FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 czerwca 2025, 11:56 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
kudlaty pisze:
Tazon pisze:
Kiedy Boguś mieliśmy mało pokarmu ??

trzeba się zdecydować jak jest

Tazon pisze:
Sam jestem po przeglądzie i stwierdzam, brak pokarmu, rodziny potęgi jak na ten czas, czerw od 4-8ramek na wygryzieniu.

Wszystkie rodziny dostały po 1kg ciasta !

nie chce mi się szukać w postach z zeszłego roku bo była ta sama pieśń

dla mnie w ulu pasek pokarmu od 5- 10cm na każdej ramce to jest brak pokarmu więc nie wiem jak dla ciebie :haha: A od jesieni do wiosny wychowywały czerw na wosku ?? a pokarm zostawiły do kwietnia :haha: Ja latam w lutym z ciastem a wy deczko puzniej ka się ciepło zrobi z syropem :D

Awatar użytkownika

kudlaty pisze:
jv2m pisze:
A próbował ktoś zimować w następujący sposób 'koniec października wszystkie pszczoły strzepujemy do pustego korpusu bez ramek , na to Powałka z 15litową podkarmiaczką z gotowym syropem w ''oczko pajączka ''tak aby pszczoły zawiązały kłąb pod pajączkiem i tak zostawiamy do wiosny niczym rujkę na drzewie ?- bo to rozwiązałoby wiele problemów .

nie obraź się ale to dla mnie herezja w najczystszej postaci, pszczoły mają mieć ramki a 2 jak by to miało wyglądać w praktyce nie mówiąc już o tym że syrop się psuje a woda zamarza :oops: kto to miałby przerabiać :?: :haha:

kiedyś było herezją jak Kopernik zatrzymał Słońce , a ruszył Ziemię
- a jednak >>>>>>.....?
Oczywiście czysta hipoteza , stąd pytanie , a co ewentualnej gospodarki tym sposobem , -to na tym forum znalazłoby się ze 100 recept.

Ule na jakich gospodaruję: będzie WP.
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
Wracamy do tema tu: "Bylem w pasiece..."

:) "szybcy i skuteczni". Gdzie wątek zostal przeniesiony ?

już znalazlem, dzięki

Ule na jakich gospodaruję: Dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: Stawiguda
Ponieważ od zeszłego roku mam pszczółki a ciekawe rzeczy tu piszecie podzielę się swoimi spostrzeżeniami mam ule dadant swojej roboty i dennice najpierw robiłem pełne potem z siatką ,i teraz tak w jednym ulu krainka na siatce w drugim krainka na pełnej dennicy zero czerwiu w obydwu a pokarmu sporo ale mniej na osiatkowanej, a w trzech mam buckwasta dwa na pełnej jeden na siatce i wszędzie czerw elipsa na jednej ramce obustronnie jakieś 8 cm ,mimo podania większej ilości pokarmu,pokarmu jest mniej niż u krainek pszczół więcej , są to odkłady z czerwca. Usunołem jedną ramkę z pokarmem która była pokryta lekkim nalotem szarym z ula z dennicą pełną , ale to moja wina bo jesienią wyglądała ta rodzina że jest silniejsza i zostawiłem na 8 ramkach a dziś obsiada 6 . Zostawiam do oceny :thank:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
BoCiAnK pisze:
Ale Najciekawszego Bartek nie napisał może napisze i wręczcie minie mit osiatkowanych dennic bo dają tylko to że miał czerwiu ful na 6 ramkach i pokarmu prawie 0 bo matki czerwiły a pszczoły żarły by go wykarmić i ogrzać

Nie żeby obalać mity ale coś w tym jest.W odkładach z ubiegłego roku miałem wkładki dennicowe i jest zauważalnie więcej pokarmu niż w wentylowanych rodzinach.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
BoCiAnK pisze:
kudlaty pisze:
ramka wielkopolska jest pod wieloma względami do bani i nic na to nie poradzimy

:haha: Aleś teraz dał po nabiale :haha:
wiesz gdyby mi teraz przyszło zakładać pasiekę to wybrał bym dwie opcje
albo Wielkopolską tylko bym obrócił , albo dodał do 300 mm wymiar
Jakbyś obrócił wielkopolską to znaczy że Ci wielkopolska tak bardzo nie pasuje... bo to tak jak by ktoś zachwalał dadanta a miał czy tam wolał mieć same warszawskie poszerzane :wink:
Tazon, a Ty przypadkiem nie miałeś tych osiatkowanych dennic pozasuwanych na zimę ? :wink: bo to już trochę zmienia postać rzeczy :mrgreen: Specjalnie pojechałem zobaczyć co u mnie po tym telefonie... i jest tak jak wydawać by się mogło... na osiatkowanych powałki chłodne, pszczoły jeszcze w dosyć "zwartych" (o ile to tak można nazwać) kłębach... pokarmu nie brakuje patrząc na skrajne ramki... W ulach bez siatki powałki zazwyczaj ciepłe choć też nie wszędzie, ale pokarm nawet w tych najsilniejszych na skrajnych ramkach też jest... nie wiem jak w środku bo gniazda nie mam zamiaru rozgrzebywać... przy takiej temperaturze spokojnie przeniosą z bocznych ramek sobie... a jakby się czasami coś działo z pogodą to położę na ramkach pokładając dwa beleczki odwrócona ramkę z pokarmem i po sprawie... dennice zasunę styrodurem 2 cm gdzieś pod koniec tygodnia i wtedy docieplę ule... :pl: Najważniejsze że na chwilę obecną przezimowało 100 %, nawet te późne odkłady słabeusze, których nie połączyłem ze względu na matki a o które miałem takie obawy :thank:

Ramki pszczele

xsiek pisze:
Tazon, a Ty przypadkiem nie miałeś tych osiatkowanych dennic pozasuwanych na zimę ?

Tak miałem połowę pasieki :mrgreen: Ale w tym ulu co jest na zdjęciu to dopiero dostał zasuwkę tydzień temu, U mnie jest trochy inny klimat i dlatego. Żeby mróz nie przywalił a będzie miód z krokusów :haha:

Awatar użytkownika

Tytuł: Re: Byłem w pasiece / sezon 2014

30 dzisiaj gruntownie przejrzałem. Pokarmu jest jeszcze i nie ma obaw by im do nektarowania iwy brakło. Tylko w jednym nie było czerwiu. Być może jeszcze zacznie czerwić ale nie będę na to czekał tylko jutro go połoncze z innym bo i tak w planowałem na wiosne połączyć ok 10.

Zgłoś ten post

Jakin cudem ten post zawędrował do tematu ZOSTAŁEM OJCEM

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
kudlaty pisze:
widze że szturm jak na Jasną Góre, 2 na jednego nie dam rady :haha:
skoro wielkopolski jest taki idealny to dlaczego rok w rok jest problem że macie mało pokarmu a dwa ciekawe czy nie robiąc odkładów w maju utrzymałbyś wszystkie rodziny w ulach zwłaszcza z matkami 2 letnimi, kolejna sprawa to półnadstawki cała rama na nadstawke w naszych warunkach za duża a połowka za mała

A wiec korpus o ramce 20 to jest właśnie to w sam raz

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Byłem w pasiecie , otworzyłem jeden daszek i zrobiłem foto w termowizji. Jak widać temperatura kłębu pod powałką foliową nie przekracza 5*C (czerwone smugi to uliczki) przy temperaturze otoczenia około 0*C ( niebieska barwa). W ulu nic się nie dzieje, pokarmy dużo, pszczoły cicho brzęczą. Czekają na wiosnę.

Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Wczoraj u mnie temperatura 12 w cieniu. Robiłem przegląd moich ubiegłorocznych rodzin/odkładów. Wszystkie matki już czerwią - kółka średnicy 10 cm czerwiu krytego i po około pół ramki jaj.
Najsilniejsza rodzina obsiada 7 ramek. Najsłabsze obsiadają obecnie po 4 ramki. Czy łączyć te rodziny 4 ramkowe i jeśli tak to kiedy ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
draco20051 pisze:
Wczoraj u mnie temperatura 12 w cieniu. Robiłem przegląd moich ubiegłorocznych rodzin/odkładów. Wszystkie matki już czerwią - kółka średnicy 10 cm czerwiu krytego i po około pół ramki jaj.
Najsilniejsza rodzina obsiada 7 ramek. Najsłabsze obsiadają obecnie po 4 ramki. Czy łączyć te rodziny 4 ramkowe i jeśli tak to kiedy ?

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć i ile jest tych słabych a ile tych silnych. Bo możesz mieć np. 1 silną i 9 słabych lub na odwrót. Ja preferuje wyrównywanie wiosną siły rodzin i raczej nie łącze chyba że bezmatek jest albo naprawdę bidna rodzinka, ale do tego staram się nie dopuścić już jesienią. To pozwala mi podchodzić podobnie do każdej rodziny w sezonie a nie do każdej z osobna.

pozdrawiam rever

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
Joasia pisze:
Pszczoły na dadanowskiej ramce bez porównania lepiej niż langstroth.

Czy Koleżnka podkłada pół nadstawkę pod korpus :?: :?:
A to, że lepiej zimują pszczoły w gnieździe na dużej ramce - wcale mnie nie dziwi. Ilość postów i problemów od pszczelarzy zimujących rodziny na dwóch i więcej korpusach- pomimo wiosennej zimy - o czymś świadczy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
No i stało się - zakwitł u nas podbiał pospolity, co oznacza 30-40 dni do rzepaku. Jeśli pogoda się utrzyma to rzepaki zaczną kwitnąć u nas na początku kwietnia :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Oj to ja chyba nie dostane z tego rzepaku za dużo :(

komeg pisze:
Czy Koleżnka podkłada pół nadstawkę pod korpus :?: :?:
A to, że lepiej zimują pszczoły w gnieździe na dużej ramce - wcale mnie nie dziwi. Ilość postów i problemów od pszczelarzy zimujących rodziny na dwóch i więcej korpusach- pomimo wiosennej zimy - o czymś świadczy.

Co prawda to ponoć na ramkach Warszawskich bardzo dobrze zimują,
Ale ja zimuje na dwu korpusach czasem trzech o ramce 360 X 200 i nigdy nie miałem problemu zawsze 100% zimowi ja krzyzuje ramki na zabudowę mieszana a jak kros zazimuje pszczoly nie zgodnie z zasada to ma straty.
dodam ze zimuje na pełnych korpusach po 10 ramek bez jakiego kolwiek ściskania ramek na zimę

Awatar użytkownika

adidar pisze:
No i stało się - zakwitł u nas podbiał pospolity, co oznacza 30-40 dni do rzepaku. Jeśli pogoda się utrzyma to rzepaki zaczną kwitnąć u nas na początku kwietnia :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

U mnie rzepak zaczyna kwitnienie ok 1 maja. Tydzien wcześniej to może zakwitnąć ale nie miesiąc.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Niektóre z rodzin wygląda że będą miały już nadstawkę pszczół na taki wczesny termin, jednak nie wszystkie. Dziś zrobiłem wgląd.

Apifood częściowo pokrystalizował !!!

Mariuszczs pisze:
Apifood częściowo pokrystalizował !!!

Nie wiem co wy kupujecie, ale u nas nic nie krystalizuje. Apifood jest jak w najlepszym porządku. A po primo górą ramki gdzie pomieszają apifood z nektarem to normalne że się przy krystalizuje ale to nic groźnego. Takim miejscem to nawet cukier przekrystalizuje :D

Jeden pszczelarz mówił mi raz, że apifood w wiaderku mu się skrystalizował :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej i wielkopolskie
adidar pisze:

U mnie podbiał już zaczął kwitnąć tydzień temu ale rzepak zakwitnie nie wcześniej niż w połowie kwietnia (na dolnym śląsku) by musiało być non stop ciepło a tu nocami są częste przymrozki.
rzepak z dzisiaj:
Obrazek

Obrazek

wierzba 5 dni temu:
Obrazek

i z wczoraj, widać że się rozwija:
Obrazek

Joasia pisze:
Pszczoły na dadanowskiej ramce bez porównania lepiej niż langstroth. W tym roku likwiduję całkowicie te ule. Pszczoły gorzej zimują i później rozpoczynają czerwienie.

Już myślałem, że to będzie jak kij w mrowicho :pojedynek: :rolf: bo na tym forum jeszcze nikt LN nie krytykował.
A tu bez odzewu.
Sporo osób przechodzi na LN, szkoda że zamieścili swojej opinii.
Ja mam też 2 ramki w pasiece WP i WLKP i potwierdzam Twoje: duża ramka - dobra zimowla. Nawet osyp był o połowę mniejszy.
Przy okazji, LN sprzedasz na pniu :okok:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
wczoraj zakończyłem kontrolę zapasów w rodzinach.
Okazało się, że runął kolejny mit o jakoby mniejszym spożyciu pokarmu zimowego przez silne rodziny.
Pomimo zakarmienia jesienią po około 12-14kg cukru na rodzinę (zimowane na 7-10 ramek bez zatworów), najsilniejsze rodziny miały zapasy na tak nikłym poziomie że wymagały dołożenia minimum jednej pełnej pokarmu ramki wielkopolskiej.
W jednej rodzinie zerknąłem na czerw - ilości symboliczne.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
CYNIG, bo to nie tak.
Silne rodziny zużywają mniej, ale w przeliczeniu na pszczołę. Ogólnie zjedzą więcej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
minikron,
Tak, to logiczne,
jednak w większości literatury nie podają tej zależności :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

No przecież to proste 15000 pszczół nie da rady tego zjeść co 50000 pszczół

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
STANI pisze:
No przecież to proste 15000 pszczół nie da rady tego zjeść co 50000 pszczół

Trochę za prosto to tłumaczysz.
Oczywiście 50000 pszczół zje więcej niż 15000,ale każda z tych 50000 zje mniej od każdej z tych 15000.
W silnej rodzinie zużycie pokarmu na jedną pszczołę jest mniejsze,chociaż jako rodzina zużyje więcej pokarmu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
gabriel11 pisze:
Już myślałem, że to będzie jak kij w mrowicho bo na tym forum jeszcze nikt LN nie krytykował. A tu bez odzewu. Sporo osób przechodzi na LN, szkoda że zamieścili swojej opinii. Ja mam też 2 ramki w pasiece WP i WLKP i potwierdzam Twoje: duża ramka - dobra zimowla. Nawet osyp był o połowę mniejszy.Przy okazji, LN sprzedasz na pniu

przypuszczam że Joasia, ma Europejskiego langstrotha wym chyba 23cmx43,5cm pszczoły pewno zazimowane na jednym korpusie

a wszyscy w tym ja zachwycamy się nad ramką 448x185mm i tu zimowla przebiega na min 2 korpusach

gospodarka na tych dwóch typach uli rózni się mimo mylącej nazwy

kudlaty
43,5x23 to ruska wersja dadanta, ale jak zwał tak zwał. 1 korpus trochę nisko, a 2 to ul jak stodoła :mrgreen:

rumperg pisze:
20l 3:2 to tak w sam raz nie trzeba dokładać na wiosnę ,a tak to musi Pan jeszcze mieć w zapasie ramki z pokarmem bo na pewno trzeba będzie dołożyć tym co nie mają.

20 litrów po raz pierwszy.....kto da więcej?? :blee:

emka24 pisze:
Trochę za prosto to tłumaczysz.
Oczywiście 50000 pszczół zje więcej niż 15000,ale każda z tych 50000 zje mniej od każdej z tych 15000.
W silnej rodzinie zużycie pokarmu na jedną pszczołę jest mniejsze,chociaż jako rodzina zużyje więcej pokarmu.

Dla tych co wiedza o co chodzi to nie trzeba tłumaczyć a dla tych co dopiero będą wiedzieć to trzeba tylko zobrazować temat

Awatar użytkownika

Dwadzieścia wczoraj przejrzałem a dzisiaj 22. Tylko jeden miał mało pokarmu.

Witam

Dziś za mną pierwszy przegląd , nie taki dokładny co by nie drażnić pszczółek.. polegał na tym aby ocenić ilość pokarmu i w tym przypadku trzeba je podkarmic , w jednym ulu co prawda nie widziałem matki ale widzę czerw w rożnym wieku . wiec jest ok, a w drugim niepokojące jest to ze nie ma ani jednego czerwiu,, ani nawet mateczników co by świadczyło o braku matki .. co doradzicie jak z tym postąpić czekać na mateczniki ??? i jak się pojawią to matkę im poddać ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

malapszczola,
Spokojnie czekaj jeszcze czas na jajeczka - dopiero luty sie skończył

Ule na jakich gospodaruję: WP
Nie panikować .Czekać , czerw może jeszcze się pojawić.

Dobrze koledzy , cierpiliwe czekam :D

malapszczola pisze:
Dobrze koledzy , cierpiliwe czekam

Dobrze, że mnie do tej pory nie było bo znowu wyskoczyłbym ze stoperanem. :haha:
Też byłem w swojej pasiece bo ciepło, temperatura w cieniu sięgła aż 10 °C a kobitki wzięły się sprzątanie po zimie więc salwowałem się ucieczką do pasieki.
Pszczółki se ładnie latają, zarówno w ocieplanych leżakach jak i jednościennych segmentach ale tylko jedne w segmencie pyłek noszą.
Myślę sobie, że trzeba im poduchę na główki rzucić. Podnoszę daszek, wsadzam łapę pod stare gacie leżące na powałce a ona zimna jak nieboszczyka ta, no. Zapuszczam oko przez pajączek i pszczół nie ma pod powałką, siedzą ale gdzieś tam głębiej, pokarmu za to zasklepionego od groma. Obleciałem wszystkie ule i wszędzie to samo, zrobiły oblot, latają, są przy wodzie ale z większym czerwieniem czekają.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
U mnie jeszcze w nocy są przymrozki do -3,-4 *C. Matki z tego powodu wstrzymały się z czerwieniem, są ule bez czerwiu lub z kółeczkiem kilku centymetrowym na jednej ramce. Nawet temp od 12 do 15*C w dzień nie ma wpływu. Może masz podobną sytuację temperaturową.
Też powałki mam zimne. Pokarmu ful ,po wodę i pyłek latają . Mądrość pszczela im mówi, ze jeszcze nie pora.

Ja w rodzinkach na ramce wz mam jakieś głodomory.Siedzą prawie na samej górze ,nie mają zbyt dużo pokarmu.Więc kolejny raz podaję im ramkę z pokarmem ,ale zjadają w ekspresowym tempie.Trochę się martwieć czy rodzinkę dam rady podkarmiać.Pogoda narazie typowo zimowa .Dałem wiem więc ramkę z pokarmem i trochę ciasta.
A może podać im ciepłego syropu w słoiku?
Co może być powodem takiego szybkiego zjadania pokarmu.Widać ,że rodzinka silna ,ale siedzi prawie górnych beleczkach ,gdzie inne rodziny spokojnie ,że ledwie je widać ,bo siedzą jeszcze nisko na ramkach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
u mnie dziś wyglądało to tak...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
bagisek1 pisze:
Pogoda narazie typowo zimowa

Ja też mam pasiekę w Polsce ale u mnie pogoda wiosenna. :lol: :lol:
Tu prośba do Kolegów aby się nie wstydzili swojego miejsca zamieszkania-bo to znacznie ułatwia dyskusję na forum .

U mnie był dzisiaj przegląd. Wszystkie matki czerwią.W nagrodę dostały po ramce pierzgi. Rodziny wyszły z zimy mocniejsze niż rok temu i nawet kilka dostało dodatkowa ramkę.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

komeg pisze:
bagisek1 pisze:
Pogoda narazie typowo zimowa

Ja też mam pasiekę w Polsce ale u mnie pogoda wiosenna. :lol: :lol:
Tu prośba do Kolegów aby się nie wstydzili swojego miejsca zamieszkania-bo to znacznie ułatwia dyskusję na forum .

U mnie był dzisiaj przegląd. Wszystkie matki czerwią.W nagrodę dostały po ramce pierzgi. Rodziny wyszły z zimy mocniejsze niż rok temu i nawet kilka dostało dodatkowa ramkę.

pozdrawiam

Ja też ostatnimi dniami robie przegląd rodzin. Też jestem zdania że pszczoły wyszły z zimowli bardzo dobrze ale mimo to to podczas przeglądu to wyjmuje im po ramce lub dwie a nie dodaje.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Po odymieniu kontrolnym trzech uli po 24h spadło w 1- jedna szt, 2 - 1 szt, 3 - 20szt.

Lenin pisze:
Po odymieniu kontrolnym trzech uli po 24h spadło w 1- jedna szt, 2 - 1 szt, 3 - 20szt.

Brawo !
W tym roku jak w żadnym innym bardzo wcześnie rozpoczyna się podtruwanie matek pszczelich.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
czerw to trzeba wywalic z ula (matoda z sieradza)tylko nie wiem co ma zrobic pszczelarz który ma pełen korpus tego czerwiu "(gdzies w górach)

Awatar użytkownika

Byłem w pasiece pszczółki obskakują śnieżyczki ,krokusy
i zbierają pyłek :pl:
na leszczynie i olszynie tez masowo formują fajniutkie obnóża :cwaniaczek:
Ale w jednej z rodzin zaintrygowało mnie zachowanie pszczół,
niby nie robiły nic szczególnego ,ale zachowywały się inaczej co skłoniło mnie do szybkiego wglądu do gniazda,
zero czerwiu a u dołu ramek zgryzione trzy mateczniki
Myślałem że zeszłoroczne bo na jesieni próbowały wymieniać zarodówkę ,
ale na następnej ramce patrzę dwie matki :szok: :szok: :szok:
jedna odchudzona inseminowana jednym trutniem z białym opalitkiem, druga młodziutka i serdelowata
zabrałem ta młodą matkę i poddałem do ulika weselnego w zamian za lalę która testowo tam przezimowała, myślę ze będę miał szybko śliczne trutnie bo raczej nie ma szans żeby była unasieniona .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Lenin, rumperg, co Wy odwalacie? Po co te głupie zabiegi? Wystarczy skzuteczne leczenie poznym latem a nie teraz grzebac w ulach i pszczolom czerw zabierac, jak teraz jest najwazniejszy :D

Czy to żart, czy naprawde robi sie takie "zabiegi lecznicze" ?

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Cordovan, czyli były admin tego forum lansował metodę usuwania pierwszego czerwiu jako skuteczną metodę walki z resztką warrozy. Teraz pisze do gazety pasieka.
Sama metoda jakoś nie zyskała aplauzu, albo ludzie za głupi żeby ją ogarnąć, albo zbyt rozsądni by wywalać wiosną czerw.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
wczoraj robiłem przegląd uli i wymianę dennicy. najsłabsze rodziny po 1 ramce czerwiu w różnym stadium a mocniejsze od 2 do 2.5 czerwiu. pierwsze tegoroczne pszczoly juz lataja. Mam nadzieje ze nie za wcześnie matki zaczęły czerwic . Buckfast gz troszkę więcej czerwiu ma. Dobrze ze juz matki czerwia ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1573 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]