FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 12:09 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Dutz pisze:
Mam pewien problem, mianowicie od 3 dni kwitnie u mnie lipa, ale żadnej pszczoły na niej nie widzę, pomimo tego, że cała aleja znajduje się 100 metrów od moich 6 uli. Wczoraj obszedłem całą moją bliską okolicę, stwierdziłem, że jest tyle porzytków, że jakieś 150 uli mógłbym mieć, bo rolnicy w mojej wsi ogrodzonej lasami oszczędzają na środkach przeciw chwastom, lecz ani na spadzi, koniczynie, modrakach i innych roślinach ani jednej pszczółki. Dzisiaj zaobserwowałem, że wszystkie latają na południowy wschód, więc wsiałem na motor i objechałem wszystko co leży w tamtym kierunku. W końcu trafiłem na hektar gorczycy, jakiś rolnik sobie zasiał pod lasem i tam moje pszczółki sobie zbierają miodek, ale lipa jest dużo bliżej i zdecydowanie wolę miód lipowy :cry:
czy jest jakaś możliwość, aby pszczółki pokierować na lipę? Wydaje mi się że gdzieś czytałem już o metodzie nakierowywania pszczół przez zrobienie wywaru z danej rośliny i pokrapianie ula czy coś takiego. Było to tak dawno że juz nie pamiętam. Czy ktoś zna jakąś metodę?

Dobrze kombinujesz. Zrób lekki syrop na wywarze z kwiatów lipy, podaj wieczorem, rano następnego dnia powinny szukać zapamiętanego zapachu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Szczupak pisze:
birkut,
No widzisz gapcia :shock: niedoczytałem - to z zelonej złosci :evil: na pomarańczowe minesoty

hehehe Szczupak to jest zawsze tak jak już widziałeś pieniądze za te matki, a droga była jeszcze daleka 8) 8) 8)

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Nie drwij Bzzyku ze Szczupaczka , przecież sam wiesz że nie dla pieniędzy on to robi , lecz z dobrego serca,dla natrętnych przyjaciół. Sam widzisz że staje na głowie żeby nam dogodzić. Zawsze tak się dzieje - "pierwsze koty za płoty" , lecz już nie długo się zdziwisz i uchylisz czoła przed Szczupakiem, mówiąc: To jest gość !
Nie zapominaj że praktyka czyni mistrza a wtedy i pieniążki się znajdą.
Nie wstydż się i dodaj do tych 3 uli pod gruszą Szczupakowe minesotki, wtedy przekonasz się co to jest prawdziwe życie.
Pozdrówka - od Janusza.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś zaglądnąłem do uli, do dużych rodzin "produkcyjnych". W miodni coś jest ale nie wiele natomiast w gnieździe nowo odbudowane ramki węzy są zalane nakropem, dałem je na skraj gniazda. Matką na czerwienie zostało 6 ramek wlkp. Co robić?? Jakbym dał je za kratę to przy miodobraniu mi się wyłamią. Poradźcie jeśli możecie.

Tytuł:
było je zostawić w gniezdzie pszczoły aby zwolnic miejsce dla składania jajeczek przeniosą nakrop do miodni , zreszta zawsze składaja na dole dopiero przy odparowywaniu i przetwarzaniu nektaru przenosza do miejsca składowania

Tytuł:
Awatar użytkownika

paraglider pisze:
Nie drwij Bzzyku ze Szczupaczka , przecież sam wiesz że nie dla pieniędzy on to robi , lecz z dobrego serca,dla natrętnych przyjaciół. Sam widzisz że staje na głowie żeby nam dogodzić. Zawsze tak się dzieje - "pierwsze koty za płoty" , lecz już nie długo się zdziwisz i uchylisz czoła przed Szczupakiem, mówiąc: To jest gość !
Nie zapominaj że praktyka czyni mistrza a wtedy i pieniążki się znajdą.
Nie wstydż się i dodaj do tych 3 uli pod gruszą Szczupakowe minesotki, wtedy przekonasz się co to jest prawdziwe życie.
Pozdrówka - od Janusza.

Janusz sądzę, że Szczupak się na mnie nie obrazi hehehehe, co do samych matek to wiesz jak w tym roku kilka osób podda w swoich ulach, za rok wszyscy będziemy znać ich prawdziwą wartość, jak będą dobre to wiadomo Szczupak będzie musiał założyć kilka serii i oczywiście wiadomo, że wtedy jestem na liscie na samym czele i oczywiście trafią do tych 3 uli pod gruszą 8) 8) 8)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzisiaj sprawdzałem jak przyjeli Krainki z Parzniewa , przyjęte 8 szt i pięknie czerwią , bucfasta sprawdzę za tydzień . Zobaczymy , jestem dobrej myśli .!!!!!!!

Tytuł:
ja juz byłem w pasiece przejzałem odkłady jak matki czerwią, i jeszcze musze isc raz ale troszeczke bozia grzmotem grozi a mam rodzinke do osadzenia dzisiaj zebraną trzeba chłopcom ze strazy pomagac poco sie maja stresować

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

a jak tam u was będzie z miodem lipowym? wczoraj na szybko zrobiłem przegląd i u mnie Marno na każdej ramce po trochu jeśli pogoda dalej taka będzie to nici z miodu towarowego,przynajmniej u mnie

Tytuł:
Lipa u mnie zaczeła kwitnąć 2 dni temu , i narazie jest pogoda , ale chyba już niedługo zaczyna grzmieć . Przez tą lipną pogode miodku nie wiele . :( :(

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lipa z lipy. U mnie już praktycznie kończy kwitnąć. Na alei w pobliżu pasieki już końcówka na ostatnim drzewie. Jak zajrzałem do uli to zgroza. Wąziutkie paseczki miodku.To co zdążyły nanieść to zjadały po pokropywało i słabo latały. Noszą jakiś pomarańczowy pyłek nie wiem co to jest trochę lipy. Nie będzie co wykręcać.

Ledwo błysną zorze !A wy , pszczółki , robotniczki ,
Chciałbym ja wam sprostać ,
Rano wstawać i pracować ,
Byle miodu dostać !

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jeżeli lipa u ciebie zakwitła dopiero 2 dni temu ,to znaczy że masz lipę drobnolistną , u mnie też ona zaczęła zakwitać. Przedtem jednak kwitła pięknie szerokolistna i dzięki temu że nie było opadów, miodu w ulach przybywało . Mam nadzieję w dalszym ciągu na sprzyjającą pogodę, bo według mnie na to się zanosi , więc po raz pierwszy będę miał czysty miód lipowy. Dzięki specyficznemu położeniu mojej miejscowości u zbiegu 2-uch wielkich rzek, wszystkie chmury burzowe są rozpychane na prawo i lewo, omijając okolicę pasieki. Przez 25 lat nasadzałem między innymi różne odmiany lip , które teraz mi się odwdzięczają.
Wszystkim radzę robić to samo , będzie miodek lipowy.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jeżeli lipa u ciebie zakwitła dopiero 2 dni temu ,to znaczy że masz lipę drobnolistną , u mnie też ona zaczęła zakwitać. Przedtem jednak kwitła pięknie szerokolistna i dzięki temu że nie było opadów, miodu w ulach przybywało . Mam nadzieję w dalszym ciągu na sprzyjającą pogodę, bo według mnie na to się zanosi , więc po raz pierwszy będę miał czysty miód lipowy. Dzięki specyficznemu położeniu mojej miejscowości u zbiegu 2-ch wielkich rzek, wszystkie chmury burzowe są rozpychane na prawo i lewo, omijając okolicę pasieki. Przez 25 lat nasadzałem między innymi różne odmiany lip , które teraz mi się odwdzięczają.
Wszystkim radzę robić to samo , będzie miodek lipowy.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Poprawiłem - dwóch się pisze przez ó zamknięte - pała.

Tytuł:
No i masz lipa kwitnie , a pszczoły w ulu , leje od rana .

Tytuł:
paweł? umiesz człowieka z rana pocieszyć hahahaaa, u mnie narazie słonko pięknie grzeje ale juz mknę na pasiekę tym bardziej ze wczoraj osadziłem jedną rodzinę zebraną w parku szpitalnym a ew. dzisiaj znowu moze byc jakis alarm w tej sprawie (wspólpraca z strażą pożarna)

Tytuł:
Jak to załatwiłeś ze strarzą ? Myślisz że będą chcieli zemną gadać , też bym chciał z nimi wspułpracować .

Pozdrawiam :D

Tytuł:
Dzięki Birkut :lol:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
pogoda jest piękna, choć jest za dużo wilgoci w powietrzu, pszczółki pięknie pracują ale sporo ich siedzi i wentyluje. (ule mam w sadzie pod drzewami, więc zbytniego nasłonecznienia nie mam).

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:

Dzisiaj się przeszłem po lasku obok mnie i naliczyłem 20 młodych lip których średnica nie przekracza 10cm.W tym roku 1 raz zakwitły,a starszych lip w promieniu 500m od mojej pasieki będzie coś 20.Może ktoś wie ile lip zmieści się na 1 ha w czystym zasadzeniu?.
Na wiosnę będę miał do dyspozycji aby zasadzić rośliny miododajne pas długości ok 800m w 4 miejscach.Co najlepiej tam zasadzić ? myślałem o śnieguliczce w tym roku kupiłem 5 krzaczków i ładnie kwitną pszczółki chętnie je oblatują.Będę taż miał działkę na pasiekę 30x10 m w której chcę zasadzić drzewka owocowe,wierzbę iwą oraz jeżyny,borówkę agrest inne drzewka owocowe
a w koło działki zasadzić żywopłot z śnieguliczki

Tytuł:
ale przy takiej pogodzie , gdy ciepło i parno to lipa własnie nektaruje dobrze

Tytuł:
JozekN pisze:
Dzisiaj się przeszłem po lasku obok mnie i naliczyłem 20 młodych lip których średnica nie przekracza 10cm.W tym roku 1 raz zakwitły,a starszych lip w promieniu 500m od mojej pasieki będzie coś 20.Może ktoś wie ile lip zmieści się na 1 ha w czystym zasadzeniu?.
Na wiosnę będę miał do dyspozycji aby zasadzić rośliny miododajne pas długości ok 800m w 4 miejscach.Co najlepiej tam zasadzić ? myślałem o śnieguliczce w tym roku kupiłem 5 krzaczków i ładnie kwitną pszczółki chętnie je oblatują.Będę taż miał działkę na pasiekę 30x10 m w której chcę zasadzić drzewka owocowe,wierzbę iwą oraz jeżyny,borówkę agrest inne drzewka owocowe
a w koło działki zasadzić żywopłot z śnieguliczki

lipa wiadomo,,, nie zawsze nektaruje i czekasz ładnych pare lat az zacznie kwitnąc w taki sposob aby był pozytek, obsadź akacją szybko rosnie ,kwitnie , i zawsze no prawie zawsze jest z niej pożytek, wierzba raczej potrzebuje stanowiska wilgotnego , a śnieguliczka ? tak na żywopłoty się nadaje i nie musisz kupowac jest to krzew który rosnie z odcietychgałązek tak wiec mozesz sobie sam je pociągnąć, jezyna tez fajna rzecz tylko potem jak juz bedzie starsza i wykopiesz to pare lat bedziesz chodził z motyką i wykopywał po całym ogrodzie odrosty

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy,
He He uczę sie od najlepszych " kasa Misiu kasa" :mrgreen:

Tytuł:
Szczupak pisze:
No to do tych wieści dodam że dzisiaj w piekna pogode niewiadomo kiedy :roll:
[shadow=yellow] dwie rodzinki z minesotą dały mi dyla :cry: [/shadow]
dobrze że zrobiłem im zdjecia to sobie poogladam bo w ulikach juz ich niema :shock:
I troche jestem zielony ze złości -czyżby ten jeden dzień co miały jeszcze byc w piwnicy takie skutki za soba pociagnoł ?????
Nigdy mi jeszcze rodzinka nie wypaliła z ulika a tu na trzy dwie oj zły jestem na tą swoja zieloność :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Ech Jak to dyla z pszczołami ???????? na randkę
Moje też dziś poszły się przewietrzyć ale w ulikach było im już Ciasno i za gorąco (krainki ) ale nie unasiennione nie powinny uciec
Dziwne :roll:

Tytuł:
Dzieki Birkut za dobre rady i za to ze jestes normalnym czlowiekiem a nie tak jak ... BZZY :mrgreen:

Tytuł:
tutaj dodaję cos do szczupaka

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK, Tak całe rodzinki znikły :shock: ale to pewnie przez te pszczoły rojowe co bez matki nawet wywaliły na płot :(

Tytuł:
Szczupak pisze:
BoCiAnK, Tak całe rodzinki znikły :shock: ale to pewnie przez te pszczoły rojowe co bez matki nawet wywaliły na płot :(

Oj Szczupaku a to nie wiedziałeś że rojowymi pszczołami się nie zasiedla :mrgreen:
ani do roju nie poddaje matki nieunasienionej
Masz za swoje :mrgreen: Takie ładne matki tak zmarnować ojjjjjjjjjjjjjj
teraz idź i szukaj muszą gdzieś wisieć blisko

Tytuł:
Awatar użytkownika

Powiadasz blisko :roll: może i były ale taka ulewa przeszła u mnie że jeśli dziupli nie znalazły to miały potop . A pozatym niebardzo mam czas za pszczołamni latac bo lipa ruszyła pogoda sie zrobia i musze oprużniac nadstawki z akacji i robic miejsce bo po dwa wiaderka nosza na raz :mrgreen:
A tego ze rojowymi sie nie nasiedla to nie wiedziałem tak to juz jest z tymi zielonymi :( i do roju poddałem nieunasienioną może dlatego wywaliły na chamaki przed ulem - bo królowa im nie pasuje :roll:

Tytuł:
Szczupak pisze:
A tego ze rojowymi sie nie nasiedla to nie wiedziałem tak to juz jest z tymi zielonymi :( i do roju poddałem nieunasienioną może dlatego wywaliły na chamaki przed ulem - bo królowa im nie pasuje :roll:

Kiedyś też tak zrobiłem i byłem wielce zdziwiony że osadziłem roja ten odbudował ramki i wyszedł na szczęście blisko zebrałem i z powrotem do ula
Matka wychodzi na lot godowy a tym się zdaje że trzeba się roić :mrgreen: potem siadają i wiszą jak by się nic nie stało :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

szkoda że nieposzedłm do pobliskiej kępy może udało by sie choc jedna rodzinke odnaleźć :?
Ale jak przeżyja to bedę mił trutnie złote z nturalnego chowu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tytuł:

Dzisiaj rano wywiozlem na gryke. Jest tego sporo. Rownolegle kwitnie lipa - zostawilem kilka, bo bardziej pasuje mi miod gryczany.
Panowie czy ktos wie jaki jest miod z faceli ? postawilem tam 2-tyg. temu cztery ule.
Zastanawiam sie czy nie zabrac ich na gryke . A moze samemu spraktykowac , co to i jakie to ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
Panowie czy ktos wie jaki jest miod z faceli ? postawilem tam 2-tyg. temu cztery ule.
Zastanawiam sie czy nie zabrac ich na gryke . A moze samemu spraktykowac , co to i jakie to ?

Jak wywiozłeś na facelie to po co mięszać??
Miód z faceli podobna jest lekko niebieskawy:D
P.S lepiej mieć więcej gatónków miodu bo zasmakujesz i zobaczysz a w pszuszłym sezonie nastawiosz się na ten który Ci najbardziej do gustu przypadł:D

Tytuł:

Tak,tak - nalozylo ie kilka pozytkow w jednym casie. Ja lubie miod gryczany , zona lipowy , a razem powinnismy polubic miod faceliowy , bo przez najblizsze 5-lat bede mial dla moich podopiecznych dobrych pare hektarow faceli.

Pozdrawiam , a szczegolnie SZCZUPAKA , bo tak mysle jakby pieknie wygladala zlota pszczola na niebieskim lanie.
P.S. -- jakby sie dobrze wpatrzyl to byloby ---ZIELONO--

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Takiej klęski urodzaju tylko pozazdrościć. Miód faceliowy jest jednym ze smaczniejszych miodów i na pewno go polubicie . Po za tym facelia jest jedną z najbardziej miododajnych roślin i faktycznie - pszczoła złota na niebieskich kwiatach, to pasjonujący widok.
Dlatego na twoim miejscu nie czekałbym ani chwili i wpisał się do szczupakowego kajetu na następny sezon - ja już tam figuruję, myślę że i dla ciebie znajdzie miejsce.
Życzliwy Janusz.

Tytuł:
a ja dzisiaj na pasiece zauważyłem bardzo ciekawą sytuację, w jednej rodzince która bedzie zimowała z zapasową matką pociągnęły sobie mateczniki (specjalnie zosstawiłem bez matki bo za diuzo czerwiu)z ulika weselnego zabrałem matke dla kolegi wiec z tych mateczników wybrałem zasklepiony duży cud malina, wg moich obliczen matka powinna się wygryźś, już przy wyciąganiu ramki uszkodziłem ten matecznik był przyklejony do drugiej ramkii, tutaj ciekawostka ten matecznik był pusty , matka napewno się nie wygryzła , w mateczniku nie było nic ani zaschnietej larwy ani grama pokarmu ani pokarmu zaschnietego który zawsze pozostaje po wygryzionej matce , co to było i dlaczego toto był zasklepione reszty tych mateczników w tamtym ulu nie przejzałem bo przyszedł deszcz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałem taki fenomen -matka sie wygryzła wieczko nie odleciało pszczoiły wyjadły pokarm potem jakims sposobem go zsklepiły tak to wygladało jak opisujesz tylko moja matka była w ulu :mrgreen:

Tytuł:
tos mi teraz walnął klina a ja tam wpusciłem drugą rodzinke zza przegrody z matką

Tytuł:

Nosilem sie z takim zamiarem . Kol. szczupak czy masz jeszcze miejsce na liscie ? Jezeli tak to potwierdz, a ja obiecuje ze bede dbal o piekny widok na faceli.
Co do pustego matecznika to takze mialem w tym roku takie zjawisko - matecznik zasklepiony ,ale pusty. Pomyslalem sobie ze to jakies cwiczenia /bo matka mloda tegoroczna od p. G. / Nawiasem mowiac bylo ich kilka , dwa lub trzy puste a pozostale z zaschnietym mleczkiem . Matka nadal jest i dalej czerwi.

Pozdrawiam , a szczegolnie SZCZUPAKA , bo tak mysle jakby pieknie wygladala zlota pszczola na niebieskim lanie.
P.S. -- jakby sie dobrze wpatrzyl to byloby ---ZIELONO--

Tytuł:

Panie Szczupak, czy ma pan jeszcze miejsce na swojej przyszłoroczniej liście? jestem chętny na 4 minesotki, gdyż też chcę zobaczyć żółte pszczoły na niebieskiej faceli :D no i te słynne złote trutnie :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

[center]Panowie jeśli chcecie prywatne sprawy omówic[/center]
to prosze na moje PW napewno odpowiem
choc może nie odrazu bo nie zawsze mam czas posiedziec przed komputerem
[center]Szkoda taki temat zmieniać w giełde [/center]
pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak tak niech Szczupak robi prywatną listę dla zainteresowanych matkami od niego, oczywiście Szczupak pamietaj, że ja jestem na czele tej listy tak na 5szt do tych uli pod gruszą :wink:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Odwiedziłem dzisiaj swoje minesotki .Mimo swojej kolorowej odmienności nie zostały potraktowane przez moje odkłady po macoszemu, lecz przyjęte z szacunkiem - co mnie mile zaskoczyło. Będę czekał teraz z niecierpliwością na pojawienie się pierwszych jajeczek a potem kolorowego potomstwa.

Tytuł:
a ja dzisiaj ze szklanego ula zabrałem ramkę zaczerwioną i poddałem ramkę z węza pszczoły strżasnołem do ulika matkę osobiscie przełozyłem zakryłem szybę i wydawałoby sie ze powinno wszystko grac było to około godz 12, koło 15 bedac napasiece zajzałem do szklanego ale matki nie zauwazyłem (gadam duzo pszczół jeszcze ogupiałych to moze gdzies siedzi w srodku nich)o 20 znowu zajzałem pszczoły spokojne ale nie widac cos checi zabudowy a matki nadal nie widac zaglądam z jednej strony, z drugiej strony i oko mi przelaciało po trawie obok ulika , biedronka na trawie? patrże a to moja matka co miała byc w ulu szklanym, złapałem ją wpusciłem przez wylotek , pszczoły natychmiast ją otoczyły oczysciły wypiesciły i na ramkę wprowadziły, ciekawi mnie jedna rzecz pomijająć fakt w jaki sposob znalazła sie poza ulem, te 6 godz. jezeli tyle była poza ulikiem to napewno pszczoły sie nią tam opiekowały, wiec dlaczego pod wieczór ja opuściły jak ją znalazłem była sama

Tytuł:
Awatar użytkownika

A mi dziś rodzina zacieła swoja matke - w szoku byem :shock:
przekłdałem czerw nad krate do nadstawek a one ja zacieły :evil:
- wiosna to rozumie spłoszy sie i ja okłębią ale teraz :?:
kompletnie zzieleniałem oco tutaj chodzi ????????? :roll:
na szybkiego założyłm seryjke matek :mrgreen: coś sobie wychoduja a ja przy tej okazji wyprubuje cieplarkę :roll:
ale szkoda bo to rekordzistka po vigorce ostatnia zresztą
mogła jeszcze ze dwa sezony pociagnać :cry:

Tytuł:
poczekaj na cud poczty to bedziesz wiedział wszystko

hahahaaa

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczupak pisze:
A mi dziś rodzina zacieła swoja matke - w szoku byem :shock:
przekłdałem czerw nad krate do nadstawek a one ja zacieły :evil:
- wiosna to rozumie spłoszy sie i ja okłębią ale teraz :?:
kompletnie zzieleniałem oco tutaj chodzi ????????? :roll:
na szybkiego założyłm seryjke matek :mrgreen: coś sobie wychoduja a ja przy tej okazji wyprubuje cieplarkę :roll:
ale szkoda bo to rekordzistka po vigorce ostatnia zresztą
mogła jeszcze ze dwa sezony pociagnać :cry:

to jaką serie założyłeś?

Tytuł:
Awatar użytkownika

bzzy,
dwanaście żółtych minesot i dwanaście ciemnych sklenarów :roll:
:mrgreen:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

To brzmi jak: "Bajka o dwunastu krasnoludkach ". Cieszę się , że w dalszym ciągu eksperymentujesz. W końcu dojdziesz do perfekcji i wtedy zaczniesz już inną bajkę:"120 żółtych minesotek i 120 sklenerów" - tego ci wszyscy życzymy!

Tytuł:
Awatar użytkownika

paraglider,
Ale po sprawdzeniu to juz nie jest bajka :shock:
:? :mrgreen: prawie pół na pół czyli cztery jedne 8 drugich i coś mi sie zdaje że ciemne są w przewadze 8)
ale to i tak wszysko dla znajomych :lol:
ja mam juz komplet dziś sprawdziłem - minesoty czerwią ,primy czerwia , elgonek czerwi , slkenary tak samo
Jedna minesota jest niepewna z młodych matek
bo zaczerwiła cały plaster trutowy a pszczelego nie i cieniutka jest
ale to detal najwyrzej roztrzepie po pasiece ten odkład a ja pod buta :wink:

A tak wyglada minesota na wylotku :roll: milutki widoczek :roll:

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]