FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 lipca 2025, 13:25 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: dadant

jaki wymiar ma ramka dadanta 1/2

Tytuł: Re: dadant

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
zewnetrznie : 43,5 cm na 14,5 cm

dzienki

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Może ktoś w końcu powiedzieć konkretnie jakie wymiary wszystkie ma ta ramka 1/2 Dadant? I jaką szerokość beleczek zastosować? Gdzie nie wejde to co innego piszą a to 15 a to 14,5 a to nie wiadomo skąd do kąd itd. Więc tak węza pszczela zwykłego dadanta ma 414 mm na 265 mm i co do szerokości to można zrozumieć że wchodzi w ramke szeroką na 435mm o grubości listewek 10 mm obydwie. Natomiast wysokość ? To ja nie wiem. Najczęściej piszą że wysokość jest 145, no i teraz bierzemy tą węze na pół tniemy i mamy wymiar 2x 132,5 mm z przeciętych 265mm. I teraz wysokość dolnej beleczki to 10 mm czyli 132,5 + 10 mm to 142,5 mm no przyjmijmy te 145mm bo węza musi jakoś wejść, no ale jeszcze jest grubość beleczki górnej która też powinna wynosić chyba 10 mm zatem coś tu nie gra bo dodając kolejne 10 mm do 145 mamy 155 mm + 10 mm przestrzeni pod ramką wychodzi że półkorpus 1/2 Dadanta powinien mieć 165 mm. O co tu chodzi? Coś źle policzone czy wszystko dobrze i tak powinno być? Czy tu beleczki robić po 5mm czy co? Dodam jeszcze że ja chce wtapiać węze bez drutu raz że ładniej odbudują dwa że mniej roboty i jak już ktoś napisał woli mieć węze o 5 mm za krótką bo jak przykłada do dolnej beleczki żeby odbudowały na górze te 5 mm bo jak wgrzewa to mu sie robią pofałdowania(może coś źle robi a może to faktycznie problem i w przypadku takim że węza jest do kupienia w takim rozmiarze i najłatwiej ją przeciąć na 2 i może warto wziąć to pod uwage i dać wyższe ramki ale potem problem chyba bo zmienia się wtedy powierzchnia ramki i nie jest to już 1/2 dadant w związku z czym narzuca inne obliczenia nie tak?) Niby są standardy takie dadant gniazdo: 414/265 i podobno każdy z tych wymiarów jest o 5 mm węższy niż wnętrze ramek do danych typów z obu stron(szerokość/wysokość ramki) po to aby węza się nie fałdowała. A znowuż słysze że jak sie weźmie dwa korpusy 1/2 Dadant i włoży pełnowymiarową ramke Dadanta to będzie to samo co Dadant zwykły i można jechać na ramkach pełnowymiarowych. Teraz to ja już sam nie wiem ale wiem że dokupywanie ramek czy korpusów itd w sklepach nie jest i nie będzie dla mnie koniecznością bo wykonam sam jak coś.

Teraz szerokość beleczek, odstęp między belkami ramek między sobą będzie 15 mm zamiast standardowych 12,5mm by plastry były szersze do maszynowego odsklepiania i był lepiej przewiewny komin do zimowli po bokach. Wszystkie ramki gniazdowe i miodne chce mieć w jednym wymiarze. I teraz zaczynają się komplikacje mianowicie spotkałem się z opinniami że jak górna beleczka ma 25 mm to dolną dobrze zrobić na wymiar 15-20 mm Niby to dobre dla zimowli i przechodzenia na następny korpus i lepiej odbudowywują węze wprawioną w ramke. Z kolei następny uważa że w szeroko niskiej nie odbudują ramki u dołu i jak już to zwęzić dolną beleczke do 20 mm bo będą zgryzać górną beleczke z kolei inna osoba twierdzi że węższa beleczka dolna ma sens bo można sprawdzić po uchyleniu korpusa czy nie ma mateczników i ułatwia wentylację a zimą przemieszczanie się pszczół. I teraz tak jak zwężać ramki to czy jakieś znaczenie ma to że górna beleczka będzie szersza niż dolna? ja bym sobie zrobił na równo to co by było?. O ile najlepiej zwęzić dolną beleczke? Czy jeśli beleczki są zwężone to ramka będzie mogła magazynować mniej miodu? Czy jeśli mam odstęp pomiędzy ramkami 15 mm to nie zaczną sie jakieś cuda na kiju w ulu? Dodam że odsklepianie planuje maszynowe poprzez przesunięcie ramki między dwoma nożami i dlatego wprowadziłem kubature ula 1/2 Dadant na 11 ramek stosując w nich 10 ramek co 15 mm by plastry miały ranty do ścięcia w ten sposób, no ale wydaje mi się że jak by dolne beleczki były 15 czy 20 mm to bym chyba ściął 1/3 plastra dobrze myśle? Może zmniejszyć ten odstęp do standardowych 12,5 mm ? To ważne pytania bo od nich zależy cała konstrukcja ula i przyszła gospodarka dlatego prosze o wypowiadanie się osoby mające doświadczenie w gospodarce na tych ulach i jakieś porównanie. Widziałem jak gość miał 15 mm to skrobał ciągle dziką zabudowe w apipolu, czy tak będzie w przypadku zwężenia do 20 mm ? Czy tak poprostu musi być? Czy zimowla nie może odbywać sie inaczej jak poprzez zrobienie dzikiej zabudowy między ramkami? Zupełnie już jestem zdezorientowany.

PS: proponuje by administrator zmienił nazwe tematu na 1/2 Dadant szerokość ramki bo nie dotyczy ona dadanta a tak zdaje się tytuł sugeruje.

Maciu ,co za panika. :!: :!:
https://www.pszczelnictwo.com.pl/ramka_ ... d_613.html
Wymiar ramki 1/2
węza 1/2 dadanta wymiar
http://www.apifonia.pl/
Co jeszcze Tobie brakuje? :?: :?:
Musisz zamówić węzę 1/.2 bo inaczej tnąc węzę gniazdową ,pasek będziesz miał do odcięcia.
P.s A jakąś książeczkę przestudiowałeś? :haha: :haha:
W dobie internetu ,to można znaleźć co chcesz.
Górna beleczka i dolna grubość 10mm.Czyli od 14.5cm -2cm zostaje 12 cm.Węza 1/2 dadanta 11.5 cm ,zostaje luz 0.5 cm.

Aha więc to tak :twisted: Myślałem że trzeba przeciąć tą węze dadanta na pół a nie nadstawkowe brać bo mi wychodziły jakieś za małe. No panika bo tu raptem ciągne miód z przebiśniśniega tylko furcze i musze wiedzieć na jutro bo jutro - 5 także będzie ruch w pasiece i ul spęczniał że sie ramki nie mogą pomieścić i musze znać szerokość ramek jeszcze :mrgreen:

Maciu pisze:
Może ktoś w końcu powiedzieć konkretnie jakie wymiary wszystkie ma ta ramka 1/2 Dadant? .

Gospodarujesz na 1/2 D, czy dopiero zamierzasz?
Pytam bo przy nicku pisze, że działasz na tym typie ula.

Nie da sie tego nie wypełnić także coś trza wpisać, do 1/2 dadanta sie przymierzam dopiero.

Podobno całkiem fajny ul. :okok:

Maciu pisze:
A znowuż słysze że jak sie weźmie dwa korpusy 1/2 Dadant i włoży pełnowymiarową ramke Dadanta to będzie to samo co Dadant zwykły i można jechać na ramkach pełnowymiarowych.

I tak właśnie ma być i stąd wymiar ramki.
2 ramki po 145 mm + 10 odstęp = 300 mm, czyli dokładnie tyle co ramka pełna, a dwa korpusy 1/2 mają dać dokładnie 1 korpus pełny.

Marek Podlaskie pisze:
węza 1/2 dadanta wymiar
http://www.apifonia.pl/...
Górna beleczka i dolna grubość 10 mm.Czyli od 14.5cm -2cm zostaje 12 cm.Węza 1/2 dadanta 11.5 cm ,zostaje luz 0.5 cm.

I tu znów coś wszędzie jest nie tak.
Bo 14,5 cm ramka - 2 cm beleczki to zostaje 12,5 cm wymiar wewn. na węzę.
Tymczasem apifonia wg tego czym się chwali, nie wiedzieć dlaczego robi węzę na wymiar 11,5 cm? czyli brakuje aż 1 cm do wymiaru światła ramki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
JM pisze:
Tymczasem apifonia wg tego czym się chwali, nie wiedzieć dlaczego robi węzę na wymiar 11,5 cm? czyli brakuje aż 1 cm do wymiaru światła ramki.

Niektórzy producenci robią w ramkach gniazdowych pogrubiana górną beleczkę 2 cm.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

wiesiek33 pisze:
JM pisze:

Niektórzy producenci robią w ramkach gniazdowych pogrubiana górną beleczkę 2 cm.

W ramkach gniazdowych górna jest standardowo pogrubiona, to jasne.
Ale w ramkach nadstawkowych tego pogrubienia się nie stosuje, górna też ma mieć 1 cm.

A czemu pogrubioną beleczke górną na 2 cm do gniazda? Czemu to ma służyć? Bo jeśli tylko solidności to zrobie na 1 cm wszystkie beleczki i tyle. Bo to znowu kombinatoryka te beleczki pogrubione tamte nie pogrubione i tak to będzie sie mieszać.

Maciu pisze:
A czemu pogrubioną beleczke górną na 2 cm do gniazda? Czemu to ma służyć? Bo jeśli tylko solidności to zrobie na 1 cm wszystkie beleczki i tyle. Bo to znowu kombinatoryka te beleczki pogrubione tamte nie pogrubione i tak to będzie sie mieszać.

Pewnie Dadant tak sobie zaprojektował i tak już zostało, możesz zrobić na 1 cm, tylko wtedy węza nie całkiem będzie pasować, ale jak zostawisz szparę u góry to powinny szybko zabudować, na dole nie zawsze są chętne.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Nie chodzi tu o węzę , ramka Dadanowska jest szeroka i listewka górna dlatego jest na dwa cm. bo 1cm. listewka się wygina pod ciężarem , a w pół nadstawce już stosuje się 1cm.gr. bo już takiego ciężaru nie ma

To już wiadomo a teraz kwestia szerokości beleczki górnej względem dolnej, jaką zrobić najlepiej tą dolną beleczke?

JM pisze:

Wszystko ok ,tylko źle kliknąłem.Zostaje ,jak napisałeś 12.5 cm. :thank:
JM pisze:

Nie tylko Apifonia ,ale to jest taki wymiar standardowy ,chyba ,że się dogadasz i zrobią na wymiar .A le ten wymiar 414x115 to jest wymiar u większości producentów węzy
http://sklep.bartnik.pl/weza-dadant-p-51.html

Ule na jakich gospodaruję: wlk
[quote="Maciu"]To już wiadomo a teraz kwestia szerokości beleczki górnej względem dolnej, jaką zrobić najlepiej tą dolną beleczke?

Jak nie chcesz korzystać z ustalonych wzorców to poeksperymentuj sam i znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.pozdrawiam

Nie mam czasu na eksperymenty które dawno są przeeksperymentowane. Licze że wyłoni sie jakaś osoba posiadająca wiedze na ten teamat, bo tylko tego mi brakuje do zakończenia projektu by wiedzieć jakiej szerokości zrobić ramke. Ciężko bo osób które prowadzą gospodarke towarową z maszynowym odsklepianiem jest nie wiele a hobbyści raczej nie stosowali tego i nie mają za wiele do powiedzenia, zapytałem również na innych forach jak sie dowiem to napisze.

I już chyba znalazłem, tak więc odstęp między ramkami ma zostać oryginalny czyli 12,5 mm, niektórzy mają grube ramki 25 mm i ratują się tym że wyjmują jedną by nie robić drugich na na 22mm czyli takich jakie były by najodpowiedniejsze, więc trzeba zmniejszyć grubość całej ramki z 25mm do 22 mm bo plaster będzie takiej samej szerokości co był w ramce 25 mm natomiast szerokość ramki 22 mm zwiększy ilość odsłoniętego plastra który można przyciąć jednym posunięciem po nożu i do wirówki przy czym trzeba pamiętać że ramka grubości 20 mm będzie już raczej przesadą. Dlaczego, dlatego że żelazną zasadą jest iż środek ramki 25 mm musi znajdować się od kolejnego środka o 37,5 mm by pszczoły odbudowały równe plastry do przeglądu, jak wybudują nawet i nie równe bo mają jakiś gen według którego wybudują sobie pofalowaną ramke to trzeba ją przełożyć do ula w którym odbudowały proste ramki i na nastepny rok odbudują równe a te proste podać tym pszczołom co budowały krzywe.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Bełkot.

jędruś pisze:
Bełkot.

:haha: :haha: :haha: :haha: Jędruś ,pomóż koledze,bo zamotany :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]