FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 czerwca 2025, 18:07 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Miejscowość z jakiej piszesz: Gdynia
Jak w temacie tytułu uwiły sobie gniazdo w ścianie wlot znajduje się nad drugą deską od balkonu a gniazdo na wysokości 180 cm.Od wlotu do plamy na ścianie wewnętrznej ok.1 metra. Zaczęło się latem od lekkiego chrobotania w ścianie ,pomyślałem mysz się dostała ale co przyjazd na łykend to samo ,w pewnym momencie przyłożyłem ucho do ścianki i zdziwienie a ta szum poszukałem miejsca gdzie wlot i znalazłem.Gdyby to były osy to załatwiam sprawy bardzo szybko.A tu pomyślałem szkoda może rój się wyniesie przed zimą ale nie pojawiła się plama wewnątrz na błazerii o szerokości 40 cm a długości 60 cm.I mam pytanie czy jest pszczelarz na na forum z okolic Choczewa czy Gniewina który byłby zainteresowany pszczołami w moim domku.Czy nie warto pszczelarzom zawracać głowy i wezwać Strażaków.Chcę się ich pozbyć do marca bo mam ekipę do wprowadzenia kilku zmian w wyglądzie pozdrawiam Piotr.Poniżej umieściłem zdjęcie i oznaczyłem wlot i gniazdo. [url][URL=www.fotosik.pl]Obrazek[/url][/url]

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
piotr70 pisze:
mam pytanie czy jest pszczelarz na na forum z okolic Choczewa czy Gniewina który byłby zainteresowany pszczołami w moim domku.Czy nie warto pszczelarzom zawracać głowy i wezwać Strażaków.Chcę się ich pozbyć do marca bo mam ekipę do wprowadzenia kilku zmian w wyglądzie pozdrawiam Piotr.

Piotrze Luty nie jest najszczęśliwszym miesiącem na taką operację ze względu na temperaturę ( dobro pszczół) ewentualnie cieplejszy dzień . Straż pożarna od pewnego czasu nie zajmuje się żadnymi owadami, powstały firmy zajmujące się takimi usługami oczywiście jest to usługa płatna . Jedynie pszczelarz zrobi to nie odpłatnie z korzyścią dla obu stron.
Pozdrawiam.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ->WLKP-1/2 D>1/2D
Wspominasz że do marca - więc zazwyczaj w marcu pszczoły są już po oblocie ( pierwszy raz po zimowli opuszczają gniazdo) i wtedy ktoś je z chęcią wydobędzie. Poczekaj myślę że ktoś z Twojej okolicy się odezwie.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Piotr70 WIELKI SZACUN DLA CIEBIE,że nie potraktowałeś tych pożytecznych owadów jakimś muchozolem bo są i tacy :pala: I tak jak pisze benek1 zapewne jakiś pszczelarz Ci pomoże w rozwiązaniu tego problemu ale bliżej wiosny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
piotr70 pisze:
Jak w temacie tytułu uwiły sobie gniazdo w ścianie wlot znajduje się nad drugą deską od balkonu a gniazdo na wysokości 180 cm.Od wlotu do plamy na ścianie wewnętrznej ok.1 metra. Zaczęło się latem od lekkiego chrobotania w ścianie ,pomyślałem mysz się dostała ale co przyjazd na łykend to samo ,w pewnym momencie przyłożyłem ucho do ścianki i zdziwienie a ta szum poszukałem miejsca gdzie wlot i znalazłem.Gdyby to były osy to załatwiam sprawy bardzo szybko.A tu pomyślałem szkoda może rój się wyniesie przed zimą ale nie pojawiła się plama wewnątrz na błazerii o szerokości 40 cm a długości 60 cm.I mam pytanie czy jest pszczelarz na na forum z okolic Choczewa czy Gniewina który byłby zainteresowany pszczołami w moim domku.Czy nie warto pszczelarzom zawracać głowy i wezwać Strażaków.Chcę się ich pozbyć do marca bo mam ekipę do wprowadzenia kilku zmian w wyglądzie pozdrawiam Piotr.Poniżej umieściłem zdjęcie i oznaczyłem wlot i gniazdo. [url][URL=www.fotosik.pl]Obrazek[/url][/url]

Zgłoś się do Związku Pszczelarzy w okolicy oni mają osoby zajmujące się zabieraniem takich nieproszonych gości. Nie odpłatnie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Czy Wy naprawdę myślicie, ze to się tak da wyjąć bez niszczenia ściany?? Powiedzcie jak konkretnie to zrobić.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Trzeba by się jednak liczyć z koniecznością rozmontowania kawałka ścianki tak, aby można wygarnąć ze środka całe gniazdo, a przy tak cienkiej ściance może ono być rozbudowane na przestrzenie nawet ponad metra.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Piotrze mieszkam z drugiej strony Polski i nie wiem czy to jest aktualny adres tam jest też kontakt z kołem pszczelarskim w Gdyni https://sites.google.com/site/rkpgdynia/about-us jak zwrócisz się z zapytaniem myślę że ktoś na pewno sie z Tobą skontaktuje Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Bogucin
Tylko jeszcze pytanie ,czy żyją i czy przeżyją do wiosny. Nie były przecież dokarmiane, ani leczone.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak pszczoły osiedlą sie na dziko to buduja mniejsze komurki i waroza ma mniejsze sznse rozwoju. A co do podkarmienia to trzeba pamientać ze im nikt tych zapasów nie kradł. U megobrata pszczoły w mużew 6cm szerokosci i metr wysokosci i cało sciane długosci przezyli 16 lat. Pozdrawiam miły_marian

Miejscowość z jakiej piszesz: Gdynia
Dzięki za wszystkie odpowiedzi ściana ma grubość z odeskowaniem jakieś 18-20 cm wewnątrz miała być folia i wypełnione watą 150 mm. ale pewności nie mam.Z rozebraniem części siany nie ma problemu w tym miejscu ma być dostawiony przedsionek i nowe drzwi mniej więcej w tym miejscu ekipa ma wejść pod koniec marca pojechałem odstawić w grudniu meble od ściany i ujrzałem plamę o której pisałem wyżej, odpaliłem kominek po nagrzaniu pomieszczenia i przyłożeniu ucha do błazerii słychać było ruch. Dzięki ,,rycho65"skorzystam z twojego linku pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]