FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 21:06 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość

Witajcie! Doszły mnie słuchy z pewnego źródła że, w PZP szykują się spore podwyżki składek. Budżet tego nierozliczonego związku świeci pustką. :pala: Do tej pory nie widziałem rozliczeń PZP. To tajemnica?! W końcu za wojaże trzeba płacić. Remonty domu pszczelarza kosztują. hmy
Pszczelarzu przejrzyj na oczy! :thank:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Jak trza to trza wszystko idzie w gore slyszalem ze Tusk ma sprzedac swoje apartamenty w Sopocie i dolorzyc do kasy doPZP

A PALIKOT MA SPRZEDAC JEDNOM ZE SWOICH GORZELNI I KUPIC KARZDEMU PO ODKLADZIE

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Tylko w PZP podwyżki ? Czy w innych podobnie ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kazio,

Cos słyszałeś ,ale co ?
Z tego co ja słyszałem to Dom Pszczelarza nie jest remontowany ze środków PZP a przez przyszłego dzierżawce .
Odnośnie podwyzki składek :( nie wiem czy były takie zapędy w Zwiazkach Regionalnych i co za tym idzie Kołach w każdym razie w Łodzkim były na poziomie konsultacji w Kołach ale ostatecznie się z tego pomysłu wycofano ,w Częstochowie powiedziano że nic takiego nie jest rozważane życie jak zawsze zweryfikuje te fakty .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Pewnie wynika to z tego ze nie moga juz zbierac kasy za posrednictwo w refundacjach , a szla ona przeciez do kasy PZP

Awatar użytkownika

Trajanus,

Zmieniły sie zasady refundacji szkoleń :wink: .
Pieniądze [te dobrowolne :lol: ] za refundacje zostawały w Regionach

Trajanus pisze:
ewnie wynika to z tego ze nie moga juz zbierac kasy za posrednictwo w refundacjach

Dokładnie
i Czas zakasać rękawy i samemu sobie zarobić :wink:

Awatar użytkownika

Trajanus pisze:
posrednictwo w refundacjach
A ja słyszałem ze to jest obsługa refundacji. No przecież mogą nie brać nic nie mieć na obsługę i nie będzie refundacji o to chodzi tak ?

Trajanus pisze:
nie moga juz zbierac kasy za posrednictwo w refundacjach

Mogą, mogą. 6 % wartości refundacji za obsługę mają jak w banku.
Myślisz, że skąd ?
Ty masz max 60 % refundacji co nie znaczy, że musisz tyle dostać.
Możesz dostać np. 54 %. :haha: :haha: :haha:

robert-a pisze:
Trajanus pisze:
posrednictwo w refundacjach
A ja słyszałem ze to jest obsługa refundacji. No przecież mogą nie brać nic nie mieć na obsługę i nie będzie refundacji o to chodzi tak ?

A Kto
Qrwa zapłaci i czym tym co po kołach terenowych sekretarzom ,skarbnikom itp co robią listy przyjmują składki zliczają kase na refundację ,wypłacają itp o tych nikt nie spyta że robią to za friko dla satysfakcji
Ja jak chcę mieć kase w kole to muszę zapier.... i nikt nie pyta czy mam czas czy nie

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
A Kto
Qrwa zapłaci i czym tym co po kołach terenowych sekretarzom ,skarbnikom itp co robią listy przyjmują składki zliczają kasę na refundację ,wypłacają itp o tych nikt nie spyta że robią to za friko dla satysfakcji

Dobrze gada zmieniło się z dofinansowaniem znikła kasa to nic dziwnego ze trzeba poszukać gdzie indziej znaczki księgowi czynsz za lokale wszystko kosztuje i to jest robione dla nas.

BoCiAnK to się nazywa wolontariat. Nie martw się nie jesteś sam ja też za damski .... pracuję. I nikt się nie pyta czy mam na to czas.

Siedziba na Świętokrzyskiej kosztuje wiele a i pensja Prezia też nie mała.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
BoCiAnK, kazio, ale wy coś robicie dla pszczelaży to powinno coś dla was byc a te darmozjady na górze co robią dla pszczelarzy ? dopuszczają to takich sytuacji że sprowadzany jest miód z cjin i nie wiadomo jeszcze z kąd ,załatwili cukier dla pszczelazy ? co jeszcze zrobili ?niech się pochwalą i udowodnią ze coś zrobili

henry

kazio pisze:
BoCiAnK to się nazywa wolontariat. Nie martw się nie jesteś sam ja też za damski .... pracuję. I nikt się nie pyta czy mam na to czas.

Coś Ci Powiem
Do Puki Mnie to cieszy i bawi będę robił przestało mnie interesować zdanie tych co wyżej siedzą i myśleli że im Czapkował będę O Nic ich nie proszę i prosił NIGDY nie będę Potrafię sobie załatwić kasę dla koła by moi Członkowie Mieli Węzę ,wycieczkę itp Zorganizowałem Szkolenie dla ponad 200 pszczelarzy i wiesz .. Mam największą satysfakcję tylko z tego że wszyscy są zadowoleni a ja nie musiałem o nic nikogo prosić

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Trajanus pisze:
nie moga juz zbierac kasy za posrednictwo w refundacjach

Mogą, mogą. 6 % wartości refundacji za obsługę mają jak w banku.
Myślisz, że skąd ?
Ty masz max 60 % refundacji co nie znaczy, że musisz tyle dostać.
Możesz dostać np. 54 %. :haha: :haha: :haha:

Nie mozna wziąć obligatoryjnie jakiejkolwiek kwoty z refundacji ,co innego dobrowolne wpłaty :pala: cała kwota refundacj trafia na konto beneficjenta ,zapłacić dobrowolną kwote możecie ale nie musicie ,nie może być żadnych potrąceń na cokolwiek na to jest paragraf , naruszenie tych zasad może skutkować cofnieciem dotacji.

Innym problemem jest kto ma odwalać całą papierologie i za co ?

Sabat i kolesie to inna bajka, krytykowałem ich wcześniej i nie będę się powtarzał. To związki regionalne i koła są tymi organizacjami które realnie służą pszczelarzom. Powiem tylko tyle, że jest bardzo duża grupa ludzi którzy nie zdają sobie sprawy z tego ile czasu i nakładów kosztuje przygotowanie programów związanych ze szkoleniami, refundacjami itp. Tak naprawdę pszczelarze w każdej sytuacji dostają wszystko podane " na tacy". O ile na szczeblu koła jest to możliwe w ramach "wolontariatu" jak to ładnie nazwał kazio, to niestety wyżej tak się nie da. Przewodniczący, sekretarz czy też skarbnik w kole robią listy, rozliczają kasę i słuchają wiecznych narzekań malkontentów a to wszystko za satysfakcję lub jak kto woli za damski....Tylko, że to dopiero początek, bo aby wniosek o cokolwiek został sporządzony zgodnie z prawem i bez błędów trzeba zatrudnić osobę która potrafi to zrobić i jej zapłacić, ktoś to wszystko MUSI koordynować na pełnym etacie i ktoś musi prowadzić księgowość, aby cała ta papierologię utrzymać trzeba mieć jakieś pomieszczenie co się wiąże z wynajmem...TO WSZYSTKO KOSZTUJE a na zebraniu niejednokrotnie słychać płacze bo składka za wysoka (choć wcale tak źle nie jest) tylko, że np w moim związku składka pokrywa ledwie 60% kosztów utrzymania reszta to ulowe działalność sklepu i te oplute z każdej strony "dobrowolne darowizny". Niestety jak się chce coś dostać to trzeba wcześniej coś dołożyć, nic nie działa na zasadzie perpetum mobile.
Natomiast jeśli chodzi o PZP to przynależność do niego jest dobrowolna, każdy bez wyjątku związek regionalny może z niego wystąpić.

Rob,
Kolego Rob, . Jest i druga strona tego medalu.
To MinRol powinien wziąć na siebie ciężar utrzymania tej struktury nie zapominając o tym jaką korzyść dla gospodarki narodowej stanowią pszczelarze i ich podopieczne. To państwo nauczyło się za aprobatą jego obywateli tylko tych obywateli doić. I wpajać im, że to jest słuszne.

Widzisz, ja akurat myślę podobnie do BoCiAnK-a:
BoCiAnK pisze:
przestało mnie interesować zdanie tych co wyżej siedzą i myśleli że im Czapkował będę O Nic ich nie proszę i prosił NIGDY nie będę

Powiem więcej, moim zdaniem państwo powinno łożyć na oświatę, służbę zdrowia, policję, wojsko i wymiar sprawiedliwości i to wszystko. W tym celu powinno ściągać możliwie jak najmniejsze i jak najbardziej uproszczone podatki najlepiej w systemie liniowym. Po za tym Państwo niech mi się w życie nie wp...la. Jestem zwolennikiem dobrowolnego uczestniczenia w legalnych organizacjach a co za tym idzie godzę się na ponoszenie kosztu ich utrzymania. Jestem też przeciwnikiem dopłat pod wszelką postacią pod warunkiem oczywiście że brak dopłat dotyczy wszystkich a nie tylko mnie bo jeśli ja nie mam dopłaty a np Francuz tak to on jest nieuczciwie uprzywilejowany.
kolopik pisze:
To państwo nauczyło się za aprobatą jego obywateli tylko tych obywateli doić. I wpajać im, że to jest słuszne.

Zgadzam się z Tobą, Niestety nasz Kraj jako instytucja staje się pod każdym względem coraz bardziej opresywny, to co z założenia miało służyć społeczności zaczyna służyć tylko aparatczykom. I własnie dlatego wolałbym samodzielność finansową, bo jeśli nasze organizacje zacznie utrzymywać Min Rol to jego urzędasy będą chciały mieć wpływ na nasze działania...czasem lepiej dopłacić niż się biurwom kłaniać.

Awatar użytkownika

Przy "sponsoringu "państwa jaka byłaby perspektywa :shock: stanowiska lepiej lub gorzej płatne obsadzane po każdych wyborach z klucza partyjnego.
To już było przerabiane ,jakakolwiek niezaleznosć ma swój początek w niezależnosci materialnej [szeroko pojętej] :D .
Nie znaczy to że nie ma pola do dyskusji,jest ale extremalne pomysły na podłożu światopoglądowym są najgorszym rozwiązaniem ,niestety do konsensusu daleko za dużo graczy o sprzecznych interesach przy tym stole :( .

Zdzisław. pisze:
ale extremalne pomysły na podłożu światopoglądowym są najgorszym rozwiązaniem

Mam nadzieję, że to nie do mnie, daleko mi do extremy. Jestem jedynie zwolennikiem tezy, że im mniej państwo ingeruje w moje (i innych ) sprawy tym dla mnie i tego Państwa lepiej. Jestem jego "funkcjuszem" i patrząc na jego działanie niejako "od środka" mam takie a nie inne zdanie.

Awatar użytkownika

Rob pisze:
Powiem więcej, moim zdaniem państwo powinno łożyć na oświatę, służbę zdrowia, policję, wojsko i wymiar sprawiedliwości i to wszystko. W tym celu powinno ściągać możliwie jak najmniejsze i jak najbardziej uproszczone podatki najlepiej w systemie liniowym.

Rob pisze:
daleko mi do extremy. Jestem jedynie zwolennikiem tezy, że im mniej państwo ingeruje w moje (i innych ) sprawy tym dla mnie i tego Państwa lepiej.

Zgadza się im mniej wtrącania tym lepiej. Co do związków to należy poprawić statuty rozliczyć wywalić darmozjady i wtedy powinno być lepiej.

Co do rozwalenia PZP to średni pomysł. To jak spłoszyć wróble z krzaka one i tak wrócą tylko ze część na inną gałąź.

robert-a pisze:
Zgadza się im mniej wtrącania tym lepiej. Co do związków to należy poprawić statuty rozliczyć wywalić darmozjady i wtedy powinno być lepiej.

Co do rozwalenia PZP to średni pomysł. To jak spłoszyć wróble z krzaka one i tak wrócą tylko ze część na inną gałąź.

Tam gdzie Państwo wtrąca swoje trzy grosze, tam powinno to finansować i wprowadzić zamordyzm. A do PZP wtrąca, to jak wyżej.
Ale nasze "kochane państwo" i tu postanowiło łupić nas z tego co nam UE dała.

Awatar użytkownika

kolopik, Jesteś za czy przeciw czy tak pośrodku ?

Stoję mocno na nogach i głowy w chmurach nie trzymię.

Awatar użytkownika

No to chcesz by się wtrącało i pomagało czy nie ?

W prywatny interes Państwo ma się nie wtrącać ale w ogólnonarodowy to jego obowiązek. Za to pobiera od Narodu podatki. Pszczelarstwo nie jest wyłącznie prywatnym interesem. Jest szczególną gałęzią rolnictwa która w sposób szczególny wpływa na gospodarkę narodową więc w sposób szczególny ma być chroniona i wspomagana przez Państwo. Jak Armia i Policja i jeszcze kupa innych służb.
Drzewa rosnące przy drogach i będące przyczyną tragicznych nieszczęść są przez to państwo chronione i finansowane w stopniu większym niż pszczoły i pszczelarze.
Podp....ol komuś pszczoły i wytnij drzewo przy drodze bez pozwolenia, zobaczysz ile za co "dostaniesz".

Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Z tym co pisze kolopik trzeba się zgodzić państwo na pszczołach zarabia bardzo dużo w dziedzinie rolnictwa wystarczy spojrzeć jakie zyski przynosi samo zapylanie .pawel

Awatar użytkownika

pawel. pisze:
Z tym co pisze kolopik trzeba się zgodzić państwo na pszczołach zarabia bardzo dużo w dziedzinie rolnictwa wystarczy spojrzeć jakie zyski przynosi samo zapylanie .pawel

Kulą w płot trafiłeś Kolego :wink: to mityczne państwo zarabia pośrednio ale bezposrednim beneficjentem jest kto inny :oczko: ten ktos często każe sobie płacić za postawienie uli na swoim terenie \plantacji: :oops: .
Czy ktoś wynalazł lepszy mechanizm ochrony interesów danej grupy społecznej jak państwo ? :shock: .

Awatar użytkownika

Zdzisław. pisze:
pawel. pisze:

Kulą w płot trafiłeś Kolego :wink: to mityczne państwo zarabia pośrednio ale bezposrednim beneficjentem jest kto inny :oczko: ten ktos często każe sobie płacić za postawienie uli na swoim terenie \plantacji: :oops: .
Czy ktoś wynalazł lepszy mechanizm ochrony interesów danej grupy społecznej jak państwo ? :shock: .
Może i kulą w płot trafiłem ale to ja trafiłem i to jest moje zdanie ty masz prawo mieć inne zdanie tylko zastanów się ile żywności mamy dzięki zapylaniu . A za postawienie uli żeby pszczoły zapylały to tobie należy się zapłata zależy jak kto uzgadnia i z kim wchodzisz w układ i jak uzgadniasz .pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Pytanie takie z rodzaju sein fiction :pl: , powołując nowy związek .stowarzyszenie musi on uzyskać jakąś aprobatę w kontaktach z państwem ?,a jeżeli tak to kto zatwierdza taką pełnowartościową organizację społeczną, czy też już z góry narzuconych jest te kilka stowarzyszeń i koniec ?.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
bo lubię, możesz sobie założyć, zgodnie z ustawą o stowarzyszeniach. Statut zatwierdza sąd.

Awatar użytkownika

pawel., ja pisze jak zwykle jest,Ty piszesz jak być powinno wygląda ze mamy racje obaj :shock: .bo lubię, są przepisy określające tryb powołania i rejestracji ,ale to nic skomplikowanego ,najważniejszy jest statut bo na jego podstawie sąd zarejestruje lub odmówi rejestracji ,ze statutu wynikają cele ,wladze ,zasięg działania itp.
Rejestracja statutu praktycznie powołuje organizacje do życia ,jedyną "aprobatą" jest jego zarejestrowanie przez sąd.

Witam. bo lubię Jak ci się nie podoba w PZP to możesz zrobić tak jak to zrobili koledzy z Wałbrzycha. www.walbrzych.cba.pl
I kłopot z głowy. Chcesz więcej info to pisz na prv.

Awatar użytkownika

pawel. pisze:
państwo na pszczołach zarabia bardzo dużo
Państwo na pszczołach nie zarabia tylko na akcyzie i podatkach a pasiek nie posiada. Wojsko i Policje to powinni nadzorować kontrolować i tak ogólnie się wtrącać. Pszczelarstwu Państwo powinno ułatwiać życie ustawami . no chyba że Tusk ma wam pomagać miód wirować albo korpusy nosić. Chronić pszczelarzy odpowiednie służby, chyba że Kaczyński ma pilnować w nocy pasieki przed złodziejami.

Z reguły czarne nazywamy czarnym a białe białym :)

Ule na jakich gospodaruję: dadant
dobrze napisane kolego

Rob pisze:
Sabat i kolesie to inna bajka, krytykowałem ich wcześniej i nie będę się powtarzał. To związki regionalne i koła są tymi organizacjami które realnie służą pszczelarzom. Powiem tylko tyle, że jest bardzo duża grupa ludzi którzy nie zdają sobie sprawy z tego ile czasu i nakładów kosztuje przygotowanie programów związanych ze szkoleniami, refundacjami itp. Tak naprawdę pszczelarze w każdej sytuacji dostają wszystko podane " na tacy". O ile na szczeblu koła jest to możliwe w ramach "wolontariatu" jak to ładnie nazwał kazio, to niestety wyżej tak się nie da. Przewodniczący, sekretarz czy też skarbnik w kole robią listy, rozliczają kasę i słuchają wiecznych narzekań malkontentów a to wszystko za satysfakcję lub jak kto woli za damski....Tylko, że to dopiero początek, bo aby wniosek o cokolwiek został sporządzony zgodnie z prawem i bez błędów trzeba zatrudnić osobę która potrafi to zrobić i jej zapłacić, ktoś to wszystko MUSI koordynować na pełnym etacie i ktoś musi prowadzić księgowość, aby cała ta papierologię utrzymać trzeba mieć jakieś pomieszczenie co się wiąże z wynajmem...TO WSZYSTKO KOSZTUJE a na zebraniu niejednokrotnie słychać płacze bo składka za wysoka (choć wcale tak źle nie jest) tylko, że np w moim związku składka pokrywa ledwie 60% kosztów utrzymania reszta to ulowe działalność sklepu i te oplute z każdej strony "dobrowolne darowizny". Niestety jak się chce coś dostać to trzeba wcześniej coś dołożyć, nic nie działa na zasadzie perpetum mobile.
Natomiast jeśli chodzi o PZP to przynależność do niego jest dobrowolna, każdy bez wyjątku związek regionalny może z niego wystąpić.

Zdecydowana większość pszczelarzy tak to widzi i nie ma pojęcia czy i w ogóle potrzebna jest taka organizacja jak PZP.
Większość zarząd PZP kojarzy z odznaczeniami uroczystościami i takimi tam reprezentacyjnymi pierdołami no i z Sabatem.
Cała struktura organizacyjna i zadania jest trochę inna.
Koła są od tego aby wspierać, jednoczyć działać lokalnie na szczeblu powiatu lub gminy dla dobra swoich członków i inne takie w zależności od chęci i za angażowania ludzi w zarządzie.
Związki Regionalne i Wojewódzkie mają za zadanie wspierać i jednoczyć takie koła w ramach regionu lub województwa. Obecnie skupiły się na obsłudze KPWP ale większość związków organizuje także święta lokalne np. Wojewódzkie Dni Pszczelarza. Wielokrotnie Prezesi WZP i RZP mają dobre przełożenie i kontakty z władzami lokalnymi i uzyskują jakieś wsparcie bo z tych składek które płacicie to nie starczy na zrealizowanie jakiegoś nawet małego ale kapitałochłonnego projektu. To zadaniem Związków Regionalnych jest pomoc pszczelarzowi w przypadku zatrucia pasieki bo w kole nie zawsze jest osoba która może wie jak sobie z tym poradzić. WZP w Gdańsku załatwiło nawet specjalne szkolenie dla obyczajówki (policja) w ośrodku doradztwa rolniczego na temat ŚOR i teraz w przypadku podejrzenia, że rolnik nieprawidłowo stosuje ŚOR to od razu interweniuje Policja. Zadań jest naprawdę wiele a pieniędzy jest bardzo mało. Do tej pory radzili sobie pobierając jakąś prowizję od obsługi projektów unijnych.
I teraz Dochodzę do tego jakże przez niektórych opluwanego i znienawidzonego PZP.
Kiedyś to wyglądało tak, że była jedna organizacja która miała swoje struktury terytorialne a w nich koła i członkowie tych kół byli członkami Polskiego Związku Pszczelarskiego. PZP miało swój zarząd główny wieloosobowy i jakoś to się kręciło.
Kiedyś ktoś wpadł na pomysł żeby to zmienić. Obecnie PZP jest Federacją która ma swój zarząd czyli niezależne organizację (Związki Wojewódzkie i Regionalne) wybrały ze swojego grona 7 osób które mają ich reprezentować i lobować na ich rzecz w organach administracji państwowej a także być członkami organizacji międzynarodowych i tam reprezentować Polskie Pszczelarstwo.
Dlaczego dane organizacje same siebie nie reprezentują i nie jeżdżą do tych władz. Po pierwsze jak by tak każdy chciał sobie jeździć ze swoimi petycjami to nikt by tego nie słuchał bo byłby zbyt duży wielogłos (popatrzcie na forum jak wiele zdań nawet na proste tematy).
A po drugie gdzieś tam jest zapisane, że do konsultacji społecznych brane są organizacje które reprezentują co najmniej 25% branży czyli ponad 10 tyś pszczelarzy. No cóż jest tylko jedna taka organizacja która spełnia ten warunek jest nią PZP. Na dzień dzisiejszy do konsultacji dopuszczane były inne organizacje ale po ostatnim KPWP wyszedł taki burdel, że chyba się to skończy. Dlatego te organizacji które należą do PZP mają realny wpływ na to co się dzieje lub co może się dziać w temacie pszczelarstwa.
Oprócz tego są inne jeszcze rzeczy które można by realizować ale do tego potrzebny jest bardzo duży wkład własny finansowy a tych pieniędzy w pszczelarstwie nie ma.
Kończąc -PZP składek nie podnosi.
DOM PSZCZELARZA REMONTUJĄ PSZCZELARZE bo właściciel Firmy Orion postanowił część pieniędzy zarobionych na sprzedaży syropu APIFOOD przekazać na remont DOMU PSZCZELARZA w Kamiannej. Bo taka była potrzeba

MODERATOR
Awatar użytkownika

DROBNY, a jak ty wysoko siedzisz ze takie pierdoły piszesz gdyby coś robil to by potrzebni pyli a przez całe wieki nic nie robili a terza płacz ze kasy niema bo głupich jest coraz mniej zeby na nich płacic

henry

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
henry650 pisze:
DROBNY, a jak ty wysoko siedzisz ze takie pierdoły piszesz gdyby coś robil to by potrzebni pyli a przez całe wieki nic nie robili a terza płacz ze kasy niema bo głupich jest coraz mniej zeby na nich płacic

henry

Naprawdę sądzisz, że w kołach nikt nic nie robi? Może jednak coś robią i zapewniam Cię, że całkowicie społecznie - czytaj za darmo. Więc nie opluwaj tak łatwo innych tylko czasem pomyśl.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
PawelKS3, dobrze pisze... nie można wszystkich do jednego wora pakować... ja wiem że okres świąteczny i każdy by chciał żeby ten Mikołaj jak największy ten "wór" miał... ale może to nie tędy droga ;) s ą rózne koła i różni członkowie... a to że nad nimi pewne "logo" powiewa, to nie znaczy że wszystkich w ten sam sposób klasyfikować trzeba... Pozdrawiam

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

robert-a pisze:
pawel. pisze:
państwo na pszczołach zarabia bardzo dużo
Państwo na pszczołach nie zarabia tylko na akcyzie i podatkach a pasiek nie posiada. Wojsko i Policje to powinni nadzorować kontrolować i tak ogólnie się wtrącać. Pszczelarstwu Państwo powinno ułatwiać życie ustawami . no chyba że Tusk ma wam pomagać miód wirować albo korpusy nosić. Chronić pszczelarzy odpowiednie służby, chyba że Kaczyński ma pilnować w nocy pasieki przed złodziejami.

Z reguły czarne nazywamy czarnym a białe białym :)
A czy ci dwaj panowie co ich wymieniłaś dali by radę wykonywać tom pracę co tak ładnie o nich piszesz że będą to robić no teraz to możemy być o wszystko spokojni .pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
DROBNY, te ogólniki można podciągnąć pod każdą organizację społeczną, a jakieś spektakularne osiągnięcia z ostatnich lat ?,jestem "świeży " w tym środowisku i chciałbym się dowiedzieć co dla tych malutkich na dole jest ,było robione ?, bo jestem w kropce i nie wiem czy dać te 50groszy świadomie ,czy też tylko na podtrzymanie etatu. Może rozwiń temat lobbingu ,kto kogo lobbuje ?
Cytuj:
Dlaczego dane organizacje same siebie nie reprezentują i nie jeżdżą do tych władz. Po pierwsze jak by tak każdy chciał sobie jeździć ze swoimi petycjami to nikt by tego nie słuchał bo byłby zbyt duży wielogłos (popatrzcie na forum jak wiele zdań nawet na proste tematy)
Z reguły wielogłos jest transparentny i jest to wielogłos środowiska to jest ważne.

DROBNY pisze:
Zdecydowana większość pszczelarzy tak to widzi i nie ma pojęcia czy i w ogóle potrzebna jest taka organizacja jak PZP.

Tak się składa, że ja widzę sens istnienia krajowej organizacji pszczelarskiej, to czego nie widzę to właściwa praca osób będących na pszczelarskim świeczniku.Bo nie może być tak,że były minister Sawicki zachowuje się jak lobbysta producentów chemii rolniczej, a prezydent organizacji której członkowie maja ciągłe problemy z wytruwaniem pszczół nie reaguje. Nie może być tak, że jest w sejmie wysłuchanie na temat pszczelarstwa, a tenże prezydent zamiast merytorycznych rozmów posuwa pierdoły o wpływie produktów pszczelich na płodność człowieka (nie czas był i miejsce na to). Oglądam konferencję prasową tegoż pana i znów to samo-teksty o planach leczenia bezpłodności w Kamiannej a poważne pszczelarskie problemy zmarginalizowane....W d....e mam Kamianną i jej problemy, to jest stary zapyziały obiekt któremu potrzeba nie wiecznej debaty (bo to niby taki pszczelarski klejnot w koronie), ale dobrego menadżera i dobrej obsługi. Ciągle liczę na to, że ktoś zmądrzeje w PZP, bo biorąc pod uwagę liczbę członków jest to jedyna w kraju organizacja mogąca mieć realny wpływ na choćby wprowadzenie odpowiednich przepisów chroniących nasze pupilki przed regularnym truciem, pozostałe może mają znaczenie regionalne ale w skali kraju niewiele mogą.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Wyobraźcie sobie teraz sytuację, że od jutra nie ma PZP...
Co ze Starą Gwardią Pszczelarską i nie tylko ?????????????????????
Więcej pytań nie zadam bo wszystkich lubię i szanuję.

Pozdrawiam,
polbart

MODERATOR
Awatar użytkownika

PawelKS3, ja nie piszę o kołach tylko o związku gdzie siedzą darmozjady i nic nie robia ale wracajac do koła to kiedyś należałem i wiem co pisze wiedzieli żeby zebrać składki ale jak przyszło do zorganizowania skupu miodu to nie patrzyli kto płacił składki tylko najpierw byli kolesie z innych kół z innych a dla członków już nie było możliwości więc podziękowałem ,czyli dla mnie nie robili nic i bez urazy dla starszych kolegów z forum ale tamte stare dziadki zapomnieli że komuna się skończyła i nikt ich w cztery litery nie będzie całował miód sprzedaje sam a jak mam nadwyżki to mam hurtownika i dobrze płaci cukier kupuje sam tam gdzie chce więc poco mi PZP ??? a tak w nawiasie należę do stowarzyszenia które wiele dla mnie zrobiło, wiem że za każdą prace trzeba zapłacić.A tak w nawiasie ile kosztuje składka w PZP i co z tego macie to ja napisze ile płacę w UK i co z tego mam .

henry

DROBNY pisze:

Może I jest potrzebna
ale nie powinna się wpierniczać do Finansy ARR
inną sprawą jest utrzymanie organizacji po przez składki
jeżeli ktoś działa na zasadach dobrowolnych decyduje się być to robi to za darmo owszem są sprawy papierkowe ale u nas jest tak biurokracja rozrośnięta że szok
Jeżeli się zatrudnia pracowników , np sekretarki , kierowników biura i tp a nie chce się samemu działać no to nie stety ktoś musi ponieś koszty
i koło się zamyka
DROBNY pisze:
Kończąc -PZP składek nie podnosi.
DOM PSZCZELARZA REMONTUJĄ PSZCZELARZE bo właściciel Firmy Orion postanowił część pieniędzy zarobionych na sprzedaży syropu APIFOOD przekazać na remont DOMU PSZCZELARZA w Kamiannej. Bo taka była potrzeba

Jeżeli jest tak potrzebny ten dom Pszczelarza i powstał z wcześniejszych składek Pszczelarzy
to dlaczego Nie Przenieść Tam Władzy z Warszawy
Zamiast Płacić holenderne sumy za wynajem Lokalu

Awatar użytkownika

Dom Pszczelarza to nie klejnot w koronie ale kula u nogi ,miałby racje bytu ale nie w takim miejscu i przy takim skomunikowaniu .
Wiem obraziłem ludzi zwiazanych sentymentem i wspomnieniami :wink: ,ale tym sie budynku nie utrzyma ,tym bardziej że obiekt jest zmuszony konkurować z podobnym prywatnym lepiej zapewne zarządzanym i oferującym lepszy standart ,trzeba sobie powiedzieć prawde a nie lawirować .
Następna sprawa DROBNY, Orion nie remontuje domu z własnych dochodów z miłosci do pszczelarzy czy .... :haha: ale we własnym interesie niebawem zostanie podpisana umowa o 10-letniej dzierżawie tego obiektu przez tą firme :mrgreen: i to jest powód niebywałej szczodrości .
Naganne jest to że za dużo rzeczy w PZP jest tajne przez poufne . :oops:

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Zdzisław. pisze:
Następna sprawa DROBNY, Orion nie remontuje domu z własnych dochodów z miłosci do pszczelarzy czy .... :haha: ale we własnym interesie niebawem zostanie podpisana umowa o 10-letniej dzierżawie tego obiektu przez tą firme :mrgreen: i to jest powód niebywałej szczodrości .
Naganne jest to że za dużo rzeczy w PZP jest tajne przez poufne . :oops:
to w takim razie wiele wyjaśnia... :thank:

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
DROBNY pisze:
A po drugie gdzieś tam jest zapisane, że do konsultacji społecznych brane są organizacje które reprezentują co najmniej 25% branży czyli ponad 10 tyś pszczelarzy. No cóż jest tylko jedna taka organizacja która spełnia ten warunek jest nią PZP.

No to przyjdzie mi się zapisać do Polanki, brak konkurencji psuje wszelkie organizacje.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
henry650 pisze:
PawelKS3, ja nie piszę o kołach tylko o związku gdzie siedzą darmozjady i nic nie robia ale wracajac do koła to kiedyś należałem i wiem co pisze wiedzieli żeby zebrać składki ale jak przyszło do zorganizowania skupu miodu to nie patrzyli kto płacił składki tylko najpierw byli kolesie z innych kół z innych a dla członków już nie było możliwości więc podziękowałem ,czyli dla mnie nie robili nic i bez urazy dla starszych kolegów z forum ale tamte stare dziadki zapomnieli że komuna się skończyła i nikt ich w cztery litery nie będzie całował miód sprzedaje sam a jak mam nadwyżki to mam hurtownika i dobrze płaci cukier kupuje sam tam gdzie chce więc poco mi PZP ??? a tak w nawiasie należę do stowarzyszenia które wiele dla mnie zrobiło, wiem że za każdą prace trzeba zapłacić.A tak w nawiasie ile kosztuje składka w PZP i co z tego macie to ja napisze ile płacę w UK i co z tego mam .

henry

Masz swoje zdanie na ten temat ale zapewniam Cię, że nie wszyscy dookoła są darmozjadami. We wszelakich związkach jest tyle samo darmozjadów ile w społeczeństwie i pisząc tak obrażasz wielu ludzi. Sam działam w związku (nie pszczelarskim) i poświęcam na to około 3-5 dni miesięcznie, nie biorę za to kasy a wydaję swoją - czas, paliwo, komputer, drukarka itp. więc tylko proszę Cię żebyś się zastanowił zanim kogoś obrazisz.

MODERATOR
Awatar użytkownika

PawelKS3, mądry zrozumie o co chodzi a głupi pozostanie nadal głupim i sie obrazi ja nie pakuje wszystkich do jednego worka czytaj dokładnie co ja pisze ,poruszyłem temat zwiazku do którego należałem ale ty to zgnorowałeś nie odpowiedziałes nic tylko drażysz temat dalej bez sensu odpowiedz na moje zażuty z poprzedniego postu jak dasz konkretna odpowiedz to mnie usatysfakcjonuje ,nie wnikam w jakim związku działasz ale jak robisz to właściwie to masz czyste sumienie i wielka satysfakcje ale w Polsce było wiele i jest wiele związków chodzi mi o takie co doprowadziły do tego co mamy w kraju w różnych dziedzinach życia ciekawi mnie jedna sprawa co by sie stało gdyby w Polsce było tak z pszczelarstwem jak w UK .

henry

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]