jeszcze z 20komurek.Mam pytanie czy to jest dobrze czy zle. Wszystkie tatusie sa zdrowe maja eleganckie skrzydełka czyli Varozy niema. Ale jak takie wczesne trutnie zapłodnia matkie czy nie przekażą roiliwosć pszczołom.Może Bogdan się wypowie na ten temat.Nigdy tak wczesnych tatusiów nie miałem zastanawiam się kiedy wpadna w nastruj rojowy. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Mysle ze niemasz co martwic sie o rojke ale mimo tego ze jest to silna rodzina to raczej szykuja sie do wymiany matki jest to wiosna i o tej poze roku ginie duzo matek wiec moga wymienic

henry

Tytuł: wiosna

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D i wlkp.
Witam. Bogdan piszerz " też od sklepiam i wstawiam w środek", raz wkładacie za zatwory, teraz w środek, pytanie: dlaczego tak? Pozdrawiam ps: tez miałem na ramce kilka trutni, byłem zdziwiony

Tytuł:
Marian , zależy i przypacz się dobrze z jakich komórek one wyszły i w jakich są zasklepione . Jeżeli są to komórki pszczele to coś nie tak z matką i tu może być wiele przyczyn . Natomiast , gdy te trutnie są w komórkach trutowych , może być to normalne ze względu na kaprysy pogodowe i wiosnę w styczniu .

Ryszard B.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Henry a dlaczego uważasz że teraz jest okres gdzie wiele matek ginie, ja tyle lat mam pszczoły i nigdy mi matka na wiosne nie zginęła?

Raz odsklepia i wkłada w srodek bo np rodzina ma mało pokarmu, gdzieś ze środka wywalił ciemną ramke bez czerwiu i pokarmu, więc dał odrazu pełną ramkę z pokarmem, zaś czasem jest tak, że rodzina ma wiele pokarmu, więc trzeba zrobić miejsce matce plus pyłek który teraz zbierają i jest bardzo ważny, więc wywalasz ramke z pokarmem gdzie ramka cała jest zasklepiona a dajesz pustą, matka ma gdzie czerwić, a przestrzeń jest ta sama, jest to ważne w okresie wiosennym gdzie pszczoła się dopiero wymienia a nie przybywa jej, trzymasz ciasno i rodzina się szybko rozwija. Ramke z pokarmem dajesz za zatwór i zawsze możesz ją odsklepić.

Tytuł: Re: wiosna
ryszard13 pisze:
Witam. Bogdan piszerz " też od sklepiam i wstawiam w środek", raz wkładacie za zatwory, teraz w środek, pytanie: dlaczego tak? Pozdrawiam ps: tez miałem na ramce kilka trutni, byłem zdziwiony

Jak masz silną rodzine to po co wstawiać za zatwór od sklep i wstaw w środek za 3-4 dni jest zaczerwione
za zatwór moęsz wstawić coś do oszuszenia np ramki króre chcesz wycofać
ale ja chce aby matka czerwiła szybciej i nie czekam aż pszczoły same sobie odsklepią
jest to jedna z metod przyśpieszania rozwoju :wink:

Tytuł:
Robert , było opisane w którymś Pszczelarstwie o wiosennej stracie matek . Dotyczy to pierwszego przeglądu , nie ma pogody a my się śpieszymy nie robimy tego w odpowiednim czasie . Matka zostaje spłoszona , zaczyna uciekać i pszczoły ją okłebiają , miałem taki przypadek 2-lata temu , matka piękna duża ładnie czerwiła a za dwa dni leżała przed wylotem .

Staram się zawsze przy jesiennym jak i wiosennym przeglądzie , dobrze obejżeć matkę czy jest sprawna i ta sama co została poddana rodzinie z taką ramką obchodzę się bardziej jak z jajkiem . W ubiegłym roku dwie matki były bez nóg , każdej brakowało jednej ostatniej . Aby do wiosny myślałem , bo słabiej ale czerwiły , no nie stety za ok, 2-tyg. pszczoły ich zlekwidowały .
Nie pamietam podobnego przypadku , ale 16-kwietnia czerwiły już młode i mam zapisany ten termin jako ciekawostkę .

Ryszard B.

Tytuł:
Awatar użytkownika

To masz racje Ryszard, za wczesny wgląg do ula jest zbędny i można załatwić matke, to co opisujesz potwierdzam bo kiedyś miałem taki przypadek, że pszczoły były jeszcze drętwe i jak rozsunąłem ramki to pszczoły nawzajem spadały na dno ula, oczywiście przez nieświadomość moją sciągnęły matkę na dno, zauwazyłem to i piórkiem ją z dna włożyłem na ramke niestety pszczoły ją zaczęły okłebiać,oczywiście rodzina została osierocona. Dlatego zawsze komuś kto szuka w ulu czegoś jak jeszcze jest zimno odradzam mu przegladania rodziny. Oczywiście to były moje błędy, teraz jest inaczej i jakoś w ostatnich latach nic się z matkami nie dzieje, aczkolwiek życie jest życiem i pszczelarstwo to więcej niż moja pasieka więc można podyskutować zawsze.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Bzzy a masz wszystkie matki znakowane ???? u mnie o roku na wiosne mam kilka matek bez znaczka a w jesiennym przegladzie były ze z naczkami a jesli jest bez znaczka to musi byc młoda matka ,lub niema wcale jakis powod musi byc ???rodzina silna brak czerwiu niezasklepionego szum w ulu to brak matki ale zawsze mam kilka zapasowych .

henry

Tytuł:
Znaczki czasami odpadaja.

Tytuł:
Cytuj:
Bzzy a masz wszystkie matki znakowane ???? u mnie o roku na wiosne mam kilka matek bez znaczka a w jesiennym przegladzie były ze z naczkami a jesli jest bez znaczka to musi byc młoda matka ,lub niema wcale jakis powod musi byc ???rodzina silna brak czerwiu niezasklepionego szum w ulu to brak matki ale zawsze mam kilka zapasowych .
czy dobrze przeczytałem kolega ma zapasowe matki? I o tej porze

Tytuł:
Darek1981 pisze:
Cytuj:
czy dobrze przeczytałem kolega ma zapasowe matki? I o tej porze

Darek Każdy i Ty możesz mieć o tej porze roku kilka matek musisz tylko pomyśleć w lipcu o tym przeczytaj ten temat
:wink:

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Wiosna Wiosna Ach to TY

Któryś dzień wiosny z kolei , Leczyna przekwitła ,Wierzba lada dzień opadnie ,jeszcze tylko w zakątkach cienia potrwa kwitnienie parę dni zimno , co dalej ??
Pszczoły się nie mają praktycznie żadnego oprócz wody powodu wylatywać w pole , u mnie nawet liści na drzewach nie ma A miało być tak pięknie Ciepło i wiosennie ech ta pogoda
A jak w innych częściach Kraju ???

Tak Było w zeszłym roku dokładnie tej samej daty co dziś

Tylko że dziś u mnie sypało z 20 razy z 20 razy lało i świeciło słońce gdzie nie gdzie widać w minimalnych ilościach rozwijającą się leszczynę o wierzbie nie ma co marzyć nawet gdyby tydzień świeciło słońce i 20stC było jest szaro ponuro i zaczyna mnie to Denerwować
Pszczoły Ciasto pobrały niektórym jeszcze po parę deko pozostało do wzięcia
I CO DALEJ

Tytuł:
Awatar użytkownika

śnieg i wiatr -4 w nocy napadało ze 20cm muszę zobaczyć czy uli nie poprzewracało zaspy miejscami to wyżej kolan :( :( :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

wyskoczyłem fotki zrobić

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Cytuj:
wyskoczyłem fotki zrobić
To u was tyle śniegu? na śląsku wczoraj wieczór trochę popruszyło ale to rano stopniało ale jest zimno

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Wyszedłem sobie do warsztatu koło 23. Śniegu zero. Troszkę powiewało. Godzinę póżniej istna śnieżyca z 10 cm w ciągu godziny nawaliło i łopata poszła obieg. :evil: :evil: :evil: Teraz śnieg dalej leży ale dodatkowo wszystko pływa. :evil: :evil: :evil:

Pozdrawiam Psepscółek.

Tytuł:
Podobno od soboty na być Cieplej i Cieplej
Dziś było nie najgorzej świeciło słoneczko od czasu do czasu posypało białym puchem ale zdecydowałem się na przeniesienie odkładów na stałe miejsce aby się już obleciały tam gdzie będą siedzieć do zimy
W Sobotę lub Niedzielę wyjazd z innymi na inne miejsce nie ma na co liczyć trza się brać do roboty :mrgreen: :wink:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzony
Witam.
Ta pogoda to naprawdę może człowieka wykończyć fizycznie i psychicznie... :evil:
Raz jest tak raz tak naszym pszczołom może się naprawde pokręcić w głowie raz jest plus 10 a zaraz na zerze i jeszcze w dodatku śnieg...

Tytuł:
Taka pogoda była u mnie wczoraj, a dziś świeciło słońce tyle, że temperatura była jeszcze niska. Już niedługo będzie ciepło (musi być ^^).

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
u mnie jest pięęękna zima tej wiosny. w tej chwili za oknem jest minus 9 st. i z pół metra śniegu.mam nadzieje że wnet przyjdzie halny i wszystko zmiecie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]