Krzyżak pisze:
idzia12 pisze:
Mi tylko sarny dają się facelii we znaki
Sprowadź wilki

Sarna ich się boi

Pozdrawiam
Szymon
Tylko jest obawa o własne życie. A tak na poważnie, w lasach Bolesławieckich już można się podczas grzybobrania natknąć na watachy wilków.
minikron pisze:
idzia12 pisze:
Gorczyca odchwaszcza.
Pytanie do bardziej doswiadczonej: tez stosowałem gorczycę na ogrodzie jako poplon, do czasu, aż nie zauwazyłem, że tam gdzie była gorczyca jest wiecej robaków, zwłaszcza drutowców. Nie widzisz tego u siebie? Ja na razie wstrzymałem sie z gorczycą, sieję żyto jako poplon.
Nie zauważyłam tego u siebie myślę że drutowce u mnie po prostu nie występują.
,,Do wielożernych agrofagów glebowych należą również drutowce. Są to larwy chrząszczy z rodziny sprężykowatych, silnie wydłużone, do 3 cm długości, pokryte mocnym chitynowym pancerzykiem, żółto-pomarańczowej barwy, mają trzy pary krótkich nóg i krótkie trzy członowe czułki. Dorosłe chrząszcze długości 7-15 mm o barwie brunatno-szarej, mają ciało wydłużone o małej głowie, bruzdkowane pokrywy i aparat skoczny pomiędzy śródpleczem a przedpleczem. Żerują na plantacjach zbóż, a także motylkowatych, ziemniakach, burakach i kukurydzy.
Do najbardziej pospolitych gatunków należą osiewnik ciemny, osiewnik rolowiec, osiewnik skibowiec oraz zaciosek kruszcowy.
Drutowce żerują na wszystkich podziemnych częściach roślin, uszkadzając korzenie, co może spowodować żółknięcie, zasychanie oraz obumieranie roślin. Uprawom zbóż zagrażają już na początku rozwoju – mogą uszkadzać kiełkujące nasiona.,,
Uprawy zbożowe, warzywne też są na to narażone.Masz pecha co byś tam nie posiał z wymienionych kłopoty będą. Ja zastosowała bym ostre wapnowanie. Na początek.
,,W przypadku licznego występowania drutowców zastosować integrowane programy zwalczania. Wielokrotna uprawa mechaniczna ogranicza liczebność populacji drutowców, ponieważ w przesuszonej i spulchnionej glebie giną podatne na wysychanie jaja i młodsze stadia larwalne. Zabiegi pielęgnacyjne, takie jak podorywka, orka czy spulchnianie powodują wydobywanie larw sprężykowatych na powierzchnię gleby, gdzie giną na skutek przesuszenia, uszkodzeń mechanicznych lub zjedzone przez ptaki. Ważne jest stosowanie płodozmianów, w których sieje się rośliny nieatakowane przez drutowce (np. groch, fasola, gorczyca, len). Do skutecznych metod chemicznych ograniczających występowanie drutowców należy przedsiewne zaprawianie materiału siewnego.,,
Tekst źródłowy
http://www.wrp.pl/jak-zwalcza%C4%87-p%C ... i-drutowceCiężką przeprawę z tym będziesz miał współczuję.