Sulik pisze:
okaay...
a to znaczy że umm... tzn mam już teraz tą miodnice nastawić i przenieść dwie ramki z miodem do góry, ok. Ale ale ale... czy nie powinno się dać pszczołom więcej czasu żeby się czerwiły? w sumie z 9 ramek mam czerw tylko w dwóch.
no i jak by mi ktoś mógł wyjaśnić co to jest węza i susz. bo jakoś nie moge tego znaleźć nigdzie. wszyscy operują tymi pojęciami jak czymś oczywistym, a ja tu pierwszy raz.
Węza są to cienkie arkusze wosku z wytłoczonymi denkami komórek pszczelich który się wprawia w ramki (dostaniesz ją w każdym sklepie, związku czy kole pszczelarskim a także na allegro) , natomiast susz jest to odbudowany pusty plaster w ramce.
W tym temacie są podane wymiary węzy. Zmierz zewnętrzne wymiary ramki wysokość i szerokość i będziesz wiedział jaki masz typ ula. A jeśli sprawi ci to trudność to podaj wymiary ramki w tym temacie.
Coś mi się nie chce wierzyć ze o tej porze masz czerw tylko w dwóch ramkach. Sprawdź dokładnie jak ci BocianK radził abyś wiedział co jest co. Być może pomyliłeś miód z czerwiem.
cieply pisze:
Sulik pisze:
okaay...
a to znaczy że umm... tzn mam już teraz tą miodnice
nie, żebym się wymądrzał bo sam na razie nic nie wiem ale powinno się chyba mówić miodnia?
ciepły
Czasem się mówi "matka" a czasem "królowa" oba wyrazy są dość jednoznaczne i każdy wie o co chodzi.
Pozdrawiam Psepscółek.