FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 23:22 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Lankstroth,Dadant,Zander
Witam

W ubieglym roku zasiedlilem 10 prototypuw uli o ramce trapezowej ule znane pod nazwa ul Apostoly.ego
Rodziny przezimowaly znakomicie, w ulu zawsze jest dostatek pokarmu, pszczoly nie gloduja co okazalo sie bardzo przydatne w tegorocznym sezonie pszczelarskim jak wiadomo sezon kiepski, pod wzgledem klimatycznym i porzytkowym, ale nie o tym mowa.
Pracujac w tego typu ulach zauwarzylem ze skomplikowana konstrukcja i dokladnosc wykonania ula zwracaja sie jusz w pierwszym sezonie i uwidaczniaja pozytywne walory tej ramki.
Sam fak ze nie czeba ich drutowac, nie urzywa sie zadnych odstepnikuw ramkowych w postaci gwozdzikuw czy innych cwiekuw tapicerskich.
W gurna belke wkleja sie tylko pasek wezay, a reszre robia pszczulki same, z kilograma dadanowskiej wezy wklejam 50 paskuw do 50 ramek i w tym wypadku morzna urzywac nawet wezy drozszej pelno ekologicznej.
Samo wyjmowanie ramek z ula jast latwe i besproblematyczne, dzieki zachowniu wszystkich odstepuw miedzy scianami ula i powalka pszczoly nie buduja rzadnych mostkuw woskowych i nie kituja ramek w gurnym wregu gdzie ramka zawieszona jest na grzebieniu odstepnikowym.
Pracuje sie bes dluta i prawie nie czeba wcale dymu, lekki klab dymku wystarcza zeby pszczoly zeszly w dul, karzda rame morzna wyciagnac indawindualnie nie bedac zmuszony do wyciagniecia czy przesuniecia innych w bok.
Pracuje sie fanzastycznie i ta naturalna zabudowa woszczyny wyglada wspaniale, latwo wycina sie stare plastry zostawiajac na gurze pasek kilka komirek i w tym momencie zaczynamy pszczelarzenie kompletnie bes wezy!!!........
Zgniazda nie odwirowujeny nigdy miodu, chociasz jest to mozliwe, przy nowoczesnych durzych miodarkach.
Na gure pasuje normalna krata odgrodowa i magazyny miodnie rurznych typuw uli.
Na zdjeci widac jeden z zasiedlonych prototypuw takiego ula.
Aktualnie buduje ule o tej samej ramce ale lekko zmodernizowane, nadajace sie do nowoczesnej gospodarki pasiecznej i wedruwek z pszczolami.
Sama ramka daje tak poterzne mozliwosci ze zdecydowale sie w nadchodzacym sezonie pszestawic cala pasieke na takie wlasnie ramki i podobne ule kture przedstawie pszy nastepnej okazji.
Pozdrowienia Krzysztof K

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krzysztof K pisze:
Witam

W ubieglym roku zasiedlilem 10 prototypuw uli o ramce trapezowej ule znane pod nazwa ul Apostoly.ego
Rodziny przezimowaly znakomicie, w ulu zawsze jest dostatek pokarmu, pszczoly nie gloduja co okazalo sie bardzo przydatne

Tak to prawda przy takiej ramce zimowla to wspaniały pomysł pszczoły muszą iść ciągle do góry po pokarmie
lecz ten typ ula zobowiązuje tylko do pozyskiwania miodu /pyłku jak na razie
gdyby pszczelarze zaczęli na niego przechodzić dla mających już byłby raj na ziemi w robieniu odkładów ale to nie w naszych czasach // ile trwało przejście z ramek snozowych na ramowe ?? x lat nim bartnik stał się pszczelarzem :mrgreen: grzebiącym w ulu :wink:

Tytuł:
a co jest takiego w tym trapezie ze nie budują mostków lepiej zabudowują węze itp. ul jak ul wąsko wysoki, na normalnej ramce pszczoły tez zabudowuja wpierw w klin ale potem rozszeżają na boki, a barciach tez ale do czasu az rodz. se nie powiekszy

każda pliszka swój ogon chwali - kiedys rewelacja były ule z pustalków wytapetowane kwiatkami

Awatar użytkownika

birkut pisze:
a co jest takiego w tym trapezie ze nie budują mostków lepiej zabudowują węze itp. ul jak ul wąsko wysoki, na normalnej ramce pszczoły tez zabudowuja wpierw w klin ale potem rozszeżają na boki, a barciach tez ale do czasu az rodz. se nie powiekszy

każda pliszka swój ogon chwali - kiedys rewelacja były ule z pustalków wytapetowane kwiatkami

Witam

"kazda pliszka swoj ogon chwali"

Nie mialem i nie mamm potrzeby chwalenia sie tym ulem, bo ul ten znany jest jusz od 1936 roku i nie jest moim pomyslem, jedynie zafascynowala mnie jego budowa i praktyczne zastosowanie ramki trapezowej w pasiece szczegulnie w gniezdzie pszczelim.
Pracujac caly sezon w tego typu ulach i majac poruwnanie z normalnymi musze stwierdzic ze praca jest latwiejsza, szczegulnie dla pszczelarzy poczatkujacych, przeglad rodziny jest 3 razy szybszy i wygodniejszy nisz np. w ulu Warszawskim, pomijajac komfort pracy, oszczedza sie czasu i pieniedzy na drutowaniu ramek, wbijaniu odstepnikuw, wtapianiu wezy, ilosci potrzebnej wezy itd.
Sama ramka spowodowala ze w nadchodzacym sezonie bede mial w pasiece tylko gniazda o ramce trapezowej, a reszta calkiem tradycyjnie magazyny miodowe jako pulnadstawki.
Modyfikacja bedzie polegala na tym ze ul taki bedzie z pojedynczej deski i bedzie wyposarzony w dennice mojego pomyslu z wylotkiem znajdujacym sie doslownie pod dolna kanta beleczki dolnej ramki.
Ul bedzie nadawal sie do gospodarki wedrownej i spelnial wszystkie warunki nowoczesnego ula.
Pozdrowienia Krzysztof K

Tytuł:
jak w nim pogospodarzysz z 10 lat to mozesz go chwalic ,

gdyby to była taka rewelacje to inni by tez na nim pracowali ,
pszczoły to takie stworzenie ze prawie do kazdych warunków sie dostosuje

pażyjom uwidim jak ruskie gadajom

kiedys ktos chciał w polsce zrobic jeden ul aby nie było takich siakich i owakich , widac ze nie da rady

przyjemnej pracy z nowym pomysłem wątpie czy ktoś da sie na to skusic

Tytuł:
i jeszcze jedno ci podpowiem bo obejzałem twój wynalazek z wylotkami ,

jak bedzisz sie zastanawiał dlaczego doły ramek nie zagospodarowane czy zle odbudowane to pomysl zeby w tych wylotkach zrobic pare zakretóww lewo i potem w prawo

i radze poczytać coś z literatury o życiu pszczół

pozdrawiam

Awatar użytkownika

birkut pisze:
i jeszcze jedno ci podpowiem bo obejzałem twój wynalazek z wylotkami ,

jak bedzisz sie zastanawiał dlaczego doły ramek nie zagospodarowane czy zle odbudowane to pomysl zeby w tych wylotkach zrobic pare zakretóww lewo i potem w prawo

i radze poczytać coś z literatury o życiu pszczół

pozdrawiam

Witam

Jak dotad nie mialem problemu ze zlym czy nie calkowicie odbudowanymi plastrami, pomimo ze dennica a wlasciwie wylotek otwarty jest w sezonie na cala szerokosc pszczoly zawsze ladnie i do konca odbudowaly plastry na wezie i bez wezy, robienie zakretasuw mijalo by sie z celem i nie bylo by sensu umieszczac wylotka w poblirzu dolnej kanty ramki!!!!!!.........
Jesli chodzi o literature pszczelarska to chyba jusz wszystko przeczytalem co do przeczytania bylo, moze poradzi kolega cos ze wlasnej biblioteki????????.......
A tu cos o mojej dennicy
Pozdrawiam Krzysztof K

Druga modyfikacja dennicy według K. Kaspereka.
Dennica wysoka uniwersalna (możliwość kombinacji z wszystkimi typami uli nadstawkowych)
o specjalnie usytuowanym wylotku i wintegrowaną szufladą pulapką do całorocznego wyłapywania roztocza Varroy Jacobsoni.
Łatwe zakładanie i usuwanie wkładki wylotowej, (szybkie przygotowanie do wędrówek i zabezpieczenie przed wchodzeniem gryzoni jesienią do ula).
Szczególnie zamieszczenie wylotka tuż pod ramkami, daje niesamowite korzyści ułatwiające prace pszczół
i pszczelarza.
Modyfikacja ta została wprowadzona po wielu latach badań i obserwacji rodzin pszczelich, z jej pozytywnych aspektów powstało kilka punktów:

1.Usytuowanie wylotka ułatwia pszczołom dosłowne wchodzenie między uliczki plastrów co zapobiega niepotrzebnemu błądzeniu pszczól po ulu i gwarantuje lepszą dynamikę prac ulowyh.
Z obserwacji wynika, że pszczoła lotna wykonuje w ciągu dnia 2 do 3 lotów więcej niż w konwencjonalnej dennicy. Pszczoły nie są zmuszone do chodzenia po siatce, jak wiadomo siatki ze stali nierdzewnej przyczyniają się do wyrywania odnóży pszczól. Istnieje możliwość stosowania zewnętrznego poławiacza pyłku, który po zdeaktywowaniu może służyć całorocznie jako mostek wylotowy.
2.Konstrukcja wylotka przyczynia sie do lepszego odbioru substancji matecznej (fereomon matki pszczelej )
i wszystkich mechanizmów regulujacych życie rodziny pszczelej, jak również feromon pszczól robotnic tak zwany
feromon II przyciągający wartowniczki i powodujacy lepszą obronę gniazda.
3.Wszystkie prace na wylotku (obrona gniazda, wentylacja itd), odbywają się zawsze pod osłona werandy,
co gwarantuje konstrukcja wylotka.
4.Wylotek umieszczony pod ramkami gwarantuje w całym sezonie bardzo dobrą wentylacje ula i sprzyja dojrzewaniu miodu Techniczna nowość to łatwe zakładanie i usuwanie wkładki wylotowej, (szczególnie ważne szybkie przygotowanie do wędrówki i zabezpieczenie jesienią przed wchodzeniem gryzoni do ula).
5.Wintegrowana szuflada do całorocznego wyłapywania roztocza Varrozy służy również jako punkt kontrolny po zabiegu, i ułatwia usuwanie osypu zimowego bez podnoszenia ciężkich korpusów i niepotrzebnego denerwowania pszczól, i co ważne zabieg ten wykonujemy w ciągu kilku sekund, jest to ważnym aspektem dla
pszczelarzy zawodowych.
6.W tej konstrukcji zrezygnowano celowo z jakichkolwiek mostków wylotowych, wystających elementów drewnianych czy śrub, w ten sposób zapobiegliśmy zbieranie się wody deszczowej, co wydłużyło niezmiernie żywotność dennicy. Drugi aspekt to sztaplowanie uli na przyczepie (nie ma elementów przeszkadzający przy załadunku i zwiększających kubaturę transportu).
7.Funkcjonalność, prosta i masywna konstrukcja przyczyniły się do zwiększenia żywotności dennicy,
i zadowolenia pszczelarzy.

Awatar użytkownika

birkut pisze:
jak w nim pogospodarzysz z 10 lat to mozesz go chwalic ,

gdyby to była taka rewelacje to inni by tez na nim pracowali ,
pszczoły to takie stworzenie ze prawie do kazdych warunków sie dostosuje

pażyjom uwidim jak ruskie gadajom

kiedys ktos chciał w polsce zrobic jeden ul aby nie było takich siakich i owakich , widac ze nie da rady

przyjemnej pracy z nowym pomysłem wątpie czy ktoś da sie na to skusic

Witam

Na ten post powinienem odpowiedziec jako pierwszy w kolei, ale tak wyszlo!!!!........
Wlasnie jak koleg pisze cos nowego jest cierzko wdrorzyc i przekonac innych do tego czy owegoa.
Z reguly muwi sie ze jak
muj dziadek czy pradziadek gospodarowali przes pul wieku na warszawiakach czy innych ulach to tak musi byc i kazda inowacja czy ulatwienie pracy w pasiece to bzdura i niepotrzebna strata czasu na takie zmiany!!!!....,Mozna to rozumiec jesli nic to nie przynosi w praktyce i nie ulatwia pracy pszczelarza i polepsza KONFORT pracy z pszczolami.

Osobiscie nie chce niczego wprowadzac na Polski rynek Pszczelarski, jedynie chetnie dziele sie obserwacjami i bardzo chetnie eksperymentuje i buduje rurzne ule kture testuje we wlasnej pasiece.
Bardzo chetnie zapraszam Pana do mojej przydomowej pasieki gdzie mozemy przeprowadzic male doswiadczenie Pan bedzie przegladal gniazdo w normalnym ulu Panskiego wyboru, a ja w tym samym czasie bede pracowal w ulu o ramce trapezowej, co Pan na to ??????........
Nastepnie udamy sie do pracowni i poruwnamy naklad pracy i matereialu przy wykonywaniu ramek, wprawianiu wezy itd.
Moim zdaniem ulatwienie sobie pracy w pasiece nie jest bledne i jesli ktos uwarza ze nic nie morzna jusz poprawic i ulatwic sobie pszczelarzenie, to on sie myli niezmiernie!!!!!.....
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panie Krzyśku a jak jest z czerwiem trutowym, trutniami w tym ulu?? Chodzi mi o to czy pszczoły nie zabudowują dużo powierzchni ramek na trutowo?? czy jak damy pustą ramkę to spełni to to samo zadanie co ramka pracy w normalnych ulach o ramce prostokątnej??

Tytuł:
jeżeli takie żelastwa wsadze na wregi obojetne jakiego ula to też odstepnikow nie trzeba zobaczymy jak bedą to obkitowywały i czyszczenie tego, a wylotek z dolu pod ramkami to nic nowego teraz kazdy ul to ma siaki owaki i nawet nowy warsiawski, mi chodziło o wysokość w stosunku do ramki wylotka , to raz a typ dennicy ze polawiacz i inne usprawnienia to tez takie zakupie wszystko to już było a prosze mi jeszcze pokazac kto i gdziewtym gospodaruje jakie efekty ma ? bo narazie to kupa chwalby, bo już widzieliśmy tutaj zachwalane okrągłe cholercia jeszcze w kształcie kuli nie było

Awatar użytkownika

d@niel_25 pisze:
Panie Krzyśku a jak jest z czerwiem trutowym, trutniami w tym ulu?? Chodzi mi o to czy pszczoły nie zabudowują dużo powierzchni ramek na trutowo?? czy jak damy pustą ramkę to spełni to to samo zadanie co ramka pracy w normalnych ulach o ramce prostokątnej??

Witam

Wlasciwie wszystkie ramki maja wlklejony 5cm pasek wezy i pszczoly same decyduja ile budowy trutowej zabudowuja, wlasciwie jest to uzalerznione od matki, jak matka mloda i plodna pszczoly nie maja powodu do jej wymiany i buduja mniej budowy trutowej.
Rodziny z matkami starszymi mamja tendencje do budowy wiekszej ilosci budowy trutowej ale nie zawsze.
Ten pasek wezy dziala jak barometr wskazuje ci nnaturalne zachowanie rodziny pszczelej i jej stanu zachowawczego jest to prawie w 80% budowa naturalna i w gniezdzie pszczelim powinno sie akceptowac to co pszczulki chca budowac i nie zmuszac ich pelnymi formatami wezy do odciagania tylko plastruw roboczych.
Gniazdo takie bardzo ladnie wyglada i forma zblirzona jest do budowy naturalnej w klodzie.
Zlapane rujki bardzo szybko i ladnie odbudowuja ramki z paskiem wezy i prawie na poczatku 90% woszczyny pszczelej roboczej.
Rodziny takie wykazuja durza witalnosc i co warzne mozna sobie pozwolic na zakup drozszej wezy pelno ekologicznej z najczystszego wosku pszczelego.
Z kilograma wezy dadanowskiej zawezisz 50 ramek tego typu.
Pozdrowienia Krzysztof K

Awatar użytkownika

birkut pisze:
jeżeli takie żelastwa wsadze na wregi obojetne jakiego ula to też odstepnikow nie trzeba zobaczymy jak bedą to obkitowywały i czyszczenie tego, a wylotek z dolu pod ramkami to nic nowego teraz kazdy ul to ma siaki owaki i nawet nowy warsiawski, mi chodziło o wysokość w stosunku do ramki wylotka , to raz a typ dennicy ze polawiacz i inne usprawnienia to tez takie zakupie wszystko to już było a prosze mi jeszcze pokazac kto i gdziewtym gospodaruje jakie efekty ma ? bo narazie to kupa chwalby, bo już widzieliśmy tutaj zachwalane okrągłe cholercia jeszcze w kształcie kuli nie było

Witam

Naturalnie kazdy moze wlorzyc sobie takie zelaztwa do uli i nie czeba bedzie miec odstepnikuw, zasada beda ramki o szerokosci 25mm.
Przy zachowaniu wszystkich zasad dopuszczalnych odstepuw od powalki czy bokuw wreguw, pszczoly wcale nie kituja niepotrzebnie tych odstepnikuw.
Na zdjeciu widoczne odstepniki w ulu zasiedlonym w ubieglym roku na poczatku maja czyli do dnia dzisiejszego okolo 14 miesiecy, zreszta takie odstepniki stosuja inni znajomi pszczelarze jusz od wielu lat i nie widac problemu z kitowaniem!!!!!!.......
Jesli chodzi o wysokosc szczeliny od mostka do dolnej kanty ramki to wynosi ona 8mm co pszczoly z latwoscia pokonuja i wchodza po wyladowaniu na listwe mostka doslownie wchodza miedzy uliczki ramkowe i udaja sie do punktu gdzie chca zlorzyc nektar i pylek.
Jesienia morzna wlorzyc wkladke wylotowa zapobiegajaca jednoczesnie zawuewaniu zimnego wiatru do ula, wlasciwie zapobiega to wchodzenie gryzoni do ula, bo ja calorocznie stosuje dennice na siatce i sa ciagle otwarte tagrze wiatry moga zawiewac od spodu,co do dnia dzisiejszego jeszcze nie zaszkodzilo moim pszczulkom!!!!!....
Mam takie wrarzenie ze Pan nie rozumie dzialania tej dennicy, i poruwnuje ja do innch zekomo takich samych o takim samym dzialaniu.
Prosze podac konkretne przyklady zdjecia jakies inne zrudlo w Internecie gdzie mozna by poruwnac, a wtedy pogadamy konkretnie.
Nikt sie tu nie wychwala czy wywyzsza a Pan ciagle wyskakuje z tymi "CHWALBAMI"
Przynajmniej ja cos robie i dziele sie chetnie wiedza i osiagnieciami, wkoncu mam doczynienia z pszczolami jusz ponad 30 lat.
Pozdrawiam Krzysztof K

Tytuł:
Uważam że pszczelarstwo to super zajęcie i hobby a jeżeli ktoś ma do tego czas i umie go poświęcić i solidnie go wykorzystać na majsterkowanie które ułatwia mu pracę i uprzyjemnia to jest to super sprawa
mając sprzęt o który teraz nawet u nas łatwo i nie drogi trochę fantazji i chęci można samemu cuda zdziałać i uważam to za nie chwalenie tylko podzielenie się doświadczeniem i praktyczną wiedzą w budowie uli i sprzętu potrzebnego do obsługi pasieki wszystko to chcąc kupić pszczelarz musiał by nic nie robić tylko sprzedawać a nie jednokrotnie dodawać kasę do sprzedanego miodu a zakup sprzętu uli i tp
Czy nie przyjemniej jest zrobić coś samemu daje to podwójną satysfakcję a przy okazji można faktycznie się za prezentować swoimi osiągnięciami i podzielić z innymi :wink:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Wybacz birkutku ale nie spodziewałem się że jesteś taki staroświecki. Wezwałeś mnie do tablicy, bo właśnie również zbudowałem takie 2 ule Apostoly,ego, korzystając z rysunków i fotosów naszego Krzysztofa K. i gospodarzę w nich od wiosny. Jako miodnie wykorzystuję zwykłe półnadstawki wielkopolskie. W całej rozciągłości potwierdzam wszystkie obserwacje Krzysztofa. Podobnie jak ty teraz , gospodarzyłem kiedyś w leżakach i muszę ci z przykrością powiedzieć, że zwykły leżak wydaje się być bardzo mało funkcjonalny i staroświecki w stosunku do omawianego ula. Aby cokolwiek twierdzić , należy najpierw się o tym przekonać, testując ten ul. Poza tym mam też osiatkowane dennice Krzysztofa ,może tylko odrobinę zmodyfikowane. Pszczółkom bardzo się podoba gdy wlatują wprost na ramki i nie muszą robić wykrętasów na prawo i lewo. A tak między nami, to wziąłeś naszego Krzysia za kogoś innego.
Pozdrawiam - Janusz.
Ps.Testuję również ul sabarda.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Panie Januszku to może Pan szepnie coś o tych doświadczeniach?? tylko chyba w innym temacie bo ten to raczej jest dla ula o ramce trapezowej. :):) Pozdrawiam.

Tytuł:
róbta co chceta jak powiedzial owsiak
a ja odpowiem tak jak mawiał moj św. pamieci prezes koła pszczelarzy kiedyś

gdybym był młodszy to moze bym i zmienił ule , ale gdybym je zmienił to znowu przyjdzie jakis uzdrowiciel i wymysli nowe ,

wiec robie w tym do czego się przyzwyczaiłem, - to raz

a dwa,- aby kombinować to trzeba miec pożytki a nie badziejstwo takie jakie jest u mnie
nawet jak pbsadzę czyms to i tak mi to zniszczą starzy młodzi - wsadziłem 20 lip ostały sie dwie reszta połamana
wysiałem przegorzan - mozesz mówic prosic ze w wazonie sie nie utzyma wyrwia zniszczą musi być pokrzywa

słazacy z pokolenia na pokolenie wychowani w syfie więc trudno im zrozumiec świartt inaczej

ale wy młodzi róbta se róbta

juz nic nie pisze na te nowe a ul sabarda to odwrócony o 90* wielkopolski lecz dla zmylenia przeciwnika dodane po cm

Awatar użytkownika

birkut pisze:
róbta co chceta jak powiedzial owsiak
a ja odpowiem tak jak mawiał moj św. pamieci prezes koła pszczelarzy kiedyś

gdybym był młodszy to moze bym i zmienił ule , ale gdybym je zmienił to znowu przyjdzie jakis uzdrowiciel i wymysli nowe ,

wiec robie w tym do czego się przyzwyczaiłem, - to raz

a dwa,- aby kombinować to trzeba miec pożytki a nie badziejstwo takie jakie jest u mnie
nawet jak pbsadzę czyms to i tak mi to zniszczą starzy młodzi - wsadziłem 20 lip ostały sie dwie reszta połamana
wysiałem przegorzan - mozesz mówic prosic ze w wazonie sie nie utzyma wyrwia zniszczą musi być pokrzywa

słazacy z pokolenia na pokolenie wychowani w syfie więc trudno im zrozumiec świartt inaczej

ale wy młodzi róbta se róbta

juz nic nie pisze na te nowe a ul sabarda to odwrócony o 90* wielkopolski lecz dla zmylenia przeciwnika dodane po cm

Witam

No naprawde jak porzytki do niczego to pszczelarzenie takie sobie.
Osobiscie nikogo nie namawiam na zmiane typu ula czy tez jegoramek, kazdy sobie rzepke skrobie jak uskrobie to ma ja knie to nie!!!!!!.........
Wandalizm jak byl w Polsce tak sie zostal i czasami trudno sie tego pozbyc.
Pozdrawiam Krzysztof K

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]