FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 09:05 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Mam gospodarstwo ekologiczne. Wiosną na zachwaszczone pole po uprawach( orka, talerzówka brony z wyciąganiem na bok perzu) trzeba wysiać gorczycę gęsto. Po za kwitnięciu, glebogryzarka może być też talerzówka. U mnie glebogryzarka i facelia ,na za karmienie jesienne. Na jesieni glebogryzarka. W drugim roku od wiosny albo 2 razy facelia albo na przemian zależy od zachwaszczenia.W sytuacji szczególnie ciężkiej 3 razy gorczyca jeszcze jeden rok. Ważne by glebogryzarka jeździła co najmniej 3 razy ( nie dopuścić do zachwaszczenia). Gorczyca odchwaszcza. Mi tylko sarny dają się facelii we znaki. Jak ktoś ma ekologiczny sposób ,to by się przydał. Herbicydów można uniknąć.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a pisze:
A czym się różni od zwykłej uprawy ?

Uprawa się różni, a facelia nie :-)
Jeśli nie masz gospodarstwa eko to nie widzę sensu kupowania nasion za takie pieniądze.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
idzia12 pisze:
Mi tylko sarny dają się facelii we znaki

Sprowadź wilki :D Sarna ich się boi :D

Pozdrawiam
Szymon

Awatar użytkownika

idzia12 pisze:
Gorczyca odchwaszcza.

Pytanie do bardziej doswiadczonej: tez stosowałem gorczycę na ogrodzie jako poplon, do czasu, aż nie zauwazyłem, że tam gdzie była gorczyca jest wiecej robaków, zwłaszcza drutowców. Nie widzisz tego u siebie? Ja na razie wstrzymałem sie z gorczycą, sieję żyto jako poplon.

Awatar użytkownika

kriss pisze:
Odświeżyłbym temat, czy oprócz Kolegi marcinbzyk, ktoś próbował uprawy tej ekologicznej facelii i mógłby podzielić się spostrzeżeniami nt. jej wysokiej miododajności?
Ogłoszenie ukazuje się nadal
http://allegro.pl/facelia-niemodyfikowa ... 26908.html
Czy warto ją wysiać?

Siałem tę facelię już kilka lat temu.
Robiłem "paski" siewnikiem, tzn. jeden przejazd siewnikiem - 1 odmiana. Czyszczenie siewnika i następne nasiona.
Tak to wizualnie oceniałem. Miałem zasiane 3 różne odmiany. Tę niemiecką, czeską i polską. Nie pamiętam jakie to były odmiany czeska i polska (musiałbym znaleźć notatki). Z moich obserwacji wynikało, że odmiana niemiecka kwitła dłużej ok. 15 dni niż te pozostałe. Nie miałem możliwości (szerokość kombajnu) młócić ich oddzielnie i zrobiłem mix odmian.
I tym sposobem powstała nowa moja odmiana, którą sieję od kilku lat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Krzyżak pisze:
idzia12 pisze:
Mi tylko sarny dają się facelii we znaki

Sprowadź wilki :D Sarna ich się boi :D

Pozdrawiam
Szymon

Tylko jest obawa o własne życie. A tak na poważnie, w lasach Bolesławieckich już można się podczas grzybobrania natknąć na watachy wilków.
minikron pisze:
idzia12 pisze:
Gorczyca odchwaszcza.

Pytanie do bardziej doswiadczonej: tez stosowałem gorczycę na ogrodzie jako poplon, do czasu, aż nie zauwazyłem, że tam gdzie była gorczyca jest wiecej robaków, zwłaszcza drutowców. Nie widzisz tego u siebie? Ja na razie wstrzymałem sie z gorczycą, sieję żyto jako poplon.

Nie zauważyłam tego u siebie myślę że drutowce u mnie po prostu nie występują.
,,Do wielożernych agrofagów glebowych należą również drutowce. Są to larwy chrząszczy z rodziny sprężykowatych, silnie wydłużone, do 3 cm długości, pokryte mocnym chitynowym pancerzykiem, żółto-pomarańczowej barwy, mają trzy pary krótkich nóg i krótkie trzy członowe czułki. Dorosłe chrząszcze długości 7-15 mm o barwie brunatno-szarej, mają ciało wydłużone o małej głowie, bruzdkowane pokrywy i aparat skoczny pomiędzy śródpleczem a przedpleczem. Żerują na plantacjach zbóż, a także motylkowatych, ziemniakach, burakach i kukurydzy.
Do najbardziej pospolitych gatunków należą osiewnik ciemny, osiewnik rolowiec, osiewnik skibowiec oraz zaciosek kruszcowy.
Drutowce żerują na wszystkich podziemnych częściach roślin, uszkadzając korzenie, co może spowodować żółknięcie, zasychanie oraz obumieranie roślin. Uprawom zbóż zagrażają już na początku rozwoju – mogą uszkadzać kiełkujące nasiona.,,
Uprawy zbożowe, warzywne też są na to narażone.Masz pecha co byś tam nie posiał z wymienionych kłopoty będą. Ja zastosowała bym ostre wapnowanie. Na początek.
,,W przypadku licznego występowania drutowców zastosować integrowane programy zwalczania. Wielokrotna uprawa mechaniczna ogranicza liczebność populacji drutowców, ponieważ w przesuszonej i spulchnionej glebie giną podatne na wysychanie jaja i młodsze stadia larwalne. Zabiegi pielęgnacyjne, takie jak podorywka, orka czy spulchnianie powodują wydobywanie larw sprężykowatych na powierzchnię gleby, gdzie giną na skutek przesuszenia, uszkodzeń mechanicznych lub zjedzone przez ptaki. Ważne jest stosowanie płodozmianów, w których sieje się rośliny nieatakowane przez drutowce (np. groch, fasola, gorczyca, len). Do skutecznych metod chemicznych ograniczających występowanie drutowców należy przedsiewne zaprawianie materiału siewnego.,,
Tekst źródłowy
http://www.wrp.pl/jak-zwalcza%C4%87-p%C ... i-drutowce
Ciężką przeprawę z tym będziesz miał współczuję.

krzysglo,
Dziękuję za info, to kupię 5 kg na próbę.
A pamiętasz może jak pszczoły pracowały na tej niemieckiej?
Pozdrawiam K.

Awatar użytkownika

kriss pisze:
krzysglo,
Dziękuję za info, to kupię 5 kg na próbę.
A pamiętasz może jak pszczoły pracowały na tej niemieckiej?
Pozdrawiam K.

Ilość pszczół na tej facelii podobna do pozostałych odmian.
Dłuższy okres kwitnienia.
Tak było u mnie. Jeden rok obserwacji.
Może kiedyś jak znajdę "chwilkę czasu" to zrobię ponownie "doświadczenia obserwacyjne".

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]