FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 czerwca 2025, 00:27 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

a umnie dziś ledwie sześć stopni w cieniu ale po wodę była kolejka i można się było na :shock: patrzeć :P
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Dziś piękny dzień pszczółki latają jak oby tak dalej śnieg prawie znikł leszczyna zakwita widziałem pszczoły przynoszące pyłek :wink:

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Wszedzie zima a w bieszczadach ze środy na czwartek bylo -15 a co z tego wyniknie niewiadomo czas pokaze

henry

Tytuł:

Nareszcie drugi dzien cieplo. 12-14°C . Pszczolki ladnie lataja i nosza pylek z czego sie da. Musze zobaczyc co kwitnie w lesie? Dzisiaj nie bo pracuje , a jutro juz zapowiadaja deszcz.
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj można było na pszczoły sie napatyrzeć ,szkoda że tak puźno, wstawił bym pare fajnych zdjeć .
Dziś zrobiłem pobieżny wgląd w gniazda jest generalnie O.K.
ale w jednym silnym pniu :shock: patrzę trutnie na ostatniej ramce takie małe :roll: myśle sobie - rodzina ztrutowiała jak nic .
Rozsówam dalej ramki patrzę :? ładnie zaczerwione, ale zasklep wypukły :| już byłem pewien ze trutówki anatomiczne sobie czerwią ,więc teraz to już plastry w górę i oglądam :shock: cztery ramki ładnie zasklepionego zwartego czerwiu trutowego i jajeczka :( niebyłem pocieszony tymbardziej że to rodzina o dodrej wydajności ,ale na pierwszej ramce patrzę matka :lol: nieoznakowana - czyli i tak klapa bo napewno nie unasieniona jak takie dzieci produkuje
rad nie rad matke złapałem, rodzine podzieliłem i dołączyłem do dwóch innych pni szkoda tej rodziny ale chciałem 10 pni i samo wyszło - jest dziesieć :wink:
A jutro ma być jeszcze cieplej oj nie moge sie doczekac żeby na nie popatrzeć i ten miły szum usłyszeć :P

pozdrawiam Szczupak :mrgreen: (zielony nie w jednym temacie)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Ja niestety na pasiece nie mogłem być z przyczyn edukacyjnych ale korzystając z pogody pomalowałem sobie część korpusików poprzesadzałem rozchodnika i róze. Generalnie jest OK. Za to w sobotę wczesnym rankiem wyjeżdżam na 3 dni do pasieki. :P Pocykam troszeczkę fotek zmienię pokrycie niektórych uli bo folie za mocno naciągnąłem i popękała wierzchnia warstwa a poza tym przegląd i porządki w ulach i na pasieczysku. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: U mnie sezon się zaczyna kiedy lecę na pasieczysko z siekierą i sekatorem majstrować stanowiska pod nowe ule. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Potem to wożenie uli i nic tylko osiedlać roje. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Generalnie cieplutko bo w słońcu było dziś u mnie 29 stopni. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Teraz jest 3. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam Psepscółek. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:

W Warszawie zakwitł podbiał, więc rzepak zacznie kwitnąć dokladnie za 30 dni.

Pozdr
Paweł B

Tytuł:
Trochę ta wiosna opóźniona
w dzień pięknie słonecznie rano zimno przymrozki do pszczółek dopiero około południa da się iść na przeglądy lecz jak już się solidnie o ciepli to oko cieszy bo latają jak szalone i nie ma wolnych przebiegów każda prawie przylatuje obładowana po uszy :mrgreen: :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

To fakt pyłku to strasznie durzo przynoszą , aż serce sie raduje :P
Może wieczorem pare fotek wrzucę a teraz do pszczółek ide :mrgreen:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
No wreście i w Bieszczadach w pasiekach dziś było słychać piekną muzykę.Jest dobrze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gapiłem sie dzisiaj cały dzień :shock: do wieczora, a było na co :arrow:
taki ruch aż miło :P
a na wieczór przed wylotami kropelki pary - coś nanosiły bo odparowują, a woda to dzisiaj wzięcia nie miała prawie wcale .
U mnie w okolicy kwitnie podbiał , wierzby, i chyba zawilce w parku - jutro pujdę zobaczyć pozatym różne kwiaty ogrodowe krokusy i jeszcze takie których nie znam :roll:

Tytuł:
Szczupak pisze:
Gapiłem sie dzisiaj cały dzień :shock: do wieczora, a było na co :arrow:
taki ruch aż miło :P

:mrgreen: To zamiast im pomóc to się gapiłeś och jak bym był na ich miejscu zaraz byś latał :mrgreen: A tak poważnie to dziś byłem na pasiece w Sadeckim i widziałem pierwszy Złociutki Miodek z wierzby rano nosiły pyłek a już od 11 do wieczorka miodek z poidła zeszły całkowicie
Też siedziałem bo aż żal było im przeszkadzać :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK,
Nie troche latałem ale wcześniej
juz pare dni mam porządek w ulach a raczej pszczółki mają
ja tylko ciut im pomogłem .
Teraz najważniejsze to jest żeby im nie przeszkadzać bo jak wspomniałeś [shadow=yellow]nakrop noszą [/shadow]:D
[center]a po pasiece rozchodzi sie subtelny aromacik :roll: :P[/center]Odsklepiać niemuszę bo niemam co ,w ostatich ramkach jest może kilo pokarmu reszta to świeżyzna z 4 ciepłych dni
( nawet z za zatworu niechcą wybierać tylko lecą w pole :mrgreen: )

A teraz zagadka co to za matka :?: - rojowa :shock: - z cichej wymiany :wink: - chodowlana :? - czy ratunkowa :roll:

Tytuł:

jeżeli znakowana i z numerem 95 to prawdopodobnie hodowlana

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Gołym okiem widać że naturalnie z cichej wymiany :mrgreen:
Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja bym powiedział że jest to matka ratunkowa a znaczek każdy może przykleić ;p no Szczupaczku czekamy na rozwiązanie konkursu :)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Ja też jestem po pierwszym porządnym przeglądzie w tym roku. Powiem tak: jest lepiej niż się spodziewałem. 16 zazimowanych 16 przezimowało 2 połączone bo były trochę słabsze reszta na 8 ramkach ładnie obsiada , z pyłkiem latają jak oszalałe jest też trochę świeżutkiego nakropu. Narazie matki słabo czerwią ale myślę że się poprawią. Jak pogoda dla mnie przewiduje http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Stargardschetsinski/ będą dalej nosić więc muszę tylko dopilnować żeby się nie roiły. Miałem zrobić parę fotek ale jakoś tak wyszło że nie zrobiłem :D (Jeszcze pasieka nie dopieszczona i nie ma czym się chwalić).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rozwiazanie zagadki - jest to matka refundowana :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Choć osobiscie też uważam że ma gabaryty ratunkowej :roll: bo jest niewiele wieksza od robotnicy :(
pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Szczupak pisze:
Rozwiazanie zagadki - jest to matka refundowana :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Choć osobiscie też uważam że ma gabaryty ratunkowej :roll: bo jest niewiele wieksza od robotnicy :(
pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

gdybyś oznajmił jej, że masz zamiar zrobić zdjęcia i wrzucić na forum to jestem pewny, że ustawiłaby się innym profilem i korzystniej wyszła, a tak, zrobiłeś z zaskoczenia i jest co jest

ps jak następnym razem będzie taka jak obecnie to ją przyduś mocniej na plastrze, ponoć efekt gwarantowany, dłuższa i nie ucieka :lol: :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy,
Cytuj:
następnym razem będzie taka jak obecnie to ją przyduś mocniej na plastrze, ponoć efekt gwarantowany, dłuższa i nie ucieka

No :roll: otym nie pomyslałem
ale nastepnym razem tak zrobię
postawie na długosć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A swoją drogą producent tej matki to szanowany chodowca, który nawet widnieje na liście naszego forum w rankingu nalepszych chodowców
z czterech poddanych matek tylko w tej rodzinie nie padły ze smiechu i taką przyjeły
w pozostałych 3 rodzinach zabiły śmiechem takie matki (widać wina opalitka bo z okragłym przyjeły - choć z mojej chodowli i bardzo puźne )

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

Wlasnie wrucilem z przydomowej pasieki temperetura na dworze w sloncu +17 stopni ladny lot
ale bedzie jeszcze lepiej na 20 zazimowanych w przydomowej wszystkie super lataja i znosza pylek.
Kilka zdjec z tej pieknej chwili.
Pozdrowienia krzysztof K

Tytuł:
Kolego

Czy ta balacha Ci sie nie nagrzewa od gorąca. Chyba nie najlepszy patent ze tak powiem.

Awatar użytkownika

Jacek_Krak pisze:
Kolego

Czy ta balacha Ci sie nie nagrzewa od gorąca. Chyba nie najlepszy patent ze tak powiem.

Witam

Masz na mysli katowniki z kturych zrobiony jest stojak na kturym stoja ule????........
Od 25 lat stoja ruzne ule na tym stojaku i nie moalem problemu z nagrzewaniem sie winkli do takiego stopnia zeby pszczoly poparzyly sobie nogi to gruby material 6mm stal ocynkowana i tak latwo sie nie nagrzewa, a jak jusz to te 6mm nie sa zadna bariera dla pszczulek.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Zgadnijcie co widziałem dzisiaj na spacerze ^^. Byłem zobaczyć pole rzepakowe i okazało się, że kilka roślin jest już żółtych. Kurcze rodziny jeszcze nie są w pełni, a już niedługo będzie rzepak :( . Mam nadzieje, że do tego czasu uda mi się przygotować rodziny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Misio pisze:
Zgadnijcie co widziałem dzisiaj na spacerze ^^. Byłem zobaczyć pole rzepakowe i okazało się, że kilka roślin jest już żółtych. Kurcze rodziny jeszcze nie są w pełni, a już niedługo będzie rzepak :( . Mam nadzieje, że do tego czasu uda mi się przygotować rodziny.
Pozdrawiam

Witam

Ja sie nie boje bo u mnie rzepak jeszcze niziutki, przed dwoma tygodniami dopiero stopnialy ostatnie sniegi i rzepaki byly pokryte gruba warstwa sniegu.
Normalnie zakwital zawsze 25 kwietnia w tym roku bedzie dopiero okolo 10 maja a nawet puzniej przypuszczam ze dopiero okolo 20 maja zacznie kwitnac.
Przygotowanie rodzin do rzepaku przeprowadzilem w zeszlym roku poprzes wymiane wszystkich matek na nowe i te z reguly tworza silne rodziny na wiosne i zawsze sa gotowe do jakiegokolwiek porzytku, mlode matki sie nie roja i masz spokuj, jak wywioze na rzepak to 5 tygodni pszczul nie widuje, po uplywie 5 tego tygodnia zabieram pszczulki do domu na przydomowa pasieke i zaczynam miodobranie.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Krzysiu ma rację, tylko zazimowane, silne rodziny z młodymi matkami dają gwarancję zebrania każdego wczesnego pożytku i na rzepaku się nie wyroją. Zachęcam wszystkich, by przy wymianie matek nie likwidowali starej lecz robili z nią odkład i wykorzystali ją jako matkę pomocniczą przy lipcowo - sierpniowym czerwieniu. Rodzina zazimowana od 2-ch matek ma tyle pszczół lotnych, że na wiosnę przyniesie rekordowe zbiory, nie tylko z rzepaku.

Pozdrawiam - Janusz.

Ps. Zazdroszczę wam zdolności fotograficznych - jak to Szczupak mówi : w tej dziedzinie jestemzielony.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Krzysztof K,
Czy u ciebie wylotki są cały czas tak mocno otwarte - czy może na wieczór na ranne przymrozki przymykasz?
Bo na ostatnim zdjeciu nie masz wkładki wylotowej :roll:trochę mnie to zaintrygowało :shock: :!: :?:

Tytuł:
U nie już pracują w nadstawkach, cały dół (Dadant) na czarno.
Pozdrawiam!

Tytuł:
moje pracusie

Tytuł: Och ta wiosna
Hee zamiast w pole nosić pyłek to w kłąb grzać czerw :wnerw: u mnie sypie śnieg
zaczyna kwitnąc tarnina i co i nic i siedzą w ulach ta tyłkach aż się żal robi patrząc za okno co się dzieje :cry:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
U mnie wiatr deszcz :wnerw: i 5st o noszeniu niema mowy od kilku dni pawel

Tytuł:
pada snieg pada snieg nawet w zimie taki gesty nie sypał do rana bedzie biało :)
Chociaz jak tak słonce przygrzało na poł godziny w poludnie to po wode pszczolki gonily

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski zwykły
Teraz jest u mnie 11* pochmurno lecz słońce się przebija przez chmury.Dzisiaj zaczęły kwitnąć morele a pszczoły jeszcze niechętnie będą latać bo ta pogoda w kropkę :foch:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant+2x1/2
U mnie nawejt jeszcze klon nie zaczal kwitnac :bosie:
Do wierzby placzacej na podworku jeszcze z 5 dni :do bani:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

W tej chwili + 19 * w cieniu , na słońcu 26 . Klony i wierzba krucha w pełni kwitnienia - zakwitła plantacja porzeczki czarnej , rozkwita mniszek i sady.Zaraz po świętach stawiam drugą półnadstawkę na miód.

Tytuł:
paraglider pisze:
W tej chwili + 19 * w cieniu , na słońcu 26 . Klony i wierzba krucha w pełni kwitnienia - zakwitła plantacja porzeczki czarnej , rozkwita mniszek i sady.Zaraz po świętach stawiam drugą półnadstawkę na miód.

No i tu dokładnie widać różnicę terenu umnie temp identyczna ale poza paroma mniszkami pod stodoła to o klonach można jeszcze pomarzyć z tydzień jak nie dwa
na zakładanie nadstawek ale w sądeckim przygotowuję się ale poniedziałek ;-) po świętach ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kolego paraglider to mam rozumieć , że ta pierwsza nadstawka jest już zapełniona miodem? :szok:

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja też postawiłem półnadstawki klon kwitnie i nad rzekami pełno wierzby aż huczy od pszczółek tylko pogodę zapowiadają po świętach nieciekawą oby się mylili

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
jak by już była zapełniona miodem to by paraglider nie czekał tydzień aby następną dokładać.
michal92 pamiętaj, ze matka musi mieć miejsce do czerwienia, a pszczoły muszą mieć miejsce na składanie nektaru i jego odparowywanie. Przy takich temperaturach ul nie może być na styk, tylko trochę luźniejszy.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak jest dobry pożytek to pszczoły ograniczają matkie w czerwieniu. Dam taki przykład . Mam wage i miałem z akacji pare lat temu półtora kilo przybytku na drugi dzień 4,5 kg a na trzeci dzień 7kg ale jak przyszedłem na drugi dzień rano tak o godz. 8 rano to na wadze było półtora kilo mniej. Pszczoła musi mieć komurki do składania nektaru bo jak nie to zawala nektarem gniazdo. Dopiero w południe waga rosła w przybytek i po ustaniu lotów było 5 kg przybytku.To ile komurek trzeba mieć zeby 1,5 kg odparować nektaru. Jak kto daje nadstawki albo nowe korpusy to ten ma miód i silne rodziny bo matka ma gdzie czewić. Ale jak niema pozytku to nie dajemy bo oziebiamy rodzine. Poszerzanie musimy robić w miare jak jest pożytek i jaki jest duży. Najlepiej mieć wage to wiemy bez zaglondania co jest grane czy dokładamy czy czekamy. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Jest taka zasada przy nadstawkach niskich [określenie umowne] a dotyczy pełni sezonu-
zawsze 1 nadstawka do przodu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
Jak jest dobry pożytek to pszczoły ograniczają matkie w czerwieniu. Dam taki przykład . Mam wage i miałem z akacji pare lat temu półtora kilo przybytku na drugi dzień 4,5 kg a na trzeci dzień 7kg ale jak przyszedłem na drugi dzień rano tak o godz. 8 rano to na wadze było półtora kilo mniej. Pszczoła musi mieć komurki do składania nektaru bo jak nie to zawala nektarem gniazdo. Dopiero w południe waga rosła w przybytek i po ustaniu lotów było 5 kg przybytku.To ile komurek trzeba mieć zeby 1,5 kg odparować nektaru. Jak kto daje nadstawki albo nowe korpusy to ten ma miód i silne rodziny bo matka ma gdzie czewić. Ale jak niema pozytku to nie dajemy bo oziebiamy rodzine. Poszerzanie musimy robić w miare jak jest pożytek i jaki jest duży. Najlepiej mieć wage to wiemy bez zaglondania co jest grane czy dokładamy czy czekamy. Pozdrawiam miły_marian

Nie mam wagi ale w zimę być może sobie sprawię - codziennie na wylotku i pod nim jest mnutwo wody pochodzącej z pary wodnej z nektaru a wieczorami piękny zapach miodu wokół pasieki ;) :mniam miodek: :mniam miodek: :oczko: więc chyba jest spory pożytek i gdybym nie dał nadstawek to miałbym zalane gniazda nektarem

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]