PAWEL83 pisze:
Witam wszystkich serdecznie , z góry przepraszam że tworze ten temat bo wiem że już był wałkowany ALE potrzebuje informacii czy ktoś z was drodzy koledzy i koleżanki robił i sprawdził jakiś przepis na piwo miodowe? bardzo bym prosił o informacje jak najprościej zrobić DOBRE PIWO MIODOWE ;]BARDZO proszę o jakiś filmik konkretny lub przepis dziękuje z góry i pozdrawiam serdecznie
Ja mam recepturę z internetu z której też będę robił w tym roku piwko miodowe.
Należy przygotować brzeczkę miodową o stężeniu około 12 Blg. Chociaż ja preferuję więcej przy piwach i zwykle robię w granicach 15 Blg

. Ale wróćmy do 12. Aby przygotować taki roztwór bez aerometru należy zmieszać około 1,5 kg miody z 8,9 l wody. Gotujemy to przez pół godziny (czas liczymy od rozpoczęcia wrzenia), zbieramy szumowiny. W połowie gotowania dodajemy chmiel w zależności jak kto lubi około 20g (ja mam swój koło domu, ale na rynku dostępnych jest masa granulatów chmielowych) oraz 10 g jałowaca. Po wystudzeniu wszystkiego dodajemy 10 g drożdży piwowarskich. Fermetujemy 7 dni burzliwie, a następnie zostawiamy jeszcze w dymionie na 5-7 dni żeby się wyklarowało (podobno z piwem miodowym jest z tym problem i pewnie coś w tym racji jest bo robiąc miody pitne zawsze ciężko było je wyklarować, no ale trzeba dobrać dobre drożdże i powinno być ok.).
Po tym okresie d buteleczek dodajemy około 1 łyżeczki płaskiej miodu (wcześniej zagotowanego, tak aby był płynny i bez bakterii ). Następnie wlewamy do butelek zrobione piwko i wszystko kapslujemy. Po 2-3 tygodniach drożdże przerobią miód który dodaliśmy i piwko nasyci się dwutlenkiem węgla. Po tym okresie możemy otwierać pierwszą buteleczkę