FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 lipca 2025, 16:33 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wz
Witam, czy widok sylwetki drapieżnego ptaka może odstraszać pszczoły?
Robię parę ulików ze styroduru, daszki też. Wiem że ptaki (np dzięcioły) chętnie go wydziobują i dlatego jakbym nakleił z folii sylwetkę ptaka, taką jaką widać na ekranach dźwiękochłonnych to może ptaki by omijały taki ul? Ale może pszczoły by też się bały? Wylecą i nie wrócą :)
Chętnie usłyszę praktyka w tym temacie - może ktoś już to zastosował?

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Nie wiem czy ktoś już stosował takie straszydła ale pszczoły widza z odległości około 0,5 m to myślę ze dla pszczół będzie to bez znaczenia a dla ptaków możne tak.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
A gdzie byś nakleił tą nalepkę? Mi się wydaje, że to musi być na jakiejś przezroczystej płaszczyźnie na tle nieba - żeby była imitacja lecącego ptaka. Gdzieś czytałam o plastikowych figurkach chyba kruka do umieszczenia przy ulach.

Awatar użytkownika

http://sklepinsekt.pl/odstraszacz-ptako ... -kruk.html

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Nic nie odstraszy ptaki mozesz wieszac ruchome kruki naklejac naklejki z jastrzebiem,czy wieszac CD... to jeszcze bardziej przyciagnie ptaki ze wzgledu na kolory .
ptak ma znakomity wzrok i cierpliwosc posiedzi z godzinke i patrzy co sie dzieje potem juz robi co chce i najgorsze ze powraca do tych naklejek bo mu sie podobaja...Np:powiesilem na stawie biala czaple i normalna czapla sie zakochala i siedzi przy niej calymi dniami...mimo ze co 3 metry wisza CD
Radio zostawialem gralo i tez nic .....A z styroduru 3 tysiace czy 2000 twardosc, nie pomoze pszczoly uwielbiaja go wynosic i drazyc w nich dziöry
a gdy pomalujesz nawet farba nie beda wtedy ruszac ale woda kondensowana bedzie po farbie plynac..
Wez zrob lepiej z desek ul ,korpus sciany a daszek mozesz ze styroduru ale oddzielic trzeba styrodur od pszczol przezroczysta folia...
A inni nie chce ci widac doradzic??????????!!!!!!!!!!!!poz d

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
żadna naklejka nie odstraszy pszczół ani tym bardziej ptaków. Nawet najwymyślniejsze systemy płoszenia ptaków po dość krótkim czasie się opatrzą i osłuchają szkodnikom. najlepsze są systemy z czujnikiem ruchu i detektorem podczerwieni ( żeby reagowały tylko na ruch zwierząt) ale to z zasady ogranicza obszar ich działania. Gdyby to było takie proste to by znalazło zainteresowanie na lotniskach, a tam nadal najskuteczniejszy jest sokół i sokolnik. Od kilku lat szpaki wyjadają mi późniejsze odmiany czereśni ( zdążę spróbować tylko wczesne czerwcówki). Kiedyś chyba później się wykluwały lub było ich mniej. Dzisiaj to plaga i chyba w końcu wytnę czereśnie bo nie będę ich trzymał dla chmar tych przebrzydłych ptaszysk. Choć z pewnością są głównie owadożerne to nie wiem dlaczego nowe pokolenie niszczy i wyżera moje owoce. Najbardziej drażni , że więcej zniszczą i zrzucą niż faktycznie zjedzą. Dobrze , że się do pszczół nie dobierają bo tego już bym nie darował :tasak:

manio pisze:
chyba w końcu wytnę czereśnie bo nie będę ich trzymał dla chmar tych przebrzydłych ptaszysk.

Powieś budkę dla szpaka na tej czereśni i problem z okolicznymi chmarami szpaków się skończy. Właściciele drzewa nie dopuszczą konkurencji o żarcie.

Awatar użytkownika

CZesc
Kolopik po co jedna budke odrazu 10 to kazda rodzina szpaka ma po 10 dzieci bedzie icj tazem 110 przeciwko reszcie.Ado pestek przydalo by sie cos????Bo jak walczyc bez rurki ...no chyba ze tylem..tam gdzie prywatne wiatry wystepuja.poz d

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Szpaki stają się rabusiami jak już budki niepotrzebne, w czasie karmienia młodych są wyłącznie owadożerne i czereśnie ich nie interesują . Potem tworzą wielkie stada o ogołacają sad w parę godzin jak szarańcza. To też jakieś zaburzenie ( brak naturalnych wrogów ? ) bo jeszcze parę lat temu nie było tego w takiej skali.

Awatar użytkownika

Poczytałam o budkach - jednym się sprawdza, innym nie. Jednemu się z budki wyprowadzają po lęgach jeszcze przed owocowaniem, innemu się nie wyprowadzają i działają. Inne sposoby są ciekawe - np. powieszenie martwego szpaka albo pęczka solonych śledzi na czubku drzewa... Ponoć skuteczne zrobienie dzieciakom biwaku pod drzewem :mrgreen: . Albo puszki po piwie z kamykami nawleczone na sznurek wśród drzew, sznurek doprowadzony do domu...

Awatar użytkownika

Czesc ... powies na drzewie telefon komurkowy i dzwon jak przyleca...
A moze pogwauc nature ,wlacz na wibracje to samice szpaka nie beda siadac albo i beda ,a gdyby siadaly to klejem posmaruj....trzeba wyprubowac
Glowa od krowy na drzewie???????poz d

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Sama sylwetka drapieżnego ptaka nie odstrasza na autostradach te naklejone na szybach maja chronić ptaki przed śmiercią gdyż nie widza szyby. Autostrada sama w sobie ściąga ptaki drapieżne siedzą w większości tyłem do drogi na płocie. Co do dźwiękowych odstraszaczy to tez ściema bo te głosy to odgłosy godowe :haha: a jak krogulec ma gody :mrgreen: to ma w głowie bzykanie nie polowanie. O tym nasi mali pierzaści przyjaciele wiedzą. Jedyny drapieżnik o sylwetce ptaka drapieżnego to trzmielojad ale wątpię by sylwetki takiego ptaka się bały. Wróble itp. ptaszki najbardziej się kawek i srok. Ale nie na tyle by nie mieszkać z nimi na jednym drzewie.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Stosowałem sylwetkę krogulca na jakiś czas działa ale jak jest stale w jednym miejscu ptaki się przyzwyczajają i od nowa to samo. Może jakby zmieniać położenie co parę dni to by był efekt. Bardziej wydaje mi się skuteczne płyty zawieszone na sznurku bo błyszczą i wiatr nimi rusza. W zeszłym roku jak powiesiłem w styczniu to do wiosny miałem spokój z dzięciołem . A jak wczoraj byłem w tej pasiece to właściciel działki mówił że go kot przyniósł pod dom więc może tej zimy będzie spokój do puki nowy nie zajmie rewiru.

Awatar użytkownika

Lenin pisze:
W zeszłym roku jak powiesiłem w styczniu to do wiosny miałem spokój z dzięciołem . A jak wczoraj byłem w tej pasiece to właściciel działki mówił że go kot przyniósł pod dom więc może tej zimy będzie spokój do puki nowy nie zajmie rewiru.
to płyta czy kot lepszy w temacie myszy wielu ma koty na etacie :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Kot jest najlepszy tylko kto mu każe się uganiać za dzięciołami. :D

Awatar użytkownika

jak pracuje na drzewie to kot może go w ogon pocałować jak obrabia ule to ryzykuje bycia na kolacji u kota. Wiec jak juz udowodnione kot w pasiece to przyjaciel :mrgreen:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp 36x19
Gdyby pasieka była ogrodzona, to może sprawdziłoby się trzymanie na niej jakiegoś psa stróża? Mi też ptactwo wyżarło kilka dziur w styrodurach, a na dodatek zrobiły to moje ptaki - kury mam na myśli. Kończę z tym materiałem, wracam do drewna i pochodnych.

Awatar użytkownika

Czesc
pisalem ze styrodur jest do d.Pisalem ze najlepszy jest styropian ..ale teraz wiem ze to i to ma plusy i minusy..Mam 25 - 30 letnie styropiany i zadnej dziörki .Mam styropiany niektore to posiekane przez robactwo jak korniki takie dziöry .ZaLEZY JAK TRAFISZ JAKA MIESZANKA STYROPIANU:
Styropian powinien byc pomalowany z zewnatrz (przeciw ultra fiolet)
i stac nad ziemia(ja mam 50 cm), na powietrzu I dosuniety do innych.(odstep najmniej 5 cm) (wskazane jest ze malowanie styropianu powinno byc farba wodna---ale ja stwierdzilem ze sikorki czy dziecioly ida wtedy chetnie i dziabaja ci styropian..maluje teraz zwykla farba do metalu gruntowa siwa czy bordowa aby nie nitro i jest wszystko OK )
Nastepnie przykryty folia -folia ma spOd daszku wystawac 10 do 20 cm uniemozliwia to sikorka i dzieciola robienie dziör w miejscu gdzie jest wyciecie na reke...tam zaczynaja.(normalnie odstrasza je )Przez to odstawanie foli przestaly mi robic dziöry. A gdy dziora sie pojawi lece z lekkim tykiem sa w nim kulki styropianu dodaje odrobine cementu spachelka i zamykam otwör .Na pare lat spoköj w tym miejscu.A co do kur one owinny byc rosole a nie lazic przy ulach.Styropiany sa najlepsze od wiosny do jesieni..potem lepszym jest ul drewniany ..jest chlodniejszy.
poz d

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]