FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:22 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Jaki rodzaj dopłat powinien obowiązywać w pszczelarstwie od roku 2014?
Czas głosowania minął 19 stycznia 2013, 14:28 - sob
Dopłaty bezpośrednie do rodziny pszczelej 90%  90%  [ 133 ]
Dopłaty na obecnych zasadach 3%  3%  [ 4 ]
Inne 7%  7%  [ 11 ]
Liczba głosów : 148
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
ARR, MRiRW, a jak nie poskutkuje to KE.
Czym innym jest dobrowolna wpłata(koszty obsługi przecież są), a czym innym "dobrowolna opłata w ustalonej wysokości".

Szanowny kolego. Przeczytałem uważnie to co napisałeś do PZP i odpowiem ci tak. U mnie w DZP Wrocław pod żadnym pozorem nie wolno było pobierać opłaty 10% pod rygorem utraty całego programu. Najwidoczniej Pan Tadeusz ma problemy czytania ze zrozumieniem. Przekazywanie dziesięciny na rzecz Związku może być dobrowolne ale nie że się zmusza do przekazania środków. Tak więc, jak kolega powyżej zauważył warto napisać pod inny adres. Dodam tylko że, bardzo nas (Zarząd koła) uczulano na to by nie okradać członków.
W obecnych programach jest 2% na obsługę zapisane i tu nie będzie dyskusji.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Trajanus,

Z pisma\odpowiedzi wynika ze organizacje regionalne wchodzace w sklad PZP moga uchwalic ''dowolne''skladki :( czyli o te 10% ''dobrowolnego'' podniesc roczna skladke czlonkowska :pala: .

Jak ta dobrowolnosc bedzie wplywala na czlonkow kol i organizacji ktore zastosuja ten kruczek :oops: .

Trajanus pisze:
kazio, oto pismo ktore wyslalem :

"

Dzien dobry,

Jestem czlonkiem Polskiego Zwiazku Pszczelarskiego .
Mam do Panstwa bardzo istotne pytanie dotyczace refundacji zakupionego sprzetu.
W pazdzierniku wypelnialem dokument zwiazany z refundacja sprzetu ktory planuje zakupic.
Na gotowym formularzy na samym dole byl zapis, iż zobowiazuje sie przekazac 10% otrzymanej dotacji na Mazowiecki Zwiazek Pszczelarski.
Zas w dokumencie "Warunki ubiegania się o refundację kosztów poniesionych w ramach realizacji mechanizmu Wsparcie rynku produktów pszczelich w sezonie 2013/2014 "
w punkcie 6.4.7
czytamy : "Niedopuszczalne jest podejmowanie uchwał przez podmioty uprawnione o pobieraniu dodatkowych opłat od odbiorców końcowych korzystających z pomocy jak również zabrania się uzależniania udziału danego pszczelarza od wyrażenia zgody na wpłacenie dodatkowej opłaty z tytułu udziału w mechanizmie, pod groźbą wykluczenia danego podmiotu uprawnionego z udziału
w mechanizmie. "

Bardzo prosze o ustosunkowanie sie do tych dwoch sprzecznych zapisow tak abym mial pewnosc ze postapujemy zgodnie z litera prawa.

"

odpowiedz ze strony Tadeusza Sabata wkleilem wczesniej .

pokazalem to dzisiaj radcy prawnemu u mnie w firmie zeby sie dowiedziec jak on to rozumie. I stwierdzil on, ze Tadeusz Sabat napisal wyraznie ze :
moje przymusowe 10% jest traktowane jako dobrowolna składka na rzecz PZP. Tylko jak mu(radcy) powiedzialem ze ja mialem to juz mala czcionka nadrukowane pod wnioskiem to powiedzial mi ze to nie jest dobrowolna skladka bo dobrowolna skladka ma do siebie to ze ja mam prawo wyboru- moge dac albo nie moge i moge decydowac o wysokosci. a to co uskutecznil PZP jest jawnym lamaniem prawa. tylko ze to moj podpis jest na samym dole wniosku i a PZP moze zawsze sie wyprzec, tlumaczac ze to nie jego wniosek byl. Z tego co wiem to takie wnioski sa tez w wielu innych kolach pszczelarskich nalezacych do PZP.

Po pierwsze w celu wyjaśnienia PZP z nikim umów na sprzęt nie podpisuje!!!
Zarząd PZP nie może nakazać związkom zrzeszonym jakie ma stosować zapisy może jedynie informowac co jest poprawne a co nie. Każdy związek który ma swój statut prowadzi niezależną działalność i to on odpowiada za swoje czyny przed organami państwowymi i swoimi członkami a nie PZP.
Po drugie:
To, że sobie zapisali to nie znaczy, że pobiorą. Rzeczywiście w takiej formie od 2013/14 rok kategorycznie pobierać związki żadnych pieniędzy nie mogą. Ale o tym dowiedzieli się dopiero w połowie października także zapewne takich zapisów w umowach które bedą podpisywane wiosną nie będzie. Jednak nikt nie zabrania związkom pobierać opłaty za obsługę projektu w wysokości np 50 zł od umowy.

DROBNY pisze:
Jednak nikt nie zabrania związkom pobierać opłaty za obsługę projektu w wysokości np 50 zł od umowy.

Za obsługę refundacji związki mają zagwarantowane przez ARR 2% wartości refundacji. Z agencji a nie z pszczelarzy. To kiego ch. jeszcze od nich wyciągają ?
Jeśli macie takie coś to jedną kopię papierów do prokuratury a drugą do ARR. Na następny rok będzie już cacy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
kolopik pisze:
Za obsługę refundacji związki mają zagwarantowane przez ARR 2% wartości refundacji. Z agencji a nie z pszczelarzy.

Po raz pierwszy zaczyna to zmierzać w dobrym kierunku.
Kwestią osobną jest ile kosztuje napisanie i rozliczenie projektów?Czy 2% w przypadku małych związków wystarczy na opłacenie kosztów?
ARR powinna rozliczać rzeczywiste koszty na podstawie faktury wystawionej przez księgową lub związek mający na etacie księgową).

wojciech_p pisze:
Kwestią osobną jest ile kosztuje napisanie i rozliczenie projektów?Czy 2% w przypadku małych związków wystarczy na opłacenie kosztów?

Zważ Kolego, że fundusz związku to nie tylko te 2 % ale i składka roczna i frycowe z ula.
To w końcu za co oni chcą brać kasę ? Bo do tej pory brali tylko z powodu, że się odcisków od krzeseł ponabawiali.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
kolopik pisze:
Jeśli macie takie coś to jedną kopię papierów do prokuratury a drugą do ARR. Na następny rok będzie już cacy.

Trochę za szybko bo te 2% to obowiązują na refundację od 2014 dokumenty będą dopiero składane nie ma co przedłożyć jeszcze do prokuratury i ARR mały falstart powstał.

robert-a,
A czy obecnie taka "obcinka" jest dozwolona ?
Pytam bo nie jestem w temacie dopłat zainteresowany ale wq...ją krwiopijcy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
kolopik pisze:
robert-a,
A czy obecnie taka "obcinka" jest dozwolona ?
Pytam bo nie jestem w temacie dopłat zainteresowany ale wq...ją krwiopijcy.

Nie wiem jak w innych kołach ale ja mam opłaty 40 zł które umieściłem sam w umowie nie ma mowy o kolejnej opłacie 10 czy 20 % sprawdzałem ja jeszcze raz chwilę temu. Może są związki co pobierają wysokie opłaty ale chyba nie można wrzucać wszystkich do jednego wora. Dodatkowo wspomnę jak juz wcześniej nadmieniałem ze jest to 2 moje koło i zmieniłem je dlatego : że jest tu wieksza liczba pszczelarzy, sprawniej ida wszelkie sprawy, itd.

Jakie ule będą refundowane- wiadomość ze strony ARR:
Informacja na temat budowy poszczególnych typów uli, których koszt zakupu będzie podlegał refundacji w ramach mechanizmu WPM.

Agencja Rynku Rolnego uprzejmie informuje, że w przypadku zakupu uli, refundacji będą podlegały koszty zakupu kompletnych uli trzech typów: dadant, wielkopolski, wielokorpusowy.

Refundacją zostaną objęte koszty zakupu uli poszczególnych typów, w skład których wejdą następujące elementy:

Ul typu dadant – dowolna dennica, powałka, 1 korpus gniazdowy, do 2 korpusów nadstawkowych, daszek.

Ul typu dadant leżak – dowolna dennica, powałka, gniazdo, 1 nadstawka, daszek

Ul typu wielkopolski – dowolna dennica, powałka, 2 korpusy gniazdowe, 1 korpus nadstawkowy , daszek.

Ul typu wielkopolski leżak - dowolna dennica, powałka, gniazdo, 1 nadstawka, daszek.

Ul typu wielkokorpusowy –dowolna dennica, powałka trzy korpusy o równej pojemności, w przypadku ula typu dadant 1/2 dopuszcza się 4 korpusy 1/2, w przypadku ula typu apippol max. 5 korpusów, daszek.

Witam!!
Ja dowiedziałem się że jeden z członków koła nie dostanie dotacji do ula bo wziął nie taki ul jak powinien a mianowicie ul wielkopolski stojak . dennica z poławiaczem pyłku dwa korpusy gniazdowe powałka z podkarmiaczką i pół nadstawek ,dach i dotarcia się nie należy ???????
Pozdrawiam Serdecznie!!!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
rumcajs pisze:
Witam!!
Ja dowiedziałem się że jeden z członków koła nie dostanie dotacji do ula bo wziął nie taki ul jak powinien a mianowicie ul wielkopolski stojak . dennica z poławiaczem pyłku dwa korpusy gniazdowe powałka z podkarmiaczką i pół nadstawek ,dach i dotarcia się nie należy ???????
Pozdrawiam Serdecznie!!!

Przedmiot dotacji [w tym przypadku ul] jest jasno i prosto zdefiniowany,
dodatkowe wyposazenie nie podlega dofinansowaniu[polawiacz pylku i podkarmiaczka] mozna je oczywiscie zamowic i kupic ale poza programem.

Ule na jakich gospodaruję: national/wielkopolski
Witam. 20 minut temu w 1 programie polskiego radia Janusz Wajs poruszal sprawe niegospodarnosci w wykozystywaniu funduszy unijnych. Prosil by go o takich praktykach informowac na email lub telefon. Mysle ze ci co im zalezy i wiedza co jest nie tak w systemie doplat powinni o sprawie napisac do Wajsa i naglosnic. Samo gadanie na forum nic nie zmieni. Pozdrawiam M

Wajsa gadanie też nie. To jest rozrywka. Dla naiwnych. Rządzącym jego gadanie to muszka. (Dla niewtajemniczonych muszka to taki owadzik który jak szczysz to koło tego no lata ).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 665 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]