FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 14:10 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie o miód
Post: 07 sierpnia 2013, 20:54 - śr 

Rejestracja: 10 grudnia 2010, 20:46 - pt
Posty: 71
Lokalizacja: Paszki
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Witam
Wiem, że miód fermentuje pod wpływem wysokiej temperatury, ale dzisiaj jakoś tak wyszło (niestety), że spędził on ok 5 godz. w gorącym samochodzie, Na zewnątrz było ok 35 st. C, a w samochodzie na pewno powyżej 40 st. C. I tu mam pytanie, czy ten miód ulegnie fermentacji po spędzeniu tych 5 godz. w aucie. Dodam że miód był jeszcze lipowy płynny. Z góry dzięki za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 21:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to :shock:. W bagażniku mógł się przechować całkiem dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 21:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2013, 21:06 - wt
Posty: 308
Lokalizacja: Roztocze
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
właśnie ciekawe jest to czy smak się nie zmienił bo wiem że po podgrzaniu miodu ma troszke inny smak wiem po swoich doświadczeniach :roll:

_________________
Jestem pszczelarzem ludziom na pożytek, Bogu na chwałę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 21:09 - śr 

Rejestracja: 10 grudnia 2010, 20:46 - pt
Posty: 71
Lokalizacja: Paszki
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Sol Bąk pisze:
Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to :shock:. W bagażniku mógł się przechować całkiem dobrze.


czyli mam rozumieć że proces fermentacji, mógł się rozpocząć, bo piszesz że tak szybko nie sfermentuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 21:11 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
michal1207, na rozpoczęcie fermentacji akurat przegrzanie miodu ma wpływ praktycznie zerowy

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 21:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
michal1207 pisze:
Sol Bąk pisze:
Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to :shock:. W bagażniku mógł się przechować całkiem dobrze.


czyli mam rozumieć że proces fermentacji, mógł się rozpocząć, bo piszesz że tak szybko nie sfermentuje

Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację (wiedza zaczerpnięta z tegoż forum właśnie) :)
aha sprawdź "stożek" :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 21:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Jak został przegrzany, to to teraz jest tylko roztwór cukrów i o fermentacje nie trzeba się martwić. Wręcz przeciwnie, fermentacja jest wskazana. W balonie do wina.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 22:06 - śr 
Sol Bąk pisze:
Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację

Ciekawe Który to mądry napisał :wink:
to by w ulu też musiał fermentować :haha: prawdziwy miód w temp 20 się nawet krystalizuje


Na górę
  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 22:10 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Sol Bąk pisze:
michal1207 pisze:
...
Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację (wiedza zaczerpnięta z tegoż forum właśnie) :)
aha sprawdź "stożek" :P


A nie pomyliłeś tych 20 stopni z 20% zawartości wody??

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 22:14 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Co innego słoik ;)
Generalnie to gadka szła tak, że podczas krystalizacji na brzegu kryształu tworzy się faza o mniejszym stężeniu fruktozy i większej zawartości wody. Również na górze słoika jest więcej wody.

Więcej trzeba poszukać w wątku dot. sklepienia miodu o zawartości 20% wody, refraktometrach, odstojnikach i warunkach przechowywania miodu ;p.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 sierpnia 2013, 22:59 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Przepraszam bardzo, ale na etykietach z "Pasieki" temperatura przechowywania miodu to poniżej 18 stC.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 07:48 - czw 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
minikron, Co nie zmienia faktu że w PL chyba nikt nie przechowuje miodu w lodówce. Dobry miód nie sfermentuje w kuchennej szafce przez rok.
Co do tego przegrzania w samochodzie to powyżej czterdziestu kilku stopni traci się to co jest w miodzie najcenniejsze. ALE przecież miód nie od razu łapie temperaturę otoczenia, to trwa krócej lub dłużej w zależności od ilości.
Jeśli była to beczka to mógł się nie przegrzać.
A nawet jeśli był to słoik i kilka godzin miał temp 60st to i tak jest jadalny :-)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 08:07 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Sol Bąk pisze:
aha sprawdź "stożek"

jeszcze raz: stożek :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 10:29 - czw 

Rejestracja: 01 kwietnia 2011, 12:16 - pt
Posty: 612
Lokalizacja: koszalin
Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Ja pierniczę, ale te pszczoły głupie, nie czytają internetu i nadal przechowują miód w 35oC :haha:

_________________
Jak to dobrze że pszczoły nie porafią czytać i nie mają internetu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 12:00 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
trzciny pisze:
Ja pierniczę, ale te pszczoły głupie, nie czytają internetu i nadal przechowują miód w 35oC :haha:

A może to człowiek głupi bo leje miód do słoików, zamiast przechowywać na plastrze w przewiewnym miejscu w temp. 35C? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 12:24 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Po tych wypowiedziach wnioskuję, że duuuuuużo osób bierze z uli ramka nieposklepione z niedojrzałym miodem.
Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 12:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
adriannos, Ja wziąłem ostatnio nieposklepiony, bo pszczoły zasklepiły a potem zgłodniały i odsklepiły :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 22:43 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
J mialem tu w anglii lepszy numer ten zasklepiony byl zadzszy niz ten nie zasklepiony



henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 sierpnia 2013, 22:52 - czw 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 977
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
henry650 - nic nowego - mamy takie cuś i w Polsce - zajrzyj tu:
viewtopic.php?f=72&t=3679
co to, skąd to - to nikt do końca nie wie...

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sierpnia 2013, 00:11 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Jak osiągnie 60 stopni to raczej fermentację przerwiemy na 100 % . powyżej 40 stopni tracimy enzymy a czy tylko one są najcenniejsze ? Miód dodany do piernika dja mu niezły smak i aromat a pieczemy gdzieś kolo 200 stopni czy ten aromat i smak nie jest bezcenny, co lepsze łyżeczka cukru czy miodu do gorącej herbaty ? wiadomo lepiej do letniej ale ponawiam pytanie co lepiej cukier czy miód ? Panowie sloganów jak najmniej wiedzy jak najwięcej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji