FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 19:52 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Piwo MIODOWE ;]
Post: 02 czerwca 2014, 20:33 - pn 

Rejestracja: 25 marca 2013, 21:16 - pn
Posty: 186
Lokalizacja: Lutynia k.WROCŁAWIA
Ule na jakich gospodaruję: W.PSZ,Wielkopolskie
Witam wszystkich serdecznie , z góry przepraszam że tworze ten temat bo wiem że już był wałkowany ALE potrzebuje informacii czy ktoś z was drodzy koledzy i koleżanki robił i sprawdził jakiś przepis na piwo miodowe? bardzo bym prosił o informacje jak najprościej zrobić DOBRE PIWO MIODOWE ;]BARDZO proszę o jakiś filmik konkretny lub przepis dziękuje z góry i pozdrawiam serdecznie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2014, 21:05 - pn 
1.5 kg miodu pszczelego
20 g chmielu
20 g kwiatu lipowego
10 g jałowca
9 l wody
20 g drożdży

Sporządzić brzeczkę miodową, gotując miód z wodą i przyprawami
przez 30 min., przecedzić przez płótno, ostudzić i uzupełnić wodą
do 10 l, doprowadzając do temp. 22-25°C oraz dodać rozpuszczone
w 1 szklance ciepłej wody drożdże. Potem lekko przykryte
naczynie, napełnione do 3/4 pojemności., odstawić w ciepłe miejsce.
Po 5-6 dniach przecedzić piwo przez płótno i wlać ponownie
do czystego naczynia (balonu), które należy' zamknąć (zakorkować)
szczelnie na dalsze 5 dni, trzymając je w chłodzie. Przy dużym
ciśnieniu rozluźnić zamknięcie. Po tym czasie należy jeszcze
raz przecedzić piwo szybko przez płótno do czystych butelek, napełniając
je do 3/4 pojemności., zamknąć je szczelnie metalowymi
zakrętkami i odstawić w chłodne miejsce.

Pić piwo po tygodniu, o temp. 10-12 °C.


Na górę
  
 
Post: 02 czerwca 2014, 22:14 - pn 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
pisiorek, przestestowałeś ten przepis?

PAWEL83, sprawdź na piwo.Org .

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 00:07 - wt 

Rejestracja: 19 stycznia 2009, 18:53 - pn
Posty: 111
Lokalizacja: Kujawy i Pomorze
Polecam piwo słodowe z miodem.W necie kup ekstrakt np.:WES i na jedną puszkę 1,5 kg daj 2-3 kg miodu i 15 g chmielu lubelskiego i 10 chmielu marynka, wody około 22-23l. Czas chmielenia wg. gustu, ja 10g Lubelskiego chmieliłem 30 min, Maryknę 10 min, a 5 g Lubelskiego 5 min.
Polecam sprawdzone osobiście.

Droższą wersją jest korzystanie z Brewkitów(gotowy nachmielony ekstrakt), a tańszą zakup słodu i zacieranie, a na etapie wysładznia, lepiej po filtracji dodajesz miód i dalej tak samo jak z gotowym ekstraktem dodajesz drożdże(rosypujesz na powierzchni), odfermentowujesz i do butelek.

Pozdrawiam
Trutek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 07:52 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
pisiorek,
nie jestem piwowarem ale ten Twój przepis to po prostu cienkusz (żeby nie profanować nazwy miód piwny) jakiś "siódmak" spożywany w trakcie fazy fermentacji burzliwej.

Nie jestem przekonany czy jest to choć w przybliżeniu piwo miodowe.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 09:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
PAWEL83 pisze:
Witam wszystkich serdecznie , z góry przepraszam że tworze ten temat bo wiem że już był wałkowany ALE potrzebuje informacii czy ktoś z was drodzy koledzy i koleżanki robił i sprawdził jakiś przepis na piwo miodowe? bardzo bym prosił o informacje jak najprościej zrobić DOBRE PIWO MIODOWE ;]BARDZO proszę o jakiś filmik konkretny lub przepis dziękuje z góry i pozdrawiam serdecznie


Ja mam recepturę z internetu z której też będę robił w tym roku piwko miodowe.
Należy przygotować brzeczkę miodową o stężeniu około 12 Blg. Chociaż ja preferuję więcej przy piwach i zwykle robię w granicach 15 Blg :). Ale wróćmy do 12. Aby przygotować taki roztwór bez aerometru należy zmieszać około 1,5 kg miody z 8,9 l wody. Gotujemy to przez pół godziny (czas liczymy od rozpoczęcia wrzenia), zbieramy szumowiny. W połowie gotowania dodajemy chmiel w zależności jak kto lubi około 20g (ja mam swój koło domu, ale na rynku dostępnych jest masa granulatów chmielowych) oraz 10 g jałowaca. Po wystudzeniu wszystkiego dodajemy 10 g drożdży piwowarskich. Fermetujemy 7 dni burzliwie, a następnie zostawiamy jeszcze w dymionie na 5-7 dni żeby się wyklarowało (podobno z piwem miodowym jest z tym problem i pewnie coś w tym racji jest bo robiąc miody pitne zawsze ciężko było je wyklarować, no ale trzeba dobrać dobre drożdże i powinno być ok.).
Po tym okresie d buteleczek dodajemy około 1 łyżeczki płaskiej miodu (wcześniej zagotowanego, tak aby był płynny i bez bakterii ). Następnie wlewamy do butelek zrobione piwko i wszystko kapslujemy. Po 2-3 tygodniach drożdże przerobią miód który dodaliśmy i piwko nasyci się dwutlenkiem węgla. Po tym okresie możemy otwierać pierwszą buteleczkę :)

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 10:02 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Chłopy kochane. Piwo powstaje z:
Wody
Słodu
Chmielu
Drożdży.

Miód może zastąpić część Słodu. Ale dodaje się je do smaku głównie.
Jak się nie da Słodu to się robi miód pitny, chmielony. Napisałem o stronie piwo.org bo tam są ludzie którzy zrobili dziesiątki warek miodowych i jak robiłem swoje miodowe to też się podpierałem ich wiedzą.
Co do Słodu wes to mnie nie smakuje, ale to kwestia gustu.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 10:30 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
asan pisze:
Chłopy kochane. Piwo powstaje z:
Wody
Słodu
Chmielu
Drożdży.

Miód może zastąpić część Słodu. Ale dodaje się je do smaku głównie.
Jak się nie da Słodu to się robi miód pitny, chmielony. Napisałem o stronie piwo.org bo tam są ludzie którzy zrobili dziesiątki warek miodowych i jak robiłem swoje miodowe to też się podpierałem ich wiedzą.
Co do Słodu wes to mnie nie smakuje, ale to kwestia gustu.


Piwo tradycyjne powstaje ze słodu. Piwo miodowe robi się albo w całości z miodu, albo dodaje się trochę słodu. Poczytaj trochę o tym trunku:P

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 15:45 - wt 
CYNIG pisze:
pisiorek, nie jestem piwowarem ale ten Twój przepis to po prostu cienkusz (żeby nie profanować nazwy miód piwny) jakiś "siódmak" spożywany w trakcie fazy fermentacji burzliwej.


kolego wrzuc jakiś swój przepis na pewno wszyscy będą zachwyceni :roll:


Na górę
  
 
Post: 03 czerwca 2014, 16:02 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
pisiorek, zostały one w stosownym temacie tego forum dokładnie opisane, włącznie z radami wynikającymi z praktyki.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 16:19 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
górski_pszczelarz pisze:
Piwo miodowe robi się albo w całości z miodu, albo...


Idąc tym tokiem rozumowania cydr też by mógł być uznany jako piwo, na szczęście nie jest, mimo że mogą go robić browary :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 czerwca 2014, 16:54 - wt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
górski_pszczelarz, to czym się różni piwo miodowe bez Słodu od miodu pitnego (piętnastka czy cos) :)
Bo na razie to mi przypomina dowcip jak stary winiarz na łożu śmierci woła syna żeby mu przekazać tajemnicę produkcji najlepszego wina.
Bierzesz synu wiadro jabłek nadgniłych, albo śliwki robaczywe, rodzynki jak się jakieś uda tanio kupić... Syn nie wytrzymuje i woła. Tato! Myślałem że wino się robi z winogron!
Na co ojciec... A też można ;)

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji