FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 lipca 2025, 14:36 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
co do macedonek. w zeszłym roku dostałem macedonkę po zarodowej od Leszka. Czerwiła słabo no ale to przez duży imbred tak sądzę. Natomiast pociągnąłem po niej 2 serie matek. W pasiece mam ich teraz w sumie 20 sztuk w odkładach. Odkłady zrobione z końcem maja targają spadź tak, że muszę im wyjmować całe zalane ramki żeby matka miała gdzie czerwić. Także czuję że za rok będą to rodziny bardzo miodne. Jedyny minus to taki że są troszkę bardziej agresywniejsze niż pozostałe rodziny przy przerwach pożytkowych, no ale minusy nadrabiają pracowitością, a to jest najważniejsze.
Szkoda tylko, że matula pod koniec czerwca przestała niestety czerwić i została wymieniona na nową. Bo pociągnął bym od niej jeszcze parę serii. No ale dzięki temu do ostatniej serii została wykorzystana najbardziej pracowita pszczoła w mojej pasiece (nieska) i zobaczymy co z tego wyjdzie w przyszłym roku.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
polbart pisze:
Dzięki Bogu :D

Pozdrawiam,
polbart

To od kiedy zapisy na nowy 2014 rok :?: :) , proszę pamiętać że jestem pierwszy na 5 elgonów :)
pozdrawiam
manio

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
polbart pisze:
PASIG pisze:
GÓRAL pisze:
W tym roku nie wziąłem ani jednej gruzińskiej i po ostatnim miodobraniu wiem że zrobiłem duży błąd. Zeszłoroczne odkłady z tą pszczołą pokazały klasę. Na 2014 Gruzinka pierwsza na liście.
Pozdrawiam
Przemek

Odwiedzały swoje sąsiadki więc napakowały miodu ,ale jak to mówią wszystko zostaje w pasiece, ładnie to widać już przy 50 rodzinach jak pasieka jest zaniedbana ,sa bezmatki ,słabsze rodziny i wypszczelajace się ,a przy takiej 700 set nawet jak 50 wyrabują to nie ma straty w pogłowiu ,a i lepiej miód taki smakuje przerobiony kilka razy .

Gruzinki nie są rabusiami. Rąbią spadź i grykę jak drwale. Mają dłuższe języczki i wykorzystują pożytki niedostępne dla mieszańców kraińsko-polskich. Wykorzystują nawet najmniejsze ilości nektaru z roślin nieoblatywanych przez niektóre pszczoły. Podobnie jak wielokrotne mieszańce pszczół z ras pochodzących z rejonów położonych bliżej równika.
Obiegowa opinia o złodziejstwie pszczół z rejonów Kaukazu jest nieprawdziwa.

Pozdrawiam,
polbart

Witaj Leszek :D

Podpisuję się pod tym obiema rękami, tylko u mnie rąbały miks gryczano- lipowo- faceliowy, wyszedł wielokwiat bajka :mniam miodek:
Rabunki nie wchodzą w grę.
Trzymaj te reproduktorki gruzińskie gdzieś z kosztownościami, bo na 2014 już się piszę.
Reszta towarzystwa też chodzi jak zegarek.

Przepraszam za posty nie na temat te wcześniejsze.
Kolega obiecał że jesienią obrobi :wink:

Pozdrawiam
Przemek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Leszek chciałeś rezygnować z gruzinek a tu taki surprise. Pamiętaj aby i mnie tam gdzieś wcisnąć w kolejkę :haha: bo kolejna pasieka na koniczynie się szykuje. Ale to już ostatnia, bo więcej sam nie obrobię... no i moja powiedziała, że przestanie mi pomagać przy wirowaniu, jak będzie tego jeszcze więcej. :bosie: Nie będę ryzykował jej podpaść, bo w oczach widziałem, że mówi na serio.
Pozdrawiam

polbart pisze:
Gruzinki nie są rabusiami. Rąbią spadź i grykę jak drwale. Mają dłuższe języczki i wykorzystują pożytki niedostępne dla mieszańców kraińsko-polskich. Wykorzystują nawet najmniejsze ilości nektaru z roślin nieoblatywanych przez niektóre pszczoły. Podobnie jak wielokrotne mieszańce pszczół z ras pochodzących z rejonów położonych bliżej równika.
Obiegowa opinia o złodziejstwie pszczół z rejonów Kaukazu jest nieprawdziwa.

Pozdrawiam,
polbart

to samo mi Leszek przez tel. powiedział wczoraj , a przy okazji zamówiłem sobie 10 szt jednodniówek na przyszły sezon. Bardzo dobra pszczoła i warto ją sprawdzić na swoich pożytkach

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan wielkopolskie warsz. pos
Kurcze a co wy na to ?
Robiłem dziś przegląd odkładów i rojów z nowymi matkami z uwagi na wiszące chmury burzowe pszczółki były troszke podenerwowana ale żdziwiło mnie że na 6 matek NU (tylko jedną mi ścieły i to przezemnie bo nie zauważyłem młodej matki z cichej wymiany) najłagodniejsze były 2 macedonki i Elgon średnie 1 Elgon i buckfast no a 1 Elgon nie dał mi bez dymu do ula zajrzeć !!!
Jeżeli chodzi o czerwienie to wszystkie bardzo ładnie choć macedonki zaczęły najpóźniej, najwięcej miodu faktycznie zebrały Elgony.
Ogólnie jestem z nich zadowolony a że mam jeszcze 2 minesoty 1 (niestety 2 ścięte) ambrozyjkę 2 kamianne i 2 dobre i 1 bf od S. Lewkowicza to w przyszłym roku bede miał (jesli przezimują) co porównywać - choć oczywiście wiem ze nie sa to ilości matek na podstawie których można wysnuwać jakieś poważne wnioski ale tak dla siebie zawsze. Szkoda że nie dostałem zamawianych Słowenek na spadź (za miast niech przyszły Macedonki he he ) ale napewno na przyszły rok zamawiam do kolekcji Słowemnki Gruzinki i Primorskie a co .... :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jedno co mogę stwierdzić, te to, że te matki jakie dostałem (czort wie jakie, nie potrafię odczytać skrótów na klateczkach, a zamawiałem tylko pimorskie i to raz a anie dwa) czerwią bardzo ładnie. Dużo lepiej niż inne kupne jednodniówki.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
bardzo lubię posty Polbarta. Słów mało a treści ze ho ho.
poz

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WIELKOPOLSKI
A może wiecie i polecacie kto jeszcze w Polsce hoduje takich "drwali" bo chciałem ponownie wypróbować w swoim terenie.Kiedyś je miałem ale kiedyś było kiedyś teraz są inne możliwości i inni hodowcy.Pozdrawiam :wink: :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Piotr Różyński
http://www.gieldapszczelarska.pl/oglosz ... skiej.html

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WIELKOPOLSKI
polbart pisze:
Dziękuję za namiary będę próbował coś użebrać :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Leszek matki od ciebie wszystkie przyjęte i czerwia jak automaty te nowa i crainka tez maja już po 5 ramek zaczerwionych pierwsza pszczoła wychodzi już po nich tera przygotować ich do zimy i ocenić na wiosnę co i jak to zadzwonię to pogadamy po sezonie bo urwanie głowy jest !

Elgon to pszczoła niesamowita , popatrzcie jak się rzuca na warrozę
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... wki1Ro&t=8

u mnie oba Elgony w klateczkach zachowywały się jakby ich tam nie było :D
kompletna cisza... Primorskie było słychać. Oby w ulach było podobnie hehe. Wczoraj około 18. dostawiałem Primorskiej i BF ramki w krótkim rękawku, nawet nie wyszły się przywitać :haha:
Boje się tylko o jedną UN podaną w środę, w niedziele zachciało mi się zerknąć... wypuściły i grzecznie po rameczce spacerowała ale dość szybko inne pszczoły mi ją ukryły (mam nadzieje, ze się jej przeze mnie nie pozbędą...).

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Jestem po przeglądzie rodzin z matkami od Leszka i wszystko ładnie wygląda. Matki czerwią od beleczki do beleczki. Co do Elgona to chyba się dogadaliśmy, parę rozmów wieczorem przed wylotkiem i wczoraj nawet dymu nie potrzebowałem :wink: . Pszczółki fajne drobne z przewagą ubarwienia pomarańczowego.
Leszku przepraszam i jednak powstrzymam się z oceną do następnego sezonu. Jeszcze raz dzięki za mateczki

ja juz dawno dymu nie używam przy matkach od Leszka /nawet tych NU (Pri x El)/ mam nadzieje, ze kiedyś bez strachu przelgady bede mogl robic bez jakiegokolwiek zabezpieczenia, póki co jakieś 10% pasieki (2ule :haha: ) mi na to pozwala. W przyszłym roku wymieniam pozostałe trzy NieWiadomoCo na UN od Leszka :-)

a ja mam takie głupie pytanie no ale musze sie spytać :P czy pszczoły po matce gruzince pracują dobrze w ulach wielkopolskich korpusowych ? chodzi mi oto czy przechodzą bez oporu do nadstawki nie zaleawając gniazdo jak to sie odbywa u kaukazkich

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
patryk, mam kilka Gruzinek od Leszka i nie stwierdziłem jakichkolwiek problemów z przechodzeniem do nadstawek, nad kratę.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

CYNIG, dzięki za odpowiedz :mrgreen: to już jutro ide robić przegląd i jak sie matka w odkładzie nie wzięła za pożądną robote to pod but :pala: i nowa gruzinka poszaleje sobie w ulu :haha:

Ule na jakich gospodaruję: własnych ulach
Turtle ,ja od 4 lat nie używam kapelusza a ni rękawic ale mam rasę superbee i nie narzekam i pracuje bez jakiego kol wiek zabezpieczenia , czy to w trakcie przeglądu czy przy miodobraniu bez różnicy na węd
w złą pogodę nie ma z tym problemu , ale ma rasę pszczół a nie krzyżówki [ hybrydy ]

pozdrawiam jozef

Awatar użytkownika

Józef, a jak tam tegoroczne zbiory? Lepiej niż w zeszlym roku?

Ule na jakich gospodaruję: własnych ulach
mini , lepsze o 60% nie narzekam , ale to wpływ pogody , nie pszczoły ! ! ! !

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski, WZ
[quote="Turtle"]ja juz dawno dymu nie używam przy matkach od Leszka /nawet tych NU (Pri x El)/ mam nadzieje, ze kiedyś bez strachu przelgady bede mogl robic bez jakiegokolwiek zabezpieczenia

Mi z 6 lub 7 zamówionych matek NU została tylko primorska, fakt jest bardzo łagodna ale resztę pasieki mam z matkami z Parzniewa i też są bardzo łagodne. Bazuję na pszczole NieSka i Buckfast .

Pozdrawiam

ja w tym roku zamówiłem z 20NU /większość Pri x El, 2x BF/. Do tego 2x UN Primorska i 2x ELxEL - dziś robiłem przeglądy zero dymu, zero żądeł. Idealny spokój mimo braku pożytku /nie widziałem nakropu tylko pyłek targają, jedna rodzina chyba była w sąsiedniej pasiece na dokarmianiu bo coś o smaku syropu cukrowego kapało z ramek i ruch dość solidny przed wylotkiem :D/.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Cały dzien wszystkie pszczoły na wylotkach bo pozytku nie ma a goraco. Godzina 19:30. Z dwóch uli lataja pszczoły jak w poludnie na ogromny pozytek w stronę przekwitającej gryki. Lataja TYLKO z dwóch uli gdzie są macedonki od kol. Polbarta. O co chodzi? ;)

Nie wiadomo o co chodzi , ale u mnie podobnie : latają elgony i primorskie, a krainki plażują. Elgony mam tylko jedne i tegoroczne , ale biją wszystkie w ilości miodu w ramkach. Polbart tłumaczył to ,że maja dłuższe języczki i biorą to co dla innych niedostępne, ale macedonki ?
Złapałem dzisiaj duży rój , więc i inne pszczoły nie mają roboty i głupoty im w głowie . Korzystając z okazji dałem im ramki tylko z paskiem węzy , teraz nie pociągną już chyba trutowo i zobaczę jaki lokalne dzikusy mają zakodowany rozmiar komórki. Zgodnie z "teorią dzikich plastrów" , paski wkleiłem tak żeby na dnie komórek było Y .

patryk pisze:
czy pszczoły po matce gruzince pracują dobrze w ulach wielkopolskich korpusowych ? chodzi mi oto czy przechodzą bez oporu do nadstawki nie zaleawając gniazdo jak to sie odbywa u kaukazkich

przechodzi bez problemu do korpusów a jak nie ma miejsca to i gniazdo zaleję bardzo dobra pszczoła

co do elgonów to faktycznie łagodna pszczoła chociaż to odkłady to i tak już dały dwie czy trzy ramki miodu spadziowego

ile w tym roku czekacie na rozpoczęcie czerwienia matek UN?
3matki podałem 24lipca, jedna czerwi /04.08 były jaja/
dwóch pozostałych nie widać, w niedziele dostały po ramce larw, sprawdziłem po 34h - niczego nie pociągnęły.
Powinienem zacząć się martwić...?
Pszczółki raczej spokojne, noszą tak jak inne.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Turtle pisze:
ile w tym roku czekacie na rozpoczęcie czerwienia matek UN?
3matki podałem 24lipca, jedna czerwi /04.08 były jaja/
dwóch pozostałych nie widać, w niedziele dostały po ramce larw, sprawdziłem po 34h - niczego nie pociągnęły.
Powinienem zacząć się martwić...?
Pszczółki raczej spokojne, noszą tak jak inne.

Te co dostałem 22.06.2013r. od Leszka UN czerwiły już 25.06.2013r. Tutle podaj im po ramce z czerwiem otwartym i poczekaj jeszcze może mało produkowały mleczka pszczelego.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Turtle, jak UN to zaraz po poddaniu Ci czerwić powinna :)

Ramki pszczele

Może taka ze sprawdzonym czerwieniem ale i taka gdy trochę posiedzi to musi najpierw zostać podtuczona, ta jedna czerwiąca ładnie przybrała na masie po wypuszczeniu z klatki.

Do końca lipca wszystkie matki unasiennione z ulików weselnych wyjmowałem osobiście.

Co się potem porobiło, że matki nie podjęły we właściwym czasie czerwienia, nie wiem.

Mogę wysłać Ci w poniedziałek trzy nowe matki na wymianę.
Proszę o smsa 502 575 960.

Pozdrawiam,
polbart

na razie czekamy :-)

Mateczników nie pociągnęły, imho nie zachowują się tez jak bezmatek. Elgon czerwi jak trzeba. Może rzeczywiście przy braku innego czerwiu pszczoły zmniejszyły produkcje mleczka. Odezwę się.

Pozdrawiam

Nic nie zmniejszyły, nie ma co zwalać winy na pszczoły :D

Zawinili ludzie.
Matki są do Twojej dyspozycji.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
a u mnie matule od Leszka już maja swoje potomstwo i te do testu tez ładnie śmigają tylko z jedna rodzinka co mamuśka bf jest muszę pilnować bo france chcą mamuśkę wymienić a jaka tam wcześniej mamuśka była to nie wiem bo to rojka była z tamtego roku ale mamuśkę przyjęły ok unasienniła się i zaczęła czerwienie a one wymiana i wymiana ale myślę ze jeszcze ze 2 tyg i powinny dać se już spokój bo coraz więcej pszczoły po nowej matce !

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
ExE i ExP to nie pszczoly, to armaty jajeczne chyba...jedna ramka u ExE do polowy PRAWIE odbudowana i jajkami zostala zawalona gdzie choc troche bylo pociagniete a dzis spojrzalem na ta ramke to pszczoly zmuszone byly odbudowac ja cala do konca i wszedzie jaja! Panie Leszku, dobrze Pan je zapladnia!:D
dzieki i pozdrawiam;)

kamild4 pisze:
Panie Leszku, dobrze Pan je zapladnia!

No, no, no nie poznaje kolegi :mrgreen:

Awatar użytkownika

GÓRAL pisze:
kamild4 pisze:
Panie Leszku, dobrze Pan je zapladnia!

No, no, no nie poznaje kolegi :mrgreen:

GÓRAL, Dzięki za humor z rana :haha:

Podziękuj Leszkowi :D
Sam widzisz jak się poświęca dla hodowli :haha:

kto ma slowenke niech napisze jak wypadla z miodnoscia na tle innych polbartowych.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ja zamówiłem u Polbarta dwie matki Macedonki unasiennione.Jedna ma ubarwienie ciemne druga natomiast ubarwienie jasne przy tej jasnej pszczoły ciągle budują mateczniki matka słabo czerwi była podana do odkładu następnie odkład połączyłem inna rodzina gdzie matka była do wymiany.Natomiast ta ciemna bardzo ładnie czerwi ładnie kontroluje gniazdo u jasnej tego brak .Jakimi trutniami takie Macedonki są unasienniane

Matka źle czerwi - pisz na [email protected] - wyślemy podmianę.

Niestety, jedne matki znoszą lepiej transport, inne gorzej.

W tym roku stronę ojcowską tworzyły głównie trutnie Primorski, Elgon, Buckfast i Macedonica.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Wlasciwie biezacy sezon można już uznac na moim terenie za zamkniety, chociaż przez ostatnie lata pojawilo się tu mnóstwo nawłoci, ale jeśli ta cos wyda, to najprawdopodobniej pozostanie już to w ulach na zime.
Matki od Kol. Polbarta – glownie Primorskie - już od samej wiosny pokazaly co potrafia zdziałać na moim terenie, gdzie przyszlo im przybyc na „zesłanie”.
Od wczesnej wiosny wydaly liczne pokolenia bardzo pracowitych pszczol potrafiących zebrac nektar z wszystkich możliwych pożytków, których w tym roku było tu cale bogactwo, a najbardziej liczace się, to wierzba, mniszek, klony, kruszewina, lesna malina, lipa, nostrzyki (bialy i zolty), esparceta i mnóstwo innych, bo przedwczoraj już poraz kolejny odebrałem miod dosłownie „czarny”, jak mocna kawa i ‘nimam pojecia’ z czego on jest, bo spadz lisciasta była wczesniej, a zreszta na pewno nie jest to spadz, a miala znacząco inny kolor.
Pszczoly tego lata naprawde nie próżnowały i życzyłbym sobie każdego takiego roku.
Wszystkie rodziny bez wyjatku były silne i trzeba było tylko donosic kolejne nadstawki.

Nie obylo się jednak bez problemow, bo w najgorętszym okresie trafilem pod noz chirurgow i mam wyznaczony już nastepny termin. Powycinaja, co niepotrzebne, ‘ostrugaja’ i – mimo wieku – będzie jeszcze może ze mnie chłopak - jak wszystkie dzielne trutnie z mojej okolicy, bo zrobily tez dobra robote i matki od kolegi Polbarta pieknie się unasiennialy, szybko podejmowaly czerwienie – tak w ubiegle lata, jak i sprowadzone w tym sezonie – wszystkie 1-dniowki, ale i owszem, pewne partie matek przyszly jako już czerwiace i takze otrzymaly swoje zadania.
Obecne matki – Buckfast i Elgon już sa w większości uli i odważnie przygotowuja rodziny na kolejny sezon.

Wspolpraca z Hodowca jest satysfakcjonujaca pod każdym względem i można śmiało ja oceniac jako profesjonalna w każdym calu.

Wcale nie sadze, ze matka powinna przyjechac do mnie zlota kareta, czyli z ulikiem weselnym, albo z cieplarka, czy tam jeszcze z czyms. Sprytne klateczki, prawie jak mateczniki, pomagaja ulokowac je miedzy ramkami.
Ani jedna matka nie padla, a cale „towarzystwo” przychodzilo tak zwawe, iż zastanawiałem się czy czasem zaraz mi się z klateczki nie …wyroja.
Oczywiście za każdym razem ‘pomagalem’ ulowym pszczołom wygrzebac oczekiwana matke robiąc zapalka w ciescie spora dziurke i nie zdarzyl się z tego powodu ani jeden problem.
Matki szly do zrobionych na predce odkładów, albo bezpośrednio do rodzin.
Cala pasieka az huczy i troche za mocno mi się rozwinela, ale będę musial troche swój zapal utemperowac z powodow zdrowotnych, niestety. Dlatego czesc odkładów z nowymi matkami oddalem kolegom, czesc rodzin na biezaco sprzedaje wraz z ulami. Wydaje mi się, ze jeśli pozostawie sobie 20 rodzin, to do zabawy calkiem mi wystarczy. Same checi, to jeszcze nie wszystko, jak pokazuje zycie.

Przy tej okazji mojemu Przyjacielowi i znakomitemu Hodowcy Polbartowi zycze co najmniej takich samych sukcesow w jego coraz doskonalszej hodowli matek i co najmniej takiej, jak dotychczas współpracy z pszczelarzami, którzy mieli okazje przekonac się o wysokiej jakości Krolowych.

Jerzy, Przede wszystkim życzę dużo zdrowia .

W temacie: Podpisuję się obiema rękami.

Pozdrawiam
Przemek

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie zwykłe
Witam. Macie Panowie szczęście do matek. Ja chyba nie :( Dostałam 2 matki Primorski UN 21 czerwca i jak do tej pory idą opornie. Jedna Elgon (zamiast Primorskiej) przyszła na wpół żywa z padniętymi karmicielkami i przez skamieniałe ciasto nie mogła się wydostać. Reklamowana, dostałam Primorski i jej też trzeba było pomóc się po tygodniu wydostać, została ścięta. Dwie w porównaniu do później o tydzień otrzymanych 3-ch Prim cieniutko. Prima poszła jak burza. Co mogę powiedzieć o łagodności: P 71 wściekła, aby ul zostanie otwarty to idą w górę (oczywiście atakują) i bez kombinezonu nie podchodź. Natomiast P9 wręcz odwrotnie, po otwarciu potulnie schodzą w głąb ula. Obie opcje bez dymu. Piszę o spostrzeżeniach na dzień dzisiejszy, jeżeli w przyszłym sezonie P71 też taka będzie to pod buta. O miodności wiadomo, w przyszłym sezonie. Ogólnie jestem rozczarowana hodowcą. Zbyt okrzyknięty, to tylko moje spostrzeżenia.

Wcale nie sadze, ze matka powinna przyjechac do mnie zlota kareta, czyli z ulikiem weselnym, albo z cieplarka, czy tam jeszcze z czyms. Sprytne klateczki, prawie jak mateczniki, pomagaja ulokowac je miedzy ramkami.

Złotej karety bym nie wymagał, ale przyzwoitej klateczki obszerniejszej z 6- cioma pszczołami chociaz a nie 3-ma w klatce wielkosci naparstka gdzie jedna pszczoła padła zablokuje jedyny otwór wylotowy i jeszta pasażerów tej
"karetki" głoduje i siedzi bez ruchu w dodatku ze skamieniałym pokarmem :(
Co do spostrżeżeń Myszki całkowicie się zgadzam.Tez mam takie zdanie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Jedna mateczka :kapelan: :kapelan: i u mnie była martwa ...łacznie z pszczołami ,,,,, na 17 szt .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 12 r.
Towar ma naprawde dobry tylko sugerowane ceny na 2014 r.POWALAJĄ!

Awatar użytkownika

............

Myszka pisze:
Witam. Macie Panowie szczęście do matek. Ja chyba nie :( Dostałam 2 matki Primorski UN 21 czerwca i jak do tej pory idą opornie. Jedna Elgon (zamiast Primorskiej) przyszła na wpół żywa z padniętymi karmicielkami i przez skamieniałe ciasto nie mogła się wydostać. Reklamowana, dostałam Primorski i jej też trzeba było pomóc się po tygodniu wydostać, została ścięta. Dwie w porównaniu do później o tydzień otrzymanych 3-ch Prim cieniutko. Prima poszła jak burza. Co mogę powiedzieć o łagodności: P 71 wściekła, aby ul zostanie otwarty to idą w górę (oczywiście atakują) i bez kombinezonu nie podchodź. Natomiast P9 wręcz odwrotnie, po otwarciu potulnie schodzą w głąb ula. Obie opcje bez dymu. Piszę o spostrzeżeniach na dzień dzisiejszy, jeżeli w przyszłym sezonie P71 też taka będzie to pod buta. O miodności wiadomo, w przyszłym sezonie. Ogólnie jestem rozczarowana hodowcą. Zbyt okrzyknięty, to tylko moje spostrzeżenia.

Ustaliliśmy w Bałtowie szczegóły.

Pozdrawiam,
polbart

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2736 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 55  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]