FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 20:07 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Segeberger
Witam wszystkich !!!
Mieszkam w Niemczech i pszczelarze w 7 ulach z ramka DM ( czyli 370x223 ).
W czasie małych pożytków wystarczył jeden korpus na gniazdo.
Jednak na nowym pasieczysku jak na razie mam super pożytki ?!
Jak do tej pory dwa razy wirowałem miód, i na to wychodzi ze za tydzień będzie trzeba znowu wirować. Jak do tej pory z 5 uli mam 110 kilo miodu.
Zauważyłem jednak ze pszczoły są bardziej skłonne do rojki.
Do mojego rodzaju ula są dostępne skrzynki gniazdowe na rozmiar ramki 370x338x 11 ramek.
Co myślicie o takim gnieździe, i wielkości tej ramki- a raczej jej wysokości, mam obawę czy nie będą mi pszczółki zabudowywać dołów ramek komórkami trutowymi.

pozdrawiam,
Zygmunt

Tytuł:
a kawałka węzy się nieda doprawic?

Tytuł:

Chodzi o powierzchnie ramki, można powiedzieć ze jest wąsko wysoka.
Porównywalna z Dadantem, ten jest jednak niższy i szeroki.
Ktora będzie lepsza dla pszczół ?!!!
Dadant czy ta 370x338 :?:

Tytuł:
W każdym typie ula przychodzi moment że pszczoły budują komórki trutowe lecz aby temu zapobiec należy przy wstawianiu ramek z węzą dać ramkę pracy lub zwykła pół nadstawkę do gniazda jako 2-3 ramko z boku wtedy zamiast psuć węzę będą budować pod ramkiem nad stawkowym lub w ramku pracy
Oczywiście że lepsze są ramki wysoko wąskie (lepiej pszczoły zimują ) lecz dadant ma wystarczająco dużą powierzchnię plastra aby rozwijać się i zimować idealnie

to tylko zależy czy Tobie będzie lepiej się pracować czy nie bo pszczółką jest to wsio :wink:

Tytuł:

Wielkie dzięki za konkretna odpowiedz,
przesylam pozdrowionka dla Polskich Pszczelarzy !!!
Zygmunt

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Na temat typu ramki i wielkości gniazda wypowiada się na Forum Ambrozji doświadczony pszczelarz,Sabard. Warto się zapoznać z jego przemyśleniami. Zapoznaj się z tematem "Ul Sabarda"- on ma swoją stronę i tam znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Według mnie zarówno ramki jak i wielkość gniazda są porównywalne i wystarczające do pełnego czerwienia każdej matki. Z takich uli według Sabarda nie powinno być rójek.Zastanów się czy nie należy zmienić u siebie populację pszczół selekcjonowanych na nie rojliwość. Takich pożytków jakie są u Ciebie , tylko pozazdrościć.
Życzę powodzenia - Janusz.

Tytuł:
panowie może by skonczyć z tym stwierdzeniem nierojliwosc pszczół kazda rodzina dąży do rójki i ja zrobi jeśli jej nie przeszkodzimy to jest naturalny sposób rozmnażania sie rodzin pszelich ktory wykształciły przez miliony lat i maja to w genach,kipię pszczoły nierojliwe ale się wyroją i sprzedawca mi powie, bo coś źle zrobiłes , to tak jak z kupnymi matkami są rózne dobre i złe ale czy któryś chodowca podał ze są poprostu do dupy na danym terenie? nie wszyscy chwalą miodne sdzybo dochodzą do siły nie roją się, a to wszystko jest zależne od tak wielu rzeczy że łeb nie strzyma

Tytuł:

paraglider,
dzięki za propozycje, już kiedyś czytałem o tym rodzaju ula, a raczej o "ulu Sabarda"
Jest to następny klin wbity w moja "mózgownice" no i co tu robić?!!!
Pszczoły i tak będą się z nas śmiały :P i robiły swoje.
Ten wymiar ramki który podałem (370x338) a raczej ramki są do kupienia tu w Niemczech, pasują do moich styropianowych uli (po podniesieniu skrzynki gniazdowej o 115 mm).
Wiem ze muszę zadecydować sam, wziąć się do roboty i trochę pokombinować przy tym co mam. Wdzięczny jestem za podjecie tematu i rady od praktyków !!!

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

A może lepiej nić nie kombinować.Bo skoro masz własne styropiany to wystarczy dorobić do nich odpowiednie ramki i prowadzić gospodarkę korpusową według przyjętych kanonów.W zależności od siły rodziny gniazdo można utrzymywać w jednej lub dwóch kondygnacjach.Przecież w ulu Apipol gniazdo składa się nawet z 3 kondygnacji. Ja na stare lata, żeby nie dżwigać powoli przechodzę na 1/2 wlkp. i też zimuję pszczoły z powodzeniem na 3 półnadstawkach.Latem ograniczam matkę na jednej kondygnacji i wcale nie mam z tego powodu więcej rójek /do tej pory miałem tylko jedną i mam nadzieję więcej nie mieć /.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]