FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 13:39 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podawanie matek

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Witam we wtorek dodałem do moich nowo utworzonych odkładu mateczki ule warszawskie poszerzone
moje pytanie
-kiedy mogę zajrzeć do tych nowych rodzin by sprawdzić czy matka wyszła już z klateczki czy tam jest
-ile trwa unasienienie matki jej oblot
- po jakim czasie zacznie składać jajka

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Daj im 5 dni spokoju.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Spokojnie , bez dymu możesz zajrzeć czy klatka pusta, ale bez przeglądania gniazda. Matka zaczyna czerwić po ok 10-15 dniach - to zależy od wielu czynników , w tym od pogody, która nie sprzyja dobremu unasiennianiu.
Unasiennianie to najpierw oblot miejsca , a potem loty godowe . To też zależy od pogody, musi być ciepło . W niesprzyjających warunkach matki mogą się nie unasiennić i strutowieć lub unasiennić się małą ilością nasienia i po krótkim okresie poprawnego czerwienia zaczną walić czerw rozstrzelony.
U mnie jeszcze w tym roku nie było warunków pogodowych do unasienniania, a trutnie siedzą w ulach.

Czyli kiepski moment do podawania matek wybrałem, pogoda paskudna wciąż albo pada albo wieje. boje się że nic mi z tego nie wyjdzie matki podawałem 13 :cry: nie jestem przesądny co będzie to będzie trudno sie mówi.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak podałes 13 maja to na unasienienie matka ma czas do 28 maja jak pisze manio a onpisze prawde. Do tego czasu to chyba bendzie pogoda z temperatura 20 *c, bo w tej tempraturze trutnie i matki wylatuja na spotkanie z chłopakamy. Pozdrawiam miły_marian

słuchajcie tez podlozylem 5 matek do odkladow robie to po raz pierwszy w 2 ulach matki sa przyjęte bo sprawdzałem w 2 kolejnych czekam na lepsza pogode by zagladnac pod wylotkiem nie leza wiec jest szansa :oops: , pogoda jest dramatyczna w maju były 4 dni w których pszczoly mogly normalnie latac a tak to leje albo jest zimno ech. dostałem 1 matke alpejke wsadziłem ja do ulika weselnego , na razie siedza zamknięte w tym uliku boje się otwozyc pogogy nie ma itd. maja pokarm może w sobote je otworze , uf zobaczę co z tego wyjdzie ? początki sa trudne :shock: :wink: . nie wiem co z tym ulikiem robic ? zesypalem tam pszczol z 1 ramki , boje się ze wroca do macierzaka. ja już na drugi dzień po podlozeniu zagladdolem bo się nie moglem doczekać , sukces matka spaceruje po ramkach he fajnie :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
pisiorek, jak siedzą już wiećej niż trzy dni i dałeś młodą pszczołę w większości to nie powinno wrócić za wiele,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Pawełek. w srode je wsypałem , jutro chce je otworzyć , no probuje motam się trochę z tym wszystkim . dolozylem do 1 solidnej rodziny 2 ramka czerwiu i pszczol i cholera zaczely się scinac ,nie wiem czemu może dlatego ze nie ma pożytku ? wcześniej nigdy nie miałem takiej sytuacji

Awatar użytkownika

pisiorek pisze:
Pawełek. w srode je wsypałem , jutro chce je otworzyć , no probuje motam się trochę z tym wszystkim . dolozylem do 1 solidnej rodziny 2 ramka czerwiu i pszczol i cholera zaczely się scinac ,nie wiem czemu może dlatego ze nie ma pożytku ? wcześniej nigdy nie miałem takiej sytuacji
bo nie ma pozytku, bo w lato tak się nie robi, bo na tych ramkach było dużo starej pszczoły lotnej, a z ulika raczej nie powinny już zwiewać.

Pawełek. pisze:
bo nie ma pozytku, bo w lato tak się nie robi, bo na tych ramkach było dużo starej pszczoły lotnej, a z ulika raczej nie powinny już zwiewać.

aha, to już wiem o co chodzi. dzięki , już będę wiedział na drugi raz tak nie zrobie :wink:
dostałem matki i niestety musialem grzebać w ulach ,nie było pogody lalo pszczoly wkurzone ech , w następnym sezonie już inaczej to rozplanuje .
podlozylem 2 matki buckfasta i się zastanawiam czy to faktycznie buckfast? pszczoly nie maja zabarwienia zoltego , wygladaja bardziej jak krainki hm? mateczki malutkie nie wiele większe od pszczoly :shock:, dobrze za sa znakowane bo bym ich nie odroznil hehe masakra . może podrosną później ? pocieszam się 8)

Awatar użytkownika

Kolor nie ma znaczenia. Ja mam zolte czarne szare i kolorowe bf. Liczą się cechy rodziny. A matki z tych majowych serii to wszystkie takie są. Pogoda niestety. ..

witam a ja 13 maja miałem taką przygodę ogólnie robiłem nowe odkłady podawałem do nich mateczki.
W jednym z moich warszawiaków podejrzewałem bezmatek od dłuższego czasu. po ostatnim przeglądzie słyszałem dziwne pojedyncze gdakanie bzykanie jak zwał tak zwał ktoś mi podpowiedział że stara matka się wyniosła a 2 młode siedzą i się nawołują. nie potrafiłem ich odnaleźć w ulu od 2 tygodni zero czerwiu krytego jajek itp.
Postanowiłem postąpić jak z rodziną strótowiałą ,wyjąłem wszystkie plastry z pszczołami oczyściłem ul na wylotek nabiłem kratkę plastikową odgrodową żeby te moje matki co chcę się ich pozbyć nie weszły mi do ula,postawiłem pusty ul na stare miejsce i zrobiłem im mostek z 1 metrowej deski .po czym zacząłem strzepywać pszczoły z plastrów na mostek ,czyste plastry bez pszczół spokojnie układałem , w sam ŚRODEK DAŁEM KLATECZKĘ Z NOWĄ MATKĄ NIEUNASIENIONĄ .cala operacja zakończyła się niestety o godzinie 19 .po czym spokojnie poszedłem na ryby po paru minutach zaczęło lać i po pięknej pogodzie. wróciłem już w nocy przy latarce spostrzegłem że pod deska uwiesił się spory rój wyglądał całkiem jak jakiś jeż .nazajutrz piękna pogoda słońce od samego rana praży a mój jeż siedzi dalej pod deska niewiele myśląc przekręciłem deskę
i mój jeż począł włazić do ula ale nie zupełnie. po 30 minutach patrze a jeż pod deska to ja go znów do góry nic z tego.co tu robić myślę nie mam ula by coś gdzieś te pszczoły umieścić a tam z pewnością została moja mateczka której nie potrafiłem odnaleźć
:idea: postanowiłem włożę 2 plastry z miodkiem 3 suszu 2 wezy i wsadziłem to wszystko do mojego wózka pasiecznego po bokach dałem maty zsypałem mojego jeża koc na górę przykryłem wiekiem i te moje całe towarzystwo siedzi tam już od 3 dni ,a w wózku w dnie jest otwór 30mm wiec swobodnie mogą sobie latać.
Od taka to moja przygoda
-co dalej sam jeszcze nie wiem od 3 dni leje deszcz jutro jeśli pozwoli pogoda pojadę zajrzę co z tego wyszło na biegu robię nowego warszawiaka na wszelki wypadek. :mrgreen:

w jednym odkładzie z bf znalazłem pod wylotkiem scieta matke :(

przegladnolem ten odkład dokładnie he , okazało się ze przegapiłem 1 matecznik , piękny duzy idealnie wygryziony :oops: :wink:

miał być bf a jest niemka hehe z własnego chowu :roll: :)

reszta matek jest przyjeta , oby się obleciały i zaczely ladnie czerwic...

strata żadna , dobra pszczoła ci została :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]