FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 18:30 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jaki inwert
CYNIG pisze:
Tyle że dyskutując starajmy się OBIEKTYWNIE przedstawiać FAKTY a nie udowadniać, że moje jest "mojsze" :)

Zimowałem tyle lat na cukrze płacąc nawet po 3,50 za kilogram bo były takie czasy
Dziś zimuję 4 rok na inwercie a konkretnie na Apifoodzie jestem zadowolony bo nie muszę tyle robić co przy cukrze ja nikogo do niczego nie przekonywuję nikomu do kieszenie nie patrze dla mnie się to opłaca i tyle mniej roboty dwa karmienia i mam święty spokój
luk.malin pisze:
Widzę że wybuchła zażarta walka o to czy cukier lapszy od inwertu.

Czy cukier czy inwert to moje zdanie jest jedno
Należy odpowiednio mieć przygotowane pszczoły do zimy to nawet na melasie buraczanej (jak to kiedyś karmili ) przezimują :wink:
Po prostu
- Odpowiednia siła rodziny gniazdo dopasowane do ilości pszczół .... lepiej jak mają ciasno
- Odpowiedni zapas pokarmu w przybliżeniu ok 2 kg na ramkę i nawet syberyjską zimę jak są zdrowe wytrzymają i przezimują

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
CYNIG pisze:
xsiek,
Dlatego tylko się cieszyć, że mamy wybór i każdy dobierze coś dla siebie.

Tyle że dyskutując starajmy się OBIEKTYWNIE przedstawiać FAKTY a nie udowadniać, że moje jest "mojsze" :)
No chyba że ktoś jest przedstawicielem handlowym - to już jest inna bajka.

P.S. Jeśli dojdzie do skutku mój wyjazd z ulami na spadź, to pokarm zimowy dla nich przygotują rodziny pozostające na pasieczysku.
oczywiście, przepraszam jeżeli to tak wyglądało... pisze tylko jaka jest moja sytuacja i czemu ja tak wybrałem, choć jak bym się znalazł w innych warunkach terenowych i miał taka możliwość to bym robił pewnie tak jak i TY... fajnie jest wywieźć część i kiedy chcesz to zwieźć... wtedy mogą Ci inne pokarm przygotować dla pozostałych... gorzej jak się musisz zmierzyć z hektarami nawłoci na pasiece stacjonarnej :) ktoś powie że przecież nie ma przymusu tej nawłoci odbierać... to i fakt, gorzej jak jest domieszane tam sporo spadzi... w sumie to nie ma przymusu żadnego miodu im odbierać :)

Ramki pszczele

luk.malin pisze:
Mam takie pytanie dla tych co kupują inwerty, jak zamówię całą paleta to czy oni mi sami ją zdejmą na podwórko? czy będę musiał tam być i recznie wiaderka zdejmować?

Kurier Ci paletę rozładuje tam gdzie będzie miał podjazd, tyle że ktoś musi być aby podpisać dostawę i co najważniejsze uregulować należność :)

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
A jak to będzie jak pszczoły będą miały wybór, podkarmiaczka stoi na powałce przedzielona na dwie komory w jednej syrop w drugiej pokarm gotowy,to jest to samo jak idziesz na piwo i nie ma wyboru pijesz to co jest

jpszczelarz, Jak chcesz im dać wybór to lepiej im miód zostaw, nic lepszego się dla nich nie znajdzie... No chyba ze spadziowy to trochu nie halo... Syrop lepiej biorą bo jest rzadszy i zazwyczaj daje się jeszcze ciepły...

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
BoCiAnK pisze:
Czy cukier czy inwert to moje zdanie jest jedno
Należy odpowiednio mieć przygotowane pszczoły do zimy to nawet na melasie buraczanej (jak to kiedyś karmili ) przezimują :wink:
Po prostu
- Odpowiednia siła rodziny gniazdo dopasowane do ilości pszczół .... lepiej jak mają ciasno
- Odpowiedni zapas pokarmu w przybliżeniu ok 2 kg na ramkę i nawet syberyjską zimę jak są zdrowe wytrzymają i przezimują
Chyba nic nie trzeba dodawać.

asan pisze:
Najdroższe jest zapewne rozłożenie skrobii na cukry proste.
Gdybyś chciał to zrobić w domu to na 99% wyszłoby Ci drożej.

Ale mnie to nic nie kosztuje robi to pszczoła która nie idzie do zimowli i wszyscy są zadowoleni ja bo mnie mniej kosztuje i pszczoła bo ma w ulu bez latania full exclusiv w czasie gdy w polu pustka.
Poza tym wchodzę do sklepu kupuję i po problemie. A tak zamawiam płacę i przyjdzie dzisiaj a jak nie jutro mnie niema w domu kto odbierze, ja nie mam czasu na takie zabawy i wyjdzie jak z matkami. Poza tym duzi pszczelarze też stwierdzili że cukier lepszy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
ja-lec pisze:
asan pisze:
Najdroższe jest zapewne rozłożenie skrobii na cukry proste.
Gdybyś chciał to zrobić w domu to na 99% wyszłoby Ci drożej.

Ale mnie to nic nie kosztuje robi to pszczoła która nie idzie do zimowli i wszyscy są zadowoleni ja bo mnie mniej kosztuje i pszczoła bo ma w ulu bez latania full exclusiv w czasie gdy w polu pustka.
Poza tym wchodzę do sklepu kupuję i po problemie. A tak zamawiam płacę i przyjdzie dzisiaj a jak nie jutro mnie niema w domu kto odbierze, ja nie mam czasu na takie zabawy i wyjdzie jak z matkami. Poza tym duzi pszczelarze też stwierdzili że cukier lepszy.
TY to masz problemy, na kilka dni przed dzwonią i się umawiamy na konkretną godzinę, ja nie wiem nigdy nie miałem problemów ani z dostawami pokarmu, ani matek, może to w Tobie jest problem że tak ciągle pod górkę masz?

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
ja-lec, po pierwsze nie mam problemu z kurierami, najczęściej dzwonią sami. Dość szybko się uczą że tak jest dla nich lepiej :)
I wiem że to pszczoły u Ciebie przerabiają, u mnie też. Ale inwertowanie wpływa na koszt produktu bo przecież nie przerabiają go pszczoły.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
luk.malin pisze:
Mam takie pytanie dla tych co kupują inwerty, jak zamówię całą paleta to czy oni mi sami ją zdejmą na podwórko? czy będę musiał tam być i recznie wiaderka zdejmować?

to rozwozi auto z windą tak więc dostawa pod drzwi na palecie, do mnie kilka lat temu przyjechał gosciu ciągnikiem siodłowym z naczepą do dziś sie zastanawiam jak się poskładał na wstecznym z podjazdem pod góre. Przy skręcie 90% lustereczka nic nie dają bo ciągnik swoje a naczepa swoje :P

ja karmie cukrem ale przy inwercie nikt nie liczy "darmowych" wiader które nam zostają po karmieniu a to też jakiś zysk dla pszczelarza

A przyjdzie czas na karmienie , więc może komuś , coś z Kellmana
Obrazek

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
bagisek1, ciekawe to ale mam za małą pasieke i z reszty bym musiał zrobic Ducha Bieszczad hehe

henry

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]