Korzystając z kontaktów e-mailowych nawiązałem współpracę z 46 – cioma pszczelarzami jacy zgodzili się poeksperymentować w zakresie TOTALNEGO ZWALCZANIA WARROZY oraz profilakttyki i zwalczania chorób biologicznych. W procesie zwalczania warrozy na 46 przypadków zgłoszonych przez pszczelarzy w 21 przypadkach uzyskano całkowite powodzenie, w 6 przypadkach sukces był połowiczny, natomiast w pozostałych 19 przypadkach oceniono że było to niepowodzenie. Niepowodzenia znalazły swoją przyczynę, a wynikały z innych szczegółowych warunków niż moje. Po skorygowaniu szczegółów jakie były przyczyną niepowodzeń ustalono ogólne ramy metody dotyczącej zwalczania warrozy, profilaktyki ogólnej i likwidacji wszystkich chorób biologicznych. Oczywoście mam pełną świadomość , że do stosowania metody wymagany jest pewien poziom wiedzy, oraz pewnego rodzaju poziomu intelektualnego pszczelarza, dlatego nie wszyscy będą znów robili to zgodnie z wymogami, natomiast tych których na to stać i chcą pomóc w ustaleniu najdrobniejszych szczegółów związanych z metodą , zapraszam na moją stronę int.
http://Www.pszczelarz.c0.pl do tematu TOTALNE ZWALCZANIE WARROZY i tam po filmie na temat wykonania ciasta jest treść określająca ustalenie metody. Proszę się z tym zapoznać i jeśli będzie wola zastosować od 1 marca wg ustalonych zasad i proszę o kontakt telefoniczny lub e-mailowy, jakie są tego efekty.
Tu zaznaczam że nie interesują mnie pyskówki na forum z osobami lubiącymi wyłączne czcze dyskusje, dlatego na forum nie prowadzę żadnej polemiki uznając to za bezcelowe.
Tu informuję zainteresowanych również że zwróciłem się do władz pszczelarskich i ośrodków zajmujących się zdrowotnością pszczół , o nadanie formalnego biegu mającego na celu doświadczalne wprowadzenie tej metody . Wystapiłem z wnioskami o przeprowadzenie stosownych badań i oceny funkcjonowania metody, a także oficjalnego rozpoczęcia doświadczalnego testowania tej metody od nieprzekraczalnego terminu 1 marca, ponieważ to warunkuje powodzenie metody.
Jako że sposób prowadzenia leczenia tą metodą, jak i końcowy skutek sprawiają że w dniu rozpoczęcia leczenia /. zgnilca złośliwego również / znika w zupełności możliwość zarażania, należałoby zastanowić się nad sensem istnienia ustawy o chorobach zwalczanych z urzędu – szczególnie w zakresie wszystkich poczynań weterynarii w zakresie restrykcji związanych z tą ustawą.
W związku z powyższym Jest to gra warta świeczki, lecz wymaga zsynchronizowania wszystkich poczynań leczniczych w pasiekach na konkretnym obszarze, gdzie zabiegi będą przeprowadzone w jednym czasie. To jednak będzie wymagało od służb weterynaryjnych zajęcia się zdrowotnością pszczół, a nie tylko administrowaniem restrykcji wynikających z ustawy, a to z kolei wymaga pracy i finansowania- o to trzeba będzie zawalczyć .