FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 18:35 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 13 października 2013, 15:14 - ndz 

Rejestracja: 30 listopada 2012, 19:11 - pt
Posty: 300
Ule na jakich gospodaruję: dadant
Przepisów na spożywanie pylku przez czlowieka jest wiele.Wiemy również że jest ciekawym i skutecznym sposobem na podniesienie odporności organizmu w okresie jesieni i zimy . MAM prośbe aby CI którzy używają pylku podali swoje prawdziwe recepty. DZIEKI BARDZO.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2013, 15:32 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Korzystalem z tego przepisu

Pierzga domowym sposobem,
Do 0,7 litra miodu płynnego wsypać 5 kapsułek Trilaku (zawiera trzy szczepy bakterii wytwarzające kwas mlekowy, dostępny w aptece bez recepty) i dokładnie wymieszać.
Wsypać 1 kg pyłku kwiatowego-pszczelego. Wszystko powtórnie dokładnie wymieszać. Włożyć mieszankę do wyparzonych gorącą wodą słoików. Słoiki muszą byc pełne - pod zamknięcie.
Odstawić w ciemne miejsce - temp. około 16 °C. (dolna szafka kuchenna). Po 2 - 3 dniach produkt jest gotowy do użycia. Rozpuszczenie w wodzie ułatwia kontakt ze ściankami żołądka - wrażliwi mogą mieć uczucie ociężałości (efekt łączenia miodu i kwasu żołądkowego).
Prawdopodobnie bakterie kwasu mlekowego w wyniku fermentacji mieszanki miodu i pyłku niwelują częściowo ten efekt. Proponuje się najpierw wypić małą szklaneczkę jogurtu a po chwili gdy nastąpi częściowa neutralizacja stężenia kwasu w żołądku dopiero mieszankę pyłku z wodą lub samej nierozpuszczonej "nowej pierzgi"- należy jednak ją powoli ssać a nie połykać. tylko pylek powinien byc chyba zmielony niepamietem juz dobrze


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2013, 15:37 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Ja dla własnych potrzeb robię tak: Świerzy pyłek mieszam z płynnym miodem, rozcieram do uzyskania jednolitej masy im więcej pyłku tm lepiej ale bez przesady. Tak przygotowany słoiczek jest odstawiany. W okresach jesienno zimowych 1 łyżeczka dziennie rozpuszczona w letniej wodzie pozostawiona do rana. Wypijane przed lub w trakcie czasami po posiłku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2013, 19:48 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 czerwca 2012, 15:28 - śr
Posty: 57
Ule na jakich gospodaruję: brak
Łyżeczka pyłku , łyżeczka miodu , pół szklanki przegotowanej letniej wody mieszam i zostawiam na noc . Rano piję na czczo . :kapelan:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2013, 21:02 - ndz 
Danusia. pisze:
Łyżeczka pyłku , łyżeczka miodu , pół szklanki przegotowanej letniej wody mieszam i zostawiam na noc . Rano piję na czczo . :kapelan:


Tak samo z tym tylko pyłek jest mielony w celu lepszego rozpuszczenia


Na górę
  
 
Post: 13 października 2013, 22:12 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Pyłek się nie rozpuszcza tylko tworzy zawiesinę. z tego powodu uważam, że mielenie go mija się z celem. Z chęcią dowiem się dla czego niektórzy to mielenie stosują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2013, 22:48 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Sol Bąk, Jak nie rozdrobnisz obnóży to woda nie dostanie się do nich do środka. A aby substancje z pyłku dostały się do organizmu to powłoka pyłku musi pęknąć pod wpływem wody. Czyli każdy mikroskopijny pyłek musi być w środowisku wodnym. Więc pyłki muszą być rozdzielone. Na przykład mieleniem. I dlatego stosujemy np mielenie albo rozcieranie by o 60-80 % więcej substancji przedostało się do organizmu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2013, 07:27 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
robert-a, ja rozumiem, że mielenie ma zrobić z tego pyłek "instant", ale zmieszanie go z ciepłą wodą na godzinę przed (ja robię wieczór przed) spożyciem rozmaka cały pyłek i tworzy się piękna zawiesina. Nawet pierzga rozmaka bez rozdrabniania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 października 2013, 20:51 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Sol Bąk, Jak wsypiesz suche obnurza
Sol Bąk pisze:
robert-a, ja rozumiem, że mielenie ma zrobić z tego pyłek "instant", ale zmieszanie go z ciepłą wodą na godzinę przed (ja robię wieczór przed) spożyciem rozmaka cały pyłek i tworzy się piękna zawiesina. Nawet pierzga rozmaka bez rozdrabniania.


Ile wcześniej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji