FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 14:49 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
na forum większość postów dotyczy uli wielkopolskich, więc mam pytanie do praktyków jak wygląda zimowanie w ulu dadant.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Nic bardziej prostego, zimujemy na ramkach gniazdowych na przeciw wylotku najczęściej 5 do 7 ramek

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Ja mam dadanty zarówno z korpusami gniazdowymi jak i 1/2. Gniazdowe zimuje na 6-8 ramkach i zatwór a 1/2 dadanta na dwóch korpusach i tu nie ingeruje w liczbę ramek zostawiając zawsze 20 sztuk. Ponadto (a gospodaruje głównie na styropianach) tam gdzie mam wysoką dennicę to bezpośrednio korpus gniazdowy, a tam gdzie mam niską dennicę podkładam pusty korpus 1/2. Ponadto otwieram w powałce jeden otwór. Zamykam go po oblocie wiosennym. Ponadto po oblocie zabieram dennicę i pusty korpus a stawiam nową czystą dennicę. Zabrane dennicę zabieram do mycia w sodzie kaustycznej.

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Ks. Tomasz pisze:
Ja mam dadanty zarówno z korpusami gniazdowymi jak i 1/2. Gniazdowe zimuje na 6-8 ramkach i zatwór a 1/2 dadanta na dwóch korpusach i tu nie ingeruje w liczbę ramek zostawiając zawsze 20 sztuk. Ponadto (a gospodaruje głównie na styropianach) tam gdzie mam wysoką dennicę to bezpośrednio korpus gniazdowy, a tam gdzie mam niską dennicę podkładam pusty korpus 1/2. Ponadto otwieram w powałce jeden otwór. Zamykam go po oblocie wiosennym. Ponadto po oblocie zabieram dennicę i pusty korpus a stawiam nową czystą dennicę. Zabrane dennicę zabieram do mycia w sodzie kaustycznej.
Fajnie że ks. Tomasz poruszyl DADANTY bo rzeczywiście malo się o nich mówi ;ALE ja wszystkie DADANTY zimuję na powalkach zawsze z zatworami aby się kłąb zle się nie uwiązal . ,Zimuję na osiatkowanych dennicach za wyj. lezaka. Ale do lezaka dorobiłem powałkę i myśle że to jest fajnie Wiosna po oblocie czyszcze dennice i maxymalnie OCIEPLAM. Jeszcze kiedy pszczólki latają po wodę daję im zmielony pyłek w którym sie kapią i zanoszą do ula a matulka czerwi . Nie wiem czy dobrze ale tak robię. POZDRAWIAM :pala: :pala: :pala: :pala:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
[quote="mniszek"] Wiosna po oblocie czyszcze dennice i maxymalnie OCIEPLAM. Jeszcze kiedy pszczólki latają po wodę daję im zmielony pyłek w którym sie kapią i zanoszą do ula a matulka czerwi .

skoro już dojechaliśmy do wiosny, to jak przebiega dalszy rozwój? Uzupełniacie gniazdo do 10 ramek, jakieś ciasto miodowo-pyłkowe, a później 2 nadstawki 1/2 i na rzepak?

viewtopic.php?f=24&t=2338
viewtopic.php?f=24&t=3871
Tu trochę jest ,więc warto poczytać.

Ks. Tomasz pisze:
Ponadto otwieram w powałce jeden otwór

Ten otwarty otwór jest nad ramkami czy w innym miejscu i co jest nad tym otwartym "pajączkiem" jakieś ocieplenie czy tylko daszek?

Ule na jakich gospodaruję: dadant
polskipszczelarz pisze:
Ks. Tomasz pisze:
Ponadto otwieram w powałce jeden otwór

Ten otwarty otwór jest nad ramkami czy w innym miejscu i co jest nad tym otwartym "pajączkiem" jakieś ocieplenie czy tylko daszek?
Ja na pajączek kladę nakrętkę z dziurkami tym co się podkarmia sloikiem, pózniej leciutki kocyk.

Mogyoros pisze:
skoro już dojechaliśmy do wiosny, to jak przebiega dalszy rozwój? Uzupełniacie gniazdo do 10 ramek, jakieś ciasto miodowo-pyłkowe, a później 2 nadstawki 1/2 i na rzepak?

Tak samo postępujesz jak z każda inną rodziną w innym typie ula
Ja mam Dadanty zimuję na 7 ramkach na początku marca po oblocie podaję ciasto miodowo - pyłkowo- cukrowe po ok 1 kg po czym powiększam w miarę potrzeby gniazdo węzą i z momentem
pojawienia się pierwszych kwiatów mniszka zakładam miodnię 1/2 Dadanta

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja mam jeszcze takie małe pytanie jak wygląda ścieśnianie gniazda w dadancie na zimę. Chodzi mi o standardowego dadanta na dużej ramce.

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Ja nad otwartym pajączkiem w powałce mam tylko daszek. Zamykam tak jak mówiłem po oblocie, usuwam pusty korpus i daje czystą dennicę.

Ks. Tomasz,

I po między powałką a daszkiem nie ma ocieplenia (po pierwszym oblocie)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]