FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 czerwca 2025, 23:03 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
witam! jestem z ok mucharza to jest <taka wiocha pomiędzy suchą beskidzką a wadowicami> :lol: mam pytanie czy któryś z kolegów nie ma przypadkiem :lol: :lol: jakichs matek na pozbyciu <chodzi mi o takie do 2 lat > bo niektórzy hodowcy wymieniają matki roczne czy dwuletnie a szkoda taką butem potraktowac jesli jej nic nie dolega :lol: ja mogę takiej przynajmniej sezon życia zagwarantowac :lol: te matki są mi potrzebne do odkładów bo <mam tam 3 letnie po matce reprodukcyjnej troche stare i chciałbym jesli będzie okazja wymienic> planuje zazimowac więcej matek żeby miec jakies pole manewru na wiosne bo planuje powiekszyc zalążki mojej "pasieki" <4mocne tj 15ramek warszawskich z matkami tegorocznymi i 5 odkładów 3-5ramek> na wiosne miałem 1 ul więc chyba nie jest ze mną tak źle, osobiscie zajmuje się pszczołami od jesieni 2008 <wczesniej zajmował się nimi ojciec ale nie mogłem na to "zajmowanie" patrzec i wziołem sprawy w swoje rece>
kupiłbym matki tegoroczne unasienione ale 4#30zł= 120zł w przypadku niepowodzenia w zimowli odkładów jak dla mnie duża strata <jescze ucze się> a na nieunasienione jest już trochę zbyt późno bo matki mają teraz czerwic.... chciałbym aby ew matki były po matce reprodukcyjnej <kiepsko wspominam ojca meserszmity gdy trzeba było się do nich ubierac jak kosmonauta;)) ale za to towarzyskie były bardzo;// człowieka do domu odprowadzały;)))> ja mieszkam na terenie typowo spadziowym pszczoły <inne pożytki traktują jako rozwojowe> fajnie by było gdybym ew matki mógł odebrac osobiscie, do podziękowań mogę dorzucic jakies piwko :lol: :lol: :lol: PS prosze pisac na priv adres [email protected] nr tel 724227381 JEŚLI POMYLIŁEM DZIAŁ PRZEPRASZAM!!! BO ZASTANAWIAŁEM SIĘ GDZIE TO UMIESCIC POZDRAWIAM!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kolego a 15 ramek WZ czy WP czy trochę nie przesadzaż że na tylu ramkach będzież zimował .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
wtrepiak pisze:
Kolego a 15 ramek WZ czy WP czy trochę nie przesadzaż że na tylu ramkach będzież zimował .

przecież napisał, że dopiero kolega zaczyna, więc wiesz 15 ramek w ulu, a pszczoły obsiadają połowę tego :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

To z czego tam robić odkłady , może uliki weselne , to wystarczy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale jesteś dowciapny... "wtrepiak" wiek do czegos powinien zobowiązywac... ja nie prosiłem kolegi o komentarze na moj temat tylko o ew pomoc... w moim poscie wszystko pisze :D tylko trzeba umiec czytac ale ze zrozumieniem :D ale to umiejetnosc ktorą powinni posiadac ludzie konczący szkołe podstawową :D :D :D ja już mam 4 ule tak warszawskie zwykłe i pszczoły obsiadają je na czarno... odkłady też są gotowe 5 szt tylko chciałem matki gdyby była mozliwosc wymienic na młodsze... <bo mam tam 3letnie> ja nie z tych co bajki pisza... ja matek od wiosny nie ograniczałem w czerwieniu a nawet pobudzałem bo moim celem było zwiększenie liczby rodzin a nie miód na którego brak narzeka wiekszosc pszczelarzy wiec niewiele straciłem... rodzin nie zamierzam zimowac na 15 ramkach :lol: :lol: :lol: <a gdzie tam wogóle była mowa o zimowli na 15 ramkach kolega to chyba czyta między wierszami;)))) do jesieni zasile jeszcze odkłady czerwiem z normalnych rodzin tak zeby było ok i pozostanie czekac na zimę :wink: <na te odkłady mam ule do zimowania 3 odkładów 5ramkowych obok siebie więc się będą grzały wzajemnie> pozdrawiam :mrgreen:

Tytuł:

Trochę za późno się obudziłeś.W sezonie,jakieś półtora miesiąca temu miałem zbyteczne matki ale o tej porze to kłopot.

Tytuł:
Awatar użytkownika

znam pszczelarzy którzy własnie teraz wymieniają matki u siebie <wczesniejsze serie szły na sprzedaż> nawet jeden mieszka blisko mnie i chyba z nim pogadam bo przez forum raczej nic z tego nie będzie, no ale cóż spróbowac zawsze można popytac :)

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Zamiast tego "wielkiego plusa" przesłałbyś mu choćby kulawą matkę - byłby bardziej zadowolony i uratowałbyś nasz honor. Szkoda że w tej chwili nie posiadam żadnej. Likwiduję je dopiero w połowie września , a to chyba za póżno.
Pozdrawiam.

Tytuł:
jeżeli od sąsiada pszczelarza nie dostanie nic to ma dwie u mnie osobiscie mu dostarcze bedzie miał i matki i plus

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panie Birkut jeżeli masz takie matki to trzeba było pomóc koledze , a nie się profesożyrz !!!!!!!! . Przczelarz potrzebował matki , i jak jechałem po matki, to mu zakupiłem i unasienniły się u mnie w pasiece , które mu do uli poddawałem bo on nie wiedział za bardzo jak to zrobić . Pan Birkut ma te znakowane z urwanymi nogami . !!!!!!!!!
KUDŁATY jeżeli cię uraziłem to PRZEPRASZAM ale jeżeli stare dobrze czerwią to niema sensu wymieniać tak puźno . Lepiej na wiosnę zamówić nie unasiennione po 15 zł i poddać .

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki wszystkim za zainteresowanie ale matki już mam nawet 5 szt 3 z 2008 i 2 z 2007 wszystko ct46 <czyli pszczoła na spadz tak jak chciałem> po reprodukcyjnej wszystkie dorodne a nie takie anorektyczki jak widziałem te refundowane... wiec już mogę stare podmienic na młodsze, na szczęscie sporo jest u nas w Polsce prawdziwych pszczelarzy takich jak ten gosc z którymi można pogadac o naszych podopiecznych i doradzi jak trzeba a nie JEŹDŹI PO INNYCH CO SZUKAJĄ POMOCY I NIE MĄDRZY SIĘ! BO JAK MÓWIŁ WSZYSCY ZACZYNALI TAK SAMO TYLKO NIE WSZYSCY O TYM PAMIĘTAJĄ ALBO CHCĄ PAMIĘTAC PRAWDA????? :D :D :D pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]