FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 czerwca 2025, 15:20 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
ten adres to zmyłka zle mi skopiowalo

http://www.dailymotion.pl/user/birkut2/ ... re_animals

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja dzisiaj zobaczyłem jak pszczółki pracują :shock: byłem w szoku :shock:
godzina była szesnasta
......................a tam potęga tatarska w natarciu :o
myślałem że ordy na nawłoć nacierają :roll:
więc za oręż aparatu chwyciłem i w te pędy w pościg szukać całej zgrai......
ale ku mojemu zdziwieniu :shock: zadnej z nich tam nie było :shock: cisza :evil:
Więc gdzie sa te szkodniki co hamaki opuściły ?????
Dręczyło mnie to pytanie :roll: :roll: :roll:
wiec na przeszpiegi sie udawszy w ślad za znikajacymi na niebie punkcikami do ogrodów dotarłem - ale było rozpasanie nie popuściły żadnemu prawie kwiatkowi i niekoniecznie formowały obnuża - wiec nektar spijały hultajki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Hmmmm. i co otym myśleć :roll: całe łany nawłoci a te wykręcają kwiatki które w wiekszości przekwitają :?
Wiec taki widząc obrót :shock: cókier zasypałem - a Światowit to wymiszał z wżątkiem ,
azali wolał bym aby Frania to uczyniła bo pojemność ma wiekszą ale takowej niemam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale to jeszcze nie koniec :lol:

[center]Ale sie działo - :roll: ale sie działo [/center]
ALe dlaczego dzis taki atak - pozostaje dlamnie tajemnicą
przecież te kwiatki cały czas są w ogródku ???
A nawłoc niestety ani ani :? :roll:
Pozdrawiam zielony nie w jednym temacie

Tytuł:
szczupak ? bo nawłoć musi róść aby na nią pszczoły poszły, a nie jak ty dobry tatuś dla pszczółek, skosił i pod ul przyniósł

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie/styropian
ta pierwsza roślinka to rozchodnik okazały, a ta ostania to nie nachyłek tylko onętek :wink:

https://www.facebook.com/pages/Ratuj-Ps ... 0391648961

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Po połączeniu 2 rodzin - tubylczej i minesotek mam w ulach towarzystwo mieszane. Wczoraj dokonałem ciekawej obserwacji: na 10 niemek , sześć wracało z pyłkiem - w tym samym czasie 10 minesotek powróciło tylko z nektarem. Sprawdziłem to zjawisko w innym ulu - było podobnie. Czyżby nastąpił podział pracy? A może minesotki wolą zbierać tylko nektar? Coś w tym jest , bo mimo intensywnego czerwienia , pyłku znoszą bardzo mało.
Jak to wygląda u innych posiadaczy minesotek?
Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

muf18, Racja racja
Cytuj:
ta pierwsza roślinka to rozchodnik okazały, a ta ostania to nie nachyłek tylko onętek

dzieki za sprostowanie taki byłem zafascynowany ich praca że nazwy pomieszałem :oops:

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen:

Tytuł:
Awatar użytkownika

paraglider, Ja również to obserwowałem w rodzinach połaczonych ze minesoty nadaja na innych falach - tak jak piszesz nastepował podział prac i kiedy nawet minesoty nosiły pyłek był w innym kolorze jak znoszony przez krainki :roll:
nawet kwiatki inne oblatywały ,tak jak by komunikacja szwankowała
naprzykład minesoty oblatywały kwiaty o zabarwieniu niebieskim a krainka wszystkie inne prucz tych :shock: ciekawe i zaskakujace teraz tego niema bo rodziny juz sie zmieniły na pszczoły po matkach
ale minesoty jednak maja ogromne ilości pyłku i to pieknie ułozone wiankami nad czerwiem
o plastrach okrywowych nie wspomne bo te sa zabite pyłkiem do dechy
tak - oryginał jak - wszystkie córki po nich :mrgreen: :idea:

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut, :shock: no słowo że nie skosiłem wszystkiego :mrgreen:
sam zobacz :wink:

Tytuł:
hahahaa, szczupak zgadza sie ale ona jest ogrodzona to widać nawet na zdjeciu

Tytuł:
Awatar użytkownika

birkut, no zobacz sam że lataja poza ogrodzenie tylko na dynie :shock: a nie na nawłoć :wink:
W prawie karzdym kwatku jest po dwie pszczółki ale są tak jak by napite :roll: czyżby nektar zaczoł fermentować bo kwiaty przekwitają :mrgreen:

Tytuł:

Pod tym rozchodnikiem jest hibiscus, gajlardia a nie rudbekia, uczep lub bidens jak kto woli, a ostatnie to doskonale znana dalia.
Pozdrawiam!

Tytuł:
a u mnie pogoda dzisiaj pod psem (ciekawe czemu tak to zwą) cisza ani mru, mru wiatru i nagle w jednej z dzielnic katowic runęła stara topola odbiła się od sciany budynku i uderzyła w zimie ludzie ciekawscy jak szybko przybiegli obejzec tak szybko zmykali bo u podnórza w tej topoli siedziały sobie na kilku plastrach pszczółki straż poż. ocywiście mnie powiadomiła o tym fakcie patrząc na srednice pnia , widząc gniazdo od tyłu rzec by mozna a wylotek z drugiej stronyto sobie mówie bedzie raczej mocna rodzina , a ona taka sobie sredniaczek,co ciekawe w tym wszystkim to gniazdo nie było w pustym pniu , pien był spruchniały masa było juz próchna pod postacią ziemi oraz takich jakby pogietych desek totalnie spruchnialych , pomiedzy tym było wybudowane gniazdo wilgoc przeogromna tam była, ciekawe to było strazacy pomogli odcieli kawal pnia aby dostac sie do nich zebrałem juz są w ulu jutro plastry jezeli pogoda dopisze beda wprawione w ramkimoze cos z nich bedzie po takich przejsciach trzeba im dac nadzieje przezycia

kilka fotek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
birkut ale chyba nieoglądałeś wiadomości bo przepisy wchodzą od 1 września .... jak to jest państwowa straż pożarna to mogą nie pomuc ci ale jeżeli pszczoły są w drzewie to muszą drzewo usunąć ;)
Oj widze ,że musisz się podszkolić co do przepisów :D

Tytuł:
niestety marcinku znowu bujasz pszczelarzy drzewo ich nie interesuje to jest w gesti zieleni miejskiej oni przyjechali do pszczół i bedą jeździc tylko ze ludzie jak w lesie zobaczyli pszczoły to żadali ich usuniecia , tak jak na tym własnie forum jednemu bywalcowi wesżły na bluszcz i wezwał straż pozarna to tyle odemnie wiecej sie w tym temacie nie wychylam i nie prowadze głupiej dyskusji

pozdrowka

ps. to juz tak na marginesie pamietaj ze masz pszczoly dopiero jeden roczek wiec piszac posty miej to na uwadze

Tytuł:
Awatar użytkownika

Alex23p, Dalia - Tak
Lecz ten ślaz to nie hibiskus na hibiskusie nic niema nawet much :mrgreen:
a rudbekia jest poniżej ślaza
:roll: Hyba.......

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
ps. to juz tak na marginesie pamietaj ze masz pszczoly dopiero jeden roczek wiec piszac posty miej to na uwadze

JAk to szybko mija hmm 14miesięcy jak jeden dzień :/

Tytuł:
Awatar użytkownika

:shock: i co wy na to ?????
Czy Minesota jest koło Kanady :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A już miałem zamówic pare tysiecy okularków :shock: :shock: :shock: dla pszczółek bo nawłoci nie widziały a tu masz jednak znalazły :roll:

Tytuł:

Zajrzałem dzisiaj do środka uli i jesień zapowiada się bardzo dobrze.
mnóstwo czerwiu, pyłku i miodu też.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dzisiaj zrobiłem ostatnie miodobranie. Miód ciemny jak "smoła", wygląda na spadziowy choć nim nie jest. Jestem z tego sezonu zadowolony , bo wymieniłem wszystkie pszczółki i przy okazji mam dużo miodu . Nawet minesoty od Szczupaka zdążyły zapełnić podane na gniazdo półnadstawki.Teraz już pozostało dobicie do końca warozy i można spać spokojnie

Tytuł:
Birkut
Ty to masz szczęście zawsze coś gdzieś wysmylasz i znajdziesz nawet topolowe pszczoły :mrgreen: tyle lat mam ule i nawet pyci pyci no raz ruj siad na mnie ale to raz
Naprawdę ładne zdjęcia :wink:

Tak Jedna pasieka na karmiona dziś 15 odkładów lipcowych z cieśnionych do 7ramek dostało pierwsze papu
nawłoć kwitnie nakrop się leje więc stare rodziny dostaną dopiero po niedzieli cieśnione i miodek do beczółki pójdzie

Tytuł:
niestety dołączyłem je do rodziny innej poskładałem te ich plastry w ramki słabo sie opiekowały nie czysciły uszkodzonych dostały pokarm nie brały a zasilac z innych nie miałem zamiaru tak ze to wyszło a moją strate

ale zaczyna kwitnąć rdest

Tytuł:
Birut łączysz te dzikie pszczoły ze swoimi? jak tak, to nie boisz sie ze jakieś choroby/pasożyty do pasieki Ci przyniosą?

pozdrawiam

Tytuł:
...to odnośnie tej pomocy strażakom

Tytuł:
szłyby chore do zimowli w dziupli? to raz

a jak pół tego forum na wiosne lata za rojami to co? hahahahaaa

nie miałem sumienia aby ich poprostu zlikwidowac

Tytuł:
tak z ciekawości pytałem :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
Nowości z ula obserwacyjnego:(3Xramka wlkp/ jedna nad drugą, górna oddzielona kratą)
Czerw kryty tylko na 1 dm2 środkowego plastra. Dolny tylko pusty i poj. komórki z pyłkiem, górny całkowicie zasklepiony zapas, jaj i młodych larw już nie ma.
Pszczoły mimo iż w zasięgu bliskim mają wrzos , nawłoć, astry, ogródki działkowe - wszystko od 100-500m pyłku noszą bardzo mało i bardzo małe mają jego zapasy prawie wcale mógłbym powiedziec, wszystko co znoszą po 1 dniu zjadają.
Na wrzos odległy 500m - duże wrzosowisko latają i znoszą nektar jednak pyłek pojedyncze pszczoły , za to obnóża są duże...i roślin pyłkodajnych nie brakuje
Dlaczego zapasów pyłku nie robią???

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i klops ...
moje furiatki znalazły spadź i zalały całą dolną ramkę i pół środkowej nakropem.
Pyłku noszą mało ,ale noszą. Królowa znowu ma orszak i składa jaja, no klops...
Czy na 100% spadź to nie wiem ale co innego na modrzewiach, dębach ,brzozach, może być? Lecą na ok. 200m do dużych drzew, tańczą w tamtą stronę i potem lecą, wracają obładowane z tych drzew. Lokalizacja Leszno... skraj miasta.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

O tej porze roku spadż na drzewach liściastych nie występuje bo one kończą już wegetację, liście pozbawione soków opadają, więc mszyc tam nie ma. Co innego na modrzewiach, możesz z tej spadzi mieć nawet miód cementowy, którego nawet pszczoły nie są w stanie pobrać.

Tytuł:
He na liściach już nie ale u mnie jest spadź na jodle opadające kropelki widać nawet na poszyciu ściółki leśnej na jeżynie i paproci pszczółki donoszą lecz nie jest to jakieś masowe zjawisko do reszty teraz to mnie to już nie interesuje pszczoły są za karmione wczoraj z ciekawości za zajrzałem do gniazda i widzę ostatni czerw się wygryza pszczół jest ogrom czerwiu otwartego brak gniazdo zalane syropem i-miodem z nawłoci teraz widzę jak grasują
po" Michałkach " - wysoki " Aster " i noszą pyłek

Tytuł:

Wtym roku moje pszczolki pobraly malo syropu - srednio po 6-kg cukru. Sprawdzilem kntrolnie wczoraj dlaczego nie biora pokarmu , lecz czly czas cos donosza. Okazuje sie ze w tych kilku sprawdzonych maja juz na ful zapasow. Po nawloci wybralem dosc duzo miodu /nawlociowego/, lecz moje podopieczne wola cos znosic , a moje podkarmianie maja gdzies. Sadze ze to spadz z wikliny / wierzby uzytkowej/. W moich okolicach jest sporo plantacji na wyroby wiklinowe , tylko nie moge wyczaic i sprawdzic czy to aby spadz z wikliny czy inna. Kilka lat temu dosc mocno buszowalem po zagajnikach wikliny i znalazlem na poletku /ok.Ha./ tyle bylo pszczol ze myslalem ze weszlem do ula , a byl to pazdziernik. Mysle ze na tej mieszance nawlociowo-cukrowo- spadziowej przezimuja dobrze. Bo co innego moge teraz zrobic ?????.
Utrzymuje sie piekna pogoda ,a one jakby dostaly wiatr w zagle - na pelnych obrotach. I co mam z tym zrobic? NIE WIEM.

POZDRAWIAM.

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i tak mam spadź - miód cementowy...a osły dalej ją dziś masowo zbierały...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też byłem w pasiece - piękny dzionek 23 stopnie bezwietrznie szum jak :roll: jak na wiosne :mrgreen:
Ale do żeczy - kozystajac z chłodu poranka odymiłem apiwarolkiem rodziny co prawda juz były potraktowane ambrozolem ,chubą i różnymi środkami do urzycia sublimacji Ks włacznie ,ale dzisiejszy efekt był dość ciekawy na 15 rodzin 8 ciemnych 7 żółtych
w 6 pniach ciemnych pszczółki kankana na wylotku odstawiały :lol: (pojedyncze przypadki )
usiłujac zrzucić pasożyta
,( ale jednak)
na pszczole żółtej nie było gada :shock: ciekawe :?: :roll:
czytałem że minesoty radzą sobie lepiej z warrozą ,ale teraz zobaczyłem to we własnej pasiece :shock:
w ciemnych rodzinach w których część pszczół była żółta też nie było tańców z warozą - czyżby one zatroszczyły sie o całą rodzine :roll:
Może to przypadek ale zobaczymy wiosną :P

A co u tych co maja pszczółki na M :mrgreen: czy macie jakieś spostrzeżenia w tej materi :?:

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen: (zielony nie w jednym temacie )

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Właśnie w tym kierunku pszczoła Minesota jest selekcjonowana i posiada ona podwyższony nawyk nie tylko wzajemnego , ale i samooczyszczania - co można zaobserwować nawet na wylotku. Nie każda pszczoła powracająca z pożytkiem jest wpuszczana bezpośrednio do ula
Niektóre z nich są zatrzymywane na wylotku siłą. Wyglądało to u mnie tak:Opadnięta pszczółka przez kilka czyścicielek była czyszczona w takim pośpiechu, że wygladało to na brutalne szarpanie a nawet próbę zażądlenia. Po dłuższej chwili , towarzystwo się uspakajało i pozwalało zmaltretowanej wejść do ula. Być może była to zbieraczka propolisu,która nie raz po takiej eskapadzie musi być czyszczona nawet do kilku godzin.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

paraglider,
też zauwarzyłem takie zachoanie, ale przypisałem je rabuśnicom :roll:
muszę sie temu lepiej przyjrzeć :shock: .
duża pomocą moze okazac sie Lasius ze swymi ulikami obserwacyjnymi :P
ale to dopiero w przyszłym sezonie będzie możliwe :?

Tytuł:
Roki Balboa pisze:
cacek pisze:
nie wiem czy ja żle napisałem czy zle zrozumiałem to co ty napisałeś. ale mi w każdym razie chodziło o to ze tam cześć tych pszczół może być ciemna. Tylko jakaś tam cześć w danym czasie po tym trutniu który zapłodnił matkę(truteń był koloru ciemnego) i pryzmujemy że akurat ten jeden truteń był takiego koloru a reszta trutni to były rasy włoskiej. tak że jesli było 6 trutni rasy włoskiej i np. ten jeden rasy kaukaskiej to raczej pół ciemnego i pół żółtego potomstwa nie będzie. jedyna jakaś tam cześć. i tak samo na odwrót.

Nie ma takiej możliwości bo jasny kolor jest dominujący , zatem żółta barwa włoszek będzie również dominować nad krainką czy kaukaską . Ale inne cechy już poza ubarwieniem , zostaną przyjąte przez włoszki .

Och , ja bym się tak nie podniecał tymi zaletami i nie przepisywał minesocie wszystkich cech dodatnich .
To co w niej pozostało obecnie to na pewno kolor , a cytat przytoczyłem z innego tematu .

Pozdrawiam .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Liczę i zapisuję się! w kolejce po jak najbardziej żółte minesotki.
Kurcze no żałuję ,że jeszcze ich nie mam;-(
Za to moje kundelki mają masę miodu kamiennego poza zapasem cukru na zimę...
Padaka, normalnie 1/4 komórek skrystalizowała podczas odparowywania i pszczoły ich zawartości nie przenoszą ku górze, pewnie nie mogą. w zwykłym ulu pewnie by źle zimowały. Liczę ,że dzieki ciepłu w domu nic im nie będzie od złego rozlokowania zapasu ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Makumba,
No cóz pszczółki niesą tym co wywołuje umnie podniete :lol:
a posty powyżej to zwykłe obsrwacje :shock: stanu faktycznego w pasiece
a czy to minesota czy diabli wiedza co ??? :wink:
to pikuś jeśli sobie z warrozą radzi warto to mieć :roll: chyba
ale przymusu niema :mrgreen:

Pozdrawiam Szczupak :mrgreen: (zielony nie w jednym temacie )

Tytuł:
He ubaw to miałem nie ziemski ale po raz pierwszy właśnie za uwarzyłem to u minesot
zapewne każdy z kolegów znalazł ślimaka w ulu najczęściej pod dachem
kilka dni temu obserwowałem z pół godziny jak biedne wywlekały jeszcze żywego z ula przez wylot ślimak miał ok 6 cm i z 30 pszczół wytargało go z ula szczypiąc i ciągnąć dociągły go do końca deski resztę im pomogłem zwalając go z boku
ale co ciekawe w ulach jest znacznie czyściej niż u innych nawet BF instynkt czystości mają opanowany do perfekcji mimo że to krzyżówka z moimi

Tytuł:
Szczupak .Pikuś , czy też Pan Pikuś jak piszesz co za różnica . Różnica jest tylko w tym że gdyby nawet cechą utrwaloną było samo czyszczenie się tych pszczół w czystej „ rasie ”jak to zauważyliście na wylotku a to na pewno nie to .Moim skromnym zdaniem o tej porze roku i pełnej spiżarni każda pszczoła wchodząca może być wrogiem i dlatego jest podniesiona u nich ostrożność i agresywność do powracających . Równiewż do innych owadów a nawet spadających liści . Tylko nie bierz mnie za wroga minesot , bo ja tylko stwierdzam fakty .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
U mnie wygląda to tak. Warrozy jak na lekarstwo.
Ranking występowania warrozy u poszczególnych pszczół, od najbardziej porażonych 12-15 sz. do najmniej 0-3 szt. Obdymianie Apiwarolem 28.09.2009.

1.Minnesota
2.Włoszka
3.Buckfast
4.SMR x Włoszka
5."Kundle" w rodzinach z odkładów unijnych
6.Car x Cau
7.Primorska , Karnika Słoweńska

Różnice są niewielkie w sztukach, procentowo wygląda to już nieciekawie.
Pewnie jest to spowodowane tym, że tak samo wygląda ranking odnośnie ilości czerwiu.
W Minnesocie 3-4 x 1/2 ramki czerwiu. W Primorskiej i Słowence 1-2 x 1/2 ramek czerwiu.
Przez cały sierpien i wrzesień pszczoly miały dostęp do gorczycy, akacji różowej, nawłoci i nadal mają do słonecznika i gorczycy. Mimo, że stoją na dennicach z siatką - 1 i 2 nie za bardzo ma ochotę szykować się do zimy. No i do tego dwa miesiace pięknej pogody.Geny najwyrazniej biorą górę nad przystosowaniem się pszczól do klimatu. W F1 jest to już bardziej wygładzone i uspokojone.
Jest jeszcze sporo jaj w komórkach u Minnesot i Włoszek. Jeśli po Wszystkich Świętych trafią się dni do oblotu to będzie super.
Jeśli chodzi o kontrolę powracających zbieraczek przez strażniczki to najbardziej widać to u SMR x Włoszka i co ciekawe w F1. Uśmiałem się jak 150 obserwując co wyprawiaja na wylotkach te pszczoły.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Po połączeniu pszczół od dwóch matek w każdym ulu pozostawiłem im do zazimowania po 2 kondygnacje wlkp. Przy kontroli zapasów stwierdziłem, że tylko w 2 ulach pszczoły w górnych kondygnacjach mają pokarm zasklepiony. W pozostałych , tylko w dolnych.
Zamierzam im przestawić kondygnacje. Czy warto?

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

One są bardzo ciężkie.

Tytuł:
paraglider pisze:
One są bardzo ciężkie.

Z ciężarem to byś sobie poradził , ale pszczoły miały by problem . To jest ponowne układanie gniazda a to nie czas i pora na taką brutalną ingerencję . Kłąb zimowy będzie się wiązał tam gdzie będą wolne komórki po ostatnich wygryzających się pszczołach .

Tytuł:
Makumba pisze:
paraglider pisze:
One są bardzo ciężkie.

Z ciężarem to byś sobie poradził , ale pszczoły miały by problem . To jest ponowne układanie gniazda a to nie czas i pora na taką brutalną ingerencję . Kłąb zimowy będzie się wiązał tam gdzie będą wolne komórki po ostatnich wygryzających się pszczołach .

Ingerencja ingerencją Jak świat światem pokarm powinien być nad kłębem czasami trza i w grudniu coś zrobić aby dotrwały do końca zimy ale to już sytuacje inne
paraglider pisze:
Po połączeniu pszczół od dwóch matek w każdym ulu pozostawiłem im do zazimowania po 2 kondygnacje wlkp. Przy kontroli zapasów stwierdziłem, że tylko w 2 ulach pszczoły w górnych kondygnacjach mają pokarm zasklepiony. W pozostałych , tylko w dolnych.
Zamierzam im przestawić kondygnacje. Czy warto?

Gdyby to na mnie padło to zrobił bym tylko tak w ulach co nie mają w górnych pokarmu lub go mało po prostu bym zabrał i zimował na jednym korpusie i tyle
a jeżeli już tak chcesz mieć te dwie kondygnacje to jeszcze są dni ciepłe poprzestawiaj abyś nie myślał w zimie Braknie nie braknie braknie a mogłem przestawić :mrgreen:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Braknąć na pewno nie braknie .Obie kondygnacje są pełne pszczół i zapełnione pokarmem , tylko w górnych nie zasklepiony. Chyba znajdę pomocnika i je przestawię bo przed nami jeszcze cała długa jesień. Po raz pierwszy będę ingerował w jesienne układanie gniazd. Zawsze ten problem zostawiałem pszczołom do rozgryzienia i było dobrze. Widocznie za dużo naczytałem się na tym forum i stąd ten problem. Może w zeszłym sezonie było tak samo, tylko że ja nigdy po zakarmieniu do gniazd już nie zaglądałem.
Dzięki za rady.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Ja bym tam nic nie robił.

Tytuł:
Mam pytanie czy wy zakończyliście podkarmianie ja zawsze podkarmiałem cukrem a teraz podkarmiam inwertem i jakoś mi tego niechcą stoi to w słoikach po 4-5 dni i nawet dłużej i dopiero jestem w połowie podkarmiania a tu już pażdziernik może wiecie jaka jest tego przyczyna i czy to jest normalne.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Podkarmianie powinno być zakończone na początku września / nie powinno się zatrudniać młodej pszczoły do przerobu syropów cukrowych/. Inwert prawdopodobnie jest zbyt gęsty, stąd trudność w pobraniu. Spróbuj rozcieńczyć go letnią wodą.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Inwertu niewolno rozcieńczać

Pozdrawiam Odnowiciel.
Ps. U mnie też jeszcze inwert pobierają.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1533 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]