FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 01:41 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/ostr
dzięki panowie za garść informacji w tej dziedzinie warto poruszać i takie tematy dzięki za informacje od ;konradzia; jutro pojadę do us w Koszalinie i już będę wszystko wiedział . pewna informacja na dziś to ..rolnik to osoba mająca wykształcenie rolnicze i min 1h przeliczeniowy i rolnik to osoba mająca wykształcenie pszczelarskie - czeladnik- mistrz posiadający 1 h przeliczeniowy a tu wystarczy kurs taki jaki ja ukończyłem na katedrze pszczelnictwa w szczecinie. nowy rozpoczyna się już od końca stycznie .
Maciej

Awatar użytkownika

Nie mylcie podatków.
Ilość graniczna to 81 rodzin pszczelich do działów specjalnych produkcji rolnej.
Zapewniam Was, kontrolują wyrywkowo.

Jak przeczytacie ten wątek ze zrozumieniem

http://free4web.pl/3/2,92259,225699,780 ... hread.html

to pytajcie.
Ate tylko o to co nie było tam napisane.
Nie mam czasu i zdrowia jeszcze raz tłumaczyć wszystkiego od początku.

damian2_2007 pisze:
Mam tylko pytanie bo nie posiadam tych 80 pni czy oni to jakoś sprawdzają?

Nie :D
U mnie jak zarejestrowałem dział specjalny w 2004 jeszcze nie byli ani razu.
Ale w Twoim przypadku jest kilka sposobów żeby się wymigać :wink:

damian2_2007 pisze:
Oczywiście najpierw zawiesić pierwszą działalność. Mam tylko pytanie bo nie posiadam tych 80 pni czy oni to jakoś sprawdzają?

Miałem przez kilka lat zarejestrowany dział specjalny i nigdy kontroli żadnej nie miałem. Przy takiej wysokości podatku się im nie opłaca , chyba że nie mają co robić i chcą poprawić statystykę kontroli.

Lenin pisze:
ale rolnik na zasadach ogólnych tak

Aaaa. Taki co ma min 300 ha. Taki może.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
ktoś gdzieś tu na forum pisał że kontrolowali ilość ale zawsze można powiedzieć że część pasieki jest wywieziona nie wszystkie muszą stać w jednym miejscu mogą stać 400 km od Urzędu Skarbowego.

z tymi fakturami rolnik może wystawić fakturę RR ale musi być rolnikiem a nie pszczelarzem co ma do 80 rodzin.

Ule na jakich gospodaruję: brak
adidar, nie chce Ci mieszać, bo pewny nie jestem, ale wydaje mi się że ten 1ha musisz mieć swój, a nie dzierżawiony. Też tak chciałem zakombinować na te 50 tyś dla młodych rolników ale nie mogło tak być.
konradziu pisze:
lepiej kupić lub wydzierżawić 1 ha

Prościej napisać jak kupic... u mnie 1ha ornego 20-30 tyś - zależy jak wielki jest kawałek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Lenin pisze:
.............................................................................................wpisowi do ewidencji podmiotów gospodarczych ale regon trzeba nieć i cały wat od zakupów Ci urząd skarbowy wraca.)

Nie cały tylko ten co zostanie po odjęciu sprzedaży a zostawać powinno bo miód 5 % a zakupy w większości 23 %

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Żeby dostać pozwolenie na zabudowę siedliskową, musisz w danej gminie posiadać przynajmniej 1ha przeliczeniowy i płacić do niej podatki. Dodatkowo miejsce w którym chcesz postawić dom musi spełniać jakieś inne wymagania jak dostęp do utwardzonej drogi i jakieś tam inne. Dużo jest na ten temat w internecie. Poszukaj pod hasłem zabudowa siedliskowa, siedlisko i pokrewnych.

paweln pisze:
z tymi fakturami rolnik może wystawić fakturę RR ale musi być rolnikiem a nie pszczelarzem co ma do 80 rodzin.

Paweł RR wystawia kupujący miód (sklep,skup itp.)

Ule na jakich gospodaruję: wlk
tak zgadza się kupujący wystawia faktury RR - ale nie wszyscy wiedza jak dlatego w większości robi to rolnik

Awatar użytkownika

paweln pisze:

Tak samo wystawiają mu fakturę RR, to znaczy wystawiają na płody rolne, a miód wosk pyłek i mleczko są nimi.

Chyba że stanie się płatnikiem Vat to wtedy wystawia fakturę Vat osobiście.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Ja mam 3,28ha 250 uli i wystawiam faktury wat ,paragony na kasie i jest ok i nie mam działalności gospodarczej bo nie ma takiej potrzeby.

konradziu pisze:
Paweł RR wystawia kupujący miód

Mało tego, że wystawia. Ma jeszcze obowiązek doliczenia Ci do wartości zakupu 7% ZZP które potrąca sobie z podatku. Warunek, musi Ci kwotę faktury przelać na konto w ciągu 14 dni (kalendarzowych). Tak, że warto sprzedawać VAT-owcom na fakturę RR.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
konradziu pisze:
Paweł RR wystawia kupujący miód

Mało tego, że wystawia. Ma jeszcze obowiązek doliczenia Ci do wartości zakupu 7% ZZP które potrąca sobie z podatku. Warunek, musi Ci kwotę faktury przelać na konto w ciągu 14 dni (kalendarzowych). Tak, że warto sprzedawać VAT-owcom na fakturę RR.

Na miód jest 5 % Vat

Lenin pisze:
Ja mam 3,28ha 250 uli i wystawiam faktury wat ,paragony na kasie i jest ok i nie mam działalności gospodarczej bo nie ma takiej potrzeby.

Coś pierniczysz. Jeszcze chyba Sylwestra czujesz. :haha: :haha: :haha:
Do wystawiania faktur VAT upoważnieni są wyłącznie płatnicy podatku VAT.
Skoro nie prowadzisz działalności gospodarczej to jakim prawem wystawiasz faktury VAT.
Chyba, że wat.

robert-a pisze:
Na miód jest 5 % Vat

5% dolicza sklep. Faktura RR dolicza 7% (Ustawa o podatku od towarów i usług) :google:

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
robert-a pisze:
Na miód jest 5 % Vat

5% dolicza sklep. Faktura RR dolicza 7% (Ustawa o podatku od towarów i usług) :google:

A możliwe ja to wystawiam fakturę RR nie musiałem skoro tak mówisz ok

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Lenin pisze:

Coś pierniczysz. Jeszcze chyba Sylwestra czujesz. :haha: :haha: :haha:
Do wystawiania faktur VAT upoważnieni są wyłącznie płatnicy podatku VAT.
Skoro nie prowadzisz działalności gospodarczej to jakim prawem wystawiasz faktury VAT.
Chyba, że wat.

Widocznie jest płatnikiem Vatu rolnik tez może być,

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 260 i 190 mm
kolopik pisze:
robert-a pisze:
Na miód jest 5 % Vat

Owszem 7% dostanie rolnik który poda nr konta i podpisze oświadczenie że jest rolnikiem i nie jest płatnikiem VAT,wtedy fakturę wystawia kupujący.Ale będąc rolnikiem możesz być płatnikiem VAT wtedy owe 7% kupujący musi odprowadzić do US ,i moim zdaniem z tego powodu sklepy nie chcą wystawiać faktur .

Awatar użytkownika

bomy13 pisze:
Ale będąc rolnikiem możesz być płatnikiem VAT wtedy owe 7% kupujący musi odprowadzić do US ,i moim zdaniem z tego powodu sklepy nie chcą wystawiać faktur .

Rolnik który jest płatnikiem Vat wystawia fakturę neto plus 5% Vat dla sklepu i kasuje brutto.

robert-a pisze:
bomy13 pisze:
Ale będąc rolnikiem możesz być płatnikiem VAT wtedy owe 7% kupujący musi odprowadzić do US ,i moim zdaniem z tego powodu sklepy nie chcą wystawiać faktur .

Rolnik który jest płatnikiem Vat wystawia fakturę neto plus 5% Vat dla sklepu i kasuje brutto.
Owszem można i tak ale na jedno wyjdzie bo te 5% musi sam odprowadzić do US

Będąc rolnikiem watowcem na zasadach ogólnych wystawiasz faktury wat doliczając do ceny miodu 5% watu który później musisz oddać do US ,a kupując cokolwiek do pasieki od faktur zakupu US oddaje Cały wat z powrotem.Jeżeli chodzi o kasę fiskalną to w pierwszym roku od zgłoszenia po przekroczeniu 20tyś kwoty sprzedaży nieudokumentowanej masz obowiązek przejścia na kasę fiskalną ,a jeżeli jesteś watowcem co najmniej 2 lata lub wiecej po przekroczeniu 30tyś sprzedaży nieudokumentowanej.

bomy13 pisze:

Lenin pisze:
Będąc rolnikiem watowcem na zasadach ogólnych wystawiasz faktury wat doliczając do ceny miodu 5% watu który później musisz oddać do US ,a kupując cokolwiek do pasieki od faktur zakupu US oddaje Cały wat z powrotem.Jeżeli chodzi o kasę fiskalną to w pierwszym roku od zgłoszenia po przekroczeniu 20tyś kwoty sprzedaży nieudokumentowanej masz obowiązek przejścia na kasę fiskalną ,a jeżeli jesteś watowcem co najmniej 2 lata lub wiecej po przekroczeniu 30tyś sprzedaży nieudokumentowanej.

Słuchajcie. Nie mieszajmy podatku VAT którego płatnikami są podmioty gospodarcze z niewiadomo dlaczego nazywanym VAT-em rolników który prawidłowo nazywa się Zryczałtowanym Zwrotem Podatku (ZZP) Tem wynosił w ur 7%, w tym jeszcze nie wiem ale napewno Sir Vincent ogłosił..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska, Wielkopolski
dudi pisze:
Koledzy nie wspomnieliście nic koledze o rachunku bankowym.

Jak to wygląda przy tej działalności?
Wystarczy swój prywatny rachunek czy tak jak przy działalności trzeba mieć oddzielny pod sama działalność?

Bo jeżeli tak to też pewnie koszt ok 30zł/m-c

Tutaj bym polecał jakieś konto internetowe - są bezpłatne..... jeszcze :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska, Wielkopolski
krzysglo pisze:
mirco102 pisze:
Bez urazy ale nie taka kolejność.
Idziesz do Urzędu Gminy i działa tzw "jedno okienko" czyli to UG rozsyła już za Ciebie informację o rozpoczęciu działalność do US, ZUS, KRUS i Urzędu Statystycznego. Niedawno sam to przerabiałem. Powodzenia

Tak to działa, jak chcesz założyć działalność gospodarczą.

Działów specjalnych produkcji rolnej urzędy gminy nie rejestrują.
Udajesz się bezpośrednio do urzędu skarbowego i wypełniasz NIP-7 oraz PIT-6. Jak masz potwierdzone kopie tych dokumentów to udajesz się do KRUSu. Zgłoszenie do ubezpieczenia przyjmą Ci, ale musisz do jakiegoś czasu donieść zaświadczenie z US. Nie które jednostki KRUS tego nie wymagają. Jak nie masz potwierdzonych kopii- to składasz w US wniosek o wydanie zaświadczenia. Z zaświadczeniem udajesz się do KRUSu. Niektóre placówki terenowe KRUS proszę o dostarczenie decyzji z US w sprawie ustalenia wysokości wymiaru działów specjalnych produkcji rolnej.
W KRUSie opłacasz składki co kwartał a zdrowotną co miesiąc.
W US (jak nie masz innych dochodów) doliczasz sobie dochód z decyzji w zeznaniu rocznym PIT-36.
Jeżeli nie jesteś podatnikiem VAT to nie masz obowiązku posiadania rachunku bankowego na prowadzenie działalności gospodarczej.
Zapomniałem wspomnieć o regonie. W niektórych US wymagany jest. Wtedy udajesz się do GUSu, nadają Ci numer i aktualizujesz dane o ten nr we wniosku NIP-7.
To masz taki skrót na 81 rodzin pszczelich.
Jest to podstawowa informacja. Więcej to już wywody podchodzące pod doradztwo podatkowe. Można i ten temat przerobić. Ale wtedy musisz przedstawić więcej danych, na których należy się oprzeć.
Jak ktoś Ci z góry powie, że np. opłaci Ci się być watowcem, to potraktuj to jak "bicie piany".
Nie da się wszystkiego Ci doradzić nie znając dużo, dużo danych na Twój temat, Twoich planów i założeń, i oczywiście ostrzegając Ciebie o możliwych zmianach podatkowych (o których nie wiemy), a które ewentualnie mogłyby mieć wpływ na podjęcie przez Ciebie pewnych decyzji.

Dziękuję za poprawienie, rzeczywiście ja rejestrowałem działalność gospodarczą.

Cytuj:
Słuchajcie. Nie mieszajmy podatku VAT którego płatnikami są podmioty gospodarcze z niewiadomo dlaczego nazywanym VAT-em rolników który prawidłowo nazywa się Zryczałtowanym Zwrotem Podatku (ZZP) Tem wynosił w ur 7%, w tym jeszcze nie wiem ale napewno Sir Vincent ogłosił..
kolego Kolopik no to jeszcze raz ,rolnik otrzyma 7% VAT jeżeli poda nr konta i podpisze oświadczenie że jest rolnikiem i nie jest płatnikiem VAT to jest owy ZZP, ale są też rolnicy którzy są płatnikami VAT i oni nie podlegają ZZP

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/ostr
Panowie
widzę że temat - zawodostwa- nabrał rozpędu chciałem dowiedzieć się trochę co i jak a tu co niektórzy bardzo go poszerzają więc zaciągnąłem inf u źródeł us. tam zgłaszając działalność -81pni składam deklarację --Pit6 oni mnożą mi te 81pni razy 3.3zł --i ta kwota wchodzi mi do dochodu mojego za 2013 o od niej płacę ok 50zł w picie za 2013 w 2014. ta stawka obejmuje ryczałt jaki mam tj kwotę uzyskaną na 2013r -3091zł -. po przekroczeniu tej kwoty - wykazywanie w rachunkach - muszę dodatkowo w 2014 coś tam dopłacić. ubezpieczenie czy to w krusie czy w zusie to już inna para kaloszy. prawo mówi zgłaszając działalność musisz płacić gdzieś składki .
zainteresowany Maciej

Awatar użytkownika

Maciej Frey pisze:
Panowie
widzę że temat - zawodostwa- nabrał rozpędu chciałem dowiedzieć się trochę co i jak a tu co niektórzy bardzo go poszerzają więc zaciągnąłem inf u źródeł us. tam zgłaszając działalność -81pni składam deklarację --Pit6 oni mnożą mi te 81pni razy 3.3zł --i ta kwota wchodzi mi do dochodu mojego za 2013 o od niej płacę ok 50zł w picie za 2013 w 2014. ta stawka obejmuje ryczałt jaki mam tj kwotę uzyskaną na 2013r -3091zł -. po przekroczeniu tej kwoty - wykazywanie w rachunkach - muszę dodatkowo w 2014 coś tam dopłacić. ubezpieczenie czy to w krusie czy w zusie to już inna para kaloszy. prawo mówi zgłaszając działalność musisz płacić gdzieś składki .
zainteresowany Maciej

Miałeś to napisane w wątku gdzie był podany link.
Zmienia się tylko kwota na dany rok.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zacząłem się zastanawiać nad opodatkowaniem się podatkiem vat na zasadach ogólnych jako rolnik. Inwestycji w gospodarstwo będę mieć pod dostatkiem, więc liczę na zwrot vat (a jestem pewny że lepiej te pieniądze wykorzystam niż złodzieje dla zmyły zwani politykami).
Zastanawiam się jak wygląda możliwość odliczania vat od zakupu uli, miodarki, adaptację pomieszczenia na pracownie itp.
Da się podciagnąć pasieke pod gospodarstwo rolne jako jego część? Na razie mam kilka uli i nie zanosi się na przekroczenie 80 ;)

Awatar użytkownika

asan, jak jesteś już rolnikiem to nie musisz podciągać się pod te 80 pni. Zgłaszasz do US ze wchodzisz na Vat. procedury to najlepiej z biurem księgowym. I wszystko co będzie dotyczyło zakupów do produkcji rolnej to możesz odliczać. Czy to opryskiwacz czy środki czy kopanie stawu do nawadniania itd. itd. Tylko dobrze wszystko z głowa opisz i nie naciągaj faktów. A pszczoły to hodowla zwierząt jak by nie było.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
asan, pszczelarstwo jest jednym z działów rolnictwa więc myślę że spokojnie.

Awatar użytkownika

jesli chcesz zwrotu to musisz z tym iść do US. A wtedy albo masz wszystko dobrze zrobione przez siebie albo zlecasz to do Biura rachunkowego. A jak nie umiesz to idź po poradę zapłać 50 zl i będziesz mieć klarowne. ale weź takie co jest pro -płatnikowe a nie poro-biuro-rachunkowe.

robert-a, a cholera wie czy ja już jestem (mam 2,3ha, ale też pracuję na etacie). Przepisy są posrane i na pewno będę się chciał podeprzec wsparciem księgowym. Tylko chciałbym się dowiedzieć jak to koledzy widzą/praktykują, w razie trafienia na nieudanego księgowego ;)

Awatar użytkownika

asan, zawsze możesz zadzwonić do krajowej informacji podatkowej - tam Ci wszystko powiedzą. Mi tez o mały włos i by księgowy namieszał. Tyle lat było ok a tu nagle ....

Awatar użytkownika

US to Ci oda Vat ale wszystko musisz mieć tip top zgodnie z prawem i przesłanki do przyszłego dochodu.Takie sprawy na odległość po omacku trudno doradzić. Choć ludzie robią duża kasę na mniejszych areałach. Ale z tego co wiem to wejście na Vat jest zależne od obrotu nie od ilości rodzin. Podejdź do jakiegoś US niekoniecznie swojego. I popytaj jakie są progi wymogi itd. prawdopodobnie dostaniesz nr Dziennika ustaw i wszystko będzie jasne :D

Panowie ja też odsyłam do biura rachunkowego i US lub dobrego znajomego co w tym siedzi i chce pomóc ,ale nie na telefon tylko osobiście bo każdy przypadek jest trochę inny i trudno coś doradzić . Ja też wszystkiego n ie wiem i nie mam zamiaru od tego jest księgowa i ona myśli za mnie bo za to jej płace (360zł na rok). Jak wchodziłem w wat to tak samo błądziłem jak każdy dopiero jak poszedłem do księgowej to mi to poukładała i jest ok.

Awatar użytkownika

robert-a, nie ma żadnego znaczenia. Na VAT może wejść w każdej chwili i w każdej chwili może zrezygnować. Tylko tak jak pisałem w innym temacie trzeba ten VAT oddać. O obecny i przyszły dochód nikt nie pyta. Teraz kupiłeś bo miałeś kasę i taki kaprys a biznesplanu tez nie musisz robić. Na VAT owszem Cie przeniosą jak przekroczysz dany dochód, ale to wtedy masz taki przymus, a jak wspomniałem powyżej sam możesz w każdej chwili się zdecydować. Należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej sprawie - ZUS. Jeżeli zakładamy działalność przechodzimy na ZUS i przez pierwsze 2 lata płacimy składkę zmniejszona czyli tylko zdrowotne coś ok 250 zł chyba - natomiast po 2 latach wskakujemy już na pełny ZUS a to już ból - ponad tys co miesiąc. Chyba że ktoś pracuje i ma ubezpieczenie z Firmy to tutaj tez płaci tylko zdrowotną.
Cyba że jest rolnikiem i przechodzi na VAT to wtedy dalej pozostaje pod KRUS

Awatar użytkownika

Lenin pisze:
ak wchodziłem w wat to tak samo błądziłem jak każdy dopiero jak poszedłem do księgowej to mi to poukładała i jest ok.

Lenin, i słusznie bo przepisy VAt-owskie się często zmieniają i można sie łatwo pośliznąć - a oni tylko na to czekają i zrobią z Ciebie złodzieja który oszukał Państwo na 5 zł :haha:

Lenin, jestes rolnikiem na vacie i wrzucasz w koszty sprzet pszczelarski. Czy do pszczol masz oddzielnie rozliczany dzial specjalny?
Ksiegowy to wiadomo ze bedzie, jesli zdecyduje sie na zasady ogolne i nie musicie mnie do tego namawiac. Mam instynkt samozachowawczy, a nie mam czasu i ochoty na wglebianie sie co wyszlo z gniota uchwalonego przes p. OSLY.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
krzysglo pisze:
do urzędu skarbowego i wypełniasz NIP-7 oraz PIT-6. Jak masz potwierdzone kopie tych dokumentów to udajesz się do KRUSu. Zgłoszenie do ubezpieczenia przyjmą Ci, ale musisz do jakiegoś czasu donieść zaświadczenie z US. Nie które jednostki KRUS tego nie wymagają. Jak nie masz potwierdzonych kopii- to składasz w US wniosek o wydanie zaświadczenia. Z zaświadczeniem udajesz się do KRUSu. Niektóre placówki terenowe KRUS proszę o dostarczenie decyzji z US w sprawie ustalenia wysokości wymiaru działów specjalnych produkcji rolnej.
W KRUSie opłacasz składki co kwartał a zdrowotną co miesiąc.
A gdzie w tej układance konieczność posiadania 1 ha przeliczeniowego?
Czy musze mieć ten hektar by zarejestrować się w Krusie?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 10-ramkowe
Jeśli masz co najmniej 81 rodzin pszczelich, możesz zarejestrować się w KRUS i opłacać składki ubezpieczeniowe jako osoba prowadząca dział specjalny produkcji rolnej. Nie potrzebujesz wtedy nawet ara ziemi rolnej.

Nektariada na You Tube:
https://www.youtube.com/channel/UC0NIIf ... mW2-TVL_8w

Polub nas na Facebooku - będziesz otrzymywał informacje o promocjach, konkursach, wyprzedażach i nowych produktach:
https://www.facebook.com/Nektariada-1041724232557200/

Ja jestem na Vacie ogólnym tylko na pszczołach na gospodarstwo rolne nie .

To te pszczoły masz odzielnie od gospodarstwa czy może gospodarstwo nie twoje. Nie można mieć troche gospodartwa tak a troche tak.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Bardzo ciekawy temat :)
Ja mam takie pytania od siebie:

1. Czy poniżej 80 rodzin jest sens rejestrować się w tym kruso-zusie i płacić składki? Czy byłoby to opłacalne?

2. Piszecie, że trzeba mieć hektar pola. Czy w to można wliczać powierzchnię typu "rabata kwiatowa przy domu"?

3. Czy będąc juz zarejestrowanym rolnikiem ubezpieczacie gdzieś swoje pasieki? Czy do ubezpieczenia pasieki trzeba mieć w ogóle tę rejestrację? Kto oferuje takie ubezpieczenia? mam na myśli ubezpieczenie pasieki np. od jakichś kataklizmów, wandali itp. nie chodzi mi o ubezp. samego rolnika.

4. Czy do rejestracji w krus/zus osoba prowadząca taką działalność musi być zrzeszona w kole rolniczym lub związku pszczelarskim?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 10-ramkowe
ad.1 Mając poniżej 81 rodzin w KRUS-ie się nie zarejestrujesz.
ad.2 Wlicza się grunty sklasyfikowane w ewidencji gruntów i budynków jako rolne.
ad. 3 od kataklizmów to nie wiem. Pszczelarskie OC opłacić natomiast można zwykle w kole.
ad. 4 Nie musi.

Nektariada na You Tube:
https://www.youtube.com/channel/UC0NIIf ... mW2-TVL_8w

Polub nas na Facebooku - będziesz otrzymywał informacje o promocjach, konkursach, wyprzedażach i nowych produktach:
https://www.facebook.com/Nektariada-1041724232557200/

Awatar użytkownika

dudi, Zgadza się teraz z Vat można zrezygnować, kiedyś tego nie było, a wejść tez łatwo wystarczy wpisać w działalność taką jaka jest obowiązkowa. Ale Biuro obecnie to podstawa ja konsultuje się z księgowa bo zmiany są często i trzeba być na bieżąco :wink:

DROBNY pisze:
To te pszczoły masz odzielnie od gospodarstwa czy może gospodarstwo nie twoje. Nie można mieć troche gospodartwa tak a troche tak.

Jak przechodziłem na wat ogólny wpisałem tylko pszczoły i że będe sprzedawał tylko miód i inne produkty pszczele więc tylko to rozliczam . nie wystawiam innych faktur bo nie mam na co część pola wydzierżawiam a na reszcie nic nie rośnie co mógłbym sprzedawać a poza tym to ojciec sobie gospodarzy bo lubi.

Awatar użytkownika

asan pisze:
Zacząłem się zastanawiać nad opodatkowaniem się podatkiem vat na zasadach ogólnych jako rolnik. Inwestycji w gospodarstwo będę mieć pod dostatkiem, więc liczę na zwrot vat (a jestem pewny że lepiej te pieniądze wykorzystam niż złodzieje dla zmyły zwani politykami).
Zastanawiam się jak wygląda możliwość odliczania vat od zakupu uli, miodarki, adaptację pomieszczenia na pracownie itp.
Da się podciagnąć pasieke pod gospodarstwo rolne jako jego część? Na razie mam kilka uli i nie zanosi się na przekroczenie 80 ;)

Tutaj poczytaj jakie trzeba spełnić warunki, żeby być "rolnikiem vatowcem".
http://free4web.pl/3/2,92259,225699,780 ... hread.html

krzysglo, czytałem, dzięki.
Tylko brakuje mi tam informacji jak wygląda wrzucanie kosztów z działu specjalnego prod. rolnej (pszczelarstwo, <80 rodzin) do kosztów prowadzenia gospodarstwa.
W listopadzie wezmę kasę w zęby i będę szukał biura.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]