FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 22:05 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Witam.Czy ktoś z kolegów pszczelarzy rozpoczął niszczenie warozy? Interesuje mnie ilość warozy(osyp)Czym koledzy zwalczaćie pasożyta?Proszę o wypowiedzi.Ja odymiam Apiwarolem a rozpocznę 25.07.Napiszę o wynikach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Witam, ja dzisiaj właśnie odymiłem czwarty (ostatni) raz w tym roku.. jutro zerknę na kontrolne ule jaki osyp, po pierwszym dymieniu było jej sporo ale z każdym kolejnym coraz mniej.. dzięki temu że już mam po dymieniu pszczoła która teraz będzie się wygryzać będzie wolna od tego ustrojstwa i spokojnie będzie przygotowywać się do zimy..

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
baniak pisze:
a dzisiaj właśnie odymiłem czwarty (ostatni) raz w tym roku
Jak to mówią, nadgorliwość jest gorsza od ..itp. Czerwiu do oporu teraz będzie a we wrześniu - nie sprzedają jeszcze takich druciaków, żeby je po kolei wyszczotkować:) Pozdrawiam. Acz ze współczuciem:)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Kolega baniak nie za wcześnie zaczął i skończył leczenie?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
no raczej...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
baniak, jesteś pewien, że pszczoły nie natargają tego w hurtowych ilościach z innych pasiek (lub trzmieli?) przed zimą?

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: Mińsk Mazowiecki
A słyszeliście o odymianiu rośliną która się zwie wrotycz ? Co o tym sądzicie ? Podobno bardzo skuteczna, a można stosować w sezonie...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Kolega bardzo dobrze robi, ale widze, ze wiedza ksiązkowa chociazby jest tu obca.
Prawidłowo odymianie robi sie po ostatnim miodobraniu, jeslibaniak, ma juz po miodzie zwala waroze, ktora w tej chwili jest w najwiekszej liczebnosci, a przez 16 dni - co 4 dni 1 zabieg, wybije ją do nieszkodliwej ilości, nawet jeśli pszczoły przyniosą coś z zewnątrz, to nie bedzie to szkodliwe dla pszczoł, które w najblizszych dniach bedą już wchodziły w skład kłębu zimowego - mówie tu o jajach które złozy matka. Pamiętajmy, ze waroza to pikus - najgorsze są wirusy przenoszone przez nie - paraliż czy inne juz są widoczne zarówno w mojej pasiece jak i u kolegów pszczelarzy. Rodziny, które teraz u mnie mają zrobić jak najwiecej czerwiu, które jeździły w sezonie na wędrówkach, zrzuciły już po ok. 500 szt warozy z pierwszych zabiegów. Gdybym miał czekać do końca sierpnia, pszczół by nie było.
Koledzy lubią krytykować na forum, ale nie przedstawiaja żadnego argumentu, dlaczego nie leczyc w tym momencie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
zbych, wrotycz stosowałem. Widoczne efekty. Jako lek nie polecam, ale do suplementowania wrotycz + cola (tylko z umiarem) się sprawdzi. Wrotycz radzę dymić przez wlotek i nie zaciągać się za bardzo, bo to trujące nie tylko dla roztoczy, ale i tak o niebo bezpieczniejsze od amitrazy.

adidar, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie to wygryza się dopiero pszczoła przerabiająca pokarm zimowy... zimujące za około miesiąc

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
adidar pisze:
nawet jeśli pszczoły przyniosą coś z zewnątrz, to nie bedzie to szkodliwe dla pszczoł, które w najblizszych dniach bedą już wchodziły w skład kłębu zimowego - mówie tu o jajach które złozy matka.

Sol Bąk,
Czytaj dokładnie.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dzis u mnie pada deszcz ale pare lat temu jak była piekna pogoda i sprawdzałem jak kwitnie nawoc, to mnie zaskoczył ten widok. Nawoc w pełnji kwitnienia pogoda ciepło i słonecznie a na kwiatku nawoci zauwazyłem warozę. Popatrzyłem chwile ale przyleciała pszczoła a waroza na nią. Złapałem pszczołe z waroza i przyniosłem do pracowni zamykając okna. Zeczywiscie była waroza to znaczy ze ona opuszcza ul w wraz z pszczoła i siada na inym kwiatku i czeka na nowego żywiciela. A potem sie dziwimy ze prawidłowo za wszs odymialim a spotykamy warozę na pszczole. Trzeba robić z rosodkiem walkie z warozą. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
adidar pisze:
Kolega bardzo dobrze robi, ale widze, ze wiedza ksiązkowa chociazby jest tu obca.
Prawidłowo odymianie robi sie po ostatnim miodobraniu, jeslibaniak, ma juz po miodzie zwala waroze, ktora w tej chwili jest w najwiekszej liczebnosci, a przez 16 dni - co 4 dni 1 zabieg, wybije ją do nieszkodliwej ilości, nawet jeśli pszczoły przyniosą coś z zewnątrz, to nie bedzie to szkodliwe dla pszczoł, które w najblizszych dniach bedą już wchodziły w skład kłębu zimowego - mówie tu o jajach które złozy matka. Pamiętajmy, ze waroza to pikus - najgorsze są wirusy przenoszone przez nie - paraliż czy inne juz są widoczne zarówno w mojej pasiece jak i u kolegów pszczelarzy. Rodziny, które teraz u mnie mają zrobić jak najwiecej czerwiu, które jeździły w sezonie na wędrówkach, zrzuciły już po ok. 500 szt warozy z pierwszych zabiegów. Gdybym miał czekać do końca sierpnia, pszczół by nie było.
Koledzy lubią krytykować na forum, ale nie przedstawiaja żadnego argumentu, dlaczego nie leczyc w tym momencie.

chyba wszystko w temacie.. miód zabrałem początkiem lipca i od razu pierwsza tabletka poszła.. osyp warozy był różny od kilkunastu do może 400 - 500 sztuk, dlatego też gdybym zaczekał do sierpnia to nie wiem co by to było ale raczej modliłbym się o łagodną zimę..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Część ludzi którzy nie zaczęli właśnie teraz dymić na wiosnę ( chyba że się skapną późną jesienią ) odwiedzą puste ule. Reszta czyli ci co mają mały poziom pasożyta mogą spać spokojnie i leczyć za jakiś czas.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupca
Wg teorii odymianie apiwarolem wskazane jest po ostatnim miodobraniu w przypadku znacznego nasilenia warozy. Jak ktoś ma wkładkę i kontroluje warozę od lipca to jest w stanie ocenić czy dymić czy nie dymić. U mnie w jednym ulu było takie natężenie, iż wg teoretycznych wyliczeń dymienie było wskazane bo po zimowli pewnie pszczólek by już nie było. Jest taka książka "Pokonaj waroze" Pawła Chorbińskiego gdzie bardzo ładnie graficznie przedstawia wzrost populacji warozy. I zaleca odymianie w lipcu jeżeli natężenie przekracza bodajże 5 sztuk dziennego osypu. 4 razy co około 4 - 5 dni tak aby objąć okres wygryzania się pszczół z uwzględnieniem trutni ( z zasklepu ) czyli 14 dni.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]