idzia12 pisze:
seban1237 pisze:
idzia12 pisze:
Wszystko zależy od pożytków i rasy pszczół trzymanych oraz czasu im poświęcanego. Dlatego dla jednych 1+1 wystarczy a dla innych 1+2 nie zawsze jest w stanie wystarczyć i trzeba dołożyć jeszcze 1 korpus jak w moim terenie. Mierzenie jedną miarą gospodarki pasiecznej jest błędem.
Psczoły raczej Sklenary H47
Tej rasy nie miałam ,ale to nowa krzyżówka ,podejrzewam że może być płodna .To raczej skłania mnie do doradzenia większego ula. Kilka nadstawek w zapasie nie zaszkodzi.
Wybaczcie Ale
to nie rasa a linia i to nie nowa a dość stara i nie plenna a przeciętna - ale bardzo dobra na każdy pożytek
Utrzymuje się w zależności od krzyżówki lokalnej średnie rodziny dobrze zimuje na spadzi ma dobry wiosenny start
dla uzyskania max siły rodziny wystarcza jej jeden korpus wielkopolski utrzymuje siłe rodziny stabilną przez cały sezon
co do ilości miodni
Hmmm czasami się zastanawiam czy wy lubicie jak się pszczoły bawią w chowanego

po ilości dodawanych miodni
Miodni się dodaje tyle ile są w stanie przynieść z danego pożytku . Dodanie dużego korpusu przy małym pożytku mija się z celem bo pszczoły rozwloką miód po plastrach i go nie po sklepią , dodając mały korpus zawsze idzie pozyskać miód z małego pożytku a jeżeli pożytek jest duży podnosi się pełny pół korpus a pod niego wstawia susz (pusty ) i tak do 3-4 nadstawek po czym przy miodobraniu odbiera się 3 a pierwszy z nad gniazda wędruje na samą górę a puste na gniazdo
To teraz ja nie wiem jakie Pan ma pszczoły i pożytki ,bo u mnie nieraz u rekordzistek trzecią nadstawkę nakładam całą ,a gniazdo w tych ulach to 13ramkowe. W dwóch dojrzewa miód a trzeci z węzą by pozyskać dodatkowe plastry. W dziesiątkach jedno gniazdo mam stare po zimowli pod spód nadstawkę z węzą i suszem. Jak matka się rozczerwi z chodzi na dół. Potem idą dwie a nie raz i trzecia nadstawka całe pełne pszczół i miodu. Nikt nie goni pszczół po ulu ,ale za to się nie roją bo mają węzy pod dostatkiem i miejsca do składania miodu. Nie trzeba też martwić się ograniczeniem matki w czerwieniu w tedy schodzą na dół. I każde pożytki wykorzystać można bo są pszczoły lub zrobić odkład z całym korpusem górnym gniazda. Ja jednak mimo wszystko uważam ,że 1+1 to za mało nawet u mało plennych matek.